Реклама

🏙 Громадський бюджет Києва 2021: ТОП-10 найцікавіших проєктів та як проголосувати

Сьогодні у Києві розпочалося голосування за проєкти Громадського бюджету-2021, яке триватиме до 15 вересня 2020 року. Na chasi обрав 10 найцікавіших проєктів.
Čytaty latynkoju
🏙 Громадський бюджет Києва 2021: ТОП-10 найцікавіших проєктів та як проголосувати
  1. Головна
  2. Місто
  3. 🏙 Громадський бюджет Києва 2021: ТОП-10 найцікавіших проєктів та як проголосувати
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Сьогодні у Києві розпочалося голосування за проєкти Громадського бюджету-2021, яке триватиме до 15 вересня 2020 року. Na chasi обрав 10 найцікавіших проєктів.

? Що таке Громадський бюджет

Містяни подають свої ідеї на розгляд громади на спцеіальному сайті. Громада голосує за ті, які на їхнюд умку варто реалізувати у місті коштом бюджету. Найкращі проєкти, які перемогли у голосуванні, фінансує міська адміністрація з бюджету міста наступного року.

Цьогоріч Київ виділив рекордну суму на реалізацію проєктів — 170 млн гривень.

? ТОП-10 найцікавіших проєктів

? Швейцарський велопаркінг на Хрещатику

Біля ЦУМу у підземному переході, який планують здати в експлуатацію найближчим часом, автори проєкту пропонують розмістити велопарковки, велобокси та веломайстерні для зберігання і ремонту велосипедів, самокатів та інших засобів мікромобільності.

За ідеєю авторів проєкту, безпечне та комфортне пересування Хрещатиком забезпечить наявний наземний перехід з острівцем безпеки.

Велопаркінг буде безкоштовним та доступним для всіх.

? Radioday free open air в рамках святкування Дня Києва

Radioday — це традиційний захід, який проводиться студентами та випускниками КПІ в останні числа травня у форматі фестивалю електронної музики. В останні роки подія збирала понад 20 тисяч людей, здебільшого молоді. Вхід вільний.

За словами авторів проєкту, Radioday транслює новий формат святкування Дня Києва, який зацікавлює молодь.

Також цікаво, що Radioday брав участь в усіх Громадських бюджетах (всього їх було чотири, починаючи з 2017 року) та щороку отримував підтримку киян, а згодом фінансування.

? ДонорUA: донорство крові для тварин

Автори проєкту прагнуть створити платформу для швидкого пошуку донорів крові для тварин. Хоча в Україні активно відкриваються банки крові для домашніх улюбленців (Львів — 2019 рік, Київ — 2018), власники тварин досі вимушені провести дорогоцінні години у пошуку закладів, які допоможуть їм врятувати тварину.

Нагадаємо, що ДонорUA вже має досвід створення та розвитку платформи рекрутингу крові для людей. З 2014 року кількість зареєстрованих донорів на платформі зросла з 3,5 тисяч до майже 30 тисяч людей.

? TreeMap Kyiv — онлайн-сервіс дерев міста Києва

Ідея проєкту — створити інтерактивну мапу та, водночас, сервіс вуличного озеленення міста, який матиме відкриту систему онлайн-звернень громадян щодо дерев (повідомлення, зауваження, пропозиції). Інформація по кожному дереву міститиме фото, історію дій, інвентаризаційні параметри, а також заплановані заходи.

За словами авторів проєкту, вуличне озеленення — перший і надійний рубіж захисту жителів міст від шуму і забруднення повітря. Схожий проєкт вже реалізували у Нью-Йорку — мапа вуличних зелених насаджень.

? Комунікаційно-освітня платформа Kyiv Smart City School

Kyiv Smart City School — це освітня платформа для тих, хто зацікавлений у розвитку міста та хоче його досліджувати у різних галузях. Автори проєкту стверджують, що створення нової освітньої платформи допоможе активному розвитку smart city інфраструктури в місті.

Кожен киянин зможе безкоштовно взяти участь у навчанні та отримати знання про smart city та IT-технології. Минулого року у рамках Громадського бюджету вже реалізували запуск IT-курсів на основі комунікаційно-освітньої платформи.

? Snіgfest

Зимовий молодіжний фестиваль з лижними та сноубордичними змаганнями вперше провели у грудні минулого року у центрі Києва. Тоді під Аркою Дружби Народів спорудили один з найбільших у Європі міських сноупарків? У Києві зводять один з найбільших сноупарків Європи: як виглядає — висота гірки сягнула п’ятиповерхового будинку, а довжина — половини футбольного поля.

Як розповідають автори проєкту, мета проєкту — це розвиток зимових видів спорту та залучення молоді до активного способу життя

? Розклад на зупинках

Автори проєкту пропонують встановити на кінцевих та вузлових зупинках громадського транспорту друкований розклад, який буде орієнтований на містян та гостей міста.

За їхніми словами, друкований розклад є загальнодоступним та не залежить від підключення до інтернету або GPS. Крім того, друкований розклад коштує у 36 разів менше у порівнянні з інсталяцією електронних табло на зупинках.

https://gb.kyivcity.gov.ua/projects/16/569

? Мобільний застосунок для дітей My safety friends проти булінгу

Автори проєкту планують розробити новий сервіс взаємодії під назвою My safety friend», який дозволить дітям отримати захист та підтримку у складних життєвих ситуаціях.

Мета проєкту — зменшити кількість фактів вчинення булінгу, надати змогу дітям знаходити відповіді на всі актуальні питання під час дозрівання, отримувати інформацію про цікаві «саме для них» дитячі заходи, акції, вікторини, змагання, конкурси тощо.

Користування мобільним застосунком буде безкоштовне.

https://gb.kyivcity.gov.ua/projects/16/1541

? Європейське місто: фестиваль історії моди

Це дводенний відкритий фестиваль, який презентуватиме історію міської європейської моди. До участі залучать музей історії моди, майстерні реконструкції історичного костюму, ансамбль історичного танцю тощо.

Автори проєкту стверджують, що знання історії міського вбрання дозволить відродити втрачені навички і традиції, а також допоможе у формуванні самосвідомості та європейської ідентичності українців.

Кадр з YouTube

? Парк Наукової Рекреації

Вулиця Петрівська у Києві до 1990-х років понад сто років сполучала Поділ із Верхнім містом, але згодом місцева забудова була знищена, а на її місці виникли непрохідні хащі. У 2016 році містяни розчистили зарослу ділянку та облаштували там публічний простір, де проводяться концерти, кінопокази та зустрічі громади.

Зараз автори проєкту пропонують створити Парк Наукової рекреації, де застосовуватимуть прилади для оздоровлення людини, ґрунтуючись на працях видатних природознавців початку 20 століття.

Парк буде безкоштовним для киян та гостей міста, які зможуть відвідати оновлену паркову зону та оцінити оздоровчий ефект приладів, що будуть представлені. Також команда проєкту планує відновити закинутий маршрут Верхнє місто-Поділ та облаштувати окрему дитячу зону на території Парку.

Фото: Natalie Mitrofanova Photographer / Facebook

✅ Як проголосувати

Проголосувати можна двома способами.

На сайті

  1. Потрібно зайти на сайт Громадського бюджету та авторизуватися за допомогою Bank ID, Mobile ID — Київстар та Vodafone або Кваліфікованого електронного підписку (КЕП чи ЕЦП)
  2. Оберіть вкладку «Проєкти» та натисніть на «ГБ 2021». Кожен киянин може проголосувати за 5 проектів.

Голосування за проєкти триватиме до 15 вересня 2020 року.

У мобільному застосунку Kyiv Smart City

  1. Встановіть мобільний застосунок: iOS, Android
  2. Авторизуйтесь через Bank ID, Mobile ID — Київстар та Vodafone або Кваліфікованого електронного підписку (КЕП чи ЕЦП)
  3. Перейдіть на вкладку «Міські сервіси» — «Електронна демократія» — «Громадський бюджет». Ви можете проголосувати, максимум, за 5 проєктів.

? Що далі

Серед усіх проєктів, що набрали необхідну мінімальну кількість голосів (1 голос на кожну 1 тис. грн запланованого бюджету на проєкт), визначаються переможці, які окрім голосів мають ще й найвищий рейтинг.

Рейтинг проєктів формується за формулою — Р = КГ/Б * 10 000 000, де:

  • Р — рейтинг проєкту;
  • КГ — кількість голосів, які віддані за проєкт;
  • Б — сума бюджетних коштів, необхідна для реалізації проєкту.

Читайте також про те, що планують побудувати нову обхідну дорогу? «Велике будівництво»: у рамках проєкту планують побудувати нову обхідну дорогу навколо Києва навколо Києва.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...