Реклама

Стати телевізором — для чого Facebook потрібні власні відеошоу

Facebook намагається пробитися на новий для себе ринок — це споживачі відеоконтенту. Телешоу та програми не випускала ще жодна соціальна мережа — але в середині червня 2017 року компанія Марка Цукерберґа стане першою, хто випустить власні телепередачі. Чи показуватимуть їх виключно онлайн? Журналісти Business Insider намагаються пояснити, що відбувається
Čytaty latynkoju
Стати телевізором — для чого Facebook потрібні власні відеошоу
  1. Головна
  2. Креатив
  3. Стати телевізором — для чого Facebook потрібні власні відеошоу
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Facebook намагається пробитися на новий для себе ринок — це споживачі відеоконтенту. Телешоу та програми не випускала ще жодна соціальна мережа — але в середині червня 2017 року компанія Марка Цукерберґа стане першою, хто випустить власні телепередачі. Чи показуватимуть їх виключно онлайн? Журналісти Business Insider намагаються пояснити, що відбувається

Facebook планує запустити два десятки відеошоу, придбаних у правовласників, та запустити власний відеопродакшн. Про це твердять представники компаній та сервісів, близькі до процесу перемовин щодо випуску відеоконтенту. Розглядають як малобюджетні, так і доволі коштовні проекти — тривалістю від 5-10 хвилин із новими випусками щодоби та майже півгодини, які виходитимуть трохи рідше.

Що може змінитися від такого нововведення

Нова відеоініціатива означає, що Facebook планує активно включитися у конкуренцію за увагу глядачів із іншими відеосервісами, спираючись на власну користувацьку базу у майже 2 млрд осіб. На цьому полі компанії Цукерберґа доведеться грати проти таких значно досвіченіших гравців, як Amazon, YouTube та Snapchat.

Високоякісне відео із сценарієм Facebook розглядає як ключовий медіаінструмент залучення нової, переважно молодшої аудиторії користувачів. Компанія прагне загострити конкуренцію щодо рекламодавців, які надають перевагу відео, виступаючи насамперед проти Snapchat у цьому сегменті. Раніше вдалим виявився експеримент із короткими відеороликами, яким більшість видавців залишилися задоволені — але не факт, що той же підхід буде успішним для довших відеозаписів (наприклад, тривалістю 30-40 хвилин).

Як поєднати знаменитостей, відеоблогерів та VR

Співзасновник відомого розважального каналу CollegeHumor Рікі Ван Він приєднався до Facebook у грудні 2016 року в якость глобального керуючого креативними стратегіями соцмережі. Його команда об’єднує зараз свої зусилля із іншими продакшн-компаніями та обирає потенційні шоу посеред низки пітчів. Розглядаються варіанти випусків тривалістю до 30 хвилин, які будуть демонструватися користувачам соцмережі у вкладці додатку Facebook із відеоконтентом. Втім, йдеться не лише про «вчорашні» відеоблоги. Натякають і на телепродукт рівня «Карткового Будинку» чи серіалу «Скандал».

У ґрінлайті Facebook — реаліті-шоу із використанням технологій віртуальної реальності, яке компанія планує запустити спільно із видавничою компанією Conde Nast Entertainment. Суть шоу — побачення із використанням VR-технологій, перш ніж герої зустрінуться у реальності. У самій Conde Nast спільний відеопроект із Facebook підтвердили минулого тижня, проте
відмовилися оприлюднювати будь-які деталі. Подейкують також про реаліті-шоу за участю «зірок» — але й тут сторони не надають жодних уточнюючих коментарів.

Що робити із підлітками

Ключовий відеоконтент, який Facebook точно зможе «продати» аудиторії — це шоу, орієнтовані на підлітків. Щоправда, за увагу мілленіалів доведеться конкурувати із Snapchat: там вже активно ведуть перемовини щодо прав на відеоконтент розважального характеру від сторонніх виробників, Також придивляється Facebook і до спортивного контенту: тривають перемовини із MLB, повідомляють джерела у компанії. За словами тих же інформаторів, прем’єра відеосервісів та шоу від компанії Марка Цукерберґа швидше за все відбудеться в переддень «Каннських Левів» — всесвітньо відомого рекламного фестивалю, що розпочнеться 17 червня.

Де заховано гроші

Все затівається не лише заради експериментів чи розваг — головним джерелом монетизації має стати реклама. Один із наріжних каменів у новітній відеостратегії Facebook — це пряма конкуренція із YouTube. Минулого четверга компанія YouTube заявила про запуск оригінальних відеопередач власного виробництва із залученням таких телевізійних зірок, як Кеті Перрі, Кевін Гарт, Еллен Де Женерес. Під час показу цих шоу буде демонструватися реклама — це дасть змогу зробити телешоу безкоштовними для перегляду (на противагу щомісячній платній підписці вартістю у $10, яку раніше вже запровадили на YouTube). Топ-менеджери компанії зазначають: 5 років тому 85% телешоу та програм йшли за підтримки реклами, а тепер — лише 2/3. Із поширенням сервісів на основі передплати рівень монетизації за рахунок прямої реклами під час передач знижується. YouTube хоче спробувати свої сили і повернути традиційній рекламі колишню велич.

Схожою логікою керуються й у Facebook: вони планують монетизувати контент завдяки рекламним мід-ролам (показові роликів посередині передачі). Принаймні про тестування саме такої рекламної технології твердять джерела журналістів Business Insider. Компанія розглядає як купівлю авторських прав на низку відеопродуктів, так і запуск власних телешоу.

Достукатися до телеглядачів

За інформацією джерел, наближених до відеопродакшну соціальної мережі, поки що основним питанням, над яким працюють у компанії, залишається необхідність заохотити користувачів дивитися якомога довші відеопередачі у вкладці фірмового додатку Facebook.

Раніше компанія представила окремий додаток для перегляду відео із соціальної мережі за допомогою телевізійних приставок на кшталт Apple TV — новинку було представлено у березні 2017 року. Цілком ймовірно, що цю розробку використають і для трансляції нових відеошоу.

Ключовим завданням для медіапродакшну сам Цукерберґ (за твердженням тих же джерел) називає створення контенту, котрий зможе «зачепити» глядача та створити для нього додаткову розважальну та інформаційну цінність. А вже на такому контенті можна буде побудувати стратегію підготовку реклами та отримання виручки. По суті, йдеться про те, як привчити родину із телевізором у вітальні чи спальні до регулярного перегляду відеошоу, випущених на Facebook. Поки що це питання залишається відкритим.

Share
Написати коментар
loading...