Реклама

💍 Яким вийшов (чи не вийшов) перший сезон «Перснів Влади» та чому знання ельфійської шкодить його творцям?

Čytaty latynkoju
💍 Яким вийшов (чи не вийшов) перший сезон «Перснів Влади» та чому знання ельфійської шкодить його творцям?
  1. Головна
  2. Кіно і серіали
  3. 💍 Яким вийшов (чи не вийшов) перший сезон «Перснів Влади» та чому знання ельфійської шкодить його творцям?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Я хотів було почати цей матеріал фразою, що перший сезон “Володаря Перснів. Персні Влади” відгримів, але будьмо чесними – не відгримів, а голосно ввалився в кімнату, але чим далі, тим спокійніше себе вів, і зрештою пішов зовсім тихенько. Звісно другий сезон буде, я мало сумніваюсь власне, що його взагалі закриють раніше фіналу, тож ми маємо побачити таки всі 5 сезонів. Але після першого стримано констатуємо – можна було значно краще. Та давайте по черзі, і почнемо все ж з позитиву, його теж було немало, як-не-як.

Дисклеймер! В матеріалі будуть серйозні спойлери до першого сезону, тож читайте після перегляду, або на свій страх і ризик.

😍 Хвалимо серіал

Окей, я розумію, що такий старий толкініст як я, мліє вже при одній демонстрації виверження Ородруїну, чи згадці про Сильмарили. Але справді, як не парадоксально визнати (зважаючи на численні злобні коментарі про спаплюження творчості Професора), та чи не головним досягненням і однозначно позитивною рисою серіалу стала робота його творців з каноном світу Середзем’я. Так, ви прочитали все вірно, я безумовно вважаю роботу з першоджерелом в даному серіалі дуже і дуже хорошою. Давайте поясню)

В першу чергу, варто розуміти, що в будь-якої екранізації завжди є гейтери, адже кожен читач знімає в себе в голові своє кіно, і малоймовірно, що воно співпаде з тим, як це бачать шоу-ранери та режисери. Що я вам розказую, сам син Толкіна не переварював трилогію Джексона, буває. В другу чергу, треба пам’ятати, що будь-яка екранізація – це адаптація, неможливо зняти 1 в 1 як в книжці. В кіно свої засоби, закони та умовності, які працюють зовсім не так, як в літературі. Ну і нарешті, в третю чергу, не забувайте, що серіал знімають про Другу Епоху Середзем’я, всю інформацію про яку можна прочитати за якусь годинку, настільки її мало.

Взявши ці три фактори до купи, я думаю, що шоу-ранери працюють з каноном дуже грамотно та з любов’ю. Хребет історії збережено, всі ключові події залишаються та глобально не змінюються (хіба що за одним виключенням, але про це згодом). Білі плями між реперними точками сюжету, які в цьому випадку доречніше буде назвати білими морями, адже прогалин дуууже багато, – зроблені також з максимальною увагою до легендаріуму Толкіна. А малесенькі штришки, у вигляді обривок фраз чи окремих слів і натяків, чудово доповнюють картину, так щоб шанувальники першоджерела регулярно тицяли пальцем в екран, як герой Ді Капріо з відомого мему.

Зайшли з козирів, що називається

Зайшли з козирів, що називається

Ми не знаємо точно, як саме Келебрімбор кував Персні та облаштовував свою кузню, але молот самого Феанора в його покоях виглядає супер доречно. Ми гадки не маємо, як конкретно виглядав Арменелос, столиця Нуменора, але те, як весь нуменорський візуал римується та перекликається з ґондорським – це прекрасно. Ми не знаємо достеменно, з чого кувались Персні, але використання мітрилу та валінорських золота і срібла звучить дуже логічно. Разом з тим, гарфути співають подорожню пісню, в якій є легендарна строфа з віршів самого Більбо; Галбранд говорить Келебрімбору фразу про дарунок, після чого ми безпомилково ідентифікуємо його як Саурона; орки, заходячи на територію ельфійської застави, говорять буквально кілька слів чорною мовою, але деякі з них ми розуміємо, адже це слова, що будуть викарбувані на Єдиному Персні, і ми вже чули їх; а в Нуменорі, в закинутій бібліотеці, висить гобелен з братами-напівкровками Елрондом та Елросом. Через всі ці, абсолютно непотрібні в глобальному масштабі, деталі творці серіалу наче не втомлюються нам повторювати – рєбятки, спокуха, ми все читали, і все знаємо, і якщо вам здається, що щось десь йде не туди, то знач так треба. Well, мене вони цим купили, поки що я спокійний)

Повертаючись до глобального, так, Другу Епоху суттєво стиснули, а персонажів трішки перемішали, але в кіно-серіальному форматі інакше не можна було. Їм треба було втиснути всі суттєві та важливі події трьох тисяч років у рамки людського життя, інакше вся історія крутилась би лише навколо ельфів, боже збав! В деяких місцях вони звісно перегнули зі стисненням, але про це поговоримо в главі про негатив.

Інший плюс серіалу, на відміну від першого, дивовижно банальний – це все дорого і красиво. Так, я не знаю як в біса має виглядати серіал за пів мільярда, але до картинки в Перснях Влади в мене жодних претензій. Все виглядає дуже реально, я не сумніваюсь, що табір гарфутів реально було побудовано до найдрібніших деталей, а Кхазад-Дум чи Нуменор були намальовані настільки прискіпливо, що теж виглядають як реально існуючі. Шкода, що після першого сезону з серіалу було звільнено природу Нової Зеландії, і далі ми побачимо вже британські краєвиди, але тут все було топчик. Ородруїн – взагалі мій кумир.

Ну красунчик же!

Ну красунчик же!

Світ на екрані повністю потрапляє в плюси, а от персонажі в цьому світі – лише деякі, при чому меншість. Якби я складав топ-3 найбільш кльових персонажів, за якими цікаво спостерігати, то це були б Дурін, Діса та Норі. Привітаємо гном’яче сімейство з безумовною перемогою в цій номінації, вони дійсно найкращі герої першого сезону. Всі їх сцени живі та яскраві, діалоги справжні, а емоції непідробні. Сцену співу Діси до каміння я все ще вважаю чи не найкращою в усьому сезоні. Норі теж живчик, хоча вона більшою мірою працює на контрасті з іншими гарфутами. Взагалі досить показово, що ці дві локації відзначились найвищою якістю одразу в кількох сферах – табір гарфутів і Кхазад-Дум найкраще пропрацьовані як локації, їх герої найцікавіші, а музичні теми найбільш запам’ятовуються. Серйозно, через місяць після закінчення серіалу, я можу насвистати лише ці дві теми, решта вивітрилась чи не одразу.

Але от я написав цей абзац і подумав, що Норі була б таки четвертою героїнею, а бронзу серед кращих персонажів взяв би Адар. Я досі думаю, що це цілком може бути Маеґлін, але навіть якщо це новий герой – він же прекрасний! Їх діалог з Ґаладріель в селі – це кращий шмат розмови, який є в цьому серіалі. Так, Адар безумовно поганець, але не настільки прямолінійний і простий, як зазвичай поганці в Толкіна. Він робить багато нехороших речей, але його дії продиктовані метою, яка не така вже й зловісна. Він не хоче зруйнувати чи поневолити світ, він просто хоче свій садок вишневий коло хати. І не дарма, надихаючи своїх посіпак, він говорить про порвані кайдани, Тарас Григорович схвалює)

Взагалі, зло Середзем’я у шоу-ранерів неочікувано ускладнилось і поглибилось, чому я дуже і дуже радий. Чого Толкіну не вистачає, так це цікавіших бед-боїв, які не просто злі і все, а мають якісь сумніви, внутрішні демони, мотивацію і неоднозначність. Так, ми плавно перейшли до Саурона/Галбранда, і те що творці серіалу хочуть ліпити з нього нового Волтера Вайта – це супер ідея. Головне, щоб реалізація не підкачала, це можна розвернути дуже якісно, треба тільки талант. Але про таланти творців у царині сторітелінгу ми, на жаль, поговоримо не в цій частині.

Мурашки!

Мурашки!

Нарешті ще одним безумовним плюсом серіалу, який тішив з першої до останньої серії, є численні, різноманітні, на будь-який смак, візуальні, текстові та ще бозна-які відсилки до трилогії Пітера Джексона. Все вірно, коли в тебе є такий успішний та довершений попередник, то не можна не вклонитись йому хоч раз. Шоу-ранери “Перснів Влади” вклоняються творінню Джексона дуже багато і від душі. Починаючи від прологу, начитаного голосом Ґаладріель, через бенкетну перекличку гарфутів, змальований з Мінас-Тіріта королівський палац в Нуменорі, приготування селян до битви з орками а-ля Гельмовий Яр, “Noro lim” до коня від тієї ж Ґаладріель, і до фрази про нюх, яка прибрала останні сумніви стосовно особи Ґендальфа. І таких натяків та кивків в сторону класики було ще багато. Словом, тут теж молодці, хвалимо і плескаємо по плечу!

Але якщо вам вже почало здаватись, що я дещо заангажовано та дуже суб’єктивно перехвалюю посередній серіал, то не хвилюйтесь – зараз все буде)

🤬 Сваримо серіал

Якщо про плюси першого сезону “Перснів Влади” писати приємно, то про мінуси – легко, адже вони всі як на долоні. Про все послідовно, але почнемо давайте зі слона в кімнаті. Шоу-ранери серіалу – дуже посередні сторітелери. Я хотів було написати нікудишні, але все ж кілька вдалих рішень тут було, ніде правди діти, тому не буду таким категоричним. Весь сезон вийшов відверто нудним, і я чудово розумію, що люди, які не являються фанатами робіт Толкіна, додивлялись його без особливого ентузіазму, якщо взагалі додивлялись. Це головна проблема, тому що з таким підходом серіал буде губити аудиторію з карколомною швидкістю, і якщо це не виправлять, то через 1-2 сезони вже і фанати почнуть відвалюватись. Пасхалочки та підморгування толкіністам – це чудесно, але що там загалом по історії, чуваки? Не можна будуватись весь серіал на пасхалках, це має йти як приємний бонус.

За хвилину до епічного стрибка

За хвилину до епічного стрибка

Історія повниться сумнівними сюжетними поворотами, незрозумілою мотивацією персонажів, та в більшості своїй дубовими та нецікавими діалогами. Якщо в кадрі немає гномів, то практично будь-яка розмова персонажів, про що б вона там не була, викликає позіхання. Багато подій відбуваються лише через необхідність персонажів опинитись в тих чи інших обставинах, зумовлених загальним сюжетом, але позбавлені особливої логіки. Ґаладріель вистрибує з корабля посеред океану, тому що їй треба якось опинитись в Нуменорі, і кращого способу творці не придумали. Дурін-старший відмовляється від найціннішої руди в світі, тому що нам треба якесь підґрунтя для сімейного конфлікту навколо трону Морії. Інакше, вдумайтесь, гном відмовляється від матеріалу, який зробить його не лише супер багатим, але і надзвичайно впливовим далеко за межами його власного виду. При чому до матеріалу то вже докопались, добувати можна не розвалюючи гору. Королева найбільшої людської цивілізації, Нуменору, особисто пливе рятувати три села від орків, тому що з нею має там щось статись, щоб Фаразон у результаті отримав більший вплив. Інакше навіщо вона туди поперлась? І так далі, вчинки персонажів зумовлені їх подальшою долею, а не власними, послідовними та логічними рішеннями.

Шоу-ранери серіалу Джон Пейн та Патрік МакКейн – завзяті фанати Толкіна, знають весь лор чи не на пам’ять і говорять ельфійською. Власне, через це їм і довірили проєкт, і про якість роботи з каноном ми вже поговорили. Але зворотна сторона їх кандидатур очевидна з їх резюме – в них практично відсутній серйозний досвід роботи в сценаристиці. І, boy, oh, boy, це дуже видно. Історія не клеїться до купи, регулярно викликає запитання і просто елементарно не чіпляє. Це проблема серіалу #1, з якою треба щось робити якнайшвидше. Я писав у своїх твіттер-тред-оглядах, що я то буду дивитись далі, так чи інакше, але якщо не стане краще, то сезоні на 3-4 і я здамся, що вже казати про рядових глядачів, багато з яких і другий то сезон уже не ввімкне.

Наступна проблема, яка за великим рахунком витікає з того ж джерела – дуже нерівний темп оповіді протягом сезону. Найбільше мене вибісила 5 серія, як на мене, найгірша в сезоні. Так, в кінці 4 серії нуменорці вирішують відпливати в Середзем’я на допомогу місцевим. А що відбувається в кінці 5 серії? Нуменорці відпливають в Середзем’я на допомогу місцевим. Хвилин 30 серії нам показують Нуменор в якому не відбувається абсолютно нічого глобально важливого. Це просто якийсь чортів філлер з Ґаладріель в образі панди кунг-фу, яка повчає юних падаванів, як ухилятись від куль. Ладно, я перебільшив, саме в цій серії відбувається той самий діалог між Ґаладріель і Галбрандом, після якого той вирішує повернутись у велику гру. Це важливо, це точка, з якої стартує Саурон аkа зло всія Середзем’я, запущений самою ельфійкою. Але цю розмову можна було легко вмістити в 4 серію, або обмежитись в 5-й лише нею.

На іншому кінці шкали маємо абсолютно недолугу і надприродно форсовану лінію з куванням Перснів Влади, про які згадали лише в середині фінальної серії, блискавично розкрутили і закрили все за якісь 15 хвилин. І це в серіалі, який буквально називається “Персні Влади”!!! Я розумію, що ті століття кропітливих старань Саурона з втиранням в довіру до Келебрімбора, їх колабою, яка втілилась в створення всіх Перснів, в серіалі показати неможливо. Але можна було б приділити цьому хоча б дві серії, тим більше маючи такі беззмістовні шматки в середині сезону. Виглядає дуже нераціонально, десь ми витрачаємо час на всілякі дурощі, а потім ключову сюжетну гілку впихуємо галопом в кілька сцен. Крім мого невдоволеного бурмотіння щодо темпу, така “модифікація” кування Перснів передбачає і більш практичні проблеми. У співпраці з Келебрімбором Саурон і сам мав би чогось навчитись, адже раніше для створення Єдиного йому бракувало знань. Плюс вони мали викувати сім, дев’ять і три, а вже потім ельфи прозріли б, що їх надурив Саурон. Але тут мало того, що сім і дев’ять ще немає навіть в планах, так ще й три були викувані вже після викриття Саурона. Це вже суттєво б’є по хребту історії, і я сподіваюсь, що в них є гарне пояснення для такого покручу. Буде дуже погано, якщо його немає, і Саурон потім десь просто скаже, що багато навчився в ельфів, а самі ельфи вирішать наклєпати ще Перснів, щоб було.

Немає часу пояснювати, айда кувати артефакти!

Немає часу пояснювати, айда кувати артефакти!

Після цього всього несумісність таймлайнів різних локацій, на яку просто забили, виглядає вже не такою проблемою. Поки Ґаладріель плавала туди-сюди, гноми побудували пів вежі, а Елронд нормально погасав по Середзем’ю – в Мордорі від першої до останньої серії пройшов буквально тиждень. Щось тут не в’яжеться, але вже бог з ним. Також не будемо загострювати увагу на тому, що фактично весь перший сезон – це одна велика експозиція, по суті все тільки-тільки розпочинається, і нам лише розставили та представили фігури на дошці. Навіть експозиційний сезон можна зробити круто, але для цього треба було виправити проблеми, описані вище.

Окей, про топ-3 найкращих персонажів поговорили в попередньому розділі, тепер тримайте топ-1 найгірший! Слухайте, ну Ґаладріель же дуже погана, при чому чи не з усіх боків. Найгірші діалоги? В неї. Найбільш позбавлені логіки вчинки? Теж тут. До погано прописаного персонажа додається досить посередня акторська гра, я розумію, що тут головні проблеми сценарні, але ж і дивитись на неї просто нудно. І це, на секундочку, головна героїня серіалу! Ельфи тут всі ще ті нудотіки, але той же Елронд дуже навіть прикольний. Так, зрозуміло, що тутешня Ґаладріель – це зовсім не та ельфійка, яку грала Кейт Бланшетт, тут на її неоднозначності та цілком шовіністичних замашках будується левова доля сюжету, і це класно. Але чому ж вона настільки нецікава, що у двох центральних діалогах сезону, її з Адаром і Сауроном, ми ладні вболівати за харизматичних поганців, а не за головну протагоністку серіалу?

Більшість з решти персонажів просто не вразили. Мені дуже хотілось похвалити Дуріна, Дісу, Адара і Норі, та посварити Ґаладріель, а от про решту навіть немає чого особливо сказати, і це само по собі досить промовистий факт. Я заспокоюю себе тим, що це була лише експозиція, і Еленділ, Фаразон, Ґендальф, Ґіл-Ґалад, Бронвін та сам Саурон ще проявлять себе в наступних сезонах.

В підсумку, я щось надто багато сподівань покладаю на другий сезон, і це дуже добре характеризує весь перший. Він вийшов досить посереднім, хоч і не таким жахливим, як можна прочитати в цих ваших інтернетах. Тепер пограємось в людей, які якось впливають на Джефрі Безоса, і дамо кілька порад серіалу, заодно обговоримо, чого я взагалі чекаю від наступних сезонів.

🙏 Радимо серіалу

Головна і фундаментальна порада лежить на поверхні – нехай Пейн та МакКейн і далі завідують каноном і пасхалками, а в шоу-раненрське крісло посадіть людей, які знають, як розказувати Великі Історії, і вміють це робити цікаво та захоплююче. Це зробить всьому серіалу величезну послугу і піде виключно на благо. Пейн та МакКейн вочевидь хороші хлопці, але вони відкусили надто великий шматок, не можна братись за таку роботу, без достатнього досвіду. Пасхалки в них виходять на ура, сказати нічого, от нехай і стоять на сторожі спадку Толкіна, в цьому вони дійсно мастаки.

Головний символ неоднозначності першого сезону, дуже іронічно!

Головний символ неоднозначності першого сезону, дуже іронічно!

Звісно ж цього не трапиться, тому нехай хоча б перетрясуть сценарну кімнату, виженуть звідти в шию всіх, хто писав діалоги ельфів, та придумав, щоб Ґаладріель стрибала в океан, і добрали кращих майстрів. На жаль, я бачив новину, що сценарій до 2 і 3 сезону вже повністю готові, але нумо сподіватись, що понадмірний мережевий гейт, якось вплине на творців, і змусить їх хоч трохи все поправити. А варто всього-то краще налагодити причинно-наслідковий зв’язок, віддати переписати всі діалоги людям, які відповідальні за розмови Дуріна з Елрондом, а ще можна додати побільше кліфхенгерів, хай не соромляться. За весь перший сезон в нас по суті був аж один більш-менш тямущий кліфхенгер, коли нам показали розпливчасте лице Адара. Ми тоді здорово навгадувались, що це, хто це, такі ходи добре спонукають до інтересу аудиторії, та і взагалі роблять серіал цікавішим для нейтральних глядачів.

Шоу-ранерам кров з носа потрібна любов нейтрального глядача, бо толкіністів вони вже або підкорили умовним молотом Феанора, або вибісили Сильмарилом в дереві, все, на них вже не треба працювати. Рейтинги серіалу будуть робити люди, яким все-одно, була в Еленділа донька чи ні, та в яку там Епоху мав з’явитись Ґендальф. Повторюсь, головне – це якісно розказана історія. Для цього і потрібні кращі сценаристи – гарненько все структурувати, розставити акценти, змусити історію працювати і без пасхалок, та зробити з цього дорогущого вінегрету вишукану та смачну страву. Ох, розмріявся я, коротше…)

Як не дивно, але після сумнівного першого сезону, ми маємо досить родючий і гарний ґрунт для другого! Тут реально можна так круто розвернутись, що ого-го, і це ще більше посилює можливе розчарування від втраченого потенціалу.

Рун, зустрічай!

Рун, зустрічай!

По-перше, Ґендальф і Норі пішли в Рун! Про Рун ми знаємо трооошечки більше, ніж нічого, тому вся ця гілка раптом стає дуже інтригуючою, адже з неї можна зробити взагалі будь-що. Там начебто мають бути якісь не дуже хороші люди (бо ж всі поганці в Толкіна водяться на сході), туди мали відправитись цілих 2 істарі, про яких відомо тільки імена та їх сині кольори, там є однойменне море, а ще на півночі Руну в Залізних горах живуть гноми. Коротше, тут можна розвернути цілий спін-офф, але хай доладно розвернуть хоча б одну сюжетну гілку) Безвідносно до локації, сам процес становлення Ґендальфа в того персонажа, якого ми знаємо з трилогії ВП, теж дуже цікавий, ще й в колаборації з маленькою шукачкою пригод.

По-друге, Нуменор в другому сезоні теж має бути повеселіше, адже там намічається непогана політична драма. Королева осліпла і трохи втратила позиції через не найбільш вдалу кампанію, старий король, який хотів дружити з ельфами, помер, і тепер прокидається мафія Фаразон. Плюс Еленділ, в якого один син типу помер (ми ж знаємо, що Ісілдур живий), другий невідомо де і чим займається, а донька явно схиляється до протилежного табору, та ще й має закрутити роман з сином Фаразона. Словом, очікуємо сюжетну гілку з якісними політичними іграми, приправлену окремими сімейними конфліктами та зародженим релігійним культом. А, так, ще ж будуть нуменорські поселення в Середзем’ї з Бронвін і Ко. Ще й про імперіалізм та колонізаторство поговоримо.

По-третє, зло в Середзем’ї чи не вперше і саме розділилось на табори! Але тут можна як розвернути ще один політичний трилер з протистоянням Саурона й Адара за відданість посполитих орків, так і закрити питання одним махом, коли умовно в першій серії Саурон порішає Адара, або той схилиться перед Володарем. Я все ж сподіваюсь на перший варіант, але скоріше буде щось посередині – пів сезону повоюють, пів сезону Саурон буде облаштовувати Мордор вже на свій смак. В будь-якому разі цікаво (знову ж, потенційно), як творці заповнять цю сюжетну прогалину в каноні.

Саурон налаштований рішуче

Саурон налаштований рішуче

Дуже хотілось би поменше ельфів, але на що я розраховую взагалі – їх буде тільки більше. Ґаладріель десь має знайти свого Келеборна, і піти будувати Лоріен, поки Елронд будує Рівендел. Але це вже я дуже наперед забіг, скорше за все це прибережуть на 3-4 сезони, адже до великого будівництва ельфи ще мають всмак повоювати з Сауроном. Тому я дуже чекаю від другого сезону, що серіал “Персні Влади” нарешті згадає свою назву, і повніше розкриє власне Персні. Ми ж по хорошому нічого про них не знаємо – як вони працюють, яку владу дають, як змінюють нутро своїх власників, як змінюють взагалі навколишній світ. Все це описано дуже розпливчато і в загальних рисах у автора, тож чекаємо більше деталей, а не чергову 15-хвилинку наприкінці. Раз вони вже накували їх так рано і раптово – нехай віддуваються.

Не дуже ясно, як шоу-ранери будуть розрулювати ситуацію з балроґом, який вже прокинувся, бо руйнувати такий прекрасний Кхазад-Дум вже після першого сезону – це постріл собі ж в шию. З іншого боку, якщо це був просто ефектний фінальний акорд для гномівської гілки в першому сезоні, і тепер про балроґа забудуть на якийсь час – це буде ще гірше. Тож подивимось, чи то балроґ такий слоупок, і буде цілий сезон умиватись, пити ранкову каву і робити гімнастику, перед тим як рознести пів гори, чи все навпаки буде розвиватись супер швидко. Аби Дуріна з Дісою побільше показували, а решту вже якось стягнемо!

Нарешті, я сподіваюсь, що все гарфутське товариство, яке не настільки завзяте, щоб пертись з ким попало в якийсь Рун, не зникне з наших радарів назавжди. Все ж таки, тут теж є солідний шлях трансформації з мандрівних бурлак в поважних домосідів, і було б класно, якби нам його також розкрили детальніше.

В мене немає дотепного підпису до цієї картинки, це просто красиво!

В мене немає дотепного підпису до цієї картинки, це просто красиво!

Якщо шоу-ранери серіалу справдять хоча б половину моїх сподівань, або хоча б частину стосовно сценаристів, то в другого і подальших сезонів “Перснів Влади” буде гарний шанс стати одним з тих великих шоу, про які ми приємно згадуватимемо роки потому. Побачимо, часу в них море, другий сезон заплановано аж на 2024-й, тож можливість якісної роботи над помилками не варто марнувати. Я ж на цьому буду закінчувати, сподіваюсь, що через 2 роки писатиму новий тред про чергові перипетії в Середзем’ї спокійно, в мирній Україні, без мерзенної русні, яка не гідна навіть порівнянь з орками.

☀️Namárië!

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...