Реклама

⚕️ Антон Авринський, Liki24: «Ми — як Uber для доставки препаратів»

CEO сервісу Антон Авринський зізнається: «Не всім аптекам подобається те, що ми робимо». Конкуренція жорстка — адже сервіс допомагає людям відшукати найнижчі ціни на ліки у Києві, а у лікарні та пологові доставляє їх просто безкоштовно
Čytaty latynkoju
⚕️ Антон Авринський, Liki24: «Ми — як Uber для доставки препаратів»
  1. Головна
  2. Історії
  3. ⚕️ Антон Авринський, Liki24: «Ми — як Uber для доставки препаратів»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
CEO сервісу Антон Авринський зізнається: «Не всім аптекам подобається те, що ми робимо». Конкуренція жорстка — адже сервіс допомагає людям відшукати найнижчі ціни на ліки у Києві, а у лікарні та пологові доставляє їх просто безкоштовно

Цей український проект працює, аби людей, які вимушені купляти пігулки у аптеках при поліклініках, більше не дурили стосовно цін та «обов’язковості» придбання препаратів саме у них.

Три проблеми, з яких усе почалося

По-перше, в Антона двоє маленьких дітей, для яких часто доводиться купувати товари в аптеках. Одного дня Антону порадили: «В аптеці через дорогу буде значно дешевше».

— Я був в шоці від того, наскільки можуть відрізнятися ціни на однакові препарати: різниця вдвічі, а іноді й втричі. По-друге, фармацевтичний асортимент настільки великий, що жодна аптека не може закуповувати усі найменування українських препаратів. Тому часто складно знайти саме ті ліки і у тому дозуванні, які потрібні.

По-третє, уявімо таку ситуацію: діти захворіли, вийти з ними надвір не можна, залишити їх — теж. Доводиться просити когось принести ліки. Тож відсутність доставок — це третя проблема, яка спонукала команду створити Liki24.

Uber для доставки ліків

По суті, Liki24 — це не аптека, а посередник. Їхня мета — знайти найдешевшу пропозицію і привезти потрібні ліки клієнту. У їхній базі містяться лише ліцензовані аптеки Києва.

Система аналізує 1,3 тис київських фармацій та обирає ту, де потрібний препарат є у наявності. Важливий критерій після наявності — вартість препарату. Зрозумівши, у якій аптеці найнижча ціна, кур’єр їде туди по замовлені покупцем ліки. Пізніше товар пакують і доставляють замовнику додому. Сайт у режимі реального часу відображає усі останні товарні оновлення, які відбуваються у всіх аптеках міста.

Сам Антон називає Liki24 «так званим Uber для доставки ліків», бо команда, окрім сайту для замовленнь, розробила ще й внутрішній механізм планування маршрутів для кур’єра:

— У розробленій програмі на карту нанесені аптеки, де кур’єр протягом кількох годин має скупити усі замовлені препарати. В системи є певні алгоритми, які складають для кур’єра маршрут в рамках невеличких зон. Тобто в кожному районі є локальні кур’єри. Якщо препарат дешевший у Подільському районі, а покупець — в Оболонському, тоді Подільський кур’єр, який його купив, передасть його Оболонському, який ці препарати відвезе.

Фактично, Liki24 заробляють на доставці, це для команди проекту — основний дохід. В середньому доставка коштує 50-60 грн. Проте покупець все одно заощаджує, враховуючи навіть послуги кур’єра.

В чому вигода для людей

Замовляючи на Liki24, в середньому покупці економлять 20-30% від вартості препаратів. За підрахунками Антона, середній чек на сайті складає 800-900 грн, тоді як в реальній аптеці — майже 1,1 тис грн. Виходить, що кожне замовлення — це 200-250 грн економії для онлайн-покупця.

Вигода для аптек

Читайте також: 13 запитань та відповідей про медичну реформу та послуги — роз’яснення від МОЗ

Проект працює по Києву, але орієнтується територіально на цінову політику самих аптек. Часто кур’єри закуповують товари на лівому березі. Наприклад, на Троєщині: оренда там дешевша, людей — менше, тому ціни суттєво нижчі. Аби ціна була єдина незалежно від розташування, зараз Liki24 домовляються з кількома мережевими аптеками, адже онлайн-сервіс дає реальній аптеці нових клієнтів, яких вони би не отримали самотужки.

З юридичної точки зору, фармації не мають права доставляти ліки — покупець має сам по них прийти. Саме цим корисний сервіс і самим аптекам, бо вони дають змогу купити ліки тим, хто фізично не може прийти по них. В такому разі онлайн-покупець довіряє покупку кур’єру замість нього, коли під час оформлення замовлення укладає договір про делегацію повноважень. Таким чином і закон не порушується, бо тоді сервісу не потрібна ліцензія, щоби доставляти ліки.

Соціальна складова

До команди сайту часто звертаються пацієнти лікарень та пологових будинків, адже препарати в лікарняних аптеках часто бувають втричі дорожчі. Для того, аби люди, які потребують піклування найбільше, не піддавалися на фармацевтичний трюк із ціноутворенням, засновники Liki24 прийняли рішення: доставка у медичні заклади — безкоштовна.

— Наш сайт — автоматизований соціальний працівник, і, хоч ця ідея економічно невигідна для нас, ми прийняли таке рішення з точки зору людяності.

Окрім завищених цін, родичам пацієнтів часто доводиться терміново шукати потребують рідкісні препарати.

За словами Антона, одного дня на гарячу лінію сервісу телефонувала ввечері жінка — назвалася лікарем з реанімації. Вона негайно потребувала препарату, який був потрібен для проведення операції цього ж вечора. Напередодні чоловік пацієнтки обійшов пів-Києва, тож питання було не в ціні, а у життєвій необхідності.

— Це наша соціальна відповідальність, тож за 40 хв з моменту дзвінка замовлення було в лікаря.

Share
Написати коментар
loading...