Реклама

🏙 Які будівлі та площі реконструюють у Києві: що зміниться у вигляді столиці

Čytaty latynkoju
🏙 Які будівлі та площі реконструюють у Києві: що зміниться у вигляді столиці
  1. Головна
  2. Місто
  3. 🏙 Які будівлі та площі реконструюють у Києві: що зміниться у вигляді столиці
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Ми часто зустрічаємо новини про реконструкції або ремонти певних пам’яток чи споруд у Києві. Одні вже реалізували, деякі знаходяться у процесі модернізації, а інші лише плануються.

Na chasi зібрав найбільші проєкти реконструкцій, які нещодавно реалізувалися або плануються у Києві у найближчі роки. Розповідаємо, як ці проєкти змінять життя у нашому місті, що відбувається на локаціях та коли завершаться реконструкції.

Центральний автовокзал

22 липня у Києві відкрили оновлений Центральний автовокзал. На ньому збільшили кількість платформ — з 12 до 30, створили комфортні зали очікування, фудкорти, нові вбиральні та готель на 34 номери. Автовокзал також зробили доступним для маломобільних людей.

Фото: «Укрпас»

Крім реконструкції будівлі, частину коштів вклали в автоматизацію процесів, зокрема запустили онлайн-маркетплейс, де можна придбати квитки на будь-які автостанції та напрями від перевізників з України та Європи. Щоб покращити безпеку пасажирів, вихід на платформи з 1 жовтня буде дозволений виключно за посадковим талоном з QR-кодом.

Фото: «Укрпас»

Арсенальна площа

Наприкінці 2020 року завершили першу чергу реконструкції Арсенальної площі та відкрили для відвідування публічний простір перед станцією метро «Арсенальна». Також відреставрували Микільську браму Київської фортеці та прилеглу до неї територію.

Facebook/Kyiv Arsenal

Цього року планують побудувати сухий фонтан. Його розташують позаду вестибюлю станції метро «Арсенальної», де зараз пустир.

Надалі навколо будівлі військової комендатури планують створити криту 3D-площу. До складу комплексу ввійде відреставрована будівля комендатури, а поруч побудують сучасний офісний центр на 6 поверхів. Між новим будинком і комендатурою з’явиться скляний навіс-ліхтар: там буде зона для прогулянок, зустрічей і відпочинку.

Кінотеатр «Київська Русь»

Цього року капітальний ремонт проведуть у кінотеатрі «Київська Русь». У ньому планують зробити третій зал на 100 місць та облаштувати артгалерею, яку одночасно можна буде використовувати як конференц-залу.

На даху будівлі збираються облаштувати терасу з зеленим газоном. Також планують оновити й площу поряд із театром: там зроблять зелену зону та створять простір для відпочинку з Wi-Fi, лавками та тематичними арт-трансляціями.

Вокзальна площа

Вперше проєкт реконструкції Залізничного вокзалу та Привокзальної площі представили у грудні 2019 року. Його опублікував тодішній голова Укрзалізниці Євген Кравцов.

Тоді планували прибрати торгові точки, які не вписуються у новий інтер’єр, та комерціалізувати пусті простори за аналогією з багажним відділенням, у якому проводили виставку Ukraine WOW.

Привокзальну площу планували зробити більш зручною для пішоходів, розширити тротуари та оптимізувати логіку суспільного транспорту. Наступний етап передбачав об’єднання Центрального та Приміського вокзалів в єдиний комплекс з інтеграцією швидкісного трамвая. Також говорили про створення торговельно-розважального центру.

Після зміни керівництва Укрзалізниці новин щодо реконструкції не з’явилося, але 24 червня 2021 року депутати Київради підтримали проєкт-продовження лінії швидкісного трамвая від вулиці Старовокзальної до станції метро «Палац спорту», а також реконструкцію Вокзальної площі.

Автостанція аеропорту «Бориспіль»

Бюро «Раден» презентувало концепцію того, як може виглядати автостанція коло аеропорту Бориспіль. Очікується, що вона розташується поруч із залізничною платформою «Київ Бориспіль Експрес» та недалеко від термінала D, стилістику якого повторюватиме автостанція.

Проєкт вже узгодили з аеропортом й цілком імовірно, що вже протягом цього року розпочнеться будівництво. Крім того, концепцію подали на конкурс Української урбаністики.

Пішохідний міст на Оболоні

На Оболоні триває будівництво пішохідного мосту, який повинен об’єднати набережну, парк «Наталка» і пляж на острові Оболонський. Опори мосту виконають у вигляді хвиль з підсвіткою.

Міст планують добудувати у середині 2022 року. На пляжі планують облаштувати зону для барбекю, а з боку річища Дніпра — новий причал.

Труханів острів

У 2021 році продовжується перший етап реконструкції Труханового острова. Минулого року зробили навіс вхідної групи (пергола), яка зустрічає відвідувачів з Пішохідного мосту. Також провели частину озеленення, зробили тимчасові дороги, водопостачання і відведення.

Цього року за планом мають зробити:

  • спостережну вежа рятувальників на пляжі
  • душову та роздягальні
  • лежаки на пляжі
  • майданчики для настільного тенісу та скеледром
  • два дитячі майданчики і мотузкове містечко
  • зовнішні мережі водопостачання й водовідведення, поливальну систему, освітлення, дорожнє покриття та велопарковку, урни й лави, нові дерева й кущі.
«Рейтарська Circle»

Простір «Рейтарська Circle» відкриють у середині серпня на вулиці Рейтарській у модерністській будівлі округлої форми. Раніше це була частина комплексу поліклініки Спілки письменників України, який проєктували архітектори готелю «Салют» та Парку вічної слави.

У 2008 році цю частину відокремили від основної будівлі, протягом останніх десяти років будівля функціонувала як спа-салон. У 2019 році будівлю виставили на продаж, її придбали власники The Naked Room і Druzi Cafe. Вони вирішили перетворити частину комплексу на трирівневий простір, який об’єднає кілька ресторанів, барів і магазинів.

Стадіон «Старт»

Перший етап реконструкції стадіону «Старт» розпочнеться у вересні. Планують відновлення футбольного стадіону та створення «Алею пам’яті» на честь відомих українських футболістів.

На другому етапі, який запланований на 2022 рік, відбудеться будівництво спортивного комплексу. Надалі обладнають льодову арену, зали для мініфутболу, баскетболу, волейболу, великого та настільного тенісу.

Велодоріжка на Набережному шосе

На місці колишньої трамвайної колії на Набережному шосе має з’явитися велодоріжка. У 2021 року обіцяють розпочати будівництво.

Відповідно до планів «Київавтодору» нова веломагістраль поєднає міст Патона та міст метро — веломаршрут Лісова-Центр. А також Парковий пішохідний міст та Поділ.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...