Реклама

🎬 Програма «Україна у фокусі» на Фестивалі європейського кіно у Палічі (Сербія) 

Український інститут представить програму українського кіно на 29-му Фестивалі європейського кіно у Палічі, який відбудеться у Сербії з 16 до19 липня.
Čytaty latynkoju
🎬 Програма «Україна у фокусі» на Фестивалі європейського кіно у Палічі (Сербія) 
  1. Головна
  2. Кіно і серіали
  3. 🎬 Програма «Україна у фокусі» на Фестивалі європейського кіно у Палічі (Сербія) 
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Український інститут представить програму українського кіно на 29-му Фестивалі європейського кіно у Палічі, який відбудеться у Сербії з 16 до19 липня.

До добірки увійшло шість повнометражних стрічок українських режисерів, створених у 2020 та 2021 роках.

У рамках програми глядачі фестивалю зможуть переглянути такі українські стрічки: «Відблиск» Валентина Васяновича, «Погані дороги» Наталі Ворожбит, «Носоріг» Олега Сенцова, «Стоп-Земля» Катерини Горностай, «Рози. Фільм-кабаре» Ірени Стеценко та «Цей дощ ніколи не скінчиться» Аліни Горлової. Покази відбудуться з 17 по 22 липня. 

«За останні десять років українські режисери розвинули власний автентичний і сміливий стиль, стилістично спираючись на сюрреалізм. Це натхнення, яке надходить від молодих і перспективних авторів, повернуло українське кіно в центр уваги світових фестивалів ще до початку теперішньої агресії. У фестивальній добірці сучасного українського кіно виділяється і жіночий погляд, який приносить щось нове та автентичне — чи йдеться про військові конфлікти, чи про інтимну драму дорослішання та закоханості», — коментує Мирослав Могорович, програмний директор Фестивалю європейського кіно в Палічі.

  • У фільмі «Відблиск» український цивільний хірург Сергій, а згодом — військовий хірург Сергій потрапляє в полон російської армії в ході російсько-української війни на сході України, де стає свідком жахливих сцен приниження та насильства. Після звільнення він повертається до свого звичайного життя, намагається знайти його сенс, відновлюючи стосунки з донькою та колишньою дружиною.
  • Стрічка Наталії Ворожбит «Погані дороги», екранізація її однойменної п’єси 2017 року. Стрічка складається з п’яти новел, об’єднаних темою доріг. П’ять історій про любов, ненависть, довіру, зраду і порушення особистих кордонів на фоні порушення кордонів державних.
  • Дія фільму «Носоріг» заснована на реальних подіях 90-х в Україні. Головний герой фільму на прізвисько Носоріг потрапляє до кримінального світу і починає свій кривавий шлях, який приведе його зовсім не туди, куди він очікував.
  • Повнометражний дебют фільму «Стоп-Земля» отримав нагороду Generation — Crystal Bear Award Berlinale 2021. Це радикальне, автентичне та чутливе занурення у тривожну молодість та внутрішню перспективу української молоді.
  • «Рози. Фільм-кабаре» — трагікомічний мюзикл за участю українського гурту Dakh Daughters. Це кінематографічне кабаре показує красу та труднощі життєвого шляху жінок, артисток, громадянок країни, які переживають революцію та війну.
  • Документальний фільм «Цей дощ ніколи не скінчиться» розповідає про 20-річного Андрія Сулеймана, який намагається забезпечити собі стале майбутнє, водночас працюючи з жертвами збройних конфліктів. Від конфлікту в Сирії до війни в Україні — існування Андрія ніби обрамлене вічним потоком життя і смерті.

«Культура є ефективним інструментом для зведення мостів між країнами, і ми віримо, що наша спільна програма допоможе сербській аудиторії відкрити для себе та краще зрозуміти Україну. Саме для цього ми обрали різноманітні за жанром, стилем і тематикою фільми: від жорсткої кримінальної драми «Носоріг» та чуттєвої історії дорослішання «Стоп-Земля» до візуально захоплюючої документальної стрічки «Цей дощ ніколи не скінчиться» та експресивного cinéma vérité «Рози. Фільм-кабаре», — говорить Наталія Мовшович, керівниця напрямку Кіно в Українському Інституті. 

Фестиваль реалізує українську фокусну програму у співпраці з Українським інститутом. Цьогорічний фестиваль, організований Відкритим університетом Суботиці, проходить у кількох місцях, включаючи унікальну літню сцену в Палічі, а також кінотеатри Eurocinema, Abazija та Lifka. Глядачам буде представлено понад 130 фільмів з усієї Європи у 15 різних секціях та програмних блоках. Окрім насиченої кінопрограми, на глядачів чекають динамічні супутні події — концерти, виставки, акції, воркшопи та майстер-класи.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...