Реклама

Наталія Яресько, екс-міністр фінансів — про війну, корупцію та перспективи України

Інвестиційний банкір, міністр фінансів України у 2014-2016 роках Наталія Яресько — одна з тих менеджерів, які допомагали «витягнути» банківську систему в часи кризи. Наводимо ключові тези її виступів упродовж роботи в державному апараті, аби нагадати: зміни в економіці можливі, але не за рахунок популістичних «нових курсів»
Čytaty latynkoju
Наталія Яресько, екс-міністр фінансів — про війну, корупцію та перспективи України
  1. Головна
  2. Історії
  3. Наталія Яресько, екс-міністр фінансів — про війну, корупцію та перспективи України
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Інвестиційний банкір, міністр фінансів України у 2014-2016 роках Наталія Яресько — одна з тих менеджерів, які допомагали «витягнути» банківську систему в часи кризи. Наводимо ключові тези її виступів упродовж роботи в державному апараті, аби нагадати: зміни в економіці можливі, але не за рахунок популістичних «нових курсів»

Екс-міністр фінансів Наталія Яресько з 2017 року живе і працює в Пуерто-Рико, але хоче повернутися до України, не маючи планів на можливе працевлаштування у владних структурах.

Народилася в родині вихідців з України. Батько Іван був уродженцем Полтавщини. Під час Другої Світової війни разом з родиною потрапив до нацистського концтабору у Німеччині. Після війни емігрував до Чикаго, де і зустрів матір Наталії — Марію, українку, родом з Івано-Франківщини. Під час Другої Світової війни вагітну бабусю німці вивезли як остарбайтера, тому мати народилася в Німеччині. В дитинстві відвідувала школу українознавства, вивчала українську культуру, грала на бандурі, співала. Навчалась у Addison Trail High School.

В 1987 отримала ступінь бакалавра в галузі бухгалтерського обліку в Університеті Де Поля в Чикаго і має ліцензію CPA. У 1989 отримала ступінь магістра в галузі державної політики в Гарвардському інституті державного управління імені Джона Ф. Кеннеді. Дипломна робота була присвячена Радянському Союзу і його можливому членству у Генеральній угоді з тарифів і торгівлі, попереднику Світової організації торгівлі. На базі цього документу вона отримала першу роботу після навчання в Держдепартаменті США, у новоствореному економічному відділі радянських справ.

У 1992 після розпаду СРСР Наталія Яресько отримала пропозицію приїхати в Україну, як економіст тому, що володіє українською. Вона отримала пропозицію очолити економічний відділ новоствореного Посольства США в Україні, на яку вона без вагань погодилась. Наприкінці третього року роботи Яресько запропоновано повернутися до Вашингтона на іншу державну роботу, але разом з чоловіком вона вирішила залишитись в Україні й присвятити себе інвестиційній діяльності. Пішла працювати у фонд WNISEF (Western NIS Enterprise Fund), який отримав свої перші гроші від американського уряду і інвестував у малий та середній бізнес. Після десяти років праці разом з партнерами створила новий приватний фонд Emerging Europe Growth Fund та керуючу компанію Horizon Capital для здійснення прямих інвестицій.

Про загрози для України

– Головні вороги України – це війна, популізм та корупція, усі три загрожують існуванню України як незалежної держави. Всі вони можуть зруйнувати економіку, всі вони можуть коштувати нам незалежності й державності. Я думаю, влада та суспільство, спільнота активних українців мають «дати бій» популізму та корупції, щоб не лише підняти економіку й збільшити інвестиції, а і зробити міцним оборонний сектор, збільшити бойові потужності армії.

Про конфлікт на Сході

— Донбас зруйнований – як з огляду на економіку, так і з огляду на людський потенціал, на стосунки поміж людьми. Якщо говорити про економіку, то після повернення окупованої частини Донеччини і Луганщини додому, в Україну, треба подивитись, як найкраще використати ті конкурентоспроможні об’єкти, які там лишились. Треба буде їх відродити, до того ж, у цьому регіоні було чимало сучасних виробництв, працювали банки і так далі. Але відроджувати і переорієнтовувати потрібно ті старі виробництва, які були орієнтовані на Росію.

Про соціальну політику

— Соціальну політику також треба буде відбудувати, щоб з’єднати спільноту, «склеїти» людські взаємини, розірвані спершу економічною кризою, а по тому і війною. Взагалі, давайте будемо чесними: потрібні величезні зусилля, щоб з’єднати всю Україну знову. Я би так сказала: рушії позитивних змін в Україні – це біль і натхнення. Біль від того, що ми втрачаємо людей унаслідок військових дій на сході, натхнення від того, що у країні виявилась чимала кількість людей, які готові її боронити, реформувати і розвивати. Власне, це і є інвестиції у економічний потенціал та людський капітал України. (джерело)

Про публічність у державних операціях з фінансами

— Коли ми обговорюємо в Пуерто-Рико питання публічності державних фінансів — я говорю про e-data, які ми використовуємо тут, у Держказначействі України; коли мова заходить про зменшення витрат на держзакупівлі — вказую на ProZorro, про децентралізацію — згадую про наш досвід 2014 року, коли місцеві громади отримали свій бюджет та відповідальність за прийняття рішень. (джерело)

Раніше ми наводили добірку10 цитат Оксани Забужко про літературу, націю та суспільство висловлювань письменниці та публіцистки Оксани Забужко про особливості українського суспільства.

Share
Написати коментар
loading...