Реклама

8 книг на літо — корисний нон-фікшн українською

Літо — найкращий час для читання книг, що не лише пробуджують уяву, але й дають поживу для розуму. 8 таких видань українською — гарний спосіб пережити і полуденну спеку, і раптові дощі, якими цьогоріч сповнені будні столиці та інших міст нашої країни. Що і кому варто читати?
Čytaty latynkoju
8 книг на літо — корисний нон-фікшн українською
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 8 книг на літо — корисний нон-фікшн українською
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Літо — найкращий час для читання книг, що не лише пробуджують уяву, але й дають поживу для розуму. 8 таких видань українською — гарний спосіб пережити і полуденну спеку, і раптові дощі, якими цьогоріч сповнені будні столиці та інших міст нашої країни. Що і кому варто читати?

Для шанувальників кави — та любителів бізнесу

Усе і справді почалося з чашки кави. Еспресо, випитого в затишній італійській кав’ярні у 1983 році. Тоді майбутній генеральний директор Starbucks Говард Шульц зрозумів, яка атмосфера буде в його закладах. Відтоді як він прийшов у Starbucks, компанія відкрила майже 25 тис кав’ярень у 70 країнах світу, пережила економічну кризу й зневіру фінансових аналітиків. Шульцу вдалося побудувати міцний бізнес, в основі якого — дух Starbucks, етичні принципи та безмежна турбота про людей: про кожного клієнта, баристу, менеджера чи фермера, який вирощує найкращу у світі арабіку.

«Історія Starbucks» — бестселер New York Times від голови ради директорів Starbucks про те, як розбудувати найбільшу мережу кав’ярень, попри кризу й конкурентів. І звісно, як заробити мільярди доларів, заснувати благодійний фонд для ветеранів та безробітних і ввести моду на «каву з собою». Свою книгу Шульц написав у співавторстві з бізнес-журналісткою Джоан Ґордон.

Для тих, хто ненавидить прокидатися зранку

Ми звикли ділити людей на дві категорії — «жайворонків» та «сов». Але Гел Елрод переконаний в іншому. За допомогою методу із книги «Чудовий ранок» кожен зможе не лише прокидатися вдосвіта без надмірних зусиль, а й встигати значно більше, ніж міг до того. Метод уже допоміг десяткам тисяч людей у всьому світі.

Головна мета книжки — допомогти у напрацюванні корисних звичок і продуктивно використовувати ранковий час. Постать автора варта уваги: у віці 20 років він потрапив в автомобільну аварію, де зламав 11 кісток і впав у кому. Лікарі казали, що він навряд колись зможе ходити, однак згодом Гелу вдалося навіть пробігти ультрамарафон, вести власний подкаст і почати писати музику.

Для меломанів цифрової епохи

«Як музика стала вільною» — це приголомшлива історія про масове божевілля, музику, злочинність і великі гроші. А ще — опис життя провидців і аферистів, магнатів і технічно підкутих підлітків. Американський журналіст Стівен Вітт розповідає про найбільшого музичного пірата в історії, найпотужнішого керівника музичного бізнесу, революційний технологічний винахід і нелегальний веб-сайт, який учетверо перевершив обсяг музичного онлайн-магазину iTunes Music Store.

Це — книжка про унікальний історичний момент, коли звичайне життя назавжди поєдналося зі світом інтернету, а вся музика, записана на звуконосіях, раптом стала доступною та безкоштовною для всіх. Написав її американський журналіст, випускник Чиказького університету й Вищої школи журналістики Колумбійського університету в Нью-Йорку. На створення бестселеру він витратив 5 років.

Для запеклих прокрастинаторів

Вам потрібно менше відволікатися, витрачати менше часу на другорядні речі, марнувати менше життєвих сил на неефективну роботу, давати менше невиконуваних обіцянок і брати на себе менше непідйомних зобов’язань. Водночас ви прагнете більшого. Більшої продуктивності, більших доходів і більшого задоволення від життя. Зараз вам здається, що цього неможливо досягти. Рецепт вашого успіху на диво простий — варто лише визначити єдину, вашу справу, саме вона зробить вас щасливим у всіх сферах життя — робочій, особистій, сімейній та духовній.

«Одна справа» стала бестселером за версією видань Wall Street Journal, New York Times, а також USA Today. А написали її Ґері Келлер — бізнесмен, відомий спеціаліст з продажу в галузі нерухомості, визнаний «Підприємцем року» за версією журналу Inc.; та Джей Папасан — головний редактор і віце-президент видавничого відділу «Келлер Вільямс Ріелті», президент компанії «Реллек Паблішін».

Для тих, хто хоче стати лідером

Щороку ми дізнаємося дедалі більше нових слів у галузі економіки, комп’ютерних технологій і маркетингу, натомість невпинно убожіє наш лексикон у сфері етики й моралі. Девід Брукс б’є на сполох: очевидно, що сучасне суспільство у гонитві за новаціями нехтує усталеними етичними принципами, втрачає моральні стимули й ідеали, руйнує свій духовний стрижень.

«ДНК особистості» розповідає про те, як переглянути власні пріоритети і зосередитися на внутрішніх чеснотах. Історії головних персонажів стануть для читача певними орієнтирами у пошуках власної стратегії гартування характеру, допоможуть пізнати себе, віднайти душевну гармонію і щастя. Можливо, саме завдяки цьому книгу було визнано однією з найкращих за 2016-2017 роки за версією The Economist. Бестселер New York Times та Wall Street Journal. Написав книжку Девід Брукс — американський журналіст, викладач Єльського університету. Веде авторську колонку у New York Times, регулярно виступає на радіо- та телеефірах.

Для допитливих, яких цікавить минуле й майбутнє людства

Ще на початку XV століття сама лише думка про те, що наступні п’ять століть Захід буде домінувати над рештою світу, здалася б дуже дивною. А втім, це сталося

Ніл Ферґюсон

Чому Європа, що на 1500 рік поступалася Сходу за багатьма показниками — економічними, технологічними, демографічними, — зуміла різко рвонути уперед і досягти безперечного світового панування? Які складові успіху західної цивілізаціїЧому Європа стала найбагатшою частиною світу?? Саме ці дражливі питання украй сміливо, часом навіть зухвало, а проте надзвичайно захопливо висвітлює Ніл Ферґюсон.

Автор описує, як конкуренція, розвиток науки і медицини, масове споживання та етика праці допомогли Заходу розширити багатства, вплив та владу — а також розмірковує, до чого може призвести «запозичення» західних норм іншими країнами і чи довго Захід триматиме лідерські позиції у світі. За книжкою «Цивілізація», яка стала бестселером New York Times, знято серію телепрограм на BBC. Ніл Ферґюсон — видатний британський історик, журналіст, професор Гарварду, старший науковий співробітник Оксфорду і Стенфорду. Автор 14 книжок, зокрема бестселерів «Піднесення грошей» та «Імперія», редактор у Bloomberg Television, оглядач Newsweek. Журнал Time визнав його одним із найвпливовіших людей світу.

Для шанувальників Насіма Талеба

Перерахуйте важливі події й технологічні винаходи, що припали на ваш вік, і порівняйте з колись напрогнозованим. Скільки їх «приїхало за розкладом»? Подивіться на особисте життя, згадайте, як вибирали професію, зустріли свою половинку, емігрували, стик- нулися зі зрадою, несподівано розбагатіли або впали у злидні. Чи часто ці події відбувалися за планом? Малоймовірну подію, яка справляє колосальний ефект, колишній трейдер Насім Талеб влучно називав Чорним лебедем.

«Чорний лебідь» — це пристрасний, іронічний і глибокий екскурс у філософію, математику й епістемологію ймовірності. Фінансовий гуру й філософ переконаний, що аби досягти успіху, треба знати, як приручити Чорних лебедів. Талебу вдалося продемонструвати свою теорію на практиці: під час фінансової кризи 2008 року компанія, на яку він працював, заробила (а не втратила!) півмільярда доларів. Цю книгу включено до 12 найвпливовіших книжок, написаних після Другої Світової війни, за версією Sunday Times _ а ще її перекладено 32 мовами світу.

Насім Талеб — лівансько-американський літератор, науковець, колишній трейдер і біржовий аналітик, математик і філософ. Випускник Сорбонни та Вортонської школи бізнесу. Автор серії бестселерів «Невизначеність» («Incerto») з чотирьох книг: «Обдурені випадковістю», «Чорний лебідь», «Прокрустове ложе» та «Антикрихкість».

Для шукачів рецепту подолання бідності й корупції

Сучасні багатії перетворилися на глобальну спільноту рівних: у них більше спільного між собою, ніж зі співвітчизниками. Цей новий клас два десятиліття досліджувала Христя Фріланд у своїй книзі «Плутократи». Через численні інтерв’ю авторка препарує життя плутократів з глибоким розумінням і навіть співчуттям. Йде слідами олігархів під час буму приватизації, показує гендерні відмінності між «жіночим» середнім класом і «чоловічою» елітою нагорі. Фріланд розповідає, чим відрізняються нинішні багатії від колишніх рантьє, звідки в них гроші і навіщо вони займаються благодійністю. Зокрема приділяє увагу й українським мільйонерам, які теж ухопили ласий шматок пирога.

Христя Фріланд — канадська письменниця, журналістка і політикиня українського походження. Працювала редактором у виданнях Financial Times, Globe and Mail і Thomson Reuters. У 2013 році пішла в політику й була обрана до парламенту Канади від Ліберальної партії, в 2015-му стала міністеркою зовнішньої торгівлі, а з січня 2017 року — міністеркою закордонних справ Канади.

Видання стало бестселером The New York Times та було визнане найкращою книгою 2013 року за версією Financial Times. Христя Фріланд отримала за «Плутократів» Премію ім. Ліонеля Жельбера (за документальне висвітлення міжнародних справ) та нагороду National Business Book Award за найбільш видатну канадську книжку, що має відношення до бізнесу.

Share
Написати коментар
loading...