Реклама

🍿 Нові фільми, які можна переглянути осіннього вечора (частина 1)

Список від видання IndieWire
Čytaty latynkoju
🍿 Нові фільми, які можна переглянути осіннього вечора (частина 1)
  1. Головна
  2. Кіно і серіали
  3. 🍿 Нові фільми, які можна переглянути осіннього вечора (частина 1)
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Список від видання IndieWire

За останні 3 роки цей осінній сезон є найгарячішим на новинки фільмів. Пандемічні часи ще продовжуються, та для нас їх перекриває війна з росією, але саме ця осінь дає велику кількість нових фільмів, серіалів та аніме. На жаль, ще не всі стрічки оголосили дати виходу на стримінгах чи кінотеатрах, тому цей список буде розширюватись в цій та інших статтях цього сезону.

*Прем’єри фільмів в статті відбуваються у США, та стримінгах з обмеженням 9:02

*Я добавив дати прем’єр в Україні 14:25

Вересень 2022 р.

  • «Постигніть Ісуса, врятуйте свою душу”

2 вересня, трансляція на Peacock.

Повнометражний режисерський дебют Адамма Ебо спершу виглядає як фіктивний документальний фільм Best in Show про мегацерковну культуру часів #MeToo, Honk for Jesus, Save Your Soul поступово переходить на темнішу територію, але все ще намагається відобразити потреби цільової аудиторії, готової до копіювання на екрані. За участю зірок Реджини Гол і Стерлінга К. Брауна, які передбачувано грають свої ролі просто божественно (та й чи вміють ці два виконавці інакше?), Honk for Jesus — це водночас і весело, і болісно, ​​це гострий докір людям, які давно повинні були усвідомити, що ніхто — особливо ошатно вдягнені пастори — не є вищими за Бога.

  •  «Варвар»

9 вересня в кінотеатрах США.

Один із незаперечних законів Всесвіту полягає в тому, що закриті простори та неправильне прийняття рішень зазвичай спричиняють чудові фільми жахів. І, судячи з усього, у «Варвара» обидва в піку. Коли молода жінка прибуває в AirBnB, який вона орендувала для подорожі, вона дізнається, що його забронювали двічі, і в ньому вже живе таємничий чоловік. Хоча рішення провести з ним ніч у будинку звучить досить небезпечно, стає ще гірше, коли ви дізнаєтеся, що цього чоловіка грає сам виконавець ролі Пеннівайза Білл Скашґорд.

  •  «Не говори зла»

15 вересня, трансляція на Shudder.

Є деякі фільми жахів, які вражають вас до глибини душі, змушують кричати і закривати очі, а серце битися в грудях, доки ви не відчуєте непритомність і легку нудоту. А є деякі, які глибоко проникають у ваші кістки та залишаються там, тривожачи вашу психіку та забарвлюючи майже кожну наступну подію, яку ви переживаєте, непереборним почуттям страху. «Не говори зла», останній фільм датського режисера Крістіана Тафдрупа, є майстерним твором садистського та старанно витягненого соціального жаху, який залишається з тобою ще довго після цього, як тупий біль від глибоко забитої скалки. «Не кажи зла» — це найбільш хитро розпусний фільм жахів за багато років, який пропонує пронизливий коментар про те, як ми пристосовуємо інших до самопідкорення.

  •  «Тримай мене міцно»

9 вересня, кінотеатри.

Французький актор Матьє Амальрік є не менш вправним режисером, про що знає кожен, хто бачив його задумливу таємничу стрічку про подружню зраду «Блакитна кімната». Його повнометражні фільми, зокрема «Барбара» та «У гастролях», викликали поважну популярність на Каннському кінофестивалі, як і його майбутня вітчизняна драма «Тримай мене міцно», в якій режисер поєднується з неповторною Вікі Кріпс (цього року вона знову виграла в Каннах із «Корсажем», переосмисленням життя непокірної імператриці Єлизавети Австрійської, яка також фігуруватиме в цьому списку). Номінований на премії «Сезар» за найкращу жіночу роль і найкращий адаптований сценарій, фільм «Тримай мене міцно» адаптований за п’єсою Клодін Галеа про матір (Кріпс), яка втікає від свого чоловіка (Ар’є Вортхалтер) і сім’ї з незрозумілих причин. У фільмі переривається втікачка Кларисса в дорозі та покинутий чоловік Марк вдома, який доглядає за своїми двома дітьми, один з яких є вундеркіндом в грі на піаніно. Кріпс довела, що є майстринею амбівалентності, часто приховуючи справжні мотиви своїх героїнь за ширмою легкої хитрості та твердої волі. І, як і в попередніх фільмах Амальріка, «Тримай мене міцно» використовує експресіоністський підхід до виявлення того, що насправді поставлено на карту, міцно тримаючи глядача на шляху до несподіваного фіналу.

  • «Божа країна»

16 вересня в кінотеатрах, 4 жовтня на VOD.

Задумка «Божої країни» малює прославлені «дві Америки» найширшими мазками, протиставляючи темношкіру професорку гуманітарних наук двом білим хлопцям у червоному пікапі. Ніхто не згадує, за кого голосував, але упереджені думки пишуться самі собою. Проте фільм копає все глибше з кожною наступною сценою, руйнуючи наші перші враження про кожного героя, перш ніж дозволити їм довести, що вони саме ті, ким ми їх вважали. Чудовий фільм Джуліана Хіггінса постійно бовтає перед нашими обличчями спокуту, благаючи уявити кращий світ, але зрештою яскраво нагадує про те, наскільки розділена країна.

  •  «На добраніч, мамо»

16 вересня, трансляція на Prime Video.

Наомі Воттс використовує свій талант для ще одного міжнародного ремейку жахів, як вона зробила це успішно в 2002 році з «Перстнем», цього разу для австрійського психологічного фільму жахів «На добраніч, мамо» 2014 року. Воттс зіграє роль матері, яка повертається після косметичної операції з забинтованим до невпізнання обличчям. Її синів-близнюків непокоїть її дедалі хаотичніша поведінка, що викликає підозри, що вона все-таки не є їхньою матір’ю. Близнюки «Великої маленької брехні» Кемерон і Ніколас Кроветті зіграють синів, а режисери Северін Фіала і Вероніка Франц виступлять виконавчими продюсерами. Метт Собел, який прославився своїм проривом на Sundance 2015 року Take Me to the River, ще одним напруженим сімейним психологічним трилером, керуватиме ремейком.

  • Moonage Daydream

з 15 вересня по 18 вересня в кінотеатрах Києва Планета кіно, Мультиплекс.

Moonage Daydream виглядає, перш за все, як монтаж медіакритики, що охоплює все 20-те століття, і все це лазерно сфокусовано через одну зірку: динамічного Девіда Бові. Документальний фільм Бретта Моргена («Курт Кобейн: Монтаж чортів») — це більше чуттєвий досвід, ніж прямолінійний переказ, про те, як відчути свій шлях крізь хаотичний світ із Зіггі Стардастом як вашим якорем. Це доречне втілення багатьох настроїв «він навчив мене бути дивним — це нормально» після смерті Бові. Але попри квазірелігійність таких рефренів, фільм жодним чином не уникає зображення пізньої попікони як виразної людини, чи то через його невпевненість, чи то, як його погляд на кохання зрештою зміниться. Документальний фільм містить скарбницю архівних кадрів і жодної сучасної балакучої голови. Його негайно позиціюють як дослідження всесвітньої слави Бові на початку 70-х років, розказане з точки зору тієї самої епохи (здається, ключовим впливом на створення фільмів був Стен Брекедж, піонер мрійливого авангарду), з modus operandi, що включає невибачливе перевантаження світла та звуку.

  • «Перл»

16 вересня в кінотеатрах США.

У розпал зйомок свого фільму жахів A24 «X» у Новій Зеландії Тай Вест отримав відкриття. У Новій Зеландії вже був створений повний набір для його слешера в лісовій хатині з командою з майбутнього сиквела «Аватара» під час перерви в їхньому великому проєкті. Чому б не продовжувати? І тому він написав «Перл», амбітний несподіваний приквел до його слешера 70-х років, який змусив знімальну групу порнофільмів у сільській місцевості Техасу зіткнутися з убивчою літньою парою, яка володіла цим будинком. Мія Гот виконувала дві ролі як порнозірки Макс, так і дикоокої вбивці Перл. Але яка вистава! Перл переймає головне в образі геріатричного маніяка, що прагне знищити всіх цих грішників. Запаморочливий фінал фільму був сплеском кривавого хаосу, але залишив багато питань, зокрема: ким, чорт забери, була Перл? Тепер з’являється приквел із відповіддю, і це дивовижно: новий фільм, знятий у стилі Technicolor і розгортається в 1918 році, обіцяє дезорієнтуюче суб’єктивне занурення у свідомість молодої жінки, яка мріє стати кінозіркою і при цьому божеволіє. Очікуйте візуально приголомшливого жанрового експерименту від одного з найіноваційніших режисерів жахів цього століття, пам’ятаючи, що Вест уже планує ще одне продовження, тож ця моторошна історія лише починається.

  • «Ріотсвіль, США»

16 вересня в кінотеатрах США

«Ріотсвіль, США», захоплюючий і хвилюючий архівний документальний фільм Сьєрри Петтенгілл, нагадує перегляд стрічки Кена Бернса крізь калейдоскоп. Покладаючись виключно на дивовижні вже існуючі кадри, Петтенгілл розповідає історію розвитку військової програми боротьби з заворушеннями в США наприкінці 60-х років, створеної у відповідь на повстання за громадянські права в містах по всій країні. Військові проводили навчання проти заворушень у цих однойменних фальшивих містах, збудованих у стилі діорами, щоб дозволити охайним солдатам грати роль протестувальників, надягаючи одяг хіпі та довговолосі перуки, розбиваючи скляні вітрини фіктивних підприємств і перевертаючи куплені урядом седани. Разом із зірковою групою співавторів, включаючи критика Тобі Хаслетта, який пише гострі та захоплюючі поточні коментарі, та майстерного редактора Нелса Бангертера, який також працював із документалістами, що просувають межі Бреттом Сторі та Кірстен Джонсон, Петтенгілл періодично тицяє та підштовхує на цьому кадрі, збільшуючи масштаб до точки пікселізації або розмиваючи краї навколо фігур, щоб запитати значення цих моментів.

  •  «Подивіться, як вони біжать» 

29 вересня в кінотеатрі Жовтень, Київ.

Забудьте про Шерлока Голмса та доктора Ватсона і познайомтеся зі Стоппардом (Сем Роквелл) і Констеблем (Сірша Ронан), дуетом детективів Лондона 50-х років. Дует розслідувачів керує дебютним повнометражним фільмом Тома Джорджа «Подивіться, як вони біжать» за сценарієм Марка Чаппелла. Втомленого детектива Стоппарда та нетерплячого інспектора-новачка Констебля найняв відчайдушний продюсер, щоб вони розкрили серію вбивств, спрямованих проти учасників популярної п’єси Вест-Енду саме під час її екранізації (Голлівуд!). «Подивіться, як вони біжать» також може похвалитися основним акторським складом другого плану з великими зірками, включаючи Едрієна Броуді, Девіда Оєлово, Рут Вілсон, Гарріса Дікінсона, Ширлі Хендерсон, Сіан Кліффорд, Джейкоба Форчун-Ллойда, Ріс Ширсміта та Чарлі Купера. Whodunnit з Searchlight Pictures вловлює блиск і гламур театру в поєднанні з його пошарпаним андеграундом, що керується заздрістю. Але, як то кажуть, шоу має тривати, попри те зустрічають дублери трунаря чи ні.

  • «Жінка-король»

16 вересня в кінотеатрах США, в Україні з 6 жовтня.

Кінорежисерка Джина Прінс-Байтвуд не отримує належної оцінки своєї надзвичайно різноманітної кар’єри. Ось фільммейкерка, яка може зробити все, починаючи від улюблених стрічок як «Любов і баскетбол», що розбирається з важкою історією дорослішання, чи «Таємне життя бджіл», або ж глибоко зануритися в небезпеки слави в «Поза межами Lights» чи подарувати Netflix справжній супергеройський бойовик «Стара гвардія». Чого вона не вміє? У своєму наступному фільмі Прінс-Байтвуд, схоже, має намір відповісти на це саме запитання ще одним переконливим початком багатої кар’єри. У фільмі «Жінка-король» Віола Девіс виконує головну (і засновану на фактах) роль лідерки агоджі, жіночого загону воїнів, які захищали африканське королівство Дагомея в 19 столітті. Цей фільм може стати першою спробою Прінс-Байтвуд взятися за складну, здебільшого невідому історію, але все інше, що вона робила раніше, здається, схоже, стане пекельною епопеєю. Прем’єра фільму відбудеться на Міжнародному кінофестивалі в Торонто, а потім вийде в прокат у середині вересня. Це ідеальний час для швидкого старту кампанії нагородження.

  • «Блюз джазмена»

16 вересня окремі кінотеатри; 23 вересня трансляція на Netflix.

Співпраця Тайлера Перрі з Netflix виявляється плідною. Він вперше потрапив туди з фільмом 2020 року «Відпадіння від благодаті», який став останнім фільмом Сесілі Тайсон. На початку цього року він приніс на службу «Повернення Мадеї додому». І тепер він збирається зняти новий фільм, який залишався на задньому плані протягом більшої частини його кар’єри: ​​Перрі вперше написав сценарій для «Блюзу джазмена» в 1995 році, після того, як йому тоді було двадцять з чимось. Я знаю, що мене змінили», але до того, як він зробив стрибок до кіно. Інтригуюче те, що фільм, у якому знімаються Джошуа Бун, Солеа Пфайффер, Брент Антонелло, Бред Бенедикт і Райан Егголд, спочатку дебютує на Міжнародному кінофестивалі в Торонто. Це сприятливий знак для того, що явно є дуже особистим проектом: з моменту його першого написання він намагався створити «Блюз джазмена» протягом багатьох років, причому The Hollywood Reporter спочатку сказав, що Lionsgate збирався запустити його у виробництво влітку 2007. Можливо, очікування того варте.

  • «Білявка»

16 вересня в кінотеатрах; 28 вересня трансляція на Netflix.

Ну ось нарешті тут. Понад три роки з моменту початку зйомок, понад 12 років з моменту його першого оголошення та понад 203 цикли новин (плюс-мінус) про його графічний вміст та/або суперечливу головну акторку Ану де Армас. Біографічний фільм про Монро «Білявка» нарешті вийде на Netflix наприкінці вересня після прем’єри на Венеційському кінофестивалі всього за кілька тижнів до цього.

  • «Не хвилюйся, серденько»

23 вересня в кінотеатрах.

Гаррі Стайлз і Флоренс П’ю — пара, знайдена на небі… або в лабораторії Victory, але насправді це одне й те саме, чи не так? «Не хвилюйся, любий», карколомне відображення приміської утопії 50-х років, створене режисером Олівією Уайлд, дебютувало на Венеціанському кінофестивалі 2022 року, перш ніж вийде на екрани у вересні цього року. П’ю грає роль Аліси, домогосподарки, яка починає підозрювати свого чарівного чоловіка Джека (Стайлз) і його колег по компанії, в тому числі лідера Victory Френка (Кріс Пайн). Невдовзі Аліса починає відколювати своє, здавалося б, ідеальне життя, знаходячи всередині його порожнечу. Але з якою метою Аліса готова ризикнути всім, щоб викрити правду? (А що таке правда?) Уайлд, Джемма Чан, КіКі Лейн, Нік Кролл, Сідні Чандлер, Кейт Берлант, Асіф Алі, Дуглас Сміт, Тімоті Сімонс і Аріель Стахель також знімаються в психологічній драмі Сценарій, написаний Кеті Сілберман, заснований на оповіданнях Кері Ван Дайка, Шейна Ван Дайка та Сілбермана.

  • «Братани»

30 вересня в кінотеатрах.

Після багатьох років, коли він займав свою нішу як нескінченно пам’ятний вередливий крикун у «Біллі на вулиці», Біллі Айхнер нарешті досяг успіху. Перше може бути складно визначити, але схоже, що «Братани» стане першою веселою романтичною комедією від великої студії, де актори відкриті геї зіграють обидві романтичні головні ролі. Режисер Ніколас Столлер, який разом із Айхнером написав сценарій, розповідає про сварливого ведучого подкасту, який, здається, страждає від алергії на кохання. Коли він зустрічає м’язистого хлопця (Люк Макфарлейн), якого він вважає поза своєю лігою, іскри летять, незважаючи на всі його зусилля, щоб залишитися наодинці. Виконавчим продюсером виступив Джадд Апатоу.

  • «Божі створіння»

30 вересня в кінотеатрах і на VOD.

Спільне божевілля — або, принаймні, спільну оману — підкреслив вражаючий дебют режисерки Анни Роуз Холмер «Припадки», який розповідає про групу молодих танцюристів у Цинциннаті, які всі стали жертвами тієї самої таємничої хвороби та побачили, як їхні зв’язки зміщуються та змінюються через це. Холмер створила свій чудовий перший фільм разом із редакторкою і сценаристкою Саелою Девіс, і вони знову працюють над її другим, «Божими створіннями», де Девіс взяла на себе режисерську заслугу над ще одним амбітним поглядом на спільноту, визначену розірваними, можливо, навіть божевільними зв’язками. Проте, на відміну від «Припадків», «Божі створіння» є явно холодною справою як через місце розташування (ірландське рибальське село, що продувається вітром, де люди носять затишні светри навіть у травні), так і через сюжет (блудний син повертається додому та перевертає життя кожного). Потужна гра зірок Емілі Вотсон і Пола Мескаля додають іскру фільму, який намагається дослідити справжнє значення (і ціну) приналежності.

Матеріал доповнено редакцією ✍🏻.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...