Реклама

🌱 Як адаптувати місто до зміни клімату так, щоб на нього з’їхалися дивитися усі туристи країни 

Туризм - це гарний важіль розвитку міста та ще й джерело прибутку для місцевих. Команда Екодії розказує як зробити свій район туристичним магнітом.
Čytaty latynkoju
🌱 Як адаптувати місто до зміни клімату так, щоб на нього з’їхалися дивитися усі туристи країни 
  1. Головна
  2. Місто
  3. 🌱 Як адаптувати місто до зміни клімату так, щоб на нього з’їхалися дивитися усі туристи країни 
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Туризм - це гарний важіль розвитку міста та ще й джерело прибутку для місцевих. Команда Екодії розказує як зробити свій район туристичним магнітом.

Погляньте на свій район, вулицю чи навіть двір з нетипової точки зору – як турист. Чи приїхали б ви сюди з іншої частини міста, аби просто погуляти, випити чашку кави та роздивлятися шо ж тут нового і цікавого навкруги? Чи хотіли би заради того, щоб погуляти тут, здолати шлях з іншого міста чи навіть країни? Туризм – це гарний важіль розвитку міста та ще й джерело прибутку для місцевих. А привабити мандрівників можна не лише екскурсіями, а й зеленими рішеннями в облаштуванні вулиць. Вони не тільки поповнять туристичні інстаграми класними фотками, а й принесуть прибуток закладам навколо, дадуть сигнал для нових бізнесів, цікавих рішень, мистецьких активностей та розвитку інфраструктури навколо. А ще — допоможуть вам самим легше переживати надмірну спеку чи сильні зливи, спричинені зміною клімату. Про 4 приклади таких зелених рішень розповідаємо далі.

Зелені меблі

Сучасне, корисне та красиве поєднання рослин з важливими міськими конструкціями, такими як лавки, парковки, велопаркінги, тощо. Шукайте натхнення за посиланням у Pinterest #green_urban_furniture. Зелені меблі у м.Рівне

Зелені вуличні меблі — це обладнані рослинними модулями конструкції, що використовуються для облаштування громадських просторів. Завдяки компактності та функціональності, зелені вуличні меблі найчастіше розміщують у щільно забудованих міських кварталах. Також вони чудово пасуватимуть у громадських просторах, поруч із адміністративними будівлями та об’єктами, що потребують ревіталізації та озеленення.

Зелені меблі допомагають поєднувати декілька функцій на одній локації, позитивно впливаючи на соціальне, ділове та культурне життя міста. Вони покращують місцевий мікроклімат та надають місту архітектурної новизни і туристичної привабливості.

Подібне рішення може мати безліч втілень і навіть змінивши тип рослин на одній і тій самій локації, ви оновите ці зелені меблі. Це набагато дешевше і різноманітніше за зведення нових конструкцій. Що є так само вигідним плюсом для туристичного сектору. Бо нові квіточки = нові фоточки.

Зелені перголи

Одне з найгарніших та найжаданіших рішень у жаркий літній день чи при плануванні фотосесій, котре зі зміною сезонів не втрачає своєї магії. Шукайте натхнення за посиланням у Pinterest #green_pergolasЗелені перголи — обплетені в’юнкими рослинами конструкції, що складаються з повторюваних секцій, з’єднаних між собою поперечними брусами — такі собі живі альтанки чи тунелі. Завдяки сплетінню елементів каркас перголи з рослинами створює додатковий затінок, а тому їх рекомендується встановлювати в особливо спекотних місцях.

Очищення повітря, затінок, зонування простору, маскування непривабливих об’єктів — це лише частина беззаперечних плюсів даного рішення. І це ще ми не згадали, що перголи дуууууже гарні і завжди стають туристичними магнітами. Тут класно і з друзями посидіти, і книжку почитати, і концерт провести. Тож, зверніть увагу на використання зелених пергол, бо не тільки літні тераси та оранжереї мають на них право.

Живоплоти (паркани та лабіринти)

Багатофункціональна, екологічна та економічна альтернатива огорожам, що вписується у будь-який міський простір. Шукайте натхнення за посиланням у Pinterest #hedge. Живоплоти (жива огорожа) — дуже простий у створенні різновид паркану, що являє собою щільну вузьку смугу кущів або дерев.

Живоплоти допомагають загородити та розподілити на території різноманітні об’єкти: від паркувальних місць, сміттєвих контейнерів до зелених коридорів між будинками. Є гарним захистом від вітру, пилу або міського шуму, ефективно себе проявляють у очищенні повітря при щільній забудові. А вишенькою на цьому торті є економічна складова та простота догляду, хоча останнє залежить від сорту обраних кущів та дерев.

Живоплоти стануть привабливим туристичним рішенням, якщо, наприклад, висадити невисокі кущі за розміткою лабіринту. Гарна ж забавка для батьків з дітьми? Та і тематичні казкові фотосесії ніхто не скасовував. Живоплоти можна нетипово використати навіть у комерційних цілях (розділення столиків на літній терасі кав’ярні). До того ж, набагато приємніше і корисніше гуляти зеленим районом, де акуратно висаджений живопліт замінює бетонні чи залізні паркани.

Кишенькові парки

Зелена оаза серед щільної забудови, котрий за гарного планування та дизайну може стати невеличким урбаністичним Едемом. Шукайте натхнення за посиланням у Pinterest #pocket_parks. Кишеньковий парк «СамоСад» у м. Київ

Кишеньковий парк — простір, що одночасно є компактною зеленою зоною та громадським простором площею до 1000 м2 на місцевості, якій притаманна висока щільність забудови. Найчастіше громада гуртується, аби облаштувати кишеньковий парк на місці стихійних сміттєзвалищ, самозахоплених паркінгів, занедбаних будівельних майданчиків та інших ділянок, що не мають функціонального призначення.

Навіть на невеликих площах без масштабного перепланування можна створити сучасний і крутий громадський простір, що стане центром культурного та туристичного життя громади.

Це багатогранне рішення, що справляється з десятками задач, зокрема: покращення і терморегуляція простору, доступність зелених зон, підтримка біорізноманіття, озеленення міста, підвищення комфортності піших та велосипедних прогулянок, підвищення якості довкілля, багатозадачний осередок для проведення різних заходів (ярмарки локальних продуктів, концерти та кінопокази просто неба, тощо). Залежно від дизайнерських рішень та використання арт-об’єктів кишеньковий парк вашого району стане туристичним осередком, а місцевість завдяки цій активності сповниться життям та може використовуватися як тестовий майданчик для інноваційних соціальних технологій.

Більше про особливості створення, догляду та вартість цих та ще 20 природоорієнтованих рішень читайте у нашому каталозі.  

Авторка тексту: волонтерка Екодії Ярослава Кучеренко

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...