Реклама

📚 Добірка: новинки української сучасної літератури 2021 року на Книжковому Арсеналі 

Čytaty latynkoju
📚 Добірка: новинки української сучасної літератури 2021 року на Книжковому Арсеналі 
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 📚 Добірка: новинки української сучасної літератури 2021 року на Книжковому Арсеналі 
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Вже цього тижня, 23 червня, в Києві розпочнеться ювілейний, десятий міжнародний мистецький фестиваль «Книжковий Арсенал». У 2021 році через пандемію COVID-19 захід довелось скасувати, тож цього року у видавців, письменників та інших представників мистецтва є що презентувати читачам.

Ми дібрали для вас найкращі новинки 2021 року української сучасної літератури, які можна буде знайти на фестивалі.

📻 Юрій Андрухович — «Радіо Ніч»

Роман надрукувало чернівецьке видавництво Meridian Czernowitz. Книга розповідає історію революціонера та музиканта Йосипа Ротського. Головний герой створив нічну радіостанцію «Радіо Смуток», де він вмикає слухачам власний плейлист.

Сам Андрухович зазначає, що ідея цього роману з’явилась ще у 2005 році, коли його запитали в інтерв’ю, чим би він хотів займатись, якби він покинув письменництво. Письменник відповів, що він створив би свою радіостанцію з мінорною музикою й транслював улюблені пісні.

Саме музика має велике значення у книзі. Деякі критики називають твір «акустичним романом», оскільки усі пісні, що грають у книзі можна почути — для цього достатньо просканувати QR-код на обкладинці книги.

  • Презентація книги на «Книжковому Арсеналі» відбудеться 26 червня о 16:30.

🧐 Тарас Прохасько — «Бо є так»

Також цього року на «Книжковому Арсеналі» можна буде зустріти й іншого відомого представника станіславського феномену — Тараса Прохаська з його новою книгою «Бо є так».

Як зазначають в описі книги, це «груба книжка короткої прози збудована за взірцем клепсидри — водяного годинника». Книга складається з кількох десятків нотаток, які можна читати у власному темпі: «Пропустити через себе на повну силу впродовж кількох днів; випускати мало не по краплі впродовж кількох років».

На обкладинці книги можна побачити картину Олени Придувалової «Вечеря» із серії «Трапези».

  • Презентація книги на фестивалі відбудеться 24 червня о 19:00.
🛩 Сергій Жадан — «Псалом авіації»

«Псалом авіації» — це вірші написані протягом минулого року. Як зазначають у видавництві, усі вірші були написані на пагорбах серед природи — це й стало джерелом натхнення.

Зміна оптики так чи інакше призводить до зміни письма. Ось про це переважно і книжка: про те, як нас формують ландшафти, як дерева додають нам вертикалі, а озера — глибини, як весняна зелень вчить нас оптимізму, а літні ріки — щедрості. Нехитре знання, що допомагає цінувати кожен почутий зранку голос

Опис до книги

Книга складається зі 160 сторінок. Крім віршів там можна ще побачити світлини фотографині Марисі М’яновської.

  • Почути, як Жадан читає вірші з нової збірки можна буде 25 червня о 20:00.

🤭 Катерина Калитко — «Орден мовчальниць»

Нова поетична збірка української поетеси та перекладачки Катерини Калитко отримала назву «Орден мовчальниць». До збірки увійшло 80 нових віршів авторки, які «говорять за всіх жінок, що завжди мовчать».

Сама Катерина Калитко зазначає, що це її «найбезшкірніша книжка». За її словами поезія не мусить бути зручною, не мусить бути прилизаною, кучерявою, гарненькою, не мусить комфортизувати, надаватися до декламації, не мусить взагалі нічого, крім як бути чесною.

У збірці можна побачити образи шести «мовчальниць», які намалювала художниця Катерина Косьяненко.

  • Перша презентація книги відбудеться 26 червня о 19:00.

😱 Юрій Винничук — «Вілла Деккера»

Один з найзнаковіших письменників сучасної української літератури, Юрій Винничук, презентує на фестивалі свою нову книгу — «Віллу Деккера».

Події роману відбуваються у Львові, який стоїть на порозі Другої світової війни. У місті з’явився душогуб, якого переслідує нічний репортер.

Книга об’єднала одразу декілька жанрів — ретродетектив і політичний трилер. «Вілла Деккера» має усі необхідні речі, аби сподобатись читачу: любовна лінія, жива мова, інтриги та неочікувані сюжетні повороти.

Ілюстрації до роману намалювала Ірина Нестеренко.

  • Презентація книги відбудеться 25 червня о 19:30.

🌪 Артем Чапай — «Вивітрювання»

З невідомих причин зі світу зникла половина людства. Залишились лише ті, що перебували у віддалених місцях — у горах, островах чи деінде. Головний герої та його дружина Зоя є одними з таких людей. В умовах постапокаліпсису залишки людей поводяться зовсім інакше, однак чи є правильні чи неправильні рішення, коли немає моралі?

У Києві з’явилась Русанівська Народна Республіка, на вулицях міста боротьба між спільнотами, які ворогують поміж собою та багато інших безчинств. Скоро герої оповідання стануть батьками тому вони вирушають на пошуки безпечного місця, де можна жити з дитиною.

  • Артем Чапай презентує свою нову книгу 26 червня о 16:30.
👻 Павло Вольвач — «20 + 1, або Земля мертвих»

«Земля мертвих» — це мемуари Павла Вольвача, у яких він згадує багатьох українських митців, які вже померли. У творі можна побачити згадки про Олеся Ульяненка, Ігоря Римарчука, Миколу Вінграновського та багатьох інших.

Книга складається з особистих історій письменника, які максимально відображають реальність того, якими були ці люди. Павло Вольвач не прикрашає дійсність й розповідає факти та емоції від спілкування з цими людьми. Персонажі книги є реальними, що дає максимально відчути спорідненість з ними через сторінки мемуарів.

  • Презентація «20+1, або Земля мертвих» відбудеться 23 червня о 18:00. 

🧘🏼‍♂️ Дорж Бату — «Таємниця старого Лами»

Дорж Бату зарекомендував себе гарним письменником, який неймовірно розповідає історії. В основі його роману будуть реальні події з його життя, які він подає у форматі розповідей.

Кожен читач знайде щось своє у цій книзі — від буддійського світосприйняття до цілком дитячих історій, які були точно у кожного.

Приємним бонусом є те, що у книзі ж спеціальні QR-коди з відеороликами, які доповнять атмосферу твору.

☝🏻 Олена Стяжкіна — «Смерть лева Сесіла мала сенс»

Це перший україномовний роман авторки. Основою книжки стали історії родин дітей, які народились в одному й тому самому пологовому будинку у 1986 році на Сході України. Діти росли разом й стали ледь не родиною.

Однак роман не про єднання, він про зміни, які відбуваються у житті людей з плином часу. У книзі багато героїв, які безповоротно змінюються й не завжди на краще.

Прослідкувати за змінами можна навіть за мовою твору. Можна простежити за тим, як російська мова поступово змінюється на українську в залежності від подій. А мова своєю чергою впливає на реалії та світосприйняття людей та навіть сюжет.

🔎 Наталка Сняданко — «Перше слідство імператриці»

«Перше слідство імператриці», як цілком зрозуміло з назви, це детективний роман. Події книги відбуваються одразу у Відні 1856 року й в Україні, але вже у 2015.

У Відні намагались влаштувати замах на імператора Франца Йосифа, однак він був невдалим й зловмисника стратили. Дружна імператора, Сіссі, наперекір імператриці-матері розпочинає власне розслідування вбивства.

Свою чергою в сучасній Україні двоє австрійців перевозять скрипку Моцарта. Під час подорожі музикознавиця мемуари Сіссі, які й дають розвиток розслідуванню. Однак, навіть у наші часи й досі залишились деякі змови, які й вирішить головна героїня, через призму своїх мемуарів.

📚 Про «Книжковий Арсенал»

Цьогоріч на фестивалі відбудеться 261 подія й протягом п’яти днів на «Книжковому Арсеналі» презентують тисячі книжок.

Захід відбудеться з дотриманням карантинних норм. Квитки доступні лише подобово: звичайний на день — 100₴, пільговий — 50₴. Придбати їх можна за посиланням. Програма фестивалю доступна тут

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...