Реклама

13 дружніх міст для стартапів

Корисні поради щодо вибору міста для закордонної експансії — ставки податків, бізнес-клімат та можливості
Čytaty latynkoju
Pixabay, ліцензія CC
13 дружніх міст для стартапів
  1. Головна
  2. Місто
  3. 13 дружніх міст для стартапів
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Корисні поради щодо вибору міста для закордонної експансії — ставки податків, бізнес-клімат та можливості

Якщо у вас є продукт або ідея із потенціалом, здатним генерувати сотні тисяч (а може й мільйони) доларів, не слід обмежуватися однією країною — увесь світ перед вами. Але як же вибрати місто з потрібними умовами, які забезпечать широкі можливості для досягнення успіху? Ось 13 міст планети, де є всі можливості для стартапів.

Амстердам, Нідерланди

Амстердам має процвітаючу екосистему для бізнесу, стабільний бізнес-клімат та посідає міцні конкурентні позиції як місце для іноземних компаній і стартапів. Місто пов’язане з рештою країн Європи та світу не тільки великою транспортною мережею і найбільшим в світі інтернет-центром, а й підходами до ведення бізнесу та ініціативам на кшталт StartupAmsterdam, StartupDelta. У цьому місті проходить один із провідних фестивалів ЄС у світі технологій. Крім того, тут є різні стимули для іноземних працівників і підприємців. Висококваліфіковані мігранти користуються великою податковою пільгою — до 30%.

Остін, штат Техас, США

У цьому списку ви точно очікували побачити Нью-Йорк чи Сан-Франциско, але це місто — як і Техаc у цілому — оминати не варто. Texaсські податки на бізнес значно менші; державні податкові стягнення для більшості підприємств тут на дуже низькому рівні порівняно із іншими штатами у США. Валовий продукт Остіна виріс на 18,2% у порівнянні 2011 до 2014 року. Тут працюють Apple, Hewlett-Packard, Google, Facebook, Cisco Systems, Intel і Oracle.

Балі, Індонезія

Для бізнесменів-кочівників та жінок-підприємиць Балі пропонує нескінченний потік натхнення. Це місто — чи не найдешевше для життя серед усіх 13-ти, що входять до цього списку. Середня вартість життя — в т.ч. продукти харчування, проживання, офісу, сукупність соціальних і розважальних витрат — не перевищують $1,1 тис щомісяця.

Балі приваблює місцевих і міжнародних талантів завдяки культурі «цифрових кочівників»Цифрові «кочівники» та Hacker Paradise — чому подвір’я кафе краще за офiс Microsoft. У цьому тропічному раю безліч коворкінг-просторів. Для старту вам тут не потрібен значний капітал, а експлуатаційні витрати є доволі низькими. Індонезія має мало вимог щодо дозвільних документів на відкриття місцевого бізнесу. Резиденти-платники податків із Балі обкладаються податками на основі міжнародного доходу, хоча Індонезія має договір про подвійне оподаткування із понад 57 іншими країнами, включаючи Канаду, Великобританію і США.

Берлін, Німеччина

Німецький уряд дуже відкрито ставиться до створення всіх видів бізнесу — незалежно від того, чи запускає бізнес німець чи іноземець. Берлін має найвищу концентрацію дослідників і вчених в Німеччині на душу населення. У поєднанні зі зниженням рівня безробіття у цьому місті це означає доступну і працездатну робочу силу для нових компаній. Крім того, компанія, що базується в Берліні, має шанс встановити дружні зв’язки з інноваційними центрами таких компаній, як Microsoft, SAP SE і Cisco System.

Дублін, Ірландія

Ірландія пишається низкими податками — 12,5%, що вкрай мало, якщо порівнювати із багатьма іншими столицями ЄС. Крім того, оскільки в країні податки формуються виключно на територіальної основі, компанії, що розширюють свій бізнес і відкривають новий офіс тут, платять тільки місцеву ставку податку за те, що прибуток генерується в зарубіжних дочірніх компаніях. Це саме по собі є надзвичайно привабливим для іноземних інвестицій. Ірландія має наймолодше населення в Європейському союзі — із середнім віком 34 років. Для тих, хто думає про довгострокові інвестиції, це — велика перевага для роботодавців. У Дубліні базуються офіси Google і Facebook, низки інших компаній та стартапів.

Гонконг, Китай

Один з провідних світових фінансових центрів — та «Перлина Сходу», що користується урядовою підтримкою та має чимало капіталу від венчурних фондів та бізнес-ангелів. Створити компанію в Гонконзі — це швидко, легко і недорого. Псевдо-незалежна країна (де-факто Гонконг перебуває нині під юрисдикцією КНР) працює з низькими податковими ставками та простими механізмами оподаткування — максимальний корпоративний податок складає 16,5%, а податок на прибуток — 15%. А ще тут немає податку на приріст капіталу, дивіденди або майно. Також звідси простіше отримати доступ до Шеньчженю та Гуанчжоу – це 2 найбільш процвітаючих і складних виробничих центри материкового Китаю.

Лондон, Великобританія

Вигоди від гнучких законів в області зайнятості і невисокі ціни на юридичні послуни, візи для підприємців і приріст капіталу за рахунок податкових пільг — основні причини, чому Лондон залишається вельми привабливим для стартапів. Це місто пропонує одне із кращих і найбільш різноманітних джерел робочої сили у Європі. Серед понад 4 млн працівників ви знайдете носіїв десятків мов, технічних фахівців із будь-якої сфери та 400 тис оголошень про вакансії. Певні побоювання щодо Brexit в економіці поки що безпідставні: підуть роки, поки економіка Великобританії остаточно відокремиться від ЄС.

Париж, Франція

Франція є восьмою за величиною економіки країною у світі. Крім того, Франція приймає деякі з провідних підприємств континенту і є третім за величиною одержувачем прямих іноземних інвестицій. Працюючи майже на 18% менше часу, ніж в середньому в світі, Париж займає перше місце, коли справа доходить до роботи і особистого життя (не все тут лиш про поезію, берети, багети, кабаре та кохання).

Французька столиця також має одну з найвищих концентрацій топових компаній світу. Тут розташовано штаб-квартиру нафтової компанії Total, інвестиційного банку BNP Paribas і глобальної комунікаційної агенції Havas. З одним з найвищих ВВП Париж є одним з найбільш важливих ділових, фінансових і політичних центрів світу.

Сантьяго, Чилі

Хоча є різні варіанти вийти на ринок країн Латинської Америки, Чилі є однією із найбільш швидко зростаючих економік цього регіону за минулі 10 років. З 2010 року уряд Чилі продовжує вкладати гроші в перспективні стартапи через свою програму акселерації для Чилі. Судячи з усього, цей експеримент став вдалим, бо понад 1 тис стартапів пройшли через цю програму, і багато залишилися в Сантьяго. Тут нові підприємства занурені в яскраву культурі стартапів, податки відносно низькі, а візіонери запускають нові продукти для аудиторії країн Південної Америки.

Сіетл, Вашингтон

Вашингтон, на відміну від багатьох інших штатів, не має податку на прибуток. Податок розраховується на валовий дохід від діяльності, тобто немає відрахувань від податку для праці, додаткових податків або інших витрат на ведення бізнесу. Ділова атмосфера в штаті Вашингтон найкраще може бути охарактеризована як молоде і здорове середовище, економіка якого зростає швидше, ніж в цілому економіка США.

Сіетл став епіцентром хмарних технологій і ІТ-промисловості — тут мають свої офіси Microsoft, Amazon, Google, Facebook, Salesforce, Adobe, Twitter; а також венчурні інвестори.

Стокгольм, Швеція

Із низьким рівнем бюрократії та мінімальним часом на обробку документів, Швеція відома як найпростіша і найбільш ефективна країна в Європі для того, щоби розширити свій бізнес і запустити тут стартап. Крім того, економіка скандинавських країн зросла на 4,2% у 2016 році. Стокгольм є привабливим центром для бізнесу з перевагою відкритого, конкурентоспроможного середовища. Жодне європейське місто не створило більше мільярдних «єдинорогів» на душу населення. Податки тут низькими не назвеш, але при активному бізнес-співтоваристві, розвиненій академічній науці та доступу до технологій Стокгольм виглядає гарним місцем для започаткування своєї справи.

Тель-Авів, Ізраїль

Народ Ізраїлю створив успішну економіку, і Тель-Авів є її осередком. Ізраїльська економіка демонструє зростання +5% протягом останніх кількох років. понад 6 тис стартапів називають це місто своєю домівкою. З відкритою і ліберальною політикою щодо ПІІ (прямих іноземних інвестицій) та податковими пільгами і тісною співпрацею стартапів із оборонною промисловістю Ізраїль може стати вигідною локацією для вашого нового бізнесу.

Торонто, Канада

З огляду на бізнесові реалії та капітал Канади, не дивно, чому великі корпорації хочуть мати свій офіс у Торонто. тут домінують реалії вільної ринкової діяльності і приватного підприємництва. Із найнижчими ставками податків (особливо щодо науково-дослідних та дослідно-конструкторських розробок) та низькими витратами порівняно із країнами «великої вісімки» це місто є привабливим майданчиком для бізнес-експансії.

Веллінгтон, Нова Зеландія

Нова Зеландія займає позицію лідера у світі з огляду на можливості почати свій бізнес менше ніж за добу. ВВП цієї країни виріс на 3,6% у ІІ кварталі 2016 року, — і це один із кращих темпів зростання у розвинених країнах світу. Місцевий ринок дуже ліберальний і гарантує стабільність, вільну торгівлю і активну державну підтримку інвестицій в компанію, котра хоче розширити свою пристуність у Новій Зеландії. Веллінгтон має добре освічену, творчу та інноваційну робочу силу, а також низькі експлуатаційні витрати і відмінне поєднання підтримки малого бізнесу. 47% робочої сили у столиці країни працюють у наукомістких сферах.

Все ще сумніваєтеся? Запускати новий офіс чи освоювати новий ринок завжди лячно, але можливості, які дасть вам ця пригода, будуть варті усіх витрат.

Share
Написати коментар
loading...