Реклама

Повний автобус IT

Цими днями у 6 українських містах мешканці можуть побачити на вулиці великий автобус із написом Lviv IT Tour. Львівські проджект-менеджери, розробники та очільники IT-кластеру міста рушили у подорож Україною — ділитися досвідом, розповідати про перетворення міста туризму на місто високих технологій та знайомитися із колегами. Ми перехопили «IT-автобус» на самому початку туру — і дізналися, хто, навіщо і куди ним подорожує
Čytaty latynkoju
Повний автобус IT
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. Повний автобус IT
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Цими днями у 6 українських містах мешканці можуть побачити на вулиці великий автобус із написом Lviv IT Tour. Львівські проджект-менеджери, розробники та очільники IT-кластеру міста рушили у подорож Україною — ділитися досвідом, розповідати про перетворення міста туризму на місто високих технологій та знайомитися із колегами. Ми перехопили «IT-автобус» на самому початку туру — і дізналися, хто, навіщо і куди ним подорожує

Lviv IT Tour розпочався 22 травня у Вінниці. 23 травня львівські IT-фахівці завітали до Одеси. 24-го гостюватимуть у Миколаєві на Півдні. 25-го рушать до Маріуполя, а 26 травня їх зустрічатиме Дніпро. Завершиться все 27-го у Харкові.

Окрім лекційної частини (її представляли Іван Кутузов «Особливості програмування на мові Golang», Максим Шестовицький «Agile software development. Secrets and Pitfalls» та Віталій Кирилів «Граблі та дизайн в контексті проекту Senstone»), була також частина із неформальним спілкуванням. Лунали розповіді про роботу Lviv IT Cluster і про найбільшу українську технологічну конференцію Lviv IT Arena. А ще всі охочі могли побачити, як працює із дорожніх ефірів знане українське інтернет-радіо SKOVORODA.

Степан Веселовський, CEO Lviv IT Cluster

— Мета нашої поїздки — покращити спілкування між містами, між фахівцями в IT. Ми переконані що чимало проблем у нас в країні — через відсутність якісного спілкування між людьми, не лише із IT-сфери, але й між фахівцями однієї галузі

Ми фокусуємося на тому, аби мати якіснішу комунікацію між містами. Цьогоріч плануємо відвідати Вінницю, Одесу, Миколаїв, Маріуполь, Дніпро та Харків. У планах 6 міст. Але якщо в 5 містах у нас більше заходи для IT-«тусовки», то в Маріуполі у нас більше соціальна акція. Ми їдемо, аби подарувати обладнання для однієї із місцевих шкіл, яке (ми сподіваємося) покращить якість навчання учнів у цій школі. Зробимо також і якусь промоцію цього фаху (сфери IT) серед школярів.

Степан Веселовський

Як довго працює львівський Кластер

Ми вже напевно 6 років, як існуємо, і 5 років як працюємо у форматі Кластеру. Вдалося реалізувати насправді багато проектів та ідей. Можливо, ще років 2 тому це було складно оцінювати, а нині маємо вже реальні проекти та приклади, про які й розповідатимемо в рамках «IT-туру». Наприклад, нам вдалося побудувати за 3 роки найбільшу технологічну конференцію в Україні — Lviv IT Arena. Нам вдалос побудувати перший багатоквартирний будинок для IT-фахівців, де живуть виключно працівники цієї індустрії. Ми почали величезний інвестиційний проект вартістю понад $150 млн — цілий кампус для технологічних компаній. Ми також започаткували понад 5 навчальних програм в університетах «з нуля» різних напрямків — проінвестувавши, давши контент, розробивши рішення та програму.

Фактично ми сформували міста Львова як міста IT. Ще 5 років тому місто Лева не було на карті великих IT-центрів. А зараз є місцем України, про яке досить часто говорять в контексті технологій. Нам вдалося спровокувати велику позитивну хвилю міграції, що впливає на економіку міста та ще більше зміцнює позиції Кластера. Зараз до його складу входять понад 60 компаній. В Україні немає аналогів такого об’єднання IT-фахівців. Попри те, що ми працюємо тільки у Львові, ми є напевно найбільшою асоціацією спеціалістів цього напрямку.

Чи діляться львів’яни ідеями

Проекти ми віддаємо безкоштовно. Ми готові консультувати, ми готові допомагати із впровадженням аналогічних проектів за нашою моделлю в інших містах, бо розуміємо, що спільно готові зробити більше. Колеги із Вінниці вже почали створення аналогічного кластеру, зараз йде обговорення можливостей та перспектив цієї організації у місті, де ще немає кластеру, але є велика кількість розробників, проектних менеджерів та компаній зі сфери IT. Про це говорять в Одесі, Миколаєві, Дніпрі, Харкові. Чому би про це і не говорити таким містам, як Вінниця?

Дмитро Софина, один із ініціаторів створення Вінницького IT-кластеру, директор та засновник IT-компанії Addeesoft:

— Вінниця ще не зовсім готова, але потреба у створенні кластеру є, наразі тривають перемовини та спілкування між представниками компаній на рівні міста. Колеги зі Львова пообіцяли нам допомогти у цьому процесі. Ми будемо проводити спільну конференцію, але поки що це відклали — спочатку поспілкувалися із представниками міської ради, місцевих IT-компаній. Ключове питання — IT-кластер є неприбутковою організацією, відтак потрібне фінансування, і профінансувати запуск такого утворення можуть компанії, котрі зацікавлені в кадрах та розвиткові умов праці і життя для фахівців. У Львові, наприклад, фінансування роботи кластеру відбувається за рахунок двох джерел: IT-компаній, що входять до складу кластеру, та від власних подій, проектів та курсів. Тому у Вінниці ми починаємо із спілкування з усіма зацікавленими особами, із керівниками та представниками провідних IT-компаній.

Дмитро Софина

З EPAM, LetyShop, RIA вже досягнуто домовленостей, сподіваємося, що до кінця місяця буде вибудовано певну стратегію, проведено круглий стіл — і на початку червня цього року будемо проводити велику подію із створення IT-кластера: не чиєгось персонального, а для усього міста Вінниці.

Неправильно присвоювати групі людей чи окремим представникам міста бренд, що належить усьому місту

Дмитро Софина

Деякі представники патентних кіл заявляли, що вже зареєстрували начебто торгівельну марку, але з цього приводу скажу одне: в нас на латиниці Vinnytsia, а не Vinnitsa — тому реєструвати можна все що завгодно, але треба діяти та говорити конструктивно.

Львівський автобус рухається далі на Південь, ми ж кажемо йому «до зустрічі» — впевнені, що вже найближчим часом декого із цих несподіваних гостей ви зустрінете на заходах у своєму місті.

Share
Написати коментар
loading...