Реклама

👨‍🚀 П’ять неочікуваних прикладів, коли Star Wars вплинули на світ

Čytaty latynkoju
Daniel K Cheung on Unsplash
👨‍🚀 П’ять неочікуваних прикладів, коли Star Wars вплинули на світ
  1. Головна
  2. Кіно і серіали
  3. 👨‍🚀 П’ять неочікуваних прикладів, коли Star Wars вплинули на світ
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Вигадані Джорджем Лукасом «Зоряні війни» — це не просто кінофраншиза, а великий феномен, який змінив світову культуру. Завдяки значному та довготривалому впливу, Star Wars вже давно перетнули межі лише кінопродукту та зайняли важливе місце у світі попкультури. 

Фільми, книги, ігри, іграшки та інші продукти, пов’язані зі світом Зоряних війн, мають свою вірну аудиторію та стали частиною життя мільйонів людей по всьому світу. Культурні референції до Star Wars використовуються в багатьох творах інших авторів, а технологічні тенденції франшизи свого часу змінили світ спецефектів в кіно.

Навіть якщо ви не фанат — ви усе одно знаєте багато прикладів того, чим Star Wars закріпились у культурі. Це, наприклад, крилаті фрази на кшталт «Люк, я твій батько» — яка насправді звучить як «Ні, я твій батько». Або культовий шолом Дарта Вейдера, який є майже найвпізнаванішим символом Зоряних війн. Також є безліч посилань на Star Wars в інших творах — повний перелік яких, напевно, не вийде зібрати ніколи. 

Для того, аби не розповідати по десятому колу одні й ті самі байки, ми вирішили зібрати п’ять нестандартних прикладів, як Star Wars мотивують або впливають на світ. 

Star Wars надихають музикантів — аж до критики самої франшизи

Концепція джедаїв і сили; одвічна боротьба між добром та злом — те ефемерне, що не може не надихати людей. Особливо, творчих людей. Багато американських музикантів або зростали, або навіть пам’ятають появу Зоряних війн у кінотеатрах. Тому посилання на Star Wars у музиці було лише питання часом. 

Згадок легендарної франшизи у музиці дуже багато, але розповімо про найцікавіші. Наприклад, A New Hope гурту blink-182, в якій вокаліст Марк Гоппус порівнює дівчину своєї мрії та нерозділеного кохання з принцесою Леєю. 

Або, наприклад, Джон Бон Джові, який у 1980 році фактично прокрався до мікрофона на студії звукозапису Power Station, де він працював прибиральником. Про що може співати людина, яка у майбутньому стане світовою зіркою? Звісно про R2D2!

Ба більше — Coldplay, наприклад, взагалі надихнув інопланетний гурт Mos Eisley cantina з першого фільму Зоряних війн. Соліст Кріс Мартін зазначив, що без тих дивних чувачків не було б дев’ятого студійного альбому Coldplay — Music of the Spheres. А Наталі Портман, яка сама грала у франшизі королеву Падме, колись записала реп-трек, де висміювала якість фільмів за допомогою ну дуже bad-bars. 

Напевно, у реп-треках згадки Star Wars взагалі неможливо порахувати. Свої панчлайни на тему Зоряних війн кидали Eminem, Nas, Drake та The Weeknd, Childish Gambino (відомий актор Дональд Гловер, який згодом сам став частиною саги у стрічці «Ган Соло»), Kanye West, MF Doom та Andre 3000. Що там казати — навіть на треку з Biggie та хлопцями з Wu-Tang звучить лайн в дусі: «я як Ган Соло з трьома его та трьома зарядами, тому повинен бачити три PO» (гра слів з ім’ям відомого дроїда C3PO).

Star Wars дійсно змінили підхід до реклами кінофраншиз

Зоряні війни стали однією з перших кінофраншиз, яка почала активно продавати ліцензійні іграшки та мерчендайзинг. Це відкрило нові можливості для маркетингу і продажу продуктів попкультури. Згодом, успіх Star Wars саме у цій галузі спробують повторити десятки інших кінофраншиз — від Гаррі Поттеру до Трансформерів.

Також елементи Star Wars можна побачити в рекламних кампаніях та продуктах. Наприклад, компанія Coca-Cola створювала рекламу з танцюристом Дартом Вейдером, а у Google Maps можна було перемикатись між зображенням планет за допомогою гіперпросторової анімації, як у фільмах саги. Й таких прикладів — тисячі. Також виявилось, що світловий меч Вейдера працює на батарейках Energizer. 

Крім того, щорічне неофіційне свято, під час якого кожний великий бренд намагається зробити зі Star Wars колаборацію — взагалі свято для маркетолога. 

Обережно, реклама вище може викликати сльози. 

Star Wars рятують кіностудії від банкрутства

Зоряні війни настільки гігачад, що свого часу фінансово врятували 20th Century Fox. Для студії Star Wars став блокбастером несподівано, зібравши 100 мільйонів доларів за три місяці — так, що акції Fox зросли з 6 до аж 25 доларів за акцію та приносили 1,2 мільйона доларів на день. Та й варто пам’ятати, що на момент випуску франшизи 20th Century Fox була майже банкрутом. 

Та й у Fox ніхто не розгубився — в 1977 році компанія декларувала надприбутки та реінвестувала гроші. Тому сміливо можна казати, що наступні десятиліття усі фільми, які фінансував Fox, мали частку коштів від Зоряних війн. 

Star Wars можуть в політику й релігію, навіть в Україні

Образи та ідеї у Star Wars — настільки лаконічні, що їх неодноразово використовували політичні сили. 

Наприклад, американці вигадали називати радянський союз саме «Імперією зла» через вплив Зоряних Війн. У ті ж часи ініціативу президента США Рональда Рейгана по створенню системи протиракетної оборони з елементами космічних озброєнь охрестили Star Wars. Проте, не від шани до кінофраншизи — просто програма була настільки фантастичною за задумом, що її прозвали «Зоряні війни». Рейгана це дратувало, але його помічники вважали народну назву не такою вже й поганою — бо там перемогли «хороші хлопці». Найбільше це не сподобалось Lucasfilm, які навіть напочатку намагались судитись за торгову марку, але програли суди.

Стара політична карикатура на Star Wars Рейгана.

На Зоряні війни посилався у своїх промовах президент США Барак Обама. Під час виступу у березні 2013 року Обама зазначив, що люди очікують від нього «обрушення джедайської сили думки» на суперників-республіканців.

 

Ще один цікавий випадок стався з Маргарет Тетчер, коли вона перемогла на загальних виборах у Сполученому Королівстві 3 травня 1979 року. Колеги привітали переможницю у газетах, інтерпретуючи відоме гасло Зоряних війн у фразу «May the Fourth Be with You Maggie. Congratulations».

Маргарет Тетчер вітають гаслом зі Star Wars.

Британія завжди з теплотою ставилась до кіносаги. Під час перепису населення у 2001 році в Англії та Уельсі майже 400 тис. осіб (0,8%) вказали свою релігію як джедаїзм. Таким чином, вірування джедаїв стали на четверту сходинку серед найбільших релігій країни, перевершивши сикхізм, юдаїзм та буддизм.

Та й згадайте останні роки в українській політиці, коли з’явився кандидат Дарт Вейдер від Інтернет-партії України. Та й у 2015 році, в рамках процесу декомунізації, в Одесі статую леніна переобладнали в пам’ятник Дарту Вейдеру. 

Дарт Вейдер з паспортом України. Фото з відкритих джерел.

Star Wars надихають астрономів, біологів та психологів — й трішки Ілона Маска

Науковці дуже полюбляють Star Wars — тому існують вже десятки планет та біологічних видів, які названі на честь Зоряних війн. Крім того, навіть психологи полюбляють деконструювати героїв кіносаги. 

Наприклад, раніше психологи Раян Гол і Сюзан Фрідман замислились, хто з персонажів ЗВ страждав на ментальні розлади. Для цього вони провели науковий експеримент, де з’ясували, що Дарт Вейдер страждав від ПТСР, Чубакка не вмів керувати гнівом, а Обі-Ван Кенобі з класичної трилогії мав старечу депресію. На думку дослідників, єдиним персонажем без розладів виявився… Імператор Палпатін. 

Ну і як без Ілона Маска — багаторазові ракети SpaceX, які доставляють в космос людей і вантажі, названі Falcon саме на честь космічного корабля «Тисячолітній сокіл».

Falcon Heavy від SpaceX. Джерело: wikimedia.

Так чому всі так часто посилаються на Star Wars?

Насправді є дві великі причини, чому Зоряні війни так часто використовують тисячі творців світу. Перша — колосальний вплив саги. Усі, хто використовують у своєму продукті посилання на Star Wars розуміють, що їх почують. 

Друга причина пов’язана з першою — вже понад 40 років цей всесвіт є культурним маркером та загальним досвідом для багатьох людей. Шанувальниками культової саги є мільйони людей, а сотні мільйонів точно чули про ЗВ. 

Саме тому констатуємо — вплив Star Wars на світ важко переоцінити, він дійсно колосальний.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...