Реклама

🖼️ Хаяо Міядзакі: легендарний мультиплікатор та режисер

Починаючи від дитинства і до сьогодення
Čytaty latynkoju
🖼️ Хаяо Міядзакі: легендарний мультиплікатор та режисер
  1. Головна
  2. Кіно і серіали
  3. 🖼️ Хаяо Міядзакі: легендарний мультиплікатор та режисер
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Починаючи від дитинства і до сьогодення

Навіть не знаючи хто такий Хаяо Міядзакі, ви точно чули щось про такі мультфільми як “Мій сусід Тоторо”, “Мандрівний замок Хаула” та легендарний “Віднесений привидами”. Його мультфільми приваблюють своєю атмосферою, яка занурює тебе в дитинство та дає згадати всю цю безтурботність, але його творчість не закінчується лише на доброті та затишку.

Дитинство та юність Хаяо Міядзакі

Його дитинство припало на часи війни, тому багато його робіт присвячені тематиці літаків та військових дій на території Японії. Хаяо Міядзакі народився в місті Акебоно-те, яке розташоване в одному з 23 спеціальних районів префектури Токіо- Бунке-ку. Має трьох братів, серед яких був найстаршим: Арато, Ютако та Шіро. Батька звали Кацудзі Міядзакі, який під час другої світової війни був директором сімейної компанії по виробництву деталей для військових літаків- Miyazaki Airplane. Цікавим було те, що сам Хаяо не підтримував цей бізнес, але при цьому, це не заважало його пристрасті до польотів на звичайних літаках. Він засуджував батька через те, що він не відчував ніякої провини за наживання на війні, підкуповування чиновників заради продажу не якісних деталей. На відміну від свого батька, Хаяо відчував провину за свою участь у війні. В дитинстві він був скромним, слабким хлопчиком. Єдине що рятувало його від цькувань зі сторони однокласників, це його хист до малювання, за який його поважали. Його бажання стати аніматором, зародилося в старших класах, після перегляду анімаційного фільму «Легенда про білу змію». Після цього, він твердо вирішив що стане аніматором. До вступу в університет, перебування вдома, не давало йому спокою. Все через покоївок, які швидко змінювалися, через хворобу матері на туберкульоз. Вони не любили його, а він їх. За словами Хаяо, йому часто приходилося перепрошувати за своє існування перед ними. Навчаючись в Університеті Ґакусюін, на зовсім не творчому факультеті політики та економіки, Міядзакі там зміг знайти те, що припало до його душі. Клуб з вивчення дитячої літератури, де в основному вивчалися західні книжки. Закінчивши навчання у 1963 році, того ж року у квітні, Хаяо отримує роботу художника-фазувальника в Toei Animations, де вперше зміг проявити себе як аніматор.

Рання кар’єра

Загалом Хаяо пропрацював у Toei Animations 8 років, за які він вперше спробував себе в ролі аніматора, малюючи кадри для мультфільму «Марш собак» і «Хлопчик-вовк Кен». Тут, він знайшов своє кохання, колегу по роботі- Акемі Ота, з якою вони мають двох спільних дітей, Горо та Кейсуке. Великим кроком стала не згода з фіналом «Подорож Гуллівера по той бік Місяця». Хаяо не сподобався фінал, тому він добився того, щоб йому дали його переписати на свій роздум. З цього моменту, йому стали довіряти більш серйозну роботу.

Після звільнення з Toei Animations, Хаяо, та його друг режисер і аніматор Такахато Ісао спільно з Йоіті Отабе створили студію A Pro. Робота в A Pro була не довгою, бо вже через 2 місяці вони перейшли в TMS Entertainment. За час поки вони там працювали, ними було створено 6 епізодів серіалу «Люпен III». У 1973 році Хаяо з Такахатою та Отабе перейшли працювати в студію Zuiyo Enterprises, де Міядзакі зрежисував культове аніме «Хлопчик з майбутнього Конан». У 1979 році він вирішив повернутися до студії TMS Entertainment, і це було гарним рішенням, тому що він став режисером продовження першого японського мультфільму який орієнтувався на більш дорослу аудиторію, «Люпен III». За його режисерством вийшов «Люпен III: Замок Каліостро». Вже через 9 років, у 1982 році, до Хаяо поступила пропозиція екранізувати твір, який видавався в журналі «Animage». Фільм вийшов успішним, тому в 1985 році він прийняв рішення створити спільно з редактором журналу Тосію Судзукою студію Ghibli.

Студія Ghibli

С початку створення студії, Міядзакі, Тахаката та Судзукі Тосіо не розраховували на успіх, вони думали «Якщо перший фільм буде успішним, тоді будемо робити другий. Якщо другий не вийде, ми закриємося». З першого ж фільму «Небесний замок Лапута», студія отримала великий успіх. Всі наступні картини, такі як «Мій сусід Тоторо», «Могила світлячків», «Відьмина служба доставки» та інші, стали культовими в японській анімації. Цікавий факт, перших дві кінострічки створювалися одночасно та вийшли в один день. «Мій сусід Тоторо» займався Міядзаки, а «Могилою світлячків» Такахата. Хаяо думав що його творіння вийде менш вдалим ніж «Могила світлячків» тому, що сюжет був дуже простим і навіть дитячим, в той час як «Могила світлячків» була збільш серйозним сюжетом. В кінці кінців, обидва фільми вийшли майже на одному рівні, але «Мій сусід Тоторо» приніс більше прибутку через продаж плюшевих іграшок з головним героєм, Тоторо. Тоторо вийшов настільки популярним, що він став маскотом студії. Останнім аніме Хаяо Міядзакі вважалося «Вітер дужчає» 2013 року, але 14 липня 2023 року, не очікувано виходить стрічка під назвою «Як ти живеш?», на цей час це остання робота Хаяо Міядзакі

Життєвий шлях Хаяо Міядзакі був не простим, починаючи від простого хлопчини з бажанням творити, він став відомим на весь світ аніматором та режисером. Його ентузіазм, його важка і кропітка праця привели його до того, ким він є сьогодні. Міядзаки назавжди увійшов в історію як видатний митець та автор.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...