Реклама

🏙 Як багатофункціональні будівлі допомагають жителям і місту — світові приклади

Čytaty latynkoju
🏙 Як багатофункціональні будівлі допомагають жителям і місту — світові приклади
  1. Головна
  2. Місто
  3. 🏙 Як багатофункціональні будівлі допомагають жителям і місту — світові приклади
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Якщо їхати від Колізею вулицею Віа дей Форі Імперіалі, можна дістатися до Ринку Траяна — важливої пам’ятки архітектури, зведеної ще до нашої ери. А також це, напевно, одна з перших багатофункціональних будівель в історії людства. У ній розташовувалися торговельні приміщення, апартаменти, концертні зали та навіть бібліотека.

Споруди з місцем для життя, роботи й відпочинку завжди цінувалися людиною. Але за останні десятиліття, зі зростанням населення й темпів урбанізації, кількість таких будинків різко збільшилася. Нині багатофункціональні будівлі — уже не просто цікавий архітектурний підхід, а необхідність: вони зміцнюють соціальні зв’язки, заохочують активний спосіб життя і створюють відчуття безпеки.

Разом із SAGA Development та комплексом Boston Creative House редакція Na chasi склала добірку вдалих багатофункціональних будівель у світовій архітектурній практиці.

900 North Michigan, Чикаго, США

Перші будівлі з кількома функціями в сучасному розумінні почали з’являтися в 1990-х роках — саме тоді дослідники й забудовники усвідомили їхні переваги та вигоду. Прикладом такої «ранньої» забудови можна вважати хмарочос 900 North Michigan у Чикаго, який побудували в 1989 році.

265-метрова будівля має п’ять сценаріїв використання: торговельні магазини з «якірним» орендарем Bloomingdale’s, готель Four Seasons Hotel, офісні простори, кондомініуми у верхній частині споруди та одна з найбільших стоянок міста. За більш ніж 30 років 900 North Michigan уже став справжнім лендмарком району та важливою частиною Чикаго — попри те, що відтоді тут з’явилися масштабніші об’єкти.

42 Maslak, Стамбул, Туреччина

Станом на 2021 рік багатофункціональна забудова — сектор, що розвивається чи не найшвидше в індустрії. У Європі та Північній Америці нині активно будуються гігантські споруди вартістю мільярди доларів.

Яскравий приклад сучасного мультипроєкту — комплекс 42 Maslak у Стамбулі. Це дві вежі висотою 42 поверхи кожна, об’єднані стилобатом. Тут розташовано понад 400 апартаментів, майже 100 пентхаусів, понад 90 офісних приміщень, а також торговий центр, тренажерний зал, басейн, розваги й навіть музей.

«Коли ви у своїй квартирі, від роботи, відпочинку та розваг вас відділяє лише ліфт», — зазначають автори проєкту.

Boston Creative House, Київ, Україна

Тренд на багатофункціональні комплекси поступово приходить і в Україну. Один із таких — Boston Creative House, що незабаром з’явиться на Почайні. Його концепція: усе, що потрібно, — під рукою.

У двох 25-поверхових вежах побудують понад 680 квартир, а також офіси, коворкінг і конференц-залу. Крім того, тут розмістять магазини, кафе, ресторани, салони краси, стоматологічний кабінет і дитячий садок. Для відпочинку та занять спортом жителям будуть доступні парк і приватні сквери з баскетбольним майданчиком, скейт-парком, біговими й велодоріжками. А в пішій доступності від будинку — парк «Почайна», ТРЦ «Блокбастер» і «Городок» та великі супермаркети.

Автори Boston Creative House завдяки мультифункціональності прагнуть зробити життя зайнятих людей простішим — і в одному комплексі об’єднують усе для життя, бізнесу та відпочинку.

Infinity, Зетланд (Сідней), Австралія

Багатофункціональність — це не обов’язково масштабні комплекси. Наприклад, в Австралії є Infinity — 20-поверхова будівля з характерним скляним фасадом і формою. Тут розташовано понад 300 апартаментів, 75 готельних номерів, торговельні площі, а також велика конференц-зала на 450 місць. Усередині ж споруди облаштовано публічний сквер.

Infinity забезпечує район важливими функціями, водночас не порушує його гармонію. Особлива форма будівлі з «пропуском» у центрі — це вікно для сонячного світла та природної вентиляції району.

The Smile, Нью-Йорк, США

А в комплексі The Smile квартири межують не з офісними площами або магазинами, а зі школою сестринської справи — і це також приклад багатофункціональної будівлі. Школа розташована на першому поверсі, а вище — 223 квартири. На даху є гідромасажні ванни, басейн, шезлонги й галявини з видом на місто.

The Smile, окрім іншого, виділяє його форма — одна частина комплексу вигнута півколом (звідси й назва — smile, «усмішка»), а друга стоїть перпендикулярно. Це зроблено для того, щоб дати жителям більше доступу до денного світла. До того ж The Smile, за словами авторів проєкту, стане важливим об’єктом району, надавши йому більше функцій і енергії.

Fenix I, Роттердам, Нідерланди

Нарешті, прагнення об’єднати в одній будівлі декілька функцій — це відмінний підхід для реновації занедбаних споруд. Таким шляхом пішли в Роттердамі — реконструювали старий склад, який сильно постраждав під час Другої світової війни. У результаті вийшов комплекс з апартаментами, ігровими та спортивними закладами. А через нього проходить громадська тераса — таким чином автори інтегрували новий проєкт у життя міста.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...