Реклама

⏩ «Глядачі YouTube в Україні стали більш вимогливими», — Микола Рогинець, AIR та фестиваль VIDEOZHARA

YouTube у світі та зокрема в Україні зростає неймовірно швидко. Відео на ютубі дивляться люди всіх вікових категорій, а у Києві вже кілька років поспіль проходить цілий фестиваль, де можна зустріти улюблених ютуб-блогерів. Про розвиток YouTube в Україні, фестиваль та конкуренцію з західними гравцями ринку ми поговорили з Миколою Рогінцем, CEO мультиканальної YouTube-мережі AIR та організатором фестивалю блогінгу та відеокреативу VIDEOZHARA.
Čytaty latynkoju
⏩ «Глядачі YouTube в Україні стали більш вимогливими», — Микола Рогинець, AIR та фестиваль VIDEOZHARA
  1. Головна
  2. Креатив
  3. ⏩ «Глядачі YouTube в Україні стали більш вимогливими», — Микола Рогинець, AIR та фестиваль VIDEOZHARA
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
YouTube у світі та зокрема в Україні зростає неймовірно швидко. Відео на ютубі дивляться люди всіх вікових категорій, а у Києві вже кілька років поспіль проходить цілий фестиваль, де можна зустріти улюблених ютуб-блогерів. Про розвиток YouTube в Україні, фестиваль та конкуренцію з західними гравцями ринку ми поговорили з Миколою Рогінцем, CEO мультиканальної YouTube-мережі AIR та організатором фестивалю блогінгу та відеокреативу VIDEOZHARA.

— Багато людей знаходиться під враженням, ніби Ютубери самі займаються своїми каналами і навіть не підозрюють, що це вже ціла індустрія. Розкажіть, чим ви займаєтеся, в чому ваша функція як агенції, та як це все взагалі працює.

Одним з основних напрямків діяльності AIR є робота як з блогерами-новачками, так і з провідними блогерами та каналами брендів на YouTube. Ми допомагаємо розвиватись, надаючи консультації, аналізуючи зміст, розробляючи фірмовий стиль та створюючи стратегії просування на платформі. Також пропонуємо послуги з захисту та поширення вмісту.
Крім того, допомагаємо брендам інтегрувати свої продукти у контент блогерів, організовувати онлайн та офлайнові активності для блогерів та їхніх шанувальників… Ви маєте рацію — це цілий світ.

— Які сегменти YouTube наразі зростають найшвидше?

Влоги (сюди входить і дитячий, і дорослий контент у стилі лайфстайл — покажи своє життя, чим ти живеш); музика та розваги (будь-якого виду топи, факти, лайфхаки, шоу). Так виглядає беззаперечний Топ-3. Далі можна зауважити геймінг (канали летсплеєрів та блогерів-оглядачів) — цей сегмент відмінно розвивається саме сьогодні.

— Як ви даєте раду алгоритмам ютуба, що постійно змінюються? Як можна забезпечити стабільне зростання показників у таких умовах?

У нас є окрема команда (центр експертизи), яка займається тим, щоб завжди бути в курсі всього, що пов’язано з YouTube, Facebook і Instagram. Ми цим займаємося довго, щодня, і нам це подобається. Робота з великою кількістю блогерів з різних сегментів забезпечує нас кейсами і безцінним досвідом, який ми можемо масштабувати на інших проектах/каналах. Вся ця експертиза зберігається у нашій AIR Academy. Так от, озброївшись знаннями і досвідом, можемо з упевненістю сказати, що основа зростання показників на будь-якому каналі будь-якого блогера — це завжди контент: чим він кращий, тим алгоритми «стабільніші».

— Як і на будь-якому ринку, зі зростанням конкуренції зростає і якість контенту, що потрібен глядачу. Чи можна ще талановитому новачку, умовно, почати писати відео зі своєї спальні, і досягти популярності? Або вже так не вийде і треба стартувати з якимось інвестиціями?

І знову ж таки, його величність контент — це головне на YouTube. Так завжди буде, і ніщо цього не змінить. Просто для кожного відео є свій глядач. Так, не кожен може стати блогером. Та моя думка — варто всім: а раптом? Якщо у тебе є ідея для YouTube-каналу, ти професіонал в тому, що ти знімаєш, і тобі це подобається — успіх не змусить себе довго чекати. Потрібно трохи завзятості і багато монтажу.

— Як ви шукаєте перспективних блогерів? Чи є якісь «маркери», які кажуть — оця людина гарантовано стане популярною?

Якщо людина талановита, то навіть на початкових етапах своєї кар’єри на YouTube вона буде намагатися робити якісний контент. Нехай у неї не буде професійної техніки, приміщення для зйомок або грошей на просування, — хороший смак, відчуття стилю, харизму і сучасний погляд на світ легко помітити відразу.

— Зрозуміло, що ваш основний напрямок — це ютуб-зірки. Чи існують якісь особливості зворотного процесу — коли якась умовно «оффлайн-зірка» хоче почати просуватися на Ютубі? Ви працюєте з такими?

Все більше офлайн-зірок, дивлячись на успіх блогерів в інтернеті, починають активно розвивати свої онлайн-сторінки — ведуть Інстаграм, знімають відео для YouTube. І якщо раніше підхід до ведення сторінок був несистемний, то зараз селебріті звертаються до фахівців для розробки стратегій просування їх в соцмережах, наймають команду для ведення сторінок. Чудовим прикладом є канал Насті Каменських, який поєднує в собі і кліпи, і влоги. Також успішним прикладом є канал Олександра Педана «Педан може» — цей канал містить колаборації з топ-блогерами і розрахований саме на YouTube-аудиторію.

— Україна сьогодні дуже сильно відрізняється від України ще 5 років тому в багатьох аспектах. Але чи стосується це Ютуба? Наскільки змінилися смаки українських глядачів?

Я думаю, що глядачі YouTube в Україні стали більш вимогливими, тому що у них є приклади західних блогерів, котрі створюють доволі якісний контент. Щоправда, це не завжди про дорогу картинку і супермонтаж. Тут більше питання про відео, харизматичність і «простоту» блогера.

Якщо блогер стоїть на місці та не розвивається, він закисає і його аудиторія відпадає. Потрібно завжди шукати натхнення та ідеї. Найкращий спосіб — колаборації.

— Ви конкуруєте з західними агенціями. Чи є в місцевих компаній якісь особливі переваги, пов’язані саме з місцевим досвідом або обстановкою?

Так, є конкуренція, ми конкуруємо з компаніями на цьому ринку, і мова йде про міжнародні. У наш час не так важливо, де ти є блогером — у якому місті чи країні. Конкуренція за хороших блогерів є завжди.

— Чому україномовного YouTube по факту не існує?

Так історично склалося. Більшість людей в Україні розуміють російську. Тому і статистично більшість блогерів російськомовних — і економічно це вигідніше. Але, щиро кажучи, зараз ми спостерігаємо деякі зміни, як результат, появу україномовних блогерів. Аби далеко не ходити, канал «Вертуха» та реперка alyona alyona вже є нашими партнерами.

— Videozhara, до речі, може цьому посприяти. Які плани на розвиток фестивалю?

Ми розглядаємо розширення як в Україні, так і за її межами. Ми хочемо масштабуватися і розширюватись у більш дорослої аудтиорії. Проте найголовніший план на сьогодні — проведення цьогорічного фестивалю на арт-заводі «Платформа».

Share
Написати коментар
loading...