Реклама

⏰ Як ефективно керувати своїм часом та ресурсами — три наукові факти про продуктивність і тайм-менеджмент

Čytaty latynkoju
⏰ Як ефективно керувати своїм часом та ресурсами — три наукові факти про продуктивність і тайм-менеджмент
  1. Головна
  2. Місто
  3. ⏰ Як ефективно керувати своїм часом та ресурсами — три наукові факти про продуктивність і тайм-менеджмент
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Людина витрачає десятки годин на тиждень на речі, які збоку здаються непотрібними, — на дорогу, зайві рішення та дрібні «подразники». Разом із BOSTON Creative House пояснюємо, як з погляду науки організувати свій час із максимальною користю — і як у цьому допоможе життя в місці, де всі необхідні можливості та послуги поруч.

Не відволікатися на другорядні речі

У сучасному світі інформація стала новою формою залежності. У 2009 році американські вчені провели експеримент: посадили мавп біля екрана комп’ютера й запропонували вибрати одну з двох кольорових мішеней. Перша «мішень» давала візуальне уявлення про майбутню нагороду — її форми, розміри. Друга ж такої інформації не надавала.

Через кілька днів дослідники визначили, що мавпи віддають перевагу мішеням з інформацією. В іншій ітерації експерименту дослідники також з’ясували, що примати прагнуть отримати якомога більше відомостей у найкоротші терміни.

Поведінка мавп подібна до дій людей. Дослідники припустили, що дофамінові нейрони, які «відповідають» у нас за передчуття нагороди, можуть також сигналізувати про очікування інформації. І це цілком логічно, бо знання та відомості — важливий інструмент для виживання й адаптації.

Але часто людина споживає інформацію, просто щоби відволіктися, — або через глибші психологічні особливості, як синдром втраченої вигоди. За даними дослідження RateSetter, людина щодня прокрастинує близько двох годин — зокрема споживаючи контент у соціальних мережах. Тому вчені й експерти радять під час виконання важливого завдання максимально обмежити зовнішні «подразники», розбивати роботу на дрібні відрізки часу, користуватися спеціальними таймерами.

Іншим серйозним зовнішнім подразником можна вважати поїздки в офіс і назад. До пандемії в США, наприклад, на дорогу витрачали в середньому близько години, і цей показник був найвищим за кілька десятків років. Дослідження показують, що довгі поїздки провокують у співробітників вигоряння та депресію. А у Британії навіть з’ясували, що додаткові 20 хвилин дороги спричиняють у людини таке саме роздратування, як і зниження зарплати на 20%.

Київ поступово «наздоганяє» провідні світові міста за показником часу, який люди витрачають на поїздки в офіс і назад. У 2020 році столиця була на сьомому місці у світі за інтенсивністю заторів, за результатами аналізу компанії TomTom. І деякі забудовники намагаються розв’язати цю проблему — проєктами з новими форматами життя.

Наприклад, на Почайні нині будується поліфункціональний комплекс BOSTON Creative House. Його концепція — усе поруч: у двох будинках розташують офісні простори, коворкінги, магазини, кав’ярні та ресторани — і, звісно, житлові апартаменти. Так мешканці комплексу зможуть заощаджувати час на щоденних обов’язкових завданнях і витрачати його на приємніші речі: відпочинок, хобі, спілкування з друзями та сім’єю.

Дбати про якість сну

На продуктивність людини впливає безліч факторів, серед них такі фундаментальні процеси, як сон і його якість. Згідно з дослідженням американських учених, брак сну призводить до погіршення результатів на робочому місці — тому відпочинок уночі має бути важливою частиною повсякденного життя.

Опитування людей показують, що нестача сну провокує як психологічні, так і фізичні проблеми. Люди, що не виспалися, почуваються більш дратівливими, частіше втрачають концентрацію і страждають від погіршення пам’яті — через це звичні завдання забирають більше сил і часу. Крім того, одне з досліджень свідчить, що люди, які сплять менше семи годин на добу, більш схильні до застуд.

Для дорослої людини потреба у сні є суто індивідуальною. Експерти радять звертати увагу не на кількість годин, а на особисті відчуття — концентрацію, увагу, настрій.

Проте для дітей є чіткі рекомендації, яких важливо дотримуватися: для молодших школярів це, наприклад, 9–12 годин, а для підлітків — 8–10. Усе це тому, що сон надає необхідні дитині ресурси для активного розвитку. Згідно з дослідженнями, якісний відпочинок допомагає дітям краще концентруватися, більше запам’ятовувати й загалом почуватися краще.

Водночас головні «викрадачі» сну в дітей — це смартфони та довгі поїздки до садка чи школи. Науковці говорять, що довга дорога насамперед впливає на якість сну та кількість фізичних навантажень у дитини — а через це страждають її розумові здібності й емоційний стан.

У BOSTON Creative House дитячий садок і центри розвитку розташуються прямо в комплексі — за кілька хвилин ходьби від апартаментів. Завдяки цьому в дитини буде більше часу на той самий сон чи відпочинок, а батькам не потрібно буде витрачати час на дорогу до закладу.

Створити сприятливі умови

На переконання дослідників із Прінстонського університету, навіть просте прибирання може допомогти нам виконувати завдання ефективніше, а відповідно — швидше. Їхній аналіз показав, що наш мозок любить лад у всьому, а візуальні нагадування про неорганізованість виснажують ресурси та знижують здатність зосередитися. Інші дослідження демонструють, що безлад у будинку змушує нас частіше прокрастинувати й «підштовхує» до неоригінальних ідей.

Забезпечити сприятливе, комфортне оточення — ключ до ефективності. Працює цей підхід і з простим прибиранням, і на більш глибоких рівнях. Наприклад, можна організувати свій день так, щоби приймати якнайменше рішень, — тим самим підвищити їхню якість і знизити рівень стресу. Для цього важливо пріоритизувати завдання, а в рутині вибирати знайомі перевірені рішення: їжу, одяг тощо.

Доброзичливе середовище — це, зокрема, доступ до активного відпочинку та занять спортом. Чим ближче до людини спортивний зал, тим регулярніше вона його відвідуватиме. Це актуально і для зелених територій та суспільних просторів.

У BOSTON Creative House спортивні майданчики та сквери будуть розташовані за кілька хвилин ходьби — частина просторів стане доступною лише мешканцям комплексу, а великий парк відкриють для всіх охочих. Зелені території стануть місцем для перезаряджання та зустрічей із близькими та друзями. А також мешканці BOSTON Creative House матимуть змогу дістатися пішки до інфраструктури району Почайни — супермаркетів, торгових центрів та парку вздовж річки.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...