Реклама

🚀 Гайд: як розвиватися у UI/UX дизайні, аби досягти успіху

Дизайн всюди, але здається, що точка входження в UI/UX знаходиться надто далеко. Разом з командою дизайнерів та розробників інтерфейсів Merge Development зібрали відповіді на всі питання, які виникають у дизайнерів-початківців
Čytaty latynkoju
🚀 Гайд: як розвиватися у UI/UX дизайні, аби досягти успіху
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 🚀 Гайд: як розвиватися у UI/UX дизайні, аби досягти успіху
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Дизайн всюди, але здається, що точка входження в UI/UX знаходиться надто далеко. Разом з командою дизайнерів та розробників інтерфейсів Merge Development зібрали відповіді на всі питання, які виникають у дизайнерів-початківців

Перш ніж ділитися порадами щодо розвитку, пропонуємо розібратися, які скіли потрібні на кожному рівні.

🧒 Junior

Джун орієнтується в основному робочому процесі та завжди на підхваті у сініора. Він вчиться працювати зі шаблонами, збирає UI Kit (набір всіх елементів, на яких будується UI сайту), робить states (стани) екранів та виконує різні типові задачі, бо поки не готовий самостійно ухвалювати рішення.

Одна з основних характеристик джуна — це допитливість. Йому важливо знати, що він робить, у нього багато питань про процес дизайну. Власні проєкти джун не веде.

У топ хардскілс джуна UI/UX входять:

  • навички роботи з Figma та її функціональністю (зокрема, з автоматичним розміщенням елементів, компонентами, стилями та варіантами)
  • знання основ композиції та теорії кольору

У топ софтскілс:

  • вміння ставити питання
  • бажання вчитися
  • системний підхід до роботи

Ми радимо початківцям пробувати створювати щось своє, вивчати роботи інших на Behance, Dribbble і так далі. Це розширює кругозір та «набиває око», адже платять краще тим, хто відрізняє хороший дизайн від поганого. Також важливо слідкувати за кращими агенціями світу, тому що зазвичай вони задають тренд

Антон Пархоменко, COO Merge Development

Після того, як джун навчиться виконувати шаблонні завдання та розвине бачення дизайну, йому час спробувати перейти на рівень мідла.

👨‍💻 Middle

Мідла хвилює не лише що, а і як. Він знає весь UX продукту і піклується про те, як зробити його ідеальним. Мідл відповідає за те, як продукт виглядає і працює: вайрфрейми, архітектура UX, візуальний концепт.

Також він проводить дослідження конкурентів та спілкується з клієнтами (проводить презентації, обговорює правки тощо). Ще одне його завдання — гіпотези щодо проблем юзера та їх вирішення. Мідли — це ударна сила будь-якої компанії.

На відміну від мідла, сініор зосереджується більше на менеджерській роботі, спілкуванні з клієнтом, менторстві джунів та створенні роадмапа по проєкту. Досвід сініора дозволяє йому визначати терміни реалізації проєкту та створювати власне бачення продукту — не просто його дизайн, а як він має працювати в цілому.

🧔 Senior

Секрету, як стати сініором, нема. Дизайнери кажуть, що цей процес майже невідворотний, просто потрібен час. Перш за все — зосередьтеся на вже існуючій роботі, накопичуйте досвід, розвивайте стратегічний підхід до дизайну і все прийде.

Також пам’ятайте, що не обов’язково ставати сініором. Мідли можуть розвиватися горизонтально, залишаючись на мідл-позиції. Якщо виникне бажання менеджити, можна стати лідом.

У Merge Development команда постійно зростає, тому постійно шукає і новачків, і тих, хто буде їх менторити та навчати.

Зараз у команді відкриті три вакансії:

Приєднуйтеся до команди та допомагайте підприємцям масштабувати свій бізнес за допомогою простих та ефективних digital-продуктів.

🖥 Які ресурси для навчання дизайну можна використовувати?

Для початківців у UX/UI-дизайні радимо почати з таких курсів:

Figma

Learn Design — це мінікурс від платформи, на якій зараз творять більшість UI/UX дизайнерів. Курс скоріше орієнтований на тих, хто ще не торкався дизайну ні в якому форматі, він передбачає 12 уроків з основ:

  • що таке графічний дизайн
  • навіщо нам дизайн-мислення
  • доступність та інклюзивність
  • сторітелінг
  • типографіка
  • ієрархія

І так далі. Формат уроків текстовий, а доступ безкоштовний.

UX/UI-дизайн від Merge Development для платформи Noviscient

Awwwards

Одна з найважливіших дизайнерських премій у світі має й свою академію. Тут джун знайде безліч майстер-класів, лекцій та курсів від провідних дизайнерів світу.

Коштує це все від 10 євро.

Оволодівши базовими навичками, почніть розвивати design thinking. У пригоді вам стануть такі ресурси:

Design Lead Merge Development Володимир Миронець радить частіше дивитися YouTube, бо там усе дуже наглядно. Наприклад, можна спробувати ось цей курс. В інтернеті загалом багато відкритої інформації, якої вистачить для перших спроб у дизайні.

Працівники Merge Development можуть отримати грант на будь-які курси. Їм виділяють 1000 доларів на навчання, і не обов’язково за спеціалізацією дизайнера.

Ми вважаємо, що якщо співробітник хоче навчитися шити або малювати аквареллю, то чому б і ні. Якщо це зробить його трішки щасливішим, то ми тільки за

Сергій Гилюк, Marketing Lead

Крім гранту на курси, Merge Development і самостійно прокачують своїх джунів. Вчать досліджувати конкурентів, будувати архітектуру продукту, робити візуальні концепти та навіть проводити демо клієнту. На всіх етапах допомагає або ментор, або дизайнер, у якого більше досвіду в певному напрямку.

🎨 Де стежити за трендами в дизайні та шукати натхнення?

Підпишіться на Dribbble кращих агенцій світу, тому що саме вони задають тренди у дизайні, а також не забудьте подивитися на дрібббл Merge Development.

Агенція повного циклу UI/UX-дизайну, брендингу та розробки сайтів і мобільних застосунків зі Сан-Франциско. В основному вони працюють з єдинорогами Кремнієвої долини та компаніями зі списку Fortune 100.

Українська компанія з розробки мобільних застосунків та програмних застосунків. Минулого року компанія отримала нагороду Red Dot Design Award за створення застосунку Monobank.

Провідна агенція UX та digital зі штаб-квартирою в Портленді. Фірма розробляє і створює цифрові продукти: від мобільних застосунків до вебсайтів для світових брендів. У 2019 вони придбали бруклінську студію цифрового дизайну ThisAlso, яка займалася виключно продуктовим дизайном, UX та UI.

Глобальна консалтингова компанія з офісами в США, Європі та Азії, яка спеціалізується на цифрових продуктах, послугах та UX-дизайні. Заснована в 1991 році, вона є однією з найвпливовіших компаній з розробки продуктів та користувацького інтерфейсу в галузі.

Американська консалтингова компанія, заснована у 1998 році Якобом Нільсеном та Доном Норманом. Їх називають батьками UX-дизайну. Nielsen Norman Group — один з лідерів індустрії: вони проводять дослідження, оцінюють інтерфейси всіх видів та розмірів, а також створюють гайдлайни для поліпшення користувацького досвіду.

Не потрібно обмежуватися лише цим списком, а й шукати агенції та дизайнерів самостійно. Тут головне аби тобі подобався їх стиль й роботи були високого рівня.

Telegraf Design

Медіа, яке допоможе українському джуну зорієнтуватися в рідному дизайн-контексті. Тут можна бути в курсі всіх новин українського дизайну, читати розбори кейсів та інтерв’ю з тими, хто живе своєю справою.

Лекції про дизайн від TEDx

Це ідеальний формат, якщо любиш слухати історії. Топові дизайнери розкажуть і покажуть, як жити з дизайном головного мозку, як дбати про користувача і як хороший дизайн рятує світ. 

Також доволі багато інформації про тренди можна почерпнути з вищезгаданих блогів на Medium.

🔥 Як шукати ментора?

Не будуватимемо казкових замків — ментора простіше шукати джунам з досвідом  роботи. А ще краще шукати прямо в компанії, поки працюєте. Про менторство можна домовитись і зі своїм сініором, і з артдиректором. Головне — звертатися до професіоналів з експертизою в правильній області. Якщо хочете качати UI, не займайте час спеціаліста з продукту, який востаннє торкався типографіки та анімацій у 2007.

Landing page, створений Merge Development, для компанії Xcellerate

У Merge Development джуни отримують ментора одразу після онбординга. Цю роль виконує тімлід — він навчає, дає поради та направляє в потрібне русло.

Ментора також можна знайти на курсах, у соцмережах, на спеціальних сайтах та на дизайн-конференціях. Так це, скоріше за все, коштуватиме грошей, але завжди є шанс знайти когось і на безоплатній основі — людям все ще лестить простий інтерес до їхньої персони.

🚀 Як шукати роботу?

Щоб почати шукати роботу UX/UI-дизайнера, створіть портфоліо, у якому буде мінімум три роботи різних профілів — мобільний застосунок, продукт (дешборд) та сайт. 

В ідеалі ще опишіть кейс, як ви за допомогою дизайну вирішили проблему користувача:

  • мета проекту
  • проблеми користувача
  • варіанти вирішення й чому обрав саме такий

Залийте кілька кейсів на Dribbble та Behance, і там же, до речі, можна пошукати роботу в розділах з вакансіями.

Анімована інформаційна панель програми Wealth Management. Дизайн — Merge Development

Якщо у вас поки нема кейсів, не впадайте у відчай, а вигадайте продукт та клієнта, а потім створіть для нього продукт. Не забудьте вказати, що це вигаданий проєкт. Можна також взяти існуючий проєкт та запропонувати ребрендинг. Наприклад, дизайнер Ендрю Кім з Сеула розробив ребрендинг для Microsoft, і згодом компанія помітила його кейс та запросила на роботу.

Портфоліо готово, продовжуємо. Тепер створюємо резюме, бажано англійською мовою. У резюме не забудьте вказати курси, які ви проходили. Тепер реєструємось на LinkedIn та djinni, і не забуваємо переглядати вакансії на DOU.

Не бійтеся працювати на компанію, бо сучасні команди часто навіть не вимагають постійної присутності в робочому кріслі. Наприклад, у тих самих Merge Development формат роботи досить вільний.

«Ми прихильники того, що кожен відповідально ставиться до своїх задач. У нас є обов’язки перед клієнтами та дедлайни — ми в першу чергу орієнтуємося на них, а вже потім на все інше. Єдине — ми просимо трекати час, щоб можна було виставити рахунок клієнтові», — Елізабет Гудзенко, Head of Design

У компанії також слідкують за психологічним станом співробітників. Наприклад, якщо клієнт дуже токсично себе поводить, у Merge Development від нього відмовляться. Тут завжди прислухаються до думки співробітника та намагаються виправити неприємні ситуації.

У Merge Development команда постійно зростає, тому постійно шукає і новачків, і тих, хто буде їх менторити та навчати.

Зараз у команді відкриті три вакансії:

Приєднуйтеся до команди та допомагайте підприємцям масштабувати свій бізнес за допомогою простих та ефективних digital-продуктів.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...