Реклама

🌆 Як поліфункціональні комплекси змінюють райони та міста

Čytaty latynkoju
🌆 Як поліфункціональні комплекси змінюють райони та міста
  1. Головна
  2. Місто
  3. 🌆 Як поліфункціональні комплекси змінюють райони та міста
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Сучасні комплекси та райони мають грамотно інтегруватися у структуру міста і нести користь не лише своїм резидентам, а й решті спільноти — тільки так вони стають комфортним і дружнім місцем для життя. Разом з ANDRIYIVSKY City Space розповідаємо, як із цим «завданням» справляються поліфункціональні об’єкти — і які переваги несуть.

Зміцнення спільноти

Дослідники Університету Хелуан у Каїрі в одній зі своїх робіт наголосили, що соціальний капітал є базовим складником кожної спільноти й території. Він визначає, чи готові мешканці об’єднувати зусилля для розв’язання проблем, чи взаємодіють вони для нових ідей та інновацій, чи розвивають неформальні зв’язки, щоби підтримувати й допомагати один одному.

Дослідники проаналізували, як розмаїття функцій та частота їх використання в кількох районах Каїру впливають на розвиток соціального капіталу. І, опитавши жителів району, з’ясували, що велика кількість послуг та їх грамотна інтеграція дійсно дозволяють мешканцям будувати міцні зв’язки. За таких обставин люди легше йдуть на контакт, об’єднуються та сповідують спільні цінності.

Британська організація Prince’s Foundation, яка досліджує розвиток спільнот, також  дійшла висновку, що різноманітність функцій — а також їхня доступність — позитивно впливає на фізичний та емоційний стан мешканців конкретного району.

У Великій Британії активно працюють над поліфункціональними просторами. Наприклад, у центрі Манчестера створили цілий район із квартирами, офісами, магазинами, кав’ярнями, а також громадськими зонами. Відповідно до концепції, він об’єднує людей із різними інтересами в одну спільноту, а також робить місто більш пішохідним і доступним.

А в Лондоні триває робота над проєктом Tower Station, який перетворить занедбану АЗС на поліфункціональний комплекс — з апартаментами та комерційними приміщеннями на першому поверсі. Цим об’єктом забудовник хоче створити локальний лендмарк, що розкриє весь потенціал району.

Цей тренд поступово приходить і в Україну. Наприклад, на Подолі незабаром з’явиться ANDRIYIVSKY City Space — багатофункціональний комплекс з апартаментами, офісними просторами та комерційними приміщеннями. На першому поверсі тут відкриють кав’ярні й ресторани — це активує Андріївську вулицю і зробить її привабливішою для мешканців району та міста загалом. А клубний формат апартаментів в ANDRIYIVSKY City Space дасть змогу резидентам жити з однодумцями — і вибудовувати міцні довірчі зв’язки.

Замість автомобілів — піші прогулянки

Ще одна перевага поліфункціональних об’єктів — зниження автомобільного трафіку. Що ближче розташована установа, то імовірніше людина піде до неї пішки або поїде велосипедом — і відмовиться від автомобіля.

Таку закономірність виявила міжнародна група дослідників, яка проаналізувала поліфункціональні території в Каліфорнії, Джорджії, Флориді та Техасі. Вчені з’ясували: що доступніша для людини  інфраструктура, то коротші поїздки до неї автомобілем. Крім того, близькість і різноманітність функцій зменшували кількість поїздок на машині як у межах району, так і поза ним.

У Північній Кароліні навіть підрахували, як відрізняється використання автомобілів у моно- та поліфункціональних районах. В обох випадках мешканці здійснювали приблизно однакову кількість поїздок. Але на території з різними функціями відстані були істотно коротшими: тут сім’я проїжджала щодня майже на 25 км менше.

Розвиток місцевої економіки

У 2018 році китайські дослідники опублікували роботу про те, як поліфункціональні об’єкти й райони Пекіна впливають на вартість житла, розташованого навколо них. Науковці проаналізували, наскільки ту чи іншу територію можна вважати поліфункціональною, а також відстежили динаміку цін на місцеві квартири.

Дослідники дійшли висновку, що в районах із достатнім вибором функцій вартість житла стабільно зростає. І навели одразу кілька причин. По-перше, квартири стають привабливішими через близькість публічних просторів та зелених територій — невід’ємну частину поліфункціональних комплексів. По-друге, ціни також впливають на наявність комерційних приміщень — водночас важливо, щоби їхній масштаб співвідносився з розміром конкретного району.

Нарешті, на переконання вчених, ціни на житло суттєво збільшуються, якщо сусідні комплекси та райони стають відкритими завдяки вдосконаленню транспортної системи, а також їх інтеграції в місцеве співтовариство. У результаті дослідники рекомендували місту популяризувати поліфункціональність і робити її стандартом для всіх районів міста.

Економічна вигода поліфункціональних об’єктів виражається не лише в ціні за квадратний метр сусідніх квартир. Такі комплекси побічно впливають на залучення інвестицій у конкретні райони, розвиток місцевого бізнесу, а також на локальний туризм.

ANDRIYIVSKY City Space завдяки активним першим поверхам створить поблизу нові пішохідні маршрути. Це допоможе привабити мешканців як району, так і міста загалом, відповідно, комплекс стане новим драйвером усього Подолу. Крім того, сама будівля стане реконструкцією недобуду кінця нульових — замість занедбаної споруди район та громада отримають новий сучасний комплекс.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...