Реклама

На сторожі екології — історія кавового бренду Coffeelaktika

Андрій Вершина, маркетолог мережі кав’ярень Coffeelaktika, не просто збільшує конверсію, моніторить аналітику кавового ринку України, а й займається корисною справою. Ви знали, що Україна страждає від нагромадження пластикових стаканчиків? Андрій пропонує цікаву альтернативу
Čytaty latynkoju
На сторожі екології — історія кавового бренду Coffeelaktika
  1. Головна
  2. Історії
  3. На сторожі екології — історія кавового бренду Coffeelaktika
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Андрій Вершина, маркетолог мережі кав’ярень Coffeelaktika, не просто збільшує конверсію, моніторить аналітику кавового ринку України, а й займається корисною справою. Ви знали, що Україна страждає від нагромадження пластикових стаканчиків? Андрій пропонує цікаву альтернативу

Як з’явився бренд «Кофілактіка»

Кавова студія Coffeelaktika з’явилася на ринку в 2007 році і зробила великий крок в кавовий справі на той період, запропонувавши авторські кавові коктейлі та альтернативні способи заварювання (кемекс, v60-ка, аеропрес) — про це всім тоді любителі кави і знати не знали, розповідає Андрій Вершина:

— Років 20-25 тому для багатьох в нашій країні існувало лише 2 види кави — чорна та з молоком. Тепер максимально урізноманітнити свій кавовий раціон можна в кавовій студії, з величезним різновидом кавових напоїв, сортів кави.

Якщо вам цього мало, ви можете створити спільно з нашим бариста свій власний кавовий коктейль, як і годиться в студії, говорить Андрій про можливості «Кофілактики». Щодо становлення бренду, то Coffeelaktika — це дітище франчайзингової мережі «Дім Кави». У закладах можна продегустувати кавову класику — еспресо, капучіно, американо. Проте тут не бояться й певного роду експериментів. За словами Андрія Вершини, «Кофелактіка» ввібрала в себе не лише класику, але показує свою «непосидючість» у створенні кави — завдяки своїм коктейлям та повній свободі дій.

Чай, кава чи щось іще

— Спочатку ми були зосереджені виключно на каві. Ніщо не мало перебивати її запах, смак і насолоду від кожного ковтка. Чай в асортименті у нас є, просто йде окремим меню — не в кавовій карті. До речі, чаєм ми теж відрізняємося від інших кав’ярень. У нас немає пакетованого або низькосортного чаю, у нас ви можете випити гранульований натуральний чай з Швейцарії — Ricola. Також ми готуємо натуральні чаї: імбирний, журавлинний або малиновий з медом і лимоном. Останній — прекрасний варіант для зимового періоду.


На сторожі екології — історія кавового бренду Coffeelaktika

Про відмінності від інших брендів

— Ви коли-небудь чули поняття «кавова студія»? Я — ні. Є «кава з собою», є кав’ярні та ресторани швидкого харчування. Але ви не зустрінете кавової студії. І вже починаючи з цього, ви зрозумієте нашу відмінну рису. Люблю вираз Говарда Шульца (прим.авт. — засновник Starbucks), який писав про Starbucks: «Ми більше, ніж магазин, але ще не ресторан». Вірю, що ця фраза стосується й нас.

У нас інакший формат закладу: тут ви можете випити чашечку кави з круасаном, приготувати коктейль, а можете піти додому з пачкою ароматної кави або кавоваркою, на якій, до речі, вас навчать готувати хорошу каву (а не просто продадуть і дадуть інструкцію на папері).

Як можна зменшити кількість «пластику» в Україні

«Кофілактика» також запровадила ініціативу, що покликана зменшити кількість використання картотнних стаканчиків для кави. за словами Андрія, з появою великої кількості точок coffee-to-go (прим.ред. — кава із собою) збільшилася кількість одноразових стаканчиків на вулицях. Кожна кав’ярня подає каву на винос в паперовому (або навіть пластиковому) стаканчику з пластмасовою кришкою:

— Цей стаканчик — головний біль для міст, як на мене. У нас, на жаль, немає систематизованого збору та переробки (повторного використання) пластикових відходів. Проте у нас є KeepCup — партнер родом з Австралії, з яким ми працюємо вже давно, і він відомий по всьому світу завдяки своїм cup-ам (горняткам) для повторного заварювання таких напоїв, як кава та чай. Він дуже популярний серед бариста. Нам подобається їхня ідея — замінити одноразові стаканчики для кави на багаторазові.

Якщо використовувати KeepCup 5 разів на тиждень, можна заощадити 260 одноразових стаканчиків щороку


На сторожі екології — історія кавового бренду Coffeelaktika

Про облік клієнтів із власними горнятками для кави

Читайте також: Олена Каминіна, онлайн-репетитор: «Математика в Instagram цікава не менше за селфі»

— 
На жаль, на цей момент відстежити кількість людей, які приходять зі своїми чашками, неможливо: немає обліку в програмі, в яку чашку ми вливаємо капучино — в одноразову, керамічну або вашу. Постійних клієнтів з нашими keepcup-ами я бачу частенько на вулицях міста, і наші бариста зустрічають їх з пропозицією приготувати каву відразу в чашку, а не в одноразовий стаканчик.

Ми всіляко намагаємося запровадити системно пропозицію «кава в свою чашку» і надалі заохочувати знижкою або приємним бонусом людей, які приходять із власними keep-cup’ами. По-перше, ми позбудемося частини сміття в наших баках. По-друге, це дасть привід повністю окупити вашу чашку якомога швидше. По-третє, в таких чашах напої на кшталт латте тримають температуру, при якій збережеться смак напою (він не охолоне швидко), а гарячі американо або фільтр-кава будуть легше відчуватися без побоювання обпектися.

Є кав'ярні, що подають гарячий напій, вставляючи стакан до іншого стакана, щоб уберегти пальці. Таким чином в сміттєвому кошику з'являється вдвічі більше сміття, а у продавця вдвічі — більше витрат. Ми ж це намагаємося комфортно мінімізувати

Про найважливіше в маркетингу

Найважливішим з фахової точки зору Андрій вважає людей:

— Найголовніше — це наші бариста та відповідальний підхід до справи. Ми не просто подаємо каву, ми підказуємо, який напій п’ється краще і підходить людині за смаком. У той же час і менеджери з продажу кавового обладнання теж важливі. Вони консультують і навчають людину, який купила у нас як напій, так і кавоварку. Від них залежить те, як складається думка про нас — адже окрім власне кави, ми продаємо ще й обладнання.

Ми намагаємося вводити нововведення і акції, підтримувати заходи, пов’язані не тільки з кавовим ринком. Coffeelaktika стала спонсором «ЕкоМарафона» в Харкові, який тривав весь травень. Чесно сказати, пишаюся тим, що ми приділяємо цьому увагу, не кожна організація виходить за межі своєї кав’ярні у своїй роботі.


На сторожі екології — історія кавового бренду Coffeelaktika

Про подальші плани

— 
Про це можна говорити довго. Я хотів би, щоб Coffeelaktika викликала захоплення не тільки за те, що ми неординарні на кавовому ринку, а й за те, що ми пропонуємо — і ставала більш впізнаваним брендом в Україні. Вірю, що ми зможемо проявити свою пристрасть, стиль, підприємницький жар і особисті відносини надалі.

У планах компанії також — «перепакувати» франшизу, показати всі наші переваги. Щоби люди, які працюють у нас, — чи то бариста, чи директор, — були учасниками успіху компанії та пишалися цим і відчували ці зміни на краще ще й з матеріальної сторони.

Якщо говорити конкретно про Keep Cup, то в Україні теж є свій keep. Вони спеціалізуються на пошитті міських рюкзаків, і варто побачити, як круто ці наплічники гармонують з нашими стаканчиками. Сподіваюся, що нам вдасться прекрасна колаборація з ними. І незабаром ви побачите, що вулицею йде молодь з рюкзаком та кольоровим горнятком в руці, які круто поєднуються під міський урбан-стиль. Натомість не буде жодних розкиданих вживаних серветок або пластикових стаканчиків. До цього, прийнаймні, варто прагнути.

Share
Написати коментар
loading...