Реклама

🐲 Dungeon & Dragons: усі екранізації настільної рольової гри

Настільна рольова гра Dungeon & Dragons має популярність вже багато десятиліть — тому не дивно, що за довге життя всесвіту були неодноразові спроби екранізувати гру. Пропонуємо згадати усі екранізації D&D в хронологічному порядку.
Čytaty latynkoju
🐲 Dungeon & Dragons: усі екранізації настільної рольової гри
  1. Головна
  2. Кіно і серіали
  3. 🐲 Dungeon & Dragons: усі екранізації настільної рольової гри
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Настільна рольова гра Dungeon & Dragons має популярність вже багато десятиліть — тому не дивно, що за довге життя всесвіту були неодноразові спроби екранізувати гру. Пропонуємо згадати усі екранізації D&D в хронологічному порядку.

Dungeons & Dragons (також відома як D&D) вперше побачила світ у далекому 1974 році. Ідея гри проста — це настільна рольова гра, в якій група гравців розігрує власних персонажів, борються з монстрами та разом з друзями змагаються проти світу у вигаданій історії.

Крім того, гра має таку популярність через те, що майже не потребує витрат — для початку партії потрібно лише мати уяву та куби, хоча багато гравців цим не обмежуються. Раніше ми також детальніше розповідали про настільні рольові ігри, в тому числі від українських авторів.

Історично склалося так, що «Підземелля та дракони» часто розглядалися як хобі у жанрі високого фентезі. І було лише питанням часу, коли гра, в основі якої завжди є цікава фантастична пригода, отримає адаптації.

Критики та оглядачі вже у нас час вважають франшизу D&D трансмедійним сторітелінгом — це коли один всесвіт представлений у різних видах контенту, як-от ігри, фільми, анімація чи комікси. Власне, ще один приклад — франшиза «Чарівний Світ», що про Гаррі Поттера та його всесвіт. Зазначимо, що ентузіасти давно зробили НРІ за Гаррі Поттером.

І, як й «Чарівний Світ», D&D також представлена світу різними формами контенту — наприклад, торішній хіт Baldur`s Gate 3 повністю заснований на всесвіті Dungeon & Dragons. І якщо вплив НРІ на відеоігри безперечно колосальний, то з кіноадаптаціями світу Dungeon & Dragons пощастило не так сильно.

Пропонуємо вам згадати перелік усіх екранізацій D&D в хронологічному порядку.

Усі екранізації «Підземелля та дракони»

Мультсеріал Dungeons & Dragons (1983 рік)

Як ми вже згадували раніше, перша популярність Dungeons & Dragons почала стрімко зростати у 1980-х роках. Саму гру рекламували по американському ТВ у вигляді анімації — і тодішній видавець гри TSR розумів, що потрібно розширювати всесвіт і на власний мультсеріал. Так і у 1983 році з’явився Dungeons & Dragons — мультсеріал, створений Marvel Productions та японською Toei Animation для телеканалу CBS.

В центрі сюжету — шість підлітків, що потрапили до таємничого Підземелля з гри й шукають дорогу назад у свій світ. Звісно, на шляху вони зустрічають різних героїв та монстрів з оригінальної гри.

Хоч серіалу не вдалося показати усі механіки гри, особливістю анімаційного серіалу було те, що підлітки часто брали паузу, щоб обміркувати ситуацію та вигадати стратегію — що є основою таких НРІ, як «Підземелля та дракони».

На початку мультсеріал Dungeons & Dragons став хітом, хоч й втратив увагу глядачів до третього сезону, проте й досі вважається, що серіал на свій час мав чудовий вигляд. Критики також загалом тепло відгукуються про анімаційний проєкт — це не дивно, оскільки шоуранером мультсеріалу був легендарний Майкл Рівз, що згодом створив Batman Beyond, «Ґарґульї» та «Хі-Мена».

Додамо, що на YouTube наразі можна подивитися майже усі серії першого сезону легально. 

Record of Lodoss War (1990 рік)

Наступну ітерацію D&D отримало також у мультсеріалі, а ще точніше — в аніме. Ще у 1986 році автор та геймдизайнер Рю Мізуно почав публікувати свої ігрові сесії у «Підземелля та дракони» в місцевому журналі, що згодом перетворилося на окрему мангу та аніме — фактично, франшизу — Record of Lodoss War.

Синопсис аніме виглядає так:

Після великої битви богів на острові Лодосс настав час миру, спокою та єдності. Але із невідомих земель прийшло зло. Давня відьма прокинулася, посіявши смуту між племенами на острові. І лише шестеро молодих героїв на чолі з молодим воїном Парном зможуть протистояти загрозі занурення Лодосса у вир війн і руйнувань.

Особливостей в аніме було дві. Перша — вдала екранізація ігрових механік D&D та влучне перенесення їх на екран. Друга перевага — кожний зі шести персонажів отримав впізнаваний характер, відповідний до свого класу (наприклад, воїн Парн — імпульсивний). Те, що зараз вважається сценарною банальністю, тоді було новим — особливо для глядачів аніме за всесвітом «Підземелля та драконів».

Створювала аніме студія Madhouse — і мультсеріал став, як зазначають критики, першопрохідцем у жанрі високого фентезі для японської аудиторії. Вважається, що аніме й досі чудово «збереглося».

Dungeons & Dragons (2000 рік)

Вже у новому столітті франшиза Dungeons & Dragons отримала однойменний фільм, знятий Кортні Соломон, але який шанувальники намагаються не згадувати.

В центрі сюжету — група найманців, що виступили проти жадібного мага, який заволодів скіпетром, що контролює драконів.

У фільму була одна велика проблема — маленький бюджет. Через це він і на свій час виглядав дуже «дешево», а економія на спеціальних ефектах не дозволила нормально продемонструвати магію зі всесвіту D&D. Крім того, невеликий бюджет позначився і на декораціях, і на сценарній роботі — в купі з тим, що тоді Соломон був дебютантом в режисерському кріслі, не варто здогадатися, що фільм став касовим провалом.

Критики розгромили фільм, і разом з ними й шанувальники «Підземелля та драконів». Фанати сварили стрічку за те, що сценаристи зовсім не змогли передати різні характери героїв — оскільки сама настільна гра має на увазі глибокий підхід до характерів.

Фан-факт: у стрічці взяв участь володар премії «Оскар» Джеремі Айронс — але врятувати стрічку він не зміг.

Scourge of Worlds: A Dungeons & Dragons Adventure (2003 рік)

На початку нульових з жанром інтерактивних фільмів все ще було цікаво бавитися. Саме тому у 2003 році компанія Rhino Theatrical та режисер Ден Креч випустили анімаційну інтерактивну пригоду Scourge of Worlds: A Dungeons & Dragons Adventure.

Варто зазначити, що фільм виходив лише на DVD — оскільки інакше тоді інтерактивний задум реалізувати не було можливості. В центрі сюжету — три герої, які борються зі злом, і гравцям-глядачам потрібно в визначених моментах обирати, куди піде чи що буде робити персонаж. Від вибору залежало, що буде далі — смерть та повернення на початок, або продовження історії.

Так, попри інтерактивність, сюжет фільму все ще вважався доволі лінійним — оскільки тоді передати все різноманіття D&D було важко, фактично, можливо лише у відеоіграх. Загалом, проєкт так і не знайшов свого шанувальника — чи то через обмежений бюджет, чи через те, що Scourge of Worlds більше відчувався експериментом.

Єдине, що цікаве у цій екранізації — Wizards of the Coast (компанія, яка володіє правами на D&D) вперше дозволила використовувати у грі впізнавані назви та деяких персонажів з настільної рольової гри.

Dungeons & Dragons: Wrath of the Dragon God (2005 рік)

Неочікувано, але фільм Кортні Соломона все ж отримав сиквел — Dungeons & Dragons: Wrath of the Dragon God зняв Джеррі Лайвлі за сценарієм Браяна Рудніка та Роберта Кіммела. Що правда, фільм одразу виходив для обмеженого прокату, ТВ та на DVD, тому й вимоги до нього були простіше.

Фактично, Wrath of the Dragon God є продовженням першої частини, оскільки події відбуваються після, але вже з новими героями. Фільму також не судилося стати хітом — при бюджеті у $12 мільйонів, загальний прибуток фільму склав приблизно $1,7 млн.

Шанувальники також розкритикували фільм, зазначивши, що сиквел має ще менше спільного з D&D, ніж перша частина.

Dragonlance: Dragons of Autumn Twilight (2008 рік)

У 2008 році за справу взялася компанія Paramount Pictures. Запросивши режисера Вілла Менья, який до того створював мультсеріали, студія випустила Dragonlance: Dragons of Autumn Twilight — також одразу для домашнього перегляду.

Сюжет цього мультфільму базується на кампанії Dragonlance та однойменній книжці, які в 1984 році створили Лаура та Трейсі Хікмани. Загалом, анімаційний фільм розповідає про шістьох героїв, які намагаються здолати релігійний орден під назвою Шукачі у своєму рідному містечку, що згодом призводить до нових пригод.

Варто зазначити, що попри невеликий бюджет у мультфільмі були чудові актори озвучення. Зокрема, одну з головних героїнь озвучила Люсі Лоулес, відома також багатьом українцям як Ксена із серіалу «Ксена — принцеса воїн», а головного героя — Кіфер Сазерленд, номінант на «Еммі» та «Золотий глобус».

Раніше ми вже згадували, що екранізаціям D&D не щастить — і цього разу без виключень. Критики та глядачі розгромили мультфільм через декілька причин. Перша з них — велике першоджерело. Через те, що усі пригоди Dragonlance ледве вміщаються у 8 книг та декілька ігор, рішення зняти 90-хвилинний мультфільм виглядає дивно. Звісно, через це постраждав і темп проєкту, оскільки героям чи світу не приділили достатньої уваги.

Також скаржилися глядачі й на рішення щодо анімації, що була сумішшю між 2D-малюнками та CGI, що, на думку критиків, перетворило мультфільм на «візуальну кашу».

В результаті романи Dragonlance запам’яталися шанувальникам НРІ, а мультфільм — ні.

Dungeons & Dragons 3: The Book of Vile Darkness (2012)

Так, насправді за всесвітом D&D зняли трилогію провальних фільмів. Триквел, як і другу частину, також зняв Джеррі Лайвлі. Фільм за $12 млн також не потрапив в прокат і відправився одразу на DVD та ТВ.

Цього разу фільм має повністю оновлений акторський склад і сюжетну лінію, а єдиний зв’язок з попередніми стрічками лише у тому, що історії відбуваються в тому ж світі.

З одного боку, візуальна частина фільму стала кращою, оскільки на дворі вже був 2012 рік. З іншого боку, обмежений (за мірками фентезійного фільму) бюджет не дозволив творцям повною мірою розкрити ідеї чи механіки оригінальної гри.

«Легенда про Vox Machina» (2022)

«Легенда про Vox Machina», що вийшла у 2022 році на Amazon Prime Video, стала ледве не першою сучасною екранізацією D&D, яку полюбили критики та глядачі. І на це повпливало багато факторів.

Перший з них — бекграунд історії. «Легенда про Vox Machina» заснована на культовій партії в Dungeon and Dragons, яку провели учасники спільноти Critical Role у 2015-2017 роках. Тоді партію у гру транслювати на YouTube й вона отримала велику популярність в США. Відео з тим геймплеєм, який потім ліг в основу мультсеріалу, наразі мають мільйони переглядів, а гумор та драматизм в них інколи є просто еталонними.

Вже в 2020-х спільнота почала збір коштів на екранізацію пригоди й успішно завершила компанію на Kickstarter, проте у справу вмішалася Amazon MGM Studios. Велика кіностудія уклала з творцями ексклюзивну багаторічну ексклюзивну угоду на екранізацію гри.

З того часу спільнота Critical Role перетворилася на цілу медіакомпанію, а у 2022 році вийшов перший сезон — і захопив шанувальників фентезі по всьому світу (на Rotten Tomatoes шоу має оцінку у 95% від глядачів і 100% від критиків). В екранізацію перенесли усе, за що полюбили ту саму партію Critical Role — дорослі теми, драматизм, іронічний гумор та цікаві пригоди.

Загалом, серіал розповідає про групу найманців (людей, ельфів та гномів), які шукають помсти та пригод на континенті Тал’Дорей. Кожен з двох сезонів розповідає про нову пригоду, але герої та деякі сюжетні лінії остаються незмінними. Персонажів навіть озвучили ті самі гравці, які створили цю пригоду.

Раніше ми також більше розповідали, чому не варто пропускати анімаційний серіал The Legend of Vox Machina.

«Підземелля і дракони: Честь злодіїв» (2023)

Повнометражний фільм «Підземелля і дракони: Честь злодіїв», який вийшов у кінотеатрах у 2023 році, отримав переважно теплий прийом критиків, проте, на жаль, «не дотягнув» у касових зборах — фільм зібрав лише $208 мільйонів проти $150 мільйонів бюджету, що для такого проєкту є касовим провалом.

Режисерами фільму виступили Джонатан Голдштейн та Джон Френсіс Дейлі, а головні ролі виконали Кріс Пайн, Мішель Родрігес, Джастіс Сміт, Реге-Жан Пейдж, Г’ю Ґрант та Софія Лілліс. За сюжетом герої випадково допомогли злодію поцупити могутній артефакт, що ставить під загрозу увесь світ. І тепер вони намагаються усе виправити й вирушають у подорож на пошуки ошуканця.

Шанувальники настільної гри зустріли фільм чудово, оскільки у «Честі злодіїв» є багато посилань на оригінальний всесвіт D&D, як-от на Браму Балдура, інші локації та персонажів тощо. Вже рік Крісу Пайну на усіляких Comic-Con доводиться заспокоювати шанувальників, що, попри касовий провал, стрічка все ж отримає сиквел — хоча сама студія Paramount офіційно ніякої заяви не надавала, крім того, ще й скасувала спін-офф-мультсеріал.

В будь-якому разі, «Підземелля і дракони: Честь злодіїв» став, напевно, найкращим фільмом, що колись пробував екранізувати D&D.

Попри деякі невдачі, світ Dungeons and Dragons ще не скоро покине великі екрани — в екранізації популярної НРІ зацікавлена, як Wizards of the Coast, так й великі студії, як-от Paramouth. Ми ж спробуємо доповнювати наш список, а також наступного разу розкажемо про вплив D&D на відеоігри.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...