Реклама

🤑 Як бути в курсі того, що відбувається в економіці. Пояснюємо за 10 хвилин

Зараз ми пояснимо вам 5 речей, за якими варто слідкувати, щоб розуміти, що відбувається навколо вас.
Čytaty latynkoju
IMDB
🤑 Як бути в курсі того, що відбувається в економіці. Пояснюємо за 10 хвилин
  1. Головна
  2. Історії
  3. 🤑 Як бути в курсі того, що відбувається в економіці. Пояснюємо за 10 хвилин
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Зараз ми пояснимо вам 5 речей, за якими варто слідкувати, щоб розуміти, що відбувається навколо вас.

Так склалося історично, що чи не єдиним економічним показником, за яким слідкував пересічний українець, був курс валют. За курсом ми оцінювали стан економіки, власний добробут і навіть подекуди робили висновки щодо президентів, прем’єрів та політичних партій.

Помітили, що останнім часом це не дуже добре працює?

Це тому, що економіка — дещо більш складна штука, і за одним показником не можна визначити, що відбувається з країною. Що ж робити, якщо отримувати економічну освіту немає часу, а мати уявлення про те, що відбувається в країні, треба вже?

Насправді, щоб заміряти економічну температуру в країні, достатньо всього п’яти показників — інфляції, ВВП, середньої зарплати, а також рейтингів Doing Business та Індексу глобальної конкурентоспроможності. Що вони означають та як за ними правильно стежити, ми зараз пояснимо вам за 10 хвилин.

Для професійних економістів Ми свідомо спростили багато термінів та опустили безліч деталей. Мета цього матеріалу — дати широкій аудиторії загальне уявлення про базові показники, за якими можна оцінити ситуацію в країні, а не намагатися викласти курс економіки за одну статтю. Простіше кажучи, ми вчимо наших читачів базовій алгебрі, а не математичному аналізу.

Інфляція (індекс споживчих цін)

? Що це таке

Інфляція — це середній показник зростання цін у державі. Скоріш за все, ви маєте негативні асоціації з цим показником — коли ціни зростають, це погано. Багато хто пам’ятає або чув про 90-ті, сьогодні маємо живий приклад Венесуели. Проте, невеликий ріст цін — це ознака здорової економіки. Наприклад, у сусідніх Польщі, Словаччині та інших країнах ціни зростають на кілька відсотків щорічно.

? Як розраховують інфляцію

Державне бюро статистики складає «споживчий кошик» — перелік товарів, які споживає більшість громадян. Обирають різні підприємства з різних українських міст, які продають ці товари. За допомогою усереднюючих формул розраховують приблизну середню ціну на ці товари і порівнюють з попередніми періодами.

Зверніть увагу! Інфляція не покаже рівень зростання цін у магазині біля вашого дому, бо враховує сотні товарних груп по всій країні.

?‍? Як правильно слідкувати

Типів показників інфляції безліч, але нам вистачить річної інфляції — «грудень до грудня». Добре його показують на порталі minfin.com.ua (не плутати з реальним Міністерством фінансів). Держстат публікує інфляцію щомісячно в районі 10 числа.

Чому інфляція важливіша за курс валют

Інфляція охоплює і курс, і зростання зарплат, і ділову активність в цілому. Чому варто орієнтуватися на інфляцію, а не на курс, можна побачити на простому прикладі.

Якби ви 1 січня 2019 року поклали 1000₴ на річний депозит у Приватбанк під 16% з капіталізацією відсотків, ви б отримали 1172₴ за вирахуванням податків. З точки зору вашого капіталу, ви б уже збагатіли на понад 10%, оскільки річна інфляція станом на жовтень становить 4,2%.

Якби ж ви купили 1 січня 2019 року на свою тисячу $36.23, а зараз продали б ці бакси, то отримали б назад лише близько 900₴ . Мало того, що ви вже втратили на курсі 100₴. Насправді, ви втратили ще більше — бо на 900₴ зараз можна купити трохи менше, ніж на 900₴ за рік до того.

Зростання цін до 5% на рік вважають нормальним. Від 5% до 10% — це помірна інфляція. Такий рівень часто зустрічається в країнах, що розвиваються: Бразилія, ПАР, Мексика та інші. Швидке зростання економіки підганяє зростання зарплат, що в свою чергу збільшує ціни на товари, тож це теж нормальна ситуація.

Інфляцію більше 10% називають галопуючою. Ми переживали таку інфляцію кілька разів за історію незалежності, останнього разу — у 2017 році.

Правильне ставлення до цієї цифри — сприймати її як показник того, наскільки дорожче в цілому стало жити в країні за рік. Тобто, якщо інфляція за рік склала 10%, а ваша зарплата виросла на 5% чи не виросла взагалі, це привід замислитися про зміни в своєму житті.

Дешевше — не значить краще

Попри те, що зниження цін нам здається гарною новиною, насправді це також нездорове явище, що свідчить про гальмування економіки. Його називають дефляцією. Це погано, за виключенням випадків, коли це просто сезонні коливання — наприклад, дешевші овочі та фрукти влітку часто зменшують інфляцію до мінусової.

?? А що в Україні з цінами?

Уряду та Національному банку вдалося опанувати інфляцію, спричинену військовою агресією та торгівельною війною з колишнім основним торговим партнером. Ціни в Україні на кінець 2019 року виростуть на 6,3%, а в подальші два роки зростатимуть по 4% на рік. Це хороші показники.

Зростання ВВП (економіки)

? Що це таке

ВВП — це все навколо вас. Заводи, фабрики, магазини, майстерні, навіть ваша перукарка чи бариста в улюбленій кав’ярні. Всі ми або виробляємо товари, або надаємо послуги. Сума вартості цих послуг — і є ВВП. Іноді його називають «зростанням економіки».

Рахують ВВП двома способами — за тим, скільки отримали доходів люди та підприємства, або — скільки витратили. Ви навіть можете спробувати вирахувати ВВП самостійно за даними Держстату.

? Зростання економіки

Якщо ви просто порівняєте цифру за поточний рік із цифрою за минулий, це мало що покаже. Якщо товари подорожчали на 10% (пам’ятаєте інфляцію?) і ВВП виріс на 10%, це означає, що країна насправді не виробила більше товарів та послуг, і вони не стали кращими — вони просто номінально стали коштувати дорожче. Для того, щоб розуміти реальну ситуацію, економісти додають до формули так званий «дефлятор» — тобто, коригують показник зростання на збільшення цін та здешевшання валюти.

?‍? Як правильно розуміти ВВП

Медіа, зазвичай, показують остаточний показник зростання ВВП, вже скоригований на інфляцію та курс валют. Тому, якщо ви бачите в новинах, що економіка виросла на 3%, то це — реальне зростання.

Розвинуті економіки типу Франції, Німеччини, США або Японії, зазвичай, зростають на кілька процентів на рік. Для них показник 2-3% — це нормально. Для країн, що розвиваються, характерне зростання від 5% і вище. Яскравим прикладом такої країни є Китай — раніше його економіка могла рости на 20% на рік. А коли ця країна стала зростати «лише» на 6%, економісти почали казати про уповільнення китайської економіки та системні проблеми.

?? А як справи в Україні?

Читайте також: ВВП України показав найбільше зростання за сім років

2016-2018 роки для нашої економіки були дуже непоганими. Завдяки реформам, досить швидко відновилася ділова активність. Вже четвертий рік поспіль українська економіка зростає. У 2018 ВВП країни продемонстрував найбільше зростання за останні сім років — 3,3%.

Що таке ВВП на душу населення

Суттєвий мінус показника ВВП — він не відображає, наскільки в країні високий рівень життя . Тому також використовують показник ВВП на душу населення — ділять загальний ВВП на населення країни.

Цього року економіка, за останніми прогнозами Уряду, зросте майже так само — на 3,2%, а наступні роки будуть ще кращими. У 2020 році за оптимістичним прогнозом уряду ВВП зросте на 4,8%, а за рік після того — на 5,5% за умови продовження реформ.

Середня зарплата

? Що це таке

Напевно, найзрозуміліший показник, який, в цілому, не потребує додаткових пояснень. Щоб зафіксувати: так, її просто складають із зарплат всіх працюючих в Україні, а потім ділять на їхню кількість. Жодної магії. Проте, проблема не в показникові, а в його сприйнятті.

Чим не є середня зарплата

  • Показником, скільки заробляє ваш сусід
  • Орієнтиром, скільки маєте заробляти ви

? Як правильно сприймати показник середньої зарплати

Так само, як ви сприймаєте температуру тіла. Якщо ви дістали термометр і побачили там 38 градусів, ви знаєте — щось із вами не так, треба звернутися до лікаря. Так і з середньою зарплатою: якщо вона зростає, це скоріше добре, якщо стоїть на місці або падає — це скоріше погано. Але ставити точний діагноз собі, своєму оточенню чи економіці лише за цим показником не варто.

Медіанна зарплата

Більш точним показником, що вимірює саме дохід громадян, вважають медіанну зарплату. Беруть всі зарплати і визначають серед них медіану — тобто 50% людей отримають більше такої суми, а 50% — менше. Таким чином, зменшується вплив вкрай високих та вкрай низьких зарплат. Медіанна зарплата зазвичай на 15-20% нижча за середню. Держстат наразі не рахує медіанну зарплату, але планує почати найближчим часом.

?? Що в Україні

Головне, щоб зростання середньої зарплати було вищим за показник інфляції (бачите? Все упирається в інфляцію) — тоді можна сказати, що в цілому українці багатіють.

Кілька років поспіль інфляція в Україні була дуже високою і зарплати, хоча й росли, не встигали за цінами — українці біднішали. Проте, вже у 2016 році, завдяки реформам, економіка почала зростати, ціни — стабілізуватися, а зарплати продовжили зростання випереджуючими темпами.

На момент публікації цього матеріалу, можна впевнено сказати, що показник середньої зарплати суттєво випередив нагромаджену за роки кризи інфляцію. В середньому, у вересні 2019 українці заробляли 10687₴ проти лютого 2014 року (3189₴) — різниця у понад 3 рази. Тим часом, ціни за цей період виросли приблизно у 2,5 рази.

На живому прикладі

На зарплату 3189₴ на початку 2014 року можна було придбати приблизно 320 пляшок молока по 10₴. Сьогодні та сама пляшка коштує набагато більше — приблизно 28₴, але з зарплатою 10687₴ людина зможе дозволити собі вже 382 пляшки.

Схожа ситуація спостерігається і в валютному еквіваленті. На кінець лютого 2014 курс американської валюти складав 9.6₴ за долар, тобто українці отримували $332 на місяць. За жовтень 2019 року середній українець у вакуумі отримав $445, тобто на понад сотню доларів вище, ніж до кризи.

Реальне життя — дещо інакше, і ваш особистий дохід залежить здебільшого від ваших навичок, обсягу роботи та вміння «продати себе». Але за сукупністю факторів можна сказати, що в цілому українці як народ живуть суттєво заможніше, ніж раніше.

Індекс конкурентоспроможності

? Що це таке

Цим показником вимірюють, наскільки країна є конкурентною на світовому рівні. Через те, що місце в цьому рейтингу вимірюють одразу за 12 показниками, іноді його сприймають як заміну ВВП, бо той не враховує якість життя та можливості для розвитку.

? Як він працює

Експерти мають цілих 113 змінних, частина з яких — статистичні дані, а разом із ними — результати опитувань бізнесменів та керівників компаній. Всі ці показники розподілені на 12 рейтингів — від якості інститутів та розвиненості фінансового ринку до інфраструктури та здоров’я і освіти. Середнє значення цих рейтингів і є остаточне місце держави у рейтингу.

?‍? Як правильно слідкувати

Детальну доповідь випускають щорічно, восени, за результатами минулого року. Наприклад, восени 2018 випустили найактуальніший на сьогодні рейтинг, що базується на даних 2017 року.

Через те, що Індекс розраховується на базі середнього значення, один низький показник з 12-ти може тягнути країну вниз, або навпаки — суттєвий прогрес в одній сфері може дати високу загальну позицію, хоча в цілому країна знаходиться не в кращій формі.

?? Де Україна?

Після початку війни Україна суттєво послабила свої позиції в цьому рейтингу — до найнижчого 89 місця у 2016 році. Але останніми роками наша держава поступово відвойовує втрачені позиції. У найновішій доповіді за 2019 рік Україна зайняла 85 місце, опустившись на 2 позиції. Найближчий сусід знизу — Молдова на 86 місці, вона піднялася на дві позції, а от верхнього сусіда — Румунію доведеться наздоганяти, вона піднялася на 51 місце, додавши одну позицію.

Якщо розібрати нашу позицію в рейтингу, оптимізму додається. Україну тягнули донизу два показники: макроекономічна стабільність та стан фінансової системи.

Тобто, інфляція, курс валюти, боргові зобов’язання та банківська система. Якщо раніше з цим дійсно були проблеми, то сьогодні Україна в непоганій формі, про що свідчить і сам рейтинг: ми вже піднялися на кількадесят позицій.

Покращення позицій має відбутися в майбутньому, бо інфляцію вгамовано, курс гривні є плаваючим, але знаходиться у вузькому передбачуваному коридорі та не виходить за рамки прогнозів, ВВП зростає, а банківська система в цьому році отримала найбільший прибуток за всю історію незалежної України. За всіма іншими показниками Україна також потроху зростає.

Рейтинг Doing Business

? Що це таке

Цей рейтинг складає Світовий банк, і він показує, наскільки в країні легко вести бізнес порівняно з іншими країнами.

? Як він працює

Загалом, рейтинг базується на часі та витратах на оформлення бізнесу в країні — він не включає в себе економічні показники. Наприклад, серед критеріїв — час і гроші, які потрібно потратити на те, щоб підключитися до електромереж, а також кількість документів, які потрібно оформити, щоб експортувати товар та інші.

?‍? Як слідкувати

Рейтинг щорічно публікується на сайті Світового банку восени на наступний рік. Тобто, у 2019 випустили рейтинг, що показав, наскільки легко буде вести бізнес у 2020 році з урахуванням чинних на момент складання законів та процедур.

?? А де Україна

До Революції Гідності наша країна була на дуже низькому 137 місці — це означало, що вести бізнес в Україні дуже важко. За останні 5 років було проведено безліч реформ — зробили можливість зареєструвати бізнес онлайн за добу, спростили отримання дозволів, скасували безліч зайвих та застарілих норм та регуляцій.

У підсумку, Україна стала привабливішою для ведення бізнесу у понад два рази — у рейтингу 2020 року ми знаходимося на 64 місці. Це дозволило залучити 15 мільярдів доларів інвестицій до економіки за п’ять років.

Залишаючи викривлену реальність

Ми всі знаходимося у полоні стереотипів та когнітивних пасток. Іноді ми озираємося навколо, бачимо якусь статичну картину і робимо на цій основі висновки, що насправді не збігаються з об’єктивною реальністю. А часто — складаємо враження навіть не з власного досвіду, а з того, що десь почули або прочитали. Досить нерозважливо в епоху постправди.

Сьогодні ми показали вам як за 10 хвилин навчитися бачити цілісну картинку в економіці, а також не дати себе обманути порожніми лозунгами. Цей час — невелика платня за адекватне сприйняття реальності.

Share
Написати коментар
loading...