Реклама

Як створити ідеальне резюме, яке перевершить випускника Оксфорду

Як за допомогою CV збільшити свої шанси на отримання роботи в міжнародній організації? Як навчитись презентувати себе? Що потрібно вказувати у резюме, а від чого слід відмовитись? 8 кроків до роботи в міжнародній організації — поради спеціалістки з комунікацій для соціальних змін
Čytaty latynkoju
Як створити ідеальне резюме, яке перевершить випускника Оксфорду
  1. Головна
  2. Історії
  3. Як створити ідеальне резюме, яке перевершить випускника Оксфорду
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Як за допомогою CV збільшити свої шанси на отримання роботи в міжнародній організації? Як навчитись презентувати себе? Що потрібно вказувати у резюме, а від чого слід відмовитись? 8 кроків до роботи в міжнародній організації — поради спеціалістки з комунікацій для соціальних змін

    Кожна міжнародна організація, наприклад, ООН, ЮНІСЕФ, ОБСЄ та інші, має власні аплікаційні форми під конкретну вакансію, але іноді складно показати себе у виграшному світлі, оскільки вони складні за формою. Саме тому вам потрібно навчитись правильно презентувати себе та розповідати про власні вміння і навички. Ось декілька порад, як скласти професійне резюме.

    Визначтеся зі сферою: темою та регіоном

    Перше, на що потрібно звернути увагу при створенні резюме — це обрати тему з якою ви плануєте працювати, а також країну та регіон. Рекомендуємо вам час від часу переглядати вимоги до вакансій, на які ви плануєте подаватись.

    Проаналізуйте свій попередній досвід і переконайтесь, що він відповідає цим вимогам, або ж занотуйте те, що потрібно удосконалити. Складіть план свого професійного розвитку, адже робота в міжнародній організації не можлива без чіткого планування кар’єри.

    Пишіть про ваші сильні сторони

    Особиста інформація, або ж «шапка» резюме — це перше, що побачить рекрутер, який переглядатиме ваше CV. Не вказуйте у першому рядку вік, національність та сімейний стан. Вказуйте лише ту інформацію, яка є для вас виграшною при подачі на конкретну вакансію, про все інше вас запитають на інтерв’ю. Часто відбір анкет на конкретну вакансію в першому турі автоматично здійснює система, тому уважно заповнюйте всі розділи онлайн-анкети, не забувайте про ключові слова.

    Буде плюсом, якщо у «шапці» ви долучите посилання на свій блог, портфоліо або ж профіль в LinkedIn. І найголовніше, обов’язково зазначте на яку вакансію ви подаєтесь, щоб ваша заявка часом не загубилась серед сотні інших кандидатів.

    Виходьте за рамки стандартного резюме

    Що ви можете сказати про себе у в одному реченні: як про професіонала, особистість та соціально відповідальну людину? Наступний блок — це абзац ключової інформації про вас, короткий екскурс у ваш професійний досвід.

    Для кожної професії та сфери він буде іншим. У цьому блоці варто зазначити 2-3 речення, які схарактеризують вас як cпеціаліста та зацікавлять рекрутера переглянути всі пункти вашого CV.

    Орієнтуйтесь на результат роботи

    Часто у резюме кандидати спочатку вказують свою освіту, а вже потім досвід. Насправді, всі міжнародні організації спочатку аналізують ваш досвід роботи, тому намагайтесь максимально вказати всі організації, де ви працювали — рjзпочніть з останнього місця роботи і закінчуйте тим, як ви починали свою кар’єру, вказуючи назву компанії, посаду та час роботи. Далі, в рамках кожної організації, варто надати перелік ваших обов’язків і досягнень.

    Наприклад, якщо ви працювали PR-менеджером, то вкажіть кількість публікацій про вашу організацію у ЗМІ та ті проекти, які ви реалізували за минулий рік. Не забувайте, що резюме має бути орієнтоване на результати роботи, а не обов’язки.

    Освіта має значення

    Для іноземних організацій велику роль відіграє освіта, тому ви повинні пам’ятати теми вашої бакалаврської і магістерської наукових робіт, підтримувати контакти з професорами, які можуть вас порекомендувати. Вказуйте у блоці «Освіта» не лише виш, де ви навчались, але і теми ваших дипломних робіт.

    Намагайтесь, щоб у вашому резюме був хоча б один престижний виш, навіть якщо це онлайн-курс або літня школа. Один рік навчання за кордоном дасть вам хорошу практику іноземної мови. Не забувайте, що в умовах глобалізованого світу ви конкуруєте з випускниками Оксфорду і Гарварду.

    Забудьте про навички роботи з MS Office

    Після блоку «додаткова освіта» важливо назвати навички, якими ви володієте. Це можуть бути як технічні програми, так і конкретні теми, які ви досліджували. Однак, не вказуйте стандартний набір навичок досвідченого користувача ПК, оскільки досконалим володінням MS Office та Internet — уже нікого не здивуєш.

    Для кожної професії є свої технічні потреби, тому зазначте ті програми, що допоможуть вам у роботі. Наприклад, програми, які ви використовуєте для обробки фото, відеомонтажу, роботи з соціальними мережами та інше.

    Не англійською єдиною

    Більшість міжнародних організацій вказують у вимогах до вакансії знання одразу декількох іноземних мов, тому, в першу чергу, проаналізуйте свою спеціалізацію та оберіть регіон, в якому ви б хотіли працювати. Зверніть увагу на те, що, крім знання англійської мови, популярними в некомерційному секторі є французька і російська.

    Не забувайте про те, що існує сертифікація, опишіть ваше володіння мовою, як «вільно/ рідна мова/ розмовний рівень» тощо.

    Збирайте рекомендації

    До офіційного етапу відбору в міжнародних організаціях відносять і надання рекомендацій. Часто вас можуть попросити про контакти 3-5 людей, які б могли вас порекомендувати — ваш викладач, колега, керівник, підлеглий.

    Інколи на першому етапі відбору на вакансію достатньо лише подати резюме, а про рекомендації запитують уже на наступних етапах. Тому, після завершення співпраці з організацією, ми радимо вам одразу просити про рекомендації, а не через декілька років, коли ви вже там не працюєте.

    Створюйте свою професійну мережу контактів у LinkedIn

    Для міжнародних організацій важливо, щоб потенційний кандидат був активним у соціальних мережах та мав добре розвинений профіль у LinkedIn. Тому, якщо ви досі не маєте своєї сторінки у цій мережі, або ж не є її активним користувачем — мерщій беріться до справи.

    Опишіть у профілі свій досвід, навички, сферу зацікавлення, законектіться зі своїми колегами та з тими, з ким мрієте працювати. Більшість міжнародних організацій шукають нових людей у свою команду саме за допомогою LinkedIn.

    Отож, створюючи резюме:

    • проаналізуйте свої сильні та слабкі сторони, і підкресліть те, що зробить вас найкращим кандидатом на конкретну посаду;
    • вказуйте якнайбільше конкретики — цифри та факти, намагайтесь уникати загальних фраз;
    • сконцентруйтесь на результатах своєї роботи і опишіть їх у блоці «досвід роботи»;
    • не забувайте про рекомендації з попередніх проектів та компаній;
    • опишіть своє позиціювання для intro у 2-3 реченнях;
    • виходьте за рамки стандартного CV.

    Нагадуємо, що до 14 квітня триває набір на практикум з комунікацій«Робіть це дійсно добре»: 10 кроків до кар’єри у міжнародній організації для тих, хто хоче працювати в міжнародній організації. Practicum — це нова освітня програма Школи журналістики УКУ. Учасники, під керівництвом провідних експертів, розроблять комунікаційні кампанії для UNICEF, UNFPA, Transparency International Україна, Інтерньюз Україна тощо. Після закінчення курсу слухачі матимуть сертифікат Школи журналістики УКУ, корисні контакти у сфері та реальні кейси в резюме. Курс триватиме 3 місяці в Києві.

    Share
    Написати коментар
    loading...