Реклама

🌇 «Стійке місто»: у Чернігові готують Концепцію розвитку

Світові приклади доводять, що планування розвитку треба починати ще під час війни. Чернігів вирішив піти цим шляхом.
Čytaty latynkoju
🌇 «Стійке місто»: у Чернігові готують Концепцію розвитку
  1. Головна
  2. Місто
  3. 🌇 «Стійке місто»: у Чернігові готують Концепцію розвитку
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Світові приклади доводять, що планування розвитку треба починати ще під час війни. Чернігів вирішив піти цим шляхом.

З початку повномасштабного вторгнення Чернігів більше місяця перебував у блокаді. У місті досі триває фіксація пошкоджень і підрахунок втрат, але вже зараз очевидно, що відновлення буде тривалим. Тільки загальний розмір шкоди навколишньому середовищу від російських авіаційних бомбардувань та обстрілів, за даними Департаменту екології та ресурсів Чернігівської ОВА, оцінюють в 10 мільярдів гривень.

готель “Україна”, Чернігів

готель “Україна”, Чернігів

Світові приклади доводять, що планування розвитку треба починати ще під час війни. Одним з таких кейсів є Варшава, де планувати реконструкцію почали ще під час окупації. У результаті кропіткої роботи полякам вдалося не тільки відновити столицю після 6 років бомбардувань, але й виправити архітектурні та інфраструктурні недоліки міста. Чернігів вирішив піти цим шляхом.

Робота над Концепцією розвитку Чернігова вже почалась — завдяки ініціативі архітектурної студії Yakusha. Ця Концепція, розроблена за сприяння Чернігівської міської ради із залученням фахівців з усієї України, закордону, місцевої громади, передбачає не просто план відновлення після війни: йдеться про цілісний підхід до всіх аспектів життя Чернігова, нові рішення для покращення інфраструктури, мобільності, безпеки і ще багатьох напрямів, за якими має розвиватися сучасне місто. Для цього фахівці студії, серед яких і чернігівці, досліджують місто, його унікальні особливості, потреби та можливості.

Для Концепції уже визначені сильні сторони Чернігова, на яких має бути зосереджена увага: стійкий дух мешканців, збережена протягом століть історична спадщина та великий екологічний потенціал до сталого розвитку в майбутньому. Так з’явилася візія проєкту: «Чернігів — стійке місто».

«1/3 всієї історичної спадщини Східної Європи знаходиться на Чернігівщині.

Історія Чернігова — у стародавній архітектурі, збереженій культурній спадщині, у стійкому дусі містян, які протягом століть зберігають, відстоюють і обороняють місто. Стійкість і зараз є характерною особливістю сучасних чернігівців, що витримали напад російської армії та дали їй відсіч.

Стійкість Чернігова розкривається і у сталому розвитку. Сталий розвиток міста — це озеленення, річки, ландшафт міста, потужний природний еко-потенціал, впровадження екологічних технологій у будівництво, використання альтернативних джерел енергії, заохочення екоорієнтованого бізнесу. Це про майбутнє.

Тому наша основна ідея — розвинути сильні сторони міста і поєднати стійке минуле та стійке майбутнє Чернігова», — пояснює автор ідеї концепції Вікторія Якуша, засновниця архітектурної студії Yakusha.

Мета авторів Концепції:

  • зберегти та відобразити історичну, культурну та природну спадщину і потенціал міста завдяки цілісному підходу до розвитку міста, що включає викристалізацію духу, ДНК міста, створення його архітектурного та дизайн-коду, айдентики;
  • сформувати вектори, щоб Чернігів жив та розвивався як сучасне місто, побудоване навколо людей і для людей;
  • закласти потенціал до розвитку Чернігова як історико-екологічного центру України.

Робота ведеться у більш ніж 10 напрямках. Зараз розробка Концепції на стадії аналізу даних та глибокого пропрацювання, зокрема, руйнувань, певних ділянок генерального плану міста, інфраструктури, маркетинг-стратегії, економічного аналізу та ін. До роботи залучені міжнародні експерти з досвідом організації економічно життєздатних, екологічно стійких, «розумних» просторів, орієнтованих на людину. Один з ключових консультантів Концепції розвитку Чернігова — відомий архітектор Гай Перрі, який брав участь у проєктах міського розвитку та реновації територій у Китаї, Гонконгу, Угорщині, Індії, на Філіппінах та в Польщі, розробляв природоохоронні стратегії для тропічних лісів Амазонії.

Ознайомитись з ідеєю Концепції розвитку «Чернігів — стійке місто», слідкувати за статусом та долучитись можна на сайті проєкту.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...