Реклама

👗 Історія львівської моди останніх 100 років: як поєднувати вінтаж із сучасним гардеробом

Čytaty latynkoju
ua.depositphotos.com
👗 Історія львівської моди останніх 100 років: як поєднувати вінтаж із сучасним гардеробом
  1. Головна
  2. Місто
  3. 👗 Історія львівської моди останніх 100 років: як поєднувати вінтаж із сучасним гардеробом
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Партнер спецпроєкту

Перейти на сайт

Мода — це не лише винайдення нових стилів та кроїв, а також важливий показник, за яким можна прослідкувати суспільні та політичні зміни у світі. Виклики того чи іншого періоду — одна з причин, чому люди змінюють свій зовнішній вигляд.

Разом з нашим партнером холдингом емоцій «!Fest» та фестивалем Coffee, Books & Vintage ми підготували матеріал, у якому згадаємо, як змінювався стиль львівських пані за останні 100 років, чому у Львові особливе ставлення до вінтажу та як органічно поєднати вінтажні речі із сучасним гардеробом.

Львівська мода ХХ ст.

Wikipedia

На початку минулого століття у Галичині панувала сецесія, або австрійський модерн. Стиль активно проявлявся в архітектурі, мистецтві, літературі та, звичайно, моді, де уособлював образ пані як витвору мистецтва. Усі предмети гардеробу мали бути вишуканими та привабливими, хоча і не до кінця функціональними. Жінки все ще носили корсет, який підкреслював талію, та сукню з видовженою спідницею дзвоноподібної форми, щоб силует нагадував латинську літеру S.

Wikipedia

Законодавцями моди того часу були співачка Соломія Крушельницька, письменниця Ґабріела Запольська, акторка Ірена Сольська.

Одяг шили у невеликих майстернях або купували вироби з Європи у крамницях. На хвилі переймання світових трендів українська мода почала пошуки власних шляхів розвитку. Наприклад, неабиякої популярності досягла українська вишивка, якою прикрашали не лише традиційні сорочки, але і європейські костюми. Вона отримала світове визнання на міжнародних виставках та допомогла затвердитися українській нації у багатонаціональному культурному житті Галичини.

Вже у 1910-х роках під впливом «реформаторської» моди деякі жінки звільняються від корсета, замінюючи його на широкий пояс. У моду також входить жіночий силует, сконструйований австрійським художником Густавом Клімтом.

Після Першої світової війни жінка остаточно позбавляється корсета, а довжина суконь стає по коліно. Загалом, одяг рясно оздоблюють бісером, паєтками чи бахромою. 

Фотографії Старого Львова

У 1925 році у Львові виходить щомісячний журнал «Нова Хата», у якому розповідали про моду та справи домашнього господарства. «Нова Хата» була українською відповіддю на польські часописи для жінок. Його наклад сягав від двох до п’яти тисяч примірників. Часопис випускали на Галичині майже 15 років до настання Другої світової війни.

За кілька років після заснування журнал розпочав популяризацію розвитку українського народного мистецтва. Це пояснювали тим, що українці поступово втрачають цікавість до народних традицій і творчості, хоча вони залишаються невичерпним джерелом натхнення для українських митців. 

Ще одним важливим завданням «Нова Хата» вважала вироблення стилю галицьких пані, які мали знати останні тренди моди. Щоквартально передплатниці також отримувати таблицю кроїв, окремо можна було придбати креслення лекал кожної представленої у журналі моделі.

Далі Галичина стає частиною СРСР, де мода мала бути такою ж контрольованою, як усі інші сфери. Моделі розробляли централізовано та передавалися відшивати на фабрики. Радянська влада пропагандує сірість та закликає одягатися однаково.

У 1957 році із запізненням майже на десять років до Радянського союзу прийшов стиль New Look Крістіана Діора, який пропагує елегантний та жіночий стиль одягу з приталеними сукнями та ретельним підбором аксесуарів.

Wikipedia

Надалі молодь бунтує проти сірості та створює власну яскраву моду — «стиляжництво». Це була своєрідна інтерпретація американської моди з яскравим одягом у більш гротескній формі. Дівчата одягають спідниці з шовковими блузами та завивають волосся навколо голови.

Джерело фото: ua.depositphotos.com

Попри насаджування одноманітності, люди прагнули вдягатися оригінально та красиво. Порятунком стають ательє мод, де за зразками із журналів замовляли щось оригінальне.

Wikipedia

У 1960-х одяг спрощується, у моду входить вузький силует одягу з підкресленою талією, з довжиною нижче колін. А також вільне вбрання трапецієподібного силуету.

Джерело фото: ua.depositphotos.com

У середині 1970-х років в Україні поряд межували кілька стилів: це класичні та романтичні образи, які були популярні у світі, а також фольклорний. Наприклад, модельєрка Алла Дутковська використовувала буковинську вишивку для оздоблення сценічного одягу популярних на той час вокально-інструментальних ансамблів.

Поряд з цим популярністю користувалися джинси, виготовлені саме в США таких марок, як Levi’s та Wrangler. Їх було не знайти у магазинах, а можна було придбати лише у фарцувальників або в іноземних студентів.

Надалі у зв’язку з перебудовами та змінами у суспільно-політичних устроях мода набула нового імпульсу для розвитку. Популярності набув образ ділових та спортивних людей.

Вінтаж у сьогоденні

Джерело фото: ua.depositphotos.com

З відновленням незалежності українська модна індустрія почала власний шлях та бурхливий розвиток. Зараз поняття «моди» стає більш абстрактним, адже люди дивляться на тренди, але точно не копіюють модні покази.

Загалом, кожен пропагує власний стиль та індивідуальність, поєднуючи непоєднуване та експериментуючи у різних стилях. Допомогти підкреслити це допоможуть вінтажні речі. Цікаво, що у Львові до вінтажу особливе ставлення, бо усі речі, залишені від Польщі та Австрії намагались зберегти, попри радянські віяння.

Вінтаж у моді — це оригінальна річ попереднього покоління. У ній чітко проглядаються тренди і модний дух часів її створення.

Вінтажні речі виступають потужним інструмент самовираження. Цьому сприяють кілька факторів:

  • відмінність від естетики мас-маркету;
  • відчуття спадкоємності поколінь;
  • можливість не слідувати сучасним тенденціям, якщо вони вам не близькі.

Джерело фото: ua.depositphotos.com

Як створювати образи з вінтажними речами?

Джерело фото: ua.depositphotos.com

  • Не поєднуйте вінтажне з вінтажним;
  • Носіть вінтажні речі, які мають актуальний силует цього сезону;
  • Є базові вінтажні речі, які будуть актуальні завжди. Це плащі, піджаки, сорочки, сумки, ремені і прикраси;
  • Грайтеся з аксесуарами — поєднуйте сучасні аксесуари у поєднанні з вінтажним одягом та навпаки;
  • Зверніть увагу на сумки, вони можуть стати чудовим елементом вінтажного гардероба;
  • Декоруйте сучасними елементами вінтажні речі, якщо вони, звичайно, не мають особливої цінності.

Такі слова, як  «вінтаж» та «ретро» асоціюються з чимось особливим, таким «чого немає ні в кого». Віднайти унікальну річ можна дуже просто.

Для цього потрібно прийти на Вінтажний маркет, який буде в рамках Coffee, Books & Vintage Festival, який організовує холдинг емоцій «!Fest» у Львові. Подія відбудеться з 8 по 10 жовтня на території !FESTrepublic.

Придбати квитки та ознайомитися з програмою можна на офіційному сайті фестивалю.

Організатори зібрали для вас масу крутих та унікальних речей. Одяг, аксесуари, посуд, меблі та декор для дому — кожна річ у єдиному екземплярі.

А для тих, хто хоче прокачати свої знання про світ вінтажного одягу, проведуть лекцію експерти з вінтажного одягу та  аксесуарів.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...