Реклама

🤓 Яскрава та гарно структурована Історія України

Часом здається, що ми знаємо нашу історію. Але це не так. Спробуймо, наприклад  назвати основні дати її розвитку.
Čytaty latynkoju
🤓 Яскрава та гарно структурована Історія України
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 🤓 Яскрава та гарно структурована Історія України
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Часом здається, що ми знаємо нашу історію. Але це не так. Спробуймо, наприклад  назвати основні дати її розвитку.

Я давно цікавлюся історією античності від перших полісів до останніх римських імператорів. А ось історію України знаю погано, вивчав колись її ще за радянськими зразками. Тому вирішив придбати книгу «Брама Європи» Сергія Плохія, де він дуже яскраво і доступно описує історію нашої держави від скіфів до нашого часу.

На краю ойкумени

 

Першим істориком України був не хто інший, як сам Геродот. І хоч він значну частину життя прожив в Атенах, любив мандрувати й подорожував стародавнім світом, бував в Єгипті та Вавилоні. Він прагнув у своїх книгах описувати як територію грецьких полісів, так і землі варварів. На той час греки мало знали про ці дивні краї й вважали їх краєм варварів та ареною гри богів.

На землях сучасної України жило багато народів. Спочатку це були кіммерійці, греки з грецьких колоній, скіфи які жили біля цих колоній, що дало змогу Геродоту детально їх описати й навіть написати легенду про їхнє походження. Також він описав скіфську культуру, ієрархію та побут. Але коли у першому столітті сюди прийшли римські легіони, то застали вже інших господарів краю. Сармати витіснили скіфів і заволоділи регіоном, перетворивши його на кордон між східною і західною цивілізацією.

 

Переселення народів

 

На початку IV століття почалося велике переселення народів. Це був рух з Азії та Східної Європи до центру і заходу Європи, що призвів до краху Римської імперії. Воротами до західних земель стала територія сучасної України. Через ці ворота пройшли багато воїнів в тому числі і правитель гунів Атілла. Поки вони проходили далі, ці землі заселили слов’яни. У серії комп’ютерних стратегій моєю улюбленою є Total War Attila, там можна пограти за два основні племена слов’ян: склавинів і антів. Склавини й анти заселили землі по обидва береги Дніпра, ворогували між собою і співпрацювали з Візантією. Далі їх частково змінили авари та хазари.

Дракари на Дніпрі

 

Мабуть, більшість з нас дивились серіал «Вікінги» і їх тріумфальну ходу біля берегів Британії. Початок IX століття ознаменував добу вікінгів. Як виявилось вони не тільки грабували британські острови, а допливли й штурмували столицю Візантії у 860 році. Слово «Русь» має скандинавське походження від слова «Руотсі» («Ruotsi») що означало «люди, які веслують». Вони заселили береги Дніпра і почали боротьбу за Київ з хазарами. Боротьба велась також і між різними групами вікінгів. Двоє вождів Аскольд і Дір були вбиті Гельґі, який в літописі написаний як Олег. Він захопив місто для дому Рьоріка (Рюрик у літописі). Далі Плохій описує становлення вікінгів. Вікінги були панівною елітою слов’янського народу, і звичайно між елітою і слов’янами були конфлікти. Особливо варто згадати заколот слов’янського правителя Мала який прагнув одружитися з вдовою Інгвара (Ігоря) Хельзою (княгинею Ольгою). Але княгиня Ольга учинила над ним жорстоку розправу.

Кадр з серіалу Вікінги

Кадр з серіалу Вікінги

 

Становлення України

Уперше слово «Україна» виникло на мапах у 1590 завдяки князю Острозькому. Запорізькі козаки розуміли себе як українців. Освітні програми Петра Могили й Адама Чорторийського, заснування підпільного Кирило-Мефодіївського товариства, допомогли розвинутись ідеям української ідентичності. Коли у царській Росії почався жовтневий переворот, українські інтелектуали створюють УНР.

Основні дати

Недавно я писав відгук на книгу Кіссінджера, де він описував основні дати Європи, я на основі цієї книги напишу про основні дати нашої історії.

1 Заснування Києва V — VI століття.

 

2 Поява Київської Русі та захоплення Києва Олегом 882 рік.

 

3 Смерть Київської Русі 1240.

 

4 Заснування Данилом Львова 1256

 

5 Запорозька Січ XVI століття.

 

6 Велике повстання Хмельницького 1648. 6.1 Полтавська битва 1709.

 

7 Кирило-Мефодіївське братство 1846 (створення українського національного проєкту).

 

8 Створення УНР 1917

 

9 Свідоме знищення українського народу. Голодомор 1933

 

10 Проголошення незалежності України 1991.

 

Підсумки:

 

«Брама Європи» – це історія України у викладі відомого гарвардського вченого Сергія Плохія. Книга написана за найкращими західними взірцями. Вона яскрава і легко читається. У ній автор описує історію у розвитку, де наша ідентичність виникала на фронтирі між Сходом і Заходом. Мені сподобалось, що автор написав книгу без яскравих симпатій до тих чи інших персоналій. Дехто побачив тут мінімум емоцій, але для мене це радше перевага, книга стала об’єктивнішою. Історія в десяти коротких відрізках які я змалював, легко запам’ятати структурно, стало базисом який можна розширювати та доповнювати.

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...