Реклама

🐜 ​​Мурашині перегони Pixar та DreamWorks

...або як у 1998-му з різницею у півтора місяця вийшло одразу два мультфільми про мурах?
Čytaty latynkoju
🐜 ​​Мурашині перегони Pixar та DreamWorks
  1. Головна
  2. Кіно і серіали
  3. 🐜 ​​Мурашині перегони Pixar та DreamWorks
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
...або як у 1998-му з різницею у півтора місяця вийшло одразу два мультфільми про мурах?

Знайомтесь, Джеффрі Катценберг. Під час його керівництва радою директорів Disney були створені одні з найуспішніших фільмів студії: «Хто підставив кролика Роджера», «Русалонька», «Красуня і Чудовисько», «Аладін» та «Король Лев». Більш того, саме він розпочав надзвичайно успішне партнерство Pixar та Disney. 1994-го він з тріском розірвав свої відносини з компанією, судився з нею і навіть виграв грошову компенсацію, після чого заснував власну студію — DreamWorks.

Джеффрі Катценберг та Джон Лассетер

Після того як Джеффрі покинув компанію, він підтримував контакти з людьми з Disney і Pixar, у тому числі й з Джоном Лассетером, режисером перших трьох мультфільмів «лампової студії». Під час однієї з ненав’язливих розмов, той розповів Катценбергу синопсис «Життя комах», свого майбутнього мультфільму про мурах. Під час свого опису, він пройшовся по основних контрольних точках проєкту, мабуть, забувши, що його співрозмовник:

а) Зі скандалом пішов з Disney і тепер шукає помсти

б) У той момент тільки-но створив свою власну анімаційну студію і йому потрібен був надійний концепт для роботи

Аніматори DreamWorks працювали як проклятті аби випустити свого «Мураху Антца» перед прем’єрою Pixar. В результаті поспіху, DreamWorks дійсно були першими, отримавши в прокаті 171 млн. Але парадоксально, статус «другого» мультфільму для мурах ніяк не позначився на фінальній касі Pixar, яка виявилася вдвічі більшою за проєкт Катценберга. Через багато років після інциденту Лассетер зізнавався, що так і не дивився «Антца».

Якщо перераховувати схожості мультфільмів, то я зупинився б на чотирьох основних пунктах:

  1. Обидва про мурах
  2. Обидва головні герої — вискочки
  3. Обидва головні герої закохані в принцесу
  4. Обидва головні герої намагаються врятувати свою колонію

На цьому схожості закінчуються і навіть у цих однакових аспектах акценти настільки діаметрально протилежні, що обидва мультфільми навіть порівнювати соромно.

У «Мурахи Антца» цікава історія про протистояння сміливця зневолі цілому суспільству. По-перше, це дотепна концепція, враховуючи те, що головний герой — мурашка і протистоїть він цілій колонії, вірніше, її керівництву. А по-друге, це сміливо, особливо в той час, коли 3D-мультфільми тільки зароджувалися,

і така незвична історія для такого незвичного виду мультиплікації могла легко поховати цілий фільм. «Антц» це класична романтична комедія на тлі критики безвільного нонконформістського суспільства, з легкістю керованого харизматичним диктатором, здатним сфальсифікувати привід для початку війни, після чого заявити, що без війни мир був неможливий.

А ось режисура тут занадто класична і до божевілля боягузлива як для анімаційного фільму, в якому на екрані можна показати буквально все. Проте маючи на руках «все», автори практично ніяк не використовували прийоми, за допомогою яких можна було б показати диво нової анімації. З цікавого тут лише загравання із масштабом. І це, мабуть, єдине, за що можна похвалити анімацію Dreamworks. У їхньому мультфільмі мурахи це реально крихітні істоти, коли як у Pixar з цим невеликі проблеми.

«Життя комах» своєю чергою це квінтесенція всього, чим є Pixar. Нехай це й був для них лише другий повноцінний проєкт. У центрі сюжету також мураха, яка волею доль опиняється в немилості своєї колонії, але знайшовши друзів в особі різних комах йому виходить все виправити. На першому плані тут відносини між персонажами та ситуації, в яких зовсім по-різному обігруються унікальні риси персонажів — як особистісні, так і біологічні. Автори роблять стільки ж зусиль для вибудови характерів друзів Фліка, як і для того, щоб побудувати харизматичний образ головного антагоніста (якого в оригіналі озвучує неповторний Кевін Спейсі).

Мультфільм особливо цікаво дивитись, маючи за спиною інші роботи студії. Цікаво спостерігати за тим, як автори мультфільмів поступово вдосконалювали знамениту «формулу успіху» Pixar, тому що в «Житті комах», на мій погляд, автори трохи не дотягли з драмою. До анімації можна було б докопатися, але я зроблю знижку на те, що у цьому році мультфільму виповниться 25 років, до того ж якщо порівнювати роботу Pixar із проєктом DreamWorks, то вони виглядають як небо і земля: і у випадку з цією аналогією, саме «Життя комах» — на небесах, тому що природа на екрані досі виглядає дуже гідною.

У результаті з різницею в півтора місяця вийшло два принципово різних мультфільми про «однакових» мурах. У випадку з «Антцом», під час перегляду мене не залишало відчуття, що маючи на руках сценарій для сатиричної комедії, творці просто з-під ціпка адаптували його під мультфільм про мурах. У результаті виходить, що повноцінному розкриттю сюжету заважає анімаційна складова, а мультфільму заважає своя ж історія. А ось у «Життя комах» зрозуміліша історія, приємніші герої (навіть візуально, мурахи з «Антца» відштовхують своїм дизайном) та краща технічна частина. Pixar розуміли, що роблять саме МУЛЬТФІЛЬМ, від того їхня робота і вийшла набагато послідовнішою. Ось така історія.

Якщо вам був цікавий текст, тоді буду дуже вдячний підписці на мій особистий телеграм-канал про ігри та кіно.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...