Реклама

😲 Користь карантину: 5 історій про самоізоляцію видатних людей за власним бажанням

Через спалах вірусу COVID-19 та стан пандемії люди по всьому світові змушенні сидіти вдома на карантині. Але в історії вже були випадки, коли люди самоізолювались за власним бажанням — заради натхнення, пошуку ідей чи просто відпочинку.
Čytaty latynkoju
😲 Користь карантину: 5 історій про самоізоляцію видатних людей за власним бажанням
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 😲 Користь карантину: 5 історій про самоізоляцію видатних людей за власним бажанням
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Через спалах вірусу COVID-19 та стан пандемії люди по всьому світові змушенні сидіти вдома на карантині. Але в історії вже були випадки, коли люди самоізолювались за власним бажанням — заради натхнення, пошуку ідей чи просто відпочинку.

? Red Hot Chili Peppers та ізоляція в маєтку з привидами

Копій п’ятого альбому Blood Sugar Sex Magik 1991 року було продано більш ніж 13 мільйонів по всьому світові. Всього-лише за кілька місяців після його виходу він отримав семикратний платиновий статус, що зробило гурт Red Hot Chili Peppers лідером світової музичної сцени початку 90-их років. Сам лонґплей став однією з найвизначніших робіт гурту і припадає на так званий «золотий період гранжу».

Гурт Red Hot Chili Peppers зліва направо: басист Флі, барабанщик Чед Сміт, гітарист Джон Фрушанте та вокаліст Ентоні Кідіс

Передумови запису альбому 

Історія запису Blood Sugar Sex Magik починається з того, що гурт змінив свою постійну студію і підписав контракт з новим лейблом — Warner Bros. Records. Red Hot Chili Peppers довго шукали нового продюсера і врешті почали працювати з легендарним Ріком Рубіном, також відомим завдяки своїй роботі з такими виконавцями як Metallica, Linkin Park, System Of A Down, Black Sabbath та Eminem.

Рік Рубін вважається одним з найвпливовіших людей світу

Продюсер запропонував гурту нестандартний метод запису альбому — оселитись на цілий місяць у покинутому маєтку видатного ілюзіоніста й фокусника Гаррі Гудіні та зробити весь новий матеріал там.

Привиди маєтку Гудіні

Увесь будинок переробили спеціально для запису альбому — апаратуру, прилади та всю необхідну техніку перенесли до маєтку. Усі учасники Red Hot Chili Peppers мали окремі кімнати, де кожен міг працювати зі своєю частиною матеріалу, а вже ввечері чи пізно вночі вони збиралися разом та записували нові пісні.

Басист Флі та гітарист Джон Фрушанте за записом матеріалу

Проте барабанщик Чад Сміт майже відразу відмовився жити у маєтку. За його словами там мешкали привиди, саме тому він обрав приїжджати кожен день на мотоциклі лише для роботи, а вже ввечері їхав додому.

Так, це правда, що в маєтку є привиди, я в цьому впевнений. Проте, як на мене, вони досить приємні та доброзичливі, в будинку дуже затишно і нам тут подобається працювати.

Джон Фрушанте, Гітарист

Гурт надав дозвіл зятю Флі Гевіну Боудену зняти процес створення альбому на відео. Пізніше на основі цього відео та інтерв’ю учасників гурту випустили документальний фільм Funky Monks.

На оформлення альбому запросили режисера Ґаса Ван Сента («Париж, я люблю тебе», «Не хвилюйся, він далеко не піде»), котрий зробив обкладинку для Blood Sugar Sex Magik. На ній можна побачити профілі чотирьох учасників гурту та їхні язики у вигляді стебла троянди, що переплітаються коло квітки посередині.

Обкладинка альбому

На підтримку альбому гурт вирушив у світове турне, де до них приєднались гурти Pearl Jam та Nirvana. Потім вокаліст Ентоні Кідіс буде називати цей альбом «однією з найліричніших та особистих речей, котрі він коли-небудь робив». А гітарист Джон Фрушанте згадує часи ізоляції проведені у маєтку, як «найкреативніший час, що був у нього за всю кар’єру».

https://www.youtube.com/playlist?list=PL6ogdCG3tAWgb3XrqPpigQn5Xmegtu0ec

? Джокер Гіта Леджера

Супергеройський трилер Крістофера Нолана «Темний лицар» (The Dark Knight) з Крістіаном Бейлом у ролі Бетмена та Гітом Леджером в ролі Джокера отримав багато позитивних відгуків та два «Оскари», також він став одним з найкасовіших фільмів в історії кінематографу.

Підготовка до ролі

Гіт Леджер готувався дуже довгий час до ролі головного антигероя фільму — для цього він провів 43 дні на самоті в готельному номері. Все, що в нього було — це лише декілька фільмів про маніяків та психічно хворих, одним з котрих була стрічка Стенлі Кубріка «Механічний апельсин». Увесь час він постійно відпрацьовував тембр голосу Джокера та його сміх. А для того щоб максимально відчути себе у його ролі, актор зробив спеціальний щоденник, який він заповнював, уявляючи ніби він і є Джокер. Вже потім на знімальному майданчику він перечитував його, аби не забувати саму «сутність» його персонажу.

Щоденник Леджера-Джокера

Він спав всього кілька годин на день, аби відчувати злість та втому. Актор не виходив з образу навіть після зйомок та постійно поводив себе саме як його персонаж. Грим, костюм та навіть звички Джокера вигадав сам Гіт Леджер — він постійно облизував губи та вирішив наділити свого персонажа такою ж особливістю.

Під час сцени з допитом Джокера він навіть попросив Крістіана Бейла бити його по-справжньому, щоб навіть у такий важливий момент все було натуральним.

Сцена з допитом Джокера

Також він повністю зімпровізував одну з найважливіших сцен фільму — він почав аплодувати, коли цього не було в сценарії. Цей момент став культовим після виходу стрічки.

Why so serious?

За роль божевільного маніяка Гіт Леджер отримав «Оскар» та «Золотий глобус». Це був перший в історії кінематографу випадок, коли актор отримав такі нагороди за гру персонажу коміксів.

? Літо на острові Туве Янссон

Внесок письменниці та ілюстраторки Туве Янссон до культуроної спадщини Фінляндії й світу важко переоцінити. Її книги про мумі-тролів популярні по всьому світові не лише серед дітей, але й дорослих. Море та природа завжди були особливими мотивами її творів та казок, оскільки ще дитиною вона проводила більшість вільного часу коло Балтійського моря на островах архіпелагу Пеллінкі. Вже через багато років, ставши всесвітньо відомою письменницею, Янссон придбала один з таких островів — Кловхарун, де вона кожне літо проводила наодинці лише з її життєвою супутницею, художницею Тулліккі Піетель.

Острів Кловхарун

Вона завжди мала скромне життя — користувалась лише громадським транспортом, сама ходила до магазину та особисто відповідала на всі листи прихильників. Проте книги про мумі-тролів принесли письменниці світову популярність, котрої було забагато для Туве Янссон, тому майже весь свій час вона проводила в ізоляції від світу та надмірної уваги. У 1964 році вона побудувала маленький будинок, де продовжувала писати книги. Сама будівля була дуже маленькою та без особливих принад — лише одна кімната, камін та книжкові полиці.

Кімната, де мешкала Туве Янссон

Потім письменниця присвятила цілу книгу своєму життю на острові — «Літню книжку». Сюжет книги базується на житті дівчинки Софії, що мешкає на безлюдному острові з бабусею та батьком. Ця книга написана спеціально для дорослих, котрі хочуть знову відчути себе дітьми влітку.

Українське видання книги від ВСЛ

Острів у наш час

Наразі острів Кловхарун працює як музей, присвячений життю письменниці. Проте потрапити туди не так вже й легко, оскільки він відкритий лише два тижні на рік — один тиждень в липні та ще один в серпні. Такі обмеження обумовлені тим, що Туве не хотіла щоб її острів став туристичним місцем та аби хтось турбував птахів, що в’ють гнізда на острові.

Вона знала, що фанатів багато, і не бажала, щоб вони приходили і псували це місце. Вона не хотіла, щоб топтали рослини. Ми намагаємося зберегти початковий вигляд острова

Йенні Ройнінен, Гід

Туве Янссон та Тулліккі Піетель на острові Кловхарун

Проте, якщо ви дуже хочете потрапити на острів видатної письменниці, можна переглянути документальний фільм, присвячений Туве Янссон на Кловхаруні.

? Закон всесвітнього тяжіння та Ньютон

Видатний англійський фізик та математик Ісаак Ньютон за своє життя зробив багато відкриттів, котрі змінили сприйняття світу та піднесли науку на новий рівень. Під час свого навчання в університеті Кембриджу він поїхав додому до графства Лінкольншир на літні канікули. Проте через спалах бубонної чуми в 1666 році, його відпочинок тривав трішки довше ніж планувалось. Саме за цей період самоізоляції вчений і зробив більшість своїх відкриттів, одним з яких став закон всесвітнього тяжіння.

Дослідження гравітації та легенда про яблуко

Напевно, кожен чув історію про те, як на голову Ісааку Ньютону впало яблуко, коли він сидів під деревом — за легендою, саме в цей момент він і зрозумів, як працює гравітація. Проте, згідно біографу Вільяма Стаклі, котрий також був другом ученого, ця версія походження закону всесвітнього тяжіння це лише вигадка, яку фізик зробив для своєї улюбленої племінниці Кетрін Кондуіт, щоби просто пояснити їй принцип самого відкриття.

Але біограф також зазначив, що яблуко все ж фігурувало у відкритті закону всесвітнього тяжіння. Про це йому повідомив сам вчений за чаюванням в саду.

Після обіду була тепла погода, ми вийшли в сад та пили чай в тіні яблунь. Ньютон сказав мені, що думка про гравітацію прийшла йому в голову, коли він точно так само сидів під деревом. Він споглядав природу, коли несподівано з гілки впало яблуко. «Чому яблука завжди падають перпендикулярно землі?» — подумав він.

Вільям Стаклі, Біограф

Те саме місце під яблунею в родовій садибі вченого в графстві Лінкольншир

За період самоізоляції вчений також відкрив теорію принципу світла та дослідив поняття інерції. Потім історики та біографи Ісаака Ньютона називали цей період з життя фізика як Annus mirabilis, що можна перекласти з латинської як «Рік чудес».

? Теодор Жеріко та «Пліт Медузи»

Картина відомого французького художника Теодора Жеріко «Пліт Медузи» стала однією з наймасштабніших робіт митця. Він буквально кожну деталь картини відчув на собі, заради чого йому довелось прийняти неймовірні рішення. На створення картини він витратив більш ніж 8 місяців, які він провів на самоізоляції від зовнішнього світу. Заради цього він навіть поголився наголо, аби в нього навіть не було бажання виходити з майстерні.

«Пліт Медузи»

Історія створення картини

Передумовами створення картини стала історія про трагічну катастрофу корабля «Медуза». 18-го липня 1818 року з Франції до Сенегалу відправилась команда дослідження Африки — понад 400 людей екіпажу. Проте через недосвідченість капітана, корабель сів на мілину і не міг далі рухатись. Рятувальних човнів на всіх не вистачало, тому для решти команди вирішили зробити нашвидкоруч пліт з самого фрегату. Оскільки пліт не міг самостійно плавати в морі, його прив’язали до інших човнів, але через вітер канати обірвались і він почав дрейфувати у відкритому морі з усім екіпажем.

Реконструкція пліту

Майже 150 людей знаходилось на «Медузі». Все відбувалося в умовах жахливого шторму та без будь-яких запасів провізії чи методів навігації. Вже за 12 днів берегів Франції дісталася решта команди — лише 12 осіб.

Ця історія сколихнула тогочасну Францію та світ в цілому, Теодор Жеріко вирішив максимально детально зобразити цю страшну трагедію. Для цього художник зробив окрему майстерню, де знаходилось неймовірне за розмірами полотно з площиною у 35 м². Він хотів відчути тугу та безнадію, що панували в той час на пліті. Митець особисто їздив до лікарень та моргів, де можна було побачити людей в цьому стані. У його майстерні було понад 100 ескізів різних частин тіла людей та персонажів картини, а для того, щоби точно відтворити тіні він навіть зробив воскові фігури майже у реальному розмірі.

Один з ескізів картини

Теодор Жеріко знаходився весь час в майстерні на самоті, лише кільком друзям можна було потрапити до нього. Втім, не так вже й багато людей хотіли завітати до художника, оскільки всі свідки казали, що там «дуже моторошна та тривожна атмосфера». Одним з дозволених гостей був Ежен Делакруа, котрий позував для одного з персонажів картини. Побачивши картину, він був настільки вражений, що «в захваті кинувся бігти, як божевільний, і не міг зупинитися до самого будинку».

Картини Теодора Жеріко в Луврі: зліва «Поранений кірасир» та «Пліт Медузи» справа

***

Якщо ви все ж не знаєте, чим зайнятись на карантині, то ми раніше писали гайд??‍♂️ Готуємось до літа: як займатися спортом вдома під час карантину — повний гайд про те, як займатись спортом вдома. Також ми робили підбірку? У що пограти в карантин: 5 відеоігор, які дадуть надію на краще під час пандемії про 5 відеоігор, які дадуть надію на краще під час пандемії.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...