Реклама

Ярослав Максимович, 2Event: «Мисліть глобально зі старту»

Агрегатори подій та онлайн-майданчики для організаторів — відносно нова сфера для роботи стартапів в Україні; тому досвід кожного учасника цього ринку є корисним та цікавим. Ми поспілкувалися із CEO 2Event Ярославом Максимовичем, щоби дізнатися, як працює його event-сервіс та яка специфіка української аудиторії таких проектів
Čytaty latynkoju
Ярослав Максимович, 2Event: «Мисліть глобально зі старту»
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. Ярослав Максимович, 2Event: «Мисліть глобально зі старту»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Агрегатори подій та онлайн-майданчики для організаторів — відносно нова сфера для роботи стартапів в Україні; тому досвід кожного учасника цього ринку є корисним та цікавим. Ми поспілкувалися із CEO 2Event Ярославом Максимовичем, щоби дізнатися, як працює його event-сервіс та яка специфіка української аудиторії таких проектів

Про головні досягнення за 2016 рік

— Якщо коротко, ми виросли на понад 500% у доходах за попередній рік, але до рівня повної прибутковості нам трохи не вистачає.

Також ми започаткували новий напрямок, який фактично має стати головним для нас (і ми зараз активно над ним працюємо) — це розробка мобільних додатків для подій. Ми почали продавати в кінці 2016 року, тільки в березні вже стабілізувалася технологія, платформа, — і вже продали кілька десятків мобільних додатків.

Третє досягнення — ми зараз створюємо мобільні додатки не тільки для івентів, але й для бізнес-клубів. В нас вже є 3 бізнес-клуби, які замовили додатки для своїх учасників. Головна цінність такої співпраці – це каталог учасників таких клубів, друга цінність – це клуби, які проводять постійно якісь події, отже, їм треба запрошувати людей на івент, аби ті нічого не проґавили.

Якщо взяти структуру всіх івентів, які у нас відбуваються, то серед них 30% — це ті, які прийшли до нас самостійно, бо їм хтось порекомендував або вони бачили, як ми працюємо.

Про сегментацію ринку

— Ми працюємо на тих подіях, в яких важливий нетворкінґ — це події, на яких приблизно 100+ осіб представлено, і коли ви збираєтеся її відвідати, то не можете збагнути, хто ще зі знайомих чи колег йде на ту ж саму подію. Зараз за статистикою концертів залишається приблизно так само, як було завжди, близько 10-15%, а увагу найбільше звертають на бізнесові події.

Ми покращили структуру списку відвідувачів заходів, — і зараз у нас уже в середньому біля 25% людей заповнюють інформацію про себе. В цьому блоці є такі пункти, як «компанія і посада», «чим я корисний» і «в чому я зацікавлений».

Нещодавно була подія для блоґерів, «ВідеоЖАРА», ми розробляли для них брендований додаток. І хоча прес-реліз про випуск додатку було випущено буквально за 2 доби до самого івенту, відвідувачі активно заповнювали свої профайли, надавали про себе інформацію — тобто люди пішли спеціально знайомитися із кимось.

В Україні поступово росте розуміння потреби нетворкінґу під час подій.

Про інтеграцію з Facebook

— На цей момент більша частина користувачів реєструється через Facebook.Просування наших послуг та можливостей через Facebook ділиться у нас на 2 типи.

Похід на івент — це формат, коли люди люблять повихвалятися «я йду на такий-то івент». Ми врахували це і запропонували таку функцію: «А давай не просто будеш хвалитися, давай організатори будуть дарувати тобі якусь знижку, щоби тебе точно мотивувати поділитися цією подією». Ця функція доволі нова, нею скористалися вже кілька сотень людей, але ще не 1 тис осіб точно (розмову записували наприкінці червня 2017 року — прим.ред.). Поки що рано підбивати підсумки, але за попередніми оцінками десь 5-10% користуються цією функцією.

Близько півроку тому Facebook у підтримку нашого стартапу 2Event виділив $2 тис на рекламу всередині своєї соцмережі — просто так, цілком безкоштовно. Тож ми вирішили поділитися цією радістю з усіма, хто у нас організовує події, і ділимося з організаторами частиною коштів на проведення рекламної кампанії для їхніх подій.

Про новий напрямок — IT-заходи

— На ринку все ще по суті немає якогось цілісного агрегатора подій в сфері IT. В нас є прагнення запустити таку платформу; тим більше, що за 1-2 години ми вже можемо згенерувати додаток для окремих подій.

Зараз прийшло більше десятка бажаючих працювати, але ми поки що в пошуках людини, яка на нашій стороні, в середині компанії, буде займатися цим напрямком, структурувати тематичні вертикалі: ось тут IT-події, а тут медичні, а тут освітні, спортивні чи якісь інші. Ми шукаємо волонтерів, які на правах співробітників будуть займатися кожною з цих вертикалей, а хтось із наших менеджерів буде курувати те, як вони працюють, яким чином виконують поставлені завдання.

Про опцію пошуку попутників

— Що стосується пошуку попутників на певний івент (особливо в інших містах) — насправді ця функція у нас не до кінця запущена так, як ми би того хотіли. За нашими планами за місяців 2-3 вона точно працюватиме так, як команда 2Event прагнула від самого початку.

Ми вже перепланували дизайн, адже це має враховувати вимоги юзабіліті. З однієї сторони, ми бачимо наявність певного рівня попиту — а по факту функцією користуються одиниці. І ми це змінимо.

Про головні уроки роботи над 2Event

— Якщо ви вийшли з вашим продуктом на ринок і вам не соромно, то ви вийшли запізно. Це всі знають. Друга теза — «напівготовність» для B2B-ринку не працює, для B2B-ринку треба готовий продукт. Третє – чим швидше підете за межі суто українського ринку, тим краще — будь-який успішний інтернет-продукт має бути глобальним за умовчанням. Якщо ви розумієте, що ви його робите виключно для України або лише для Житомира, переставайте робити такий продукт: він нікому не потрібен, ви не зможете заробити, але втратите півроку чи 3 роки.

Насправді ми теж зараз тільки в процесі «як би кудись піти». Чим більше заглиблюєшся в ринок України, тим більше робиш щось для специфіки саме України. Одночасно ми могли би щось робити для специфіки, наприклад, польського ринку чи французького, чи може навіть американського. Там трохи відрізняється менталітет, платіжні системи та низка інших факторів. Тож головний урок — варто мислити глобально.

Про те, що варто пам’ятати, запускаючи проект в event-сфері

— Чесно кажучи, будь-який ринок вимагає врахування своєї специфіки. Ринок івентів також не є суцільним. Скажімо, концертна діяльність вимагає свого підходу, там додана вартість полягає в чомусь одному, а в нашій сфері додана вартість — це нетворкінґ. В івент-секторі, де забіг чи велопробіг є головною темою, зовсім інша проблематика. Лише на перший погляд видається, що на ринку подій все однакове, насправді воно трохи по-різному.

Якщо говорити про концерти, лідерами є Karabas; якщо про ринок бізнес-івентів, то за показниками лідируємо ми.

Моя порада — не займатися івент-ринком в Україні. Будь-хто, хто буде виходити на цей ринок, буде «доходити» до тих ідей, які вже півроку тому хтось зробив. Треба добряче зважити свої сили, зрозуміти свої конкурентні переваги. Треба зрозуміти вашу цінність, що нового ви дасте для клієнтів, яку проблему ви вирішуєте. Це питання не до івент-менеджменту, а до будь-якого сегменту ринку.

Треба розуміти, чи не будете ви виглядати смішно зі своєю фразою: «І я також соціальна мережа» чи «Я також інтернет-магазин з ноутбуками». Ну прекрасно, а чим ти кращий за Rozetka? Хто може довести, що ти кращий?

Питання в тому, що аби посунути лідера в будь-якій сфері, за Котлером треба витрачати вдесятеро більше коштів на маркетинг за цього лідера — і це правда. Ми мали такий досвід навіть із кращою технологією за свого конкурента.

Share
Написати коментар
loading...