Реклама

💬 «ШЛЯХ ДО...»: путівник масштабною site-specific виставою від Українського Дому 

25 серпня відбудеться прем’єра мультимедійної site-specific вистави «ШЛЯХ ДО...».
Čytaty latynkoju
💬 «ШЛЯХ ДО...»: путівник масштабною site-specific виставою від Українського Дому 
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 💬 «ШЛЯХ ДО...»: путівник масштабною site-specific виставою від Українського Дому 
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
25 серпня відбудеться прем’єра мультимедійної site-specific вистави «ШЛЯХ ДО...».

Вистава представлена Національним центром «Український дім» у межах програми до святкування 30-річчя Незалежності України.

Режисером вистави став Влад Троїцький — навесні 2021 року він вже режисував подію в Українському Домі (Re:post-опера «LE» до 150-го дня народження Лесі Українки), але цього разу вистава планується ще більш масштабною та вражаючою.

Розповідаємо, чим цікавий цей проєкт та що очікує на глядачів вже зовсім скоро.

Про роботу над проєктом та творчий задум

Працювати над концепцією та формою проєкту команда Українського Дому почала ще в травні 2021 року. Зосередилися на плануванні мультимедійного проєкту, зустрічалися з кращими фахівцями, обговорювали та шліфували своє бачення.

Ми хотіли створити змістовний і емоційний проєкт, який зможе не лише запросити глядачів і створити для них певний настрій, але й матеріалізувати наш задум, який потребує і ресурсів, і розуміння його важливості. Святкування ювілею молодої держави у часи світових випробувань дуже потребує світлих та яскравих моментів, які дозволять кожному з нас відчути свою силу, зрілість і приналежність до української нації, відчути, що у нас є чудове і надійне майбутнє. Тож ми втілюємо нашу спільну з усіма українцями велику мрію — про прекрасне майбутнє, якого ми прагнемо.

Ольга Вієру, директорка Національного центру «Український дім»

У лютому 2021 року в Українському Домі проходила Re:post-опера «LE», яка підкреслила потенціал простору національного дому для реалізації абсолютно різних, але однозначно вражаючих проєктів.

Re:post-опера «LE» в Українському Домі

«Опера — це все-таки одна річ, мінімальна дія. У «ШЛЯХ ДО …» ми зробили акцент на тілесність — балет у постановці Кристини Шишкарьової та театру танцю «Тотем». Це така сувора, але пристрасна тілесність», — пояснив Троїцький.

За словами режисера, назву проєкту можна трактувати по-різному, а єдиного вірного пояснення нема і не може бути. Адже за своєю суттю «шлях» — це не колись потім, це щоденна історія, це ті кроки, які ми робимо кожен день. Тож «ШЛЯХ ДО…» — це історія не стільки про мету, до якої шлях веде, а загалом про усвідомлення самого шляху.

Про site-specific формат події, синергію мистецтва та технологій

У перекладі з англійської site-specific — «особливе», «певне» або «конкретне» місце. Це окремий вид мистецтва, який заперечує можливість перенесення твору в іншу локацію, роблячи обране місце єдиним можливим для існування. Таким чином, site-specific вистава може бути розіграна фактично у будь-якому місці. Але саме робота із сенсами, які набуваються в конкретних умовах обраної локації, робить таку виставу неповторною, неможливою для відтворення будь-де ще.

Фото: Дмитро Барулін

Виставу було створено спеціально для простору Українського Дому. Хоча тут можуть проходити абсолютно різні заходи, але сам по собі величезний атріум передбачає якусь пафосність — він просто побудований так. Будівля Українського Дому в принципі зроблена як храмовий простір — це колишній вівтар імені людини, якої вже давно нема. Мені захотілося придумати ритуал для цього місця. Провести свого роду вигнання бісів — бісів Радянського Союзу. Хочеться, щоб Український Дім на Європейській площі в Києві зажив, почав дихати іншою енергією. Як будь-який справжній ритуал — це виплеск, якесь таїнство. Воно буде об'єднано візуально, рухом, музично, текстово і технологічно. Виходить захоплення декількох рівнів уваги. Для кожного глядача знайдеться свій канал сприйняття, який допоможе поставити запитання, отримати емоційне переживання і з цим переживанням — йти змінювати своє життя. Вистава налаштована на творення.

Влад Троїцький, режисер

У роботі над проєктом Троїцький об’єднав команду талановитих творців різних мистецьких напрямків: хореографку Кристину Шишкарьову та театр танцю «Тотем», композиторку Яну Шлябанську, формацію NOVA OPERA, художницю світла та відеопроєкцій Марію Волкову. Драматургія розгорнеться у 4-вимірній площині — захоплюючи увагу глядачів через усі органи чуття та проводячи через весь спектр емоцій.

Фото: Дмитро Барулін

«ШЛЯХ ДО…» — це дорога у майбутнє. У те майбутнє, яке кожна людина, котра живе на українській землі, прагне для себе та своїх дітей. Проте неможливо дивитися у майбутнє не усвідомлюючи себе у минулому та не розуміючи, хто ти у теперішньому. Ми дуже прагнули вивести цю виставу до світла — і в нас виходить це зробити. Музика переписувалася декілька разів, ми багато змінювали, бо кожна репетиція була все глибшим зануренням у контекст, у історію, через яку ми будемо проводити глядачів. Ми хочемо залишити відчуття ясності та надії, та віри у те, що кожен з нас може зробити неможливе. І що це «неможливе» насправді не так вже й важко здійснити, бо воно визначається лише нашим суб’єктивним сприйняттям тієї реальності, в якій ми існуємо, і тих людей, які нас оточують.

Кристина Шишкарьова, хореографка

Про благодійність та інклюзивний компонент

Оскільки День Незалежності — це важливе та об’єднавче свято для всіх українців, в межах програми до святкування 30-річчя Незалежності Український Дім представить благодійну ініціативу.

За сприяння Національного музею Революції Гідності на виставу запрошено родини Героїв Небесної Сотні та постраждалих учасників Революції Гідності. А за підтримки громадської організації «Асоціація медиків Революції Гідності» на знак поваги до невпинної і складної роботи задля життів та здоров’я кожного українця також запрошено медиків Майдану та медиків, які борються з пандемією COVID-19.

Крім того, однією з ціннісних особливостей проєкту є інтеграція жестової мови у хореографію та драматургію вистави. Дана практика спрямована на пошуки шляхів взаєморозуміння та об’єднання глядацької аудиторії, а також — підкреслення важливості залучення нової філософії інклюзії у сучасних мистецьких проєктах. Наставницею з жестової мови для театру танцю «Тотем» стала Сандра Кущенко — перекладачка жестової мови та проєктна менеджерка ГО «Відчуй». Ініціаторами інклюзивного компонента стали офіційні партнери програми Visa та Ощадбанк.

Фото: Дмитро Барулін

Бізнесу важливо підтримувати соціальні та культурні проєкти, адже такі ініціативи потрібні суспільству. Зараз багато розмов про те, що на часі створення «економіки стейкхолдерів», де головним критерієм успішності компаній є не обсяг прибутку, а збереження балансу між інтересами залучених сторін, включаючи державу, працівників, громадянське суспільство тощо. Підтримка проєкту «ШЛЯХ ДО...» є кроком Ощаду в бік такої економіки. Важливим для нас є інклюзивна складова: в хореографію та драматургію вистави інтегровано жестову мову. Банк послідовно підтримує ініціативи, спрямовані на запровадження безбар'єрності, зокрема — розбудовує мережу власних інклюзивних відділень та підтримує відповідні культурні заходи. Ощадбанк є учасником руху «Бізнес без бар’єрів», який створено в межах ініціативи першої леді України Олени Зеленської.

Сергій Наумов, голова правління Ощадбанку

За підтримки ГО «Відчуй» на виставу також запрошено людей з порушеннями слуху.

Мультимедійна вистава «ШЛЯХ ДО…» реалізується Національним центром «Український дім» за підтримки Visa та Ощадбанк, у співпраці з ГОГОЛЬFEST. Закрита прем’єра вистави відбудеться 25 серпня о 20:00. А 26-28 серпня потрапити на вистави матимуть можливість всі охочі.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...