Реклама

🎬 Що подивитися? Добірка фільмів про українську історію та культуру

Один із наративів російської пропаганди — меншовартість української культури.
Čytaty latynkoju
unsplash.com
🎬 Що подивитися? Добірка фільмів про українську історію та культуру
  1. Головна
  2. Кіно і серіали
  3. 🎬 Що подивитися? Добірка фільмів про українську історію та культуру
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Один із наративів російської пропаганди — меншовартість української культури.

Ось уже понад 100 років митці України доводять зворотне — наш кінематограф заснований на мужності, таланті, повазі до минулого, зосередженості на сьогоденні і боротьбі за майбутнє. Спільнота «Українська мова» зібрала 5 найважливіших художніх і документальних фільмів для тих, кому не все одно.

«Соловей співає» режисер Леся Воронюк

У фільмі руйнують 7 споконвічних міфів про походження й використання української. Зокрема кінострічка висвітлює проблему русифікації, несерйозне ставлення до суржика й сприйняття української як «мови села». Мова — ідентифікація себе, приналежність до нації. В умовах жорстокої, зокрема інформаційної, війни варто пам’ятати історію й аргументовано відстоювати своє.

«Заборонений» режисер Роман Бровко

 

Біографічний фільм про українського поета шістдесятника Василя Стуса. Умовно сюжет стрічки поділений на три частини: «Київ» — про життєпис поета, «Суд» — про судовий процес над ним, а також «Віра» — про муки й боротьбу у таборі. Фільм про міць українського духу, незламні крила тих, хто живе сильними ідеями. «Заборонений» вщент розбиває бажання ностальгувати по «союзу братніх народів».

«Поводир» режисер Олесь Санін

 

«Поводир» — історична драма режисера Олеся Саніна, в основу сюжету якого покладено мандри Радянською Україною американського хлопчика та українського сліпого музики. Події фільму розгортаються у часи індустріалізації, колективізації та напередодні й під час Голодомору і репресій представників Розстріляного відродження. Кінострічка нагадує про болісні часи геноциду українців, що насправді триває й досі.

«Крути 1918» режисер Олексій Шапарєв

 

Стрічка розповідає про бій під Крутами зимою 1918 року між молодими військовими-курсантами Української Народної Республіки та військами Радянської Росії. Історія циклічна — 2 березня 2022 року війська РФ знову обстріляли Крути. Втім, цього разу — пішли з поразкою.

«Червоний» режисер Заза Бузадзе

 

«Червоний» — екранізація однойменного роману Андрія Кокотюхи. 1947 рік. Двоє українців — Данило Червоний і Віктор Гуров — потрапили в табір ГУЛАГ. У них полярні долі й світобачення, втім, спільна біда і Батьківщина. Чоловіки усвідомлюють, що лише разом можна пережити заслання. Фільм про бунт і незламність, справжню спорідненість духу і бажання протистояти пеклу несправедливості.

Бережімо й поширюймо своє кіно. Боротьба триває на всіх фронтах — разом переможемо!

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...