Реклама

💍 The Rings of Power — новий хіт від Amazon по світу Толкіна. Чого чекаємо, що треба знати і як це дивитись?

Čytaty latynkoju
💍 The Rings of Power — новий хіт від Amazon по світу Толкіна. Чого чекаємо, що треба знати і як це дивитись?
  1. Головна
  2. Кіно і серіали
  3. 💍 The Rings of Power — новий хіт від Amazon по світу Толкіна. Чого чекаємо, що треба знати і як це дивитись?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Сьогодні, 1 серпня 2022 року (в нашому часовому поясі це буде вже ніч 02.09) Amazon випустить одразу перших дві серії “Перснів Влади”, одного з найочікуваніших серіалів останніх років. Довгий час було відомо лише, що Amazon купила права на екранізацію та робить з ними щось, але всі деталі були ретельно приховані в тумані. За лічені години до прем’єри констатуємо, що туман не те щоб сильно розсіявся, тож ми досі до кінця так і не знаємо, про що ж нам розкаже серіал)

Що відомо точно – серіал буде присвячений Другій Епосі Середзем’я, а назва “Персні Влади” натякає на те, що створення цих самих Перснів буде ключовою подією запланованих 5 сезонів. Ну ви пам’ятаєте, цьому була присвячена ціла хвилина в пролозі до трилогії Пітера Джексона – все почалось зі створення Великих Перснів, три ельфам, сім гномам, дев’ять людям, але Саурон виявився самим хитрим і зробив собі свій, з блек-джеком і орками. Так вийшло, що відомостей про Другу Епоху в легендаріумі Толкіна є чи не найменше, тож у творців є великий простір для фантазії, а у старовірських фанатів – для бурчання.

Але стривайте – Друга Епоха? А скільки їх там було всього? А “Володар Перснів” був коли взагалі? І який буде зв’язок між серіалом та фільмами Джексона? Якщо у вас виникають подібні запитання, а також чому фанати подуріли, коли побачили якісь два дерева в трейлерах, то наступний розділ для вас. Якщо ви й так в курсі справи, то цей розділ можна сміливо пропустити, або все ж прочитати, просто щоб поржати, як я марно намагаюсь втиснути весь толкінівський легендаріум в чотири абзаци)

📚 Previously on Middle-earth

Коротше, як відомо, події “Володаря Перснів” та “Гобіта” відбувались наприкінці Третьої Епохи, що нібито натякає, що всього епох у світі Толкіна було три. Але не тут то було) Головний бос в міфології Толкіна зветься Еру, він же Ілуватар, він же верховний бог, творець і всяке таке. Еру створив світ, а також духів, які звались валарами (така собі подоба янголів) і все було ок, аж поки один з них (звісно ж найбільш сильний і крутий, на подобі Сатани) не вирішив, що йому зі всіма не по дорозі, та почав вносити смуту. Це був Мелькор, він же Морґот – і це головний злий бос Середзем’я. Валари виконували функцію богів на землі, і протягом тисячоліть облаштовували світ, а Мелькор їм все паплюжив. У валар були посіпаки, духи рангом понижче – маяр. Деякі переметнулась на сторону зла, як Саурон, а деякі залишились на стороні добра, як Олорін, якого потім назвуть Ґендальф. Ага, все вірно, Саурон і Ґендальф – по своїй суті побратими. Світ на той момент був пласким, суходіл виглядав як велика літера П, де лівий відріг звався Аман, там у місцині під назвою Валінор жили боги-валари (саме туди відпливав корабель в кінці ВП), а на правому відрозі були землі, які згодом назвуть Середзем’ям, а на той час вони звались Белеріанд.

Як влаштований світ у Толкіна

Як влаштований світ у Толкіна

Еру планував заселити світ своїми дітьми – ельфами та людьми. Ельфи, як старші діти, з’явились в Белеріанді першими. Валари одразу покликали їх до себе, мовляв вам там з Мелькором буде не дуже весело, ходіть під наше крило. Так відбулось велике розділення ельфів, бо хтось залишився, хтось пішов, хтось не дійшов, і т.д. Нам варто згадати про те плем’я, яке звалось нолдор, бо вони заварили зрештою всю кашу. Нолдор переправились через море і поселились у валарів. Головною принадою Валінору на той час були якраз ті самі два Дерева, створені однією з валар, які по черзі випромінювали золоте та срібне світло, тоді як Белеріанд був у пітьмі. Тож цей період звався (сюрприз) Епоха Дерев. Мелькор їх зрештою зруйнував, після чого валари вже створили Сонце і Місяць. Але ми відволіклись від нолдор. Самий мастеровитий з них, Феанор, викував три коштовності – Сильмарили. Мелькор, як і заведено головному бед-бою, викрав їх, вбив батька Феанора, і втік в Белеріанд плодити там всяку нечисть. Тут і почалось) Феанор і його сім синів поклялись, що вб’ють будь-кого, хто надумає привласнити собі Сильмарили. Після того зібрали пожитки, однодумців, вкрали кораблі у своїх ельфійських побратимів з іншого племені, попутно трохи повбивавши їх, і поплили назад в Белеріанд, повертати скарби. На півдорозі Феанор з синами ще і кинули деяких своїх попутників, умикнувши всі кораблі. Попутники таки дійшли до Белеріанду, але пішки, через льодяні скелі та пустелі півночі (пам’ятаємо про літеру П, це був її верхній перешийок).

Нолдор йдуть за тобою

Нолдор йдуть за тобою

З приходом нолдор в Белеріанд власне починається Перша Епоха, finally. Вона тривала майже 600 років, її подіям присвячено 90% “Сильмариліону”, але в загальних рисах – ельфи махались з Морґотом і його нечистю, з перемінним успіхом. Морґот був вищим створінням, богом-валар, вбити його ельфам було не по плечу, тож мало-помалу, після п’яти великих битв, він взяв верх, захопивши майже весь Белеріанд. Під час Першої Епохи також з’явились люди, молодші діти Еру, але більшість їх взяли сторону зла, а меншість билась в союзі з ельфами. Все скінчилось, коли Еаренділ, нащадок змішаних шлюбів між ельфами та людьми, сів на корабель, взяв з собою один Сильмарил, який вдалось відбити у Морґота, і поплив до Валінору, просити про допомогу. Валари згодились, і наваляли Морґоту остаточних люлєй, викинувши його за межі світу, але попутно зруйнували весь Береліанд. Це назвали Війною Гніву, і так закінчилась Перша Епоха і почалась Друга, here we are.

Перемога над Морґотом далась високою ціною

Перемога над Морґотом далась високою ціною

Тож стартові позиції Другої Епохи приблизно такі. Частина ельфів після перемоги над Морґотом повернулись у Валінор, бо ну вас всіх з такими войнушками. Частина залишилась, але пів континенту було розтрощено в друзки, тож в Середзем’ї все треба було облаштовувати заново. Ті люди, які воювали на стороні добра, отримали від валарів в дар величезний новостворений острів посеред моря – Нуменор. Там постало королівство вищих людей, які жили в кілька разів довше, за звичайних смертних (так, Араґорн був їх нащадком). А що гноми, запитаєте ви, де вони взагалі? Гномів створив один з валар, всупереч волі Еру, тож вони жили самі по собі, хтось воював за добрих, хтось за злих. Ок, а що там гобіти? А хз. Серйозно, стосовно походження гобітів, звідки вони і нащо, у Толкіна суцільна порожнеча, до Третьої Епохи про них немає взагалі ніяких згадок. Так, а Саурон? Він, як вправний посіпака, уник покарання під час Війни Гніву, затихарився на тисячу років, а тоді почав мутити свої справи, включно зі створенням Перснів Влади. Кінець Другої Епохи, яка тривала 3,5 тисячоліття, показали в пролозі “Братства Персня” – він настав, коли Саурону відрубали з руки його Перстень. Власне, про те, як він докотився до такого життя, і буде серіал від Amazon. Наче б то)

🧙‍♂️ Знайомі обличчя

Фух, ну от якось так. Стартові позиції серіалу дуже цікаві, а нестача детальної хроніки подій Другої Епохи дає можливість розвернутись на повну. Третя Епоха тривала близько трьох тисяч років, тож від початку Другої Епохи події Володаря Перснів відділяє аж 6,5 тисяч років. Зрозуміло, що за таких умов, з усіх персонажів трилогії Джексона ми можемо зустріти в серіалі лише ельфів, та і те не всіх. Ґендальф на час Другої Епохи теж уже існував, але в Середзем’я він прибув тільки в середині Третьої Епохи, до того він собі спокійно зависав у Валінорі.

Bad-ass Ґаладріель

Bad-ass Ґаладріель

Зате однією з головних героїнь серіалу очевидно стане Ґаладріель. Якщо ви дивувались, для чого я ото вам розказував довго і нудно про всілякі пригоди ельфів нолдор в попередньому розділі, то ось чому – Ґаладріель якраз одна з нолдор. Вона народилась безпосередньо у Валінорі, в Епоху Дерев, тож з усіх істот часів ВП – вона взагалі єдина, хто їх бачив на власні очі. У світі Середзем’я це big deal. Мало того, поговорюють, що у її волоссі закарбовано світло дерев, але це не точно. Ґаладріель також племінниця того самого Феанора, який викував Сильмарили, і вона була свідком всіх пристрастей навколо цих коштовностей. Після клятви Феанора і його синів вона вирішила відплисти до Белеріанду разом з ними, суто в пошуках пригод. В братовбивчій різанині вона участі не приймала, а під час подорожі опинилась серед тих попутників, яких Феанор кинув без кораблів, тож вона разом з рештою перлась через льоди. Під час Першої Епохи вона брала участь в деяких битвах з Морґотом, а після Війни Гніву вирішила залишитись в Середзем’ї. Словом, Другу Епоху Ґаладріель зустріла у віці понад 2 тисячі років (ельфійка в розквіті сил) та з добрячим багажем за плечима. Ця нолдор безперечно saw some shit, що вона і каже прямим текстом у трейлері серіалу іншому ельфу, теж нашому старому знайомому.

Той старий знайомий відповідає їй, що він, мовляв, теж надивився всякого, але серйозно – на фоні Ґаладріель Елронд часів Другої Епохи це чисто хлопчик з молодших класів. Так, це майбутній владика Рівендела, мудрий Елронд, якому на початок Другої Епохи ще не було і сотні років. Він був сином Еаренділа, того який поплив просити допомоги валарів проти Морґота. З тої мандрівки Еаренділ вже не повернувся, валари відправили його разом з Сильмарилом плавати по небу, і він перетворився на найяскравішу зорю. Тож Елронд розпрощався з батьком фактично в дитинстві, але, як жартували в одному подкасті, щоночі може махати баті рукою, дивлячись на зоряне небо. Еаренділ лишив двох синів, у Елронда був брат Елрос, і, оскільки їх батько був змішаного походження, то їм дали обирати, ким вони хочуть бути – ельфами чи людьми. Елрос обрав долю смертного і став першим владикою Нуменору, острівного королівства людей. Елронд же став ельфом і дожився до дня, коли його рідна донька Арвен одружилась з пра-пра-пра і ще багато пра- внуком Елроса, його прямим нащадком на ім’я Араґорн. Але це було потім, а в Другу Епоху Елронд звісно трохи натерпівся, але по суті був все ще молодим малодосвідченим ельфом. До речі, матір’ю Арвен і дружиною Елронда була рідна донька Ґаладріелі, тож Елронд в трейлері так дєрзко розмовляє зі своєю тещею.

Головні ельфи Епохи – Ґіл-Ґалад, Ґаладріель та Елронд

Головні ельфи Епохи – Ґіл-Ґалад, Ґаладріель та Елронд

Ще один важливий ельфійський персонаж – Ґіл-Ґалад. Він теж родом з нолдор, але з молодших за Ґаладріель поколінь, в трилогії Джексона він засвітився лише в пролозі, під час битви в Мордорі проти Саурона, в якій він доблесно і загинув. Але в Другу Епоху Ґіл-Ґалад був одним з головних ельфів на континенті, після всіх битв з Морґотом, він став головним серед нолдор і осів у Ліндоні, на самому заході Середзем’я, де знаходяться Сірі Гавані. Там же на той час жили Елронд і Келебрімбор – видатний ельфійський майстер. Це він в парі з Сауроном викує Персні, у Джексона його не показували, бо до Третьої Епохи він не дожив, але тут він буде одним з важливих персонажів і у трейлерах фігурує.

На жаль, ми знову не застанемо Морґота, можливо колись доберуться і до екранізації подій Першої Епохи, але не зараз. Від Морґота в світі Середзем’я традиційно залишаються всі його нечисті створіння, від рядових солдатів орків, до бойових генералів – балроґів, та генералісимусів – драконів, а також трейлер подарував нам купу всіляких нових монстрів, адже фантазія у Морґота була, дай боже. Крісло головного лиходія знов посяде Саурон, але на цей раз вже не у вигляді метафізичної сутності та зловісного духу, а у плоті. Друга Епоха – це якраз період найбільшої активності Саурона у ролі злого боса, тож тут теж є де розгулятись. Першу тисячу років він ховався по закапелках і не висовувався, так що багато хто навіть повірив, що зло нарешті переможено остаточно (привіт, Елронд, який говорить Ґаладріелі в трейлері “скласти зброю”). Потім Саурон трохи похоробрішав, осів у Мордорі, де до нього в той час було дуже навіть нічого так, а десь в 1200 році Другої Епохи таки явився в люди в прекрасному образі, щоб ніхто нічого не запідозрив, і почав морочити ельфам голову зі своїми ідеями кування Перснів. Ходили чутки, що в першому сезоні серіалу Саурон особисто ще не з’явиться, але хто ж їм повірить. Побачимо вже незабаром.

⚔️ Coming Soon

Amazon тягнули інтригу до останнього, настільки довго, що по суті вони тягнуть її і досі) Ми вже побачили і кілька тизерів і повноцінний трейлер, але про сюжет серіалу досі сказати важко. Спробуємо розібратись, що саме нам показали в тизерах, та що буде відбуватись в першому сезоні. Друга Епоха, Ґаладріель, Елронд, Нуменор, Саурон, але історія то про що? І, до речі, навіть стосовно Другої Епохи є деякі нюанси.

Ґаладріель (?) дивиться на Дерева Валінору

Ґаладріель (?) дивиться на Дерева Валінору

Два Дерева були зображені на першому кадрі, який відкрили для публіки, і який викликав таке захоплення у фанатської спільноти, а як ми вже знаємо – Дерева Валінору були знищені ще до початку Першої Епохи. На кадрі, спиною до нас, на Дерева дивиться якась жінка, і вірогідно це сама Ґаладріель. Очевидно, що в серіалі буде багато флешбеків, які належать якраз цій видатній ельфійці, тому що навряд чи історію почнуть розказувати аж з таких глибин. Або ж творці зроблять теж щось типу прологу, щоб ввести всіх в курс справи, з описанням тих основних моментів, які я вже згадував вище. Так, окрім Дерев та Валінору, в трейлері нам показали багато кадрів посеред снігу, льоду і скель – це очевидно той самий важкий піший перехід нолдор до Белеріанду. Також ми побачили страшні кадри якоїсь битви і Ґаладріель в попелі на червоному фоні – це одна з великих битв проти Морґота, можливо навіть вирішальна Війна Гніву, коли його нарешті перемогли. В одному з тизерів Ґаладріель оплакує свого брата, вірогідно Фінрода, який загинув в цих битвах. Ще один відгомін найдревніших часів – зовсім короткий кадр, де чоловіки підіймають мечі в гору – це та сама клятва Феанора та його синів, яка визначила події всієї Першої Епохи.

Питання Епох виникає ще й у розрізі їх тривалості. 3,5 тисячі років Другої Епохи очевидно перетворяться на значно коротший строк. В тих же трейлерах нам показали Ісілдура, славетного предка Араґорна, якому судилось відрубати Перстень з руки Саурона. Ісілдур – нуменорець, а значить його життя десь втричі довше, ніж у звичайних людей, але все ж не безкінечне. Він народився наприкінці Другої Епохи, спричинив її закінчення і помер вже на початку Третьої. Саурон же проявив себе та почав свої мутки з ельфами за 2 тисячі років до того, тоді ж були викувані Персні Влади. Але перший сезон вже покаже нам Ісілдура, але ще не покаже Саурона, а кування Перснів творці явно приберегли на потім. Тож, вірогідно Епоху суттєво стиснуть, можливо навіть до життя кількох людських поколінь.

Ісілдур власною персоною

Ісілдур власною персоною

Говорячи про Нуменор – діяльність та доля цього королівства визначає всю Епоху, тож я не буду спойлерити, чим там все закінчиться (скажу тільки, що це буде феєрично), а от його правителі, чиї імена фігурують в касті першого сезону, теж натякають нам на часові рамки. Королева Міріель та її чоловік Фаразон – це правителі Нуменору в самому кінці Другої Епохи, до них там накерувало понад 20 королів та королев, починаючи з Елроса (той, що брат Елронда). Після них… побачимо в серіалі, бо це знову ж – спойлери, скажу лиш, що їх правління найбільш насичене цікавими подіями) Практично всі кадри, де кораблі заходять в красиву мальовничу бухту – це Нуменор, особливо ота монументальна вирубана в скелі гігантська фігура.

Інші люди, яким не пощастило проявити себе у боях з Морґотом, або ж вони вибрали не ту сторону, розсипані по всьому Середзем’ю, але без яких-небудь славетних королівств та легендарних фортець. Ніяких Ґондору чи Рогану, за Толкіном на континенті в той час жили темні, в плані цивілізації, люди, прогрес яким привезли саме нуменорці, які власне і заснували зрештою сам Ґондор. Ми бачимо багато цих людей в трейлерах, особливо часто показують якого хлопчину, в руках якого опиняється якийсь темний меч – це все прояв фантазії сценаристів, адже всі відомі люди Другої Епохи жили виключно на Нуменорі. Взагалі, нових вигаданих персонажів буде вистачати, бо як вже згадувалось, цей період описаний в Професора досить слабо. Наприклад, бравий ельфійський лучник на ім’я Арондір, який вірогідно буде одним з головних героїв першого сезону.

Нуменор в зеніті слави

Нуменор в зеніті слави

Важливою локацією серіалу стане добре відоме нам королівство гномів Морія. В “Братстві Персня” ми бачили його пустим, покинутим і повним нечисті, але Друга Епоха була періодом його найвищого розквіту. В серіалі нам представлять його під іншою назвою, яку дали йому самі гноми – Кхазад-Дум. Чесно зізнаюсь, що ельфійські лісові затишки та нуменорські портові розкоші вразили мене не настільки сильно, як ті клаптики Кхазад-Думу, які нам показали в трейлерах. Мені завжди було цікаво побачити Морію в період її активності і схоже, що серіал заповнить цю пустку на повну. Правителі гномів традиційно протягом сотень років носили ім’я Дурін, і серіал про це не забуває – ми бачимо старого володаря Кхазад-Думу Дуріна III, та його нащадка, принца Дуріна IV, з дружиною Дісою. Якісь придворні гномські інтриги нам забезпечені, до того ж в одній з трейлерських сцен Дурін тримає в руках шматок металу зі словами “це може бути початком нової ери”. Дурін говорить про мітрил – найбільш цінний метал в світі Середзем’я, який видобували саме в Морії. З мітрилу була зроблена кольчуга Фродо, і ми станемо свідками початку його видобутку в цих шахтах. До чого докопаються гноми, добуваючи мітрил, ми теж пам’ятаємо – вогняний хлопчина, якому Ґендальф кричав “ти не пройдеш!”. В трейлері навіть засвітився сам балроґ, але не ясно чи це той самий, у Морґота колись їх була ціла армія.

Розквіт Кхазад-Думу

Розквіт Кхазад-Думу

І нарешті ми дістались гобітів! Або, якщо точніше, гарфутів (в одному з перекладів “шерстоноги”) – це одне з кочових племен, які колись мають осісти на заході та заснувати Шир, але не в Другу Епоху, а значно пізніше. Як я вже писав, походження цієї раси в Толкіна ніяк не висвітлене, якщо люди і ельфи – це діти Еру, гноми – творіння валара Ауле, орки – це ельфи спотворені Морґотом, то звідки взялись гобіти незрозуміло. Як власне і незрозуміла їх роль у майбутньому серіалі, адже в ті часи, великих розборок між “дорослими”, не було свого Ґендальфа, який би залучив гобітів до всієї двіжухи. Скоріше за все гобіти з’явились в серіалі через те, що глядачі звикли, що Толкін – це про гобітів, тож зняти цілих 5 сезонів серіалу без них було б зовсім не фан-френдлі. А так, гарфути на місці і вірогідно таки відіграють якусь роль у великих подіях, адже не може їх лінія існувати окремі від решти. Навіть найменші можуть змінити хід історії – ми добре це пам’ятаємо.

Безтуботні прадавні гобіти

Безтуботні прадавні гобіти

Нарешті найбільш загадкова деталь трейлерів, яка імовірно і прив’яже гарфутів до загального двіжу – людина-метеор. What?! Що це було, хто це, звідки, куди – абсолютно невідомо. Але в трейлерах всі, від Ґіл-Ґалада до маленької Норі Брендіфут дивляться на падіння цього “метеора” з неба, і видно що першими з ним будуть контактувати саме гарфути. В книгах Професора лише раз згадується щось подібне – в поезіях з Червоної Книги є пісня авторства Більбо, в якій йдеться про Місячного Діда і його пригоди, коли він впав з неба. Чи про цього “метеора” придумав пісню Більбо, який добре знав історію свого народу, чи це якийсь інший персонаж, придуманий сценаристами – дізнаємось скоро.

Привіт, я тут недавно, ви тут Саурона не бачили?

Привіт, я тут недавно, ви тут Саурона не бачили?

Отже, що ми маємо у підсумку? Гноми живуть сито-багато у своїх печерах, а з мітрилом будуть ще багатше, а де великі багатства, там завжди цікаві події. Ельфи думають, що вхопили Еру за бороду перемогли все зло остаточно і можуть спокійно бенкетувати, але Ґаладріель на сторожі намагається всіх переконати, що вони рано розслабились. Нуменорці також розкошують на своєму острові, але от-от прийде час, коли їм буде мало і цього (типові люди), тож там теж почнуться чвари. Харфути насолоджуються безтурботним кочовим життям, поки їх не сколихне падіння Місячного Діда. І десь там Саурон вже замишляє свої козні проти всіх вищезгаданих народів. В трейлерах фігурують якісь зловісні постаті в білому і з недобрими лицями, але чи це посіпаки Саурона, чи це він сам серед них, поки невідомо. Чутки про те, що Саурон не з’явиться в першому сезоні можуть бути правдою, але оскільки Саурон в ті часи ще мав здатність міняти свою подобу, то ми можемо зустріти його в різних іпостасях, не запідозривши, що це був він.

Залишилось дочекатись нарешті прем’єри та дізнатись відповіді на всі запитання, або поставити їх ще більше. Сподіватимемось, що Amazon не підведе і на нас чекає крутезна історія, гідна всесвіту Толкіна. Я планую писати враження та коментарі до всіх серій у твіттер-тредах, тож приєднуйтесь, якщо цікаво. І не забувайте донатити на ЗСУ – адже ми пам’ятаємо, що навіть найменші можуть змінити хід історії!

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...