Реклама

«Parasol» — від соціального проекту до книги авторства відомих українців

До Книжкового Арсеналу соціальний арт-проект Parasol і «Видавництво Старого Лева» готують ілюстровану збірку оповідань і есеїв про боротьбу людини за життя. Що варто знати і з ким про це можна поговорити
Čytaty latynkoju
«Parasol» — від соціального проекту до книги авторства відомих українців
  1. Головна
  2. Креатив
  3. «Parasol» — від соціального проекту до книги авторства відомих українців
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
До Книжкового Арсеналу соціальний арт-проект Parasol і «Видавництво Старого Лева» готують ілюстровану збірку оповідань і есеїв про боротьбу людини за життя. Що варто знати і з ким про це можна поговорити

Уперше в українській літературі відверто порушено табуйовану в нашій культурі тему – смерті та останнього періоду життя, підтримки людини близькими та фахівцями у цей непростий період, зрештою, паліативної допомоги як такої.

Що таке паліативна допомога і чому про неї написано книгу

Паліативна допомога — це комплекс заходів, які полегшують останні місяці (а інколи — дні) життя невиліковних хворих. А ще паліативна допомога – болюча проблема нашої держави. В Україні досі бракує сучасних хоспісів та можливостей по організації догляду для невиліковних хворих. Проблема актуальна — тому автори текстів та українські художники об’єднали свої зусилля і спільно створили збірку із 14 есеїв та оповідань на цю тему. В ролі упорядників виступили письменник Іван Рябчій та художник Андрій Єрмоленко.

Що таке Parasol

Parasol – це соціальний арт-проект, присвячений проблемам паліативної допомоги. Головним інструментом проекту є мистецтво, спроможне привернути увагу пересічних проблеми паліативної допомоги. Адже окрім потреби у медикаментах, інфраструктурі та фахівцях дуже часто хворим та їхнім родинам бракує готовності суспільства відкрити над іншим «парасольку» підтримки.

Назва латинкою обігрує парасольку  — всесвітній символ паліативної допомоги. Кожен учасник проекту визначає для себе сам, що є його «парасолькою». Його засобом захисту та підтримки, який образ, сюжет чи сигнал необхідно зафіксувати й донести тут і зараз до українського читача.

Хто стоїть за проектом

Соціальний арт-проект Parasol реалізується громадською організацією «Фонд «Європа ХХІ» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Про діяльність та новини проекту можна дізнатися зі сторінки у Facebook, або напряму запитати у очільниці Parasol Настасії Євдокимової за адресою [email protected]

«Parasol» — від соціального проекту до книги авторства відомих українців

Хто створив збірку

Над текстами для цієї непростої книжки працювали письменники Олександр Бойченко, Анастасія Леухіна, Галина Крук, Павло Коробчук, Зоя Казанжи, Маріанна Кіяновська, Сергій Жадан, Юрій Ярема, Юрій Строкань, Марина Єщенко, Олександр Михельсон, Юлія Ілюха, Олег Короташ.

Координатор літературної частини соціального арт-проекту «Parasol» Іван Рябчій так говорить про цю збірку: «Упродовж багатьох років, вишукуючи нові книжки з франкомовних країн для перекладу українською, я часто зупинявся на творах гостросоціальних, де автори піднімали актуальні для суспільства проблеми. Згадаю хоча б твори Жана-Люка Утерса, Анрі Бошо, Еріка-Емманюеля Шмітта, Дідьє Ван Ковеларта, Мішеля Уельбека. І мені завжди хотілося, щоби й українські письменники хоча б на хвилинку відволіклися від проблем далекої минувшини та своїх внутрішніх інтимних переживань і тверезо поглянули на болі і негаразди нашого суспільства. Поглянули і зафіксували».

Можна сказати, що проекту «Parasol» я чекав уже давно. Проекту, де дуже різні за стилем українські письменники, блогери і громадські діячі написали б на певну гостросоціальну тему. Про паліатив. Про біль і життя. Про боротьбу і любов

Про візуальну частину незвичної збірки розповідає художник, координатор візуальної частини проекту Parasol Андрій Єрмоленко: «Зібрані роботи показують різні грані людського буття. Це — дитинство, радість, труд, віру, розмаїття навколишнього світу, людську огиду, неприйняття іншого, власне, життя та смерть як такі. Все, що довкола нас — дуже фактурне і яскраве. Однак ми живемо не замислюючись про це, тож багато речей, людських станів, тривог просто залишаються непоміченими, на периферії свідомості».

До ілюстрування доклалися Олександр Ройтбурд, Матвій Вайсберг, Роман Мінін, Андрій Сидоренко, та низка інших художників.

Коли чекати на новинку в українських книгарнях

Презентація ілюстрованої збірки оповідань і есеїв «Parasol» за участі авторів та художників відбудеться 21 травня о 15:00 у рамках Книжкового Арсеналу в українській столиці у форматі дискусії «Мистецтво мусить бути соціальним». А вже згодом книгу можна буде придбати в книжкових магазинах по всій Україні.

Share
Написати коментар
loading...