Реклама

🚕 Українські перевізники опублікували законопроєкт про легалізацію українського ринку таксі

Міністерство інфраструктури оприлюднило для громадського обговорення проєкт закону про легалізацію українського ринку таксі.
Čytaty latynkoju
🚕 Українські перевізники опублікували законопроєкт про легалізацію українського ринку таксі
  1. Головна
  2. Місто
  3. 🚕 Українські перевізники опублікували законопроєкт про легалізацію українського ринку таксі
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Міністерство інфраструктури оприлюднило для громадського обговорення проєкт закону про легалізацію українського ринку таксі.

❓ Чому потрібен новий законопроєкт

Чинне законодавство застаріло, тому вже понад 10 років ринок таксі розвивається самотужки. Це призвело до того, що понад 95% ринку знаходиться в тіні.

Тому основні гравці ринку таксі потребують прозорих та законних умов роботи для всіх перевізників навіть попри те, що відсутність регулювання зазвичай добре впливає на бізнес.

? Як виникли пункти законопроєкту

У новому законопроєкті найбільше зацікавлені великі онлайн-платформи виклику таксі, які прагнуть надавати пасажирам виключно послуги високої якості, але стикаються з проблемою, що більшість водіїв нехтують вимогами чинного законодавства.

Ідея осучаснити регулювання ринку пасажирських перевезень легковими авто виникла два роки тому. Оскільки основна проблема ринку — це нелегальний статус водіїв, ми вирішили запитати у них, що саме слід зробити аби вони почали працювати відповідно до законодавства. Саме відповідь на це питання стала основою законопроєкту про реформу ринку таксі

Олександр Дяченко, представник ГС АВП

? Що передбачає законопроєкт

  • Маленький податок, який дозволить легальному таксисту залишитися конкурентоздатним у порівнянні з нелегальними перевізниками;
  • Проста реєстрація для водіїв непрофесіоналів;
  • Ефективний контроль за тими водіями, які ухилятимуться від легалізації.

?‍?‍?‍? Що зміниться для пасажирів

Новий закон має зберегти доступні ціни на таксі та водночас сприятиме підвищенню безпеки та якості перевезень.

таксі

? Що зміниться для водіїв

Новий законопроєкт суттєво спрощує умови ведення бізнесу:

  • скасовуються ліцензії та вимога про наявність таксометру, що призведе до відсутності корупційних ризиків. Достатньо буде подати повідомлення про здійснення діяльності з перевезень;
  • запровадження гнучкої системи реєстрації. Оформити діяльність зможуть як професійні водії таксі, так і ті, хто хоче іноді надавати послуги перевезення.

❓ Яка різниця між цими формами реєстрації

Професійний водій (таксі) має більше прав та обов’язків. Наприклад, таксист має бути суб’єктом господарювання (ФОП) чи працівником юридичної особи та нести відповідне податкове навантаження. Водночас для них держава гарантує переваги, що дозволять вести бізнес ефективніше. Наприклад, право таксі рухатися смугами громадського транспорту, маркувати авто належним чином або паркуватися на відповідних стоянках тощо.

Uklon запроваджує технологію штучного інтелекту

Спрощена реєстрація коштує дешевше, але не надає перевізникам жодних переваг у порівнянні зі звичайними водіями. Фіксований розмір плати за дозвіл здійснювати перевезення планують встановити на рівні однієї мінімальної заробітної плати (4 723 грн у 2020 році) на рік. Також можлива сплата за певний період, наприклад за квартал чи півроку.

Також до всіх перевізників діятимуть правила здійснення пасажирських перевезень, страхування на випадок ДТП та відкриті реєстри, де кожен охочий зможе швидко перевірити наявність у конкретного водія необхідного дозволу.

? Безпека перевезень

Наразі держава та перевізники не мають повної статистики аварійності на ринку таксі, адже незареєстровані автомобілі не можна виокремити із загальної статистики. Новий законопроєкт має виправити це, адже обов’язковою умовою для роботи перевізника буде наявність інформації про нього та авто у відкритому реєстрі.

таксі

Загалом у новому законі держава спрощує умови легальної роботи для водіїв таксі, щоб відкрити шлях для легалізації незареєстрованих перевізників. Невеликий розмір плати за дозвіл та принцип реєстрації мають виключити ризик корупції та зробити легальну працю доступною незалежно від доходів водія.

? Посилення штрафу за нелегальні перевезення

Якщо у водія таксі відсутні належні документи, на нього одразу накладуть штраф від 17 до 34 тисяч грн. Штраф у кілька разів більше за вартість легалізації, тому автори законопроєкту вважають, що це стане достатнім стимулом для виходу із тіні більшості водіїв. Нагадаємо, зараз система контролю зазвичай не вела до стягнення штрафу.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...