Реклама

Фредерік Мазелла, засновник BlaBlaCar — про сучасну освіту

Cин та онук шкільних вчителів, а також студент інженерних шкіл у Франції і США, Фредерік Мазелла — ще й засновник сервісу подорожей BlaBlaCar. У своїй колонці він розмірковує про сьогодення освіти — та те, якою вона може стати
Čytaty latynkoju
Фредерік Мазелла, засновник BlaBlaCar — про сучасну освіту
  1. Головна
  2. Креатив
  3. Фредерік Мазелла, засновник BlaBlaCar — про сучасну освіту
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Cин та онук шкільних вчителів, а також студент інженерних шкіл у Франції і США, Фредерік Мазелла — ще й засновник сервісу подорожей BlaBlaCar. У своїй колонці він розмірковує про сьогодення освіти — та те, якою вона може стати

Цифрова революція — явище, котре дає безпрецедентне зростання продуктивності, прискорює поширення інформації та надає нашому життю нової якості. Втім, окрім можливостей, є ще й ризики. Особливо це стосується працівників великих та середніх компаній зокрема і робочої сили на ринку праці загалом. Їхні навички досить швидко застарівають, оскільки штучний інтелект та автоматизація беруть на себе дедалі більше робочих завдань.

У чому головна проблема

Революції (суспільні та технологічні) працюють на коротших циклах з тривалістю близько 20 років, тоді як події минулого часто тривали багато десятиліть.

Раніше людям доводилося пристосовуватися не більше разу в житті, якщо взагалі доводилося

Збільшення швидкості інновацій, обумовлене могутньою комунікаційною інфраструктурою, що розповсюджує нові ідеї зі швидкістю світла. Машини постійно стають потужнішими. Це означає, що ми повинні постійно вчитися, розвиватися і пристосовуватися. Той, хто не встигає за цим процесом, ризикує залишитися без роботи у подальшому — навіть враховуючи той факт, що рутинні завдання на себе переберуть автоматизовані системи.

Що дає освіта (окрім дипломів)

Освіта, на думку засновника BlaBlaCar, — найкращий інструмент, який у нас є для роботи з інноваціями. Втім, і його не позбавлено окремої проблеми. Аби домогтися інклюзивних інновацій, освіта повинна кардинально змінюватися.

Будучи засновником технологічної компанії, я став свідком того, що освітні програми все менше синхронізуються з нашими потребами у підборі і навчанні спеціалістів

Фредерік Мазелла, засновник BlaBlaCar
.

Чимало інновацій створюються в компаніях, де працюють творчі і проактивні люди. Потім знання поширюються по екосистемі, оскільки спеціалісти переходять з однієї компанії в іншу. Нинішня пропозиція в сфері освіти значно відстає та цілком не підходить для подолання розриву між потребами компаній і набором навичок у фахівців.

Важливу роль відіграє безперервність навчання упродовж життя

У сучасному світі ви більше не можете покладатися на вищу освіту, крокуючи сходинками кар’єрної «драбини» — особливо якщо йдеться про довготривалу перспективу. Ба більше — справжні фахівці неодноразово змінюють сфери діяльності упродовж життя.

Безперервна освіта має стати нормою, твердить Мазелла. Оскільки світ бізнесу змінюється і розвивається швидкими темпами, нам необхідно визначити способи швидшого створення і поширення освітнього контенту. Засновник BlaBlaCar закликає синхронізувати процеси та цикли в освіті із аналогічними циклами у бізнесі. Якщо цього не відбудеться, стане неможливим створювати нові навички, які необхідні конкурентоспроможним компаніям.

Як ми отримуємо знання із першоджерел

Знання та навички часто починаються і закінчуються в компаніях, перш ніж вони встигають інтегруватися в шкільні та університетські програми. В результаті ми повинні почати знаходити ці знання у першоджерел. Найчастіше — у інноваційних компаній. А потім — ділитися ними з тими, хто їх потребує, наголошує Мазелла.

Щоби стимулювати такий формат засвоєння нових знань, можна зробити урядове заохочення для тих компаній, які роблять своїх експертів доступними для заповнення прогалин в знаннях з дизайну продукту, інтернет-маркетингу та науці про дані.

Вже зараз існують інститути, які прокладають шлях до усунення цього розриву між бізнесом і освітою: наприклад, новаторська і швидкозростаюча модель General Assembly — гарний приклад того, як бізнес та освіта можуть об’єднатися для прискореного поширення фахових знань.

Про можливості онлайн-освіти

Використовуючи цифрові технології, викладачі та професура мають змогу не повторювати один і той ж предмет знову і знову — а перейти до розвитку навичок, необхідних для успішної роботи в сьогоднішньому мінливому світі. Загальний корупс знань сьогодні формують Wikipedia, Khan Academy та маса інших відкритих онлайн-курсів, розроблених школами й університетами. Завдяки їм знання і контент стають загальнодоступними, допомагаючи вирівнювати ієрархії, раніше засновані на знаннях, і зосереджені замість цього на уміннях і інтелекті.

Як розвиваються людські навички

Здатність людини адаптуватися до робочого середовища, що швидко змінюється сьогодні стає все більш залежною від розвитку таких навичок, як допитливість, гнучкість мислення і бажання і здатність швидко навчатися. Відповідно система освіти має зосередитися на розвиткові навичок від раннього віку аж до періоду навчання в університеті. Це означатиме відхід від традиційних освітніх моделей на базі виключно теорії. Ми перейдемо до фокусування на розвиткові правильного мислення, упевнений Мазелла. Саме таку модель застосовують бізнес-школи із програмами MBA та Executive MBA. Ці програми враховують в освітньому процесі способи вирішення проблем та обміну точками зору із однолітками, в яких вже є значний досвід. Як приклад, топ-менеджер BlaBlaCar називає інноваційну відкриту освітню програму Ecole 42 для розробників і комп’ютерних фахівців — вона базується на навчанні від більш фахових однолітків та застовуванні прогресивної гейміфікації:

Щоби бути цінною, освіта повинна в першу чергу навчити нас, як працювати в командах, збільшити нашу цікавість і підвищити здатність вирішувати проблеми

Про творчість та емпатію в освітньому процесі

Нині штучний інтелект й автоматизація стали новітньою складовою чималої кількості сучасних робочих місць — отже, сучасна освіта також має брати ці явища до уваги і зміцнювати конкурентну перевагу людини перед технологіями, наголошує Мазелла:

Наша влада над машинами спирається на дві сильні сторони людини, які не можуть бути легко відтворені. Це творчість і емпатія. І на цьому потрібно будувати нашу систему освіти

Творчість, на його думку — це джерело всіх інновацій, від технологічних до соціальних. Саме творчість дає змогу людям адаптуватися протягом століть і створювати мистецтво у всіх його формах, чого не можуть домогтися машини. Це робить її доданою вартістю, яку неможливо порівняти з комп’ютерами.

Про емпатію Мазелла каже, що це — це здатність ставитися до інших, розробляти рішення, що враховують широкий спектр емоцій, і створювати контекст, унікальний для людей, що беруть участь в створенні результату. Знову ж таки, ця навичка не може бути закодованою і є ключем до успішної кар’єри, підкреслює він. Обидві ці складові намагаються культивувати у працівниках BlaBlaCar — і топ-менеджер компанії підкреслює, що витрати на освіту становлять близько 11% всіх державних витрат в Європі, тому нам необхідно подумати про те, як ми інвестуємо ці ресурси для максимального впливу на людей і всередині великих компаній, і за їхніми межами.

Share
Написати коментар
loading...