Реклама

Навіщо бізнесу знати рецепти коміксів?

Здавалося би — що спільного між персонажами світу коміксів та бізнесом? Насправді паралелей та корисних речей є чимало — просто треба уважніше відстежувати їх і не забувати гортати комікси. А які саме — давайте розберемося
Čytaty latynkoju
Depositphotos
Навіщо бізнесу знати рецепти коміксів?
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. Навіщо бізнесу знати рецепти коміксів?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Здавалося би — що спільного між персонажами світу коміксів та бізнесом? Насправді паралелей та корисних речей є чимало — просто треба уважніше відстежувати їх і не забувати гортати комікси. А які саме — давайте розберемося

Днями, готуючи воркшоп для активістів-захисників прав людини, які вирішили розповісти історії людей з окупованих територій у формі графічного роману, я прочитала книгу Скотта МакКлауда «Створити комікс. Секрети сторітелінґу в коміксах, манга і графічних романах». Якщо вам сподобалася книжка Блейка Снайдера «Врятувати котика», то Скотт МакКлауд має повне право прописатися на вашій книжковій полиці. Це – ніби розкадровка шляху героя, описаного у Снайдера. Але є і ще дещо.

Ми ж — про бізнес і чому книжка-посібник зі створення коміксів може знадобитися ще комусь, окрім сценаристів, письменників та ще копірайтерів.

З чого починається комікс — і розробка нової ідеї

Отже, для автора коміксу, як і для розробника нового гаджета, маркетолога чи керівника важливі 2 речі:

  • щоби тебе розуміли;
  • щоби тебе підтримували стільки, скільки тобі потрібно.

Ти наче запрошуєш інших у власну мандрівку — клієнтів, читачів, споживачів продукту, твою команду. І вони мають захотіти йти за тобою. Інакше тобі доведеться витрачати занадто багато сил і про це вже геть інша історія. Одна з найкращих мотивацій, щоб іти — вони мають відчувати цю історію. Звісно, про всі ці речі написано чимало вартісних книжок із маркетингу, психології управління тощо. Проте інколи знайомі терміни починають приховувати, а не прояснювати сенс. Ось тоді саме час відкинути звичне і спробувати отримати задоволення від нового.

5 характеристик вдалої історії за Скоттом МакКлаудом

Щоби нас розуміли, насамперед потрібна ясність. Вона починається з визначення основного меседжа історії. Про що розповідаємо, яка суть нашого продукту, яка наша місія і мета?

Далі Скотт пропонує 5 складових:

  • Вибрати ключові моменти – про що ми розповідаємо, а що залишаємо «поза кадром»? Тут принцип простий. Якщо без якоїсь деталі суть зрозуміла і результат дії не зміниться – можна цією деталлю знехтувати. Наприклад, уявімо, що ви продаєте програмне забезпечення для постингу в соцмережах. Ваша історія – про бізнес із людським обличчям. Як по відношенню до клієнтів, так і по відношенню до співробітників. Адже левову частку роботи SMM-менеджерів переймає програма. Це зберігає людський ресурс і дозволяє клієнтам контактувати з привітною живою особою, а бізнесові — зберігати цю додаткову цінність спілкування в епоху чат-ботівНадія Перевізник — про PR, стартапи, жінок та самоосвіту. Питання економії бюджету, збереження робочих місць і підвищення якості операційної діяльності всередині компанії – суттєві, але не ключові для донесення головного. Можна нарощувати ефективність і залишатися при цьому живими і теплими навіть у часи штучного інтелекту.
  • Вибрати фреймінґ — на чому ми будемо фокусувати увагу аудиторії? Уявіть собі, що вам вдалося залізти в голову вашого клієнта (він же читач у письменників, глядач — у сценаристів). І ви можете керувати його очима. Уявіть собі, що ви вирішуєте, куди подивиться ваш клієнт. Що це має бути? Продовжуючи приклад із програмним забезпеченням — красивий і зручний інтерфейс користувача? Мегатонни няшних картиночок? Чи таймер, який показує, що ці картиночки за 1,05 сек з’явилися всюди, де вам потрібно, при супер-мінімальних затратах людських зусиль? А може, вам потрібно, щоби клієнт побачив щасливе усміхнене обличчя працівника, який використовує цю програму, сидячи під пальмою на Мальдивах?
  • Вибрати картинку — вона найпромовистіше передасть почуття й емоції, якими ви б хотіли заразити свого клієнта. До речі, це не завжди має бути щастя. Спершу часом незле було би подолати труднощі. Але візуальне оформлення має бути на висоті і відповідати суті. Якщо ваш клієнт дивиться на інтерфейс і мружиться від ядучих барв, а іконки нагадують йому артефакти з попередньої версії «Героїв», складно буде вести мову про комфорт і інноваційність.
  • Дібрати слова — вони теж мають співвідноситися з картинкою, бути влучними і достатньо лаконічними. Краще, коли це буде 1 картинка – 1 думка.
  • Вибрати і показати дію — ваш клієнт чекає, що у його житті щось зміниться при появі вашого продукту. Він відчує щось нове, прочитавши вашу книжку чи проглянувши фільм, отримає новий досвід та / або вигоду, користуючись вашим продуктом. І ще бажано, щоб при цьому все гарне у його житті залишилося на місці та не довелося завдавати собі зайвого клопоту.

Люди та малюнки

Написала, аж самій такого захотілося. Скоро розгорну наступну книжку. А тим часом — ще трохи про людське у намальованому світі. Крім ясності, нам потрібна емоційна взаємодія. Скотт МакКлауд приділяє цьому чимало уваги. Адже не досить, або клієнт вас розумів – важливо, щоб він вас підтримував і хотів це продовжувати.

Потрібні емоції. Отут контентники та рекламники всіх мастей і рангів згадають відомі принципи «впізнавання», «поділу на своїх/чужих», нарощування емоційної напруги та отримання розрядки, апеляції до досвіду реципієнта. Фішка в тому, що тут про всі ці академічні речі розказується трохи простіше, ніж на котиках. У картинках, із малюночками, емоціями, дуже дохідливо та динамічно. Словами не перекажу, МакКлауд це зробив краще. Але після перегляду ви зрозумієте, як важливо, щоб ваші емоції ззовні були відповідними вчинкам і словам, які йдуть зсередини.

Це лялькове дзеркало коміксів може добряче спростити життя у колективі, особливо під час нарад і презентацій. Якщо вам вистачить хоробрості та хисту в нього зазирнути. У будь-якому разі, вміння створювати комікси, ведучи читача за собою від першої до останньої сторінки, буквально може стати в нагоді при створенні:

  • інфографіки, white paper, інструкцій;
  • сценаріїв для фото- та відеоконтенту;
  • для презентацій з елементами сторітелінґу.

Ви можете знайти десятки можливостей пройти далі, ніж будь-хто інший з авторів коміксів пройшов до вас! Це — не ті цілі, яких досягає кожен фахівець, а ті, які ми всі забуваємо самі собі ставити, всі, включно зі мною

Скотт МакКлауд

Головне – пам’ятайте: світ завжди більший, ніж те, що ми бачимо. Приємних вам відкриттів.

Share
Написати коментар
loading...