Реклама

🦇 Кажан ще ніколи не був настільки красивим: враження від нового «Бетмена»

Čytaty latynkoju
🦇 Кажан ще ніколи не був настільки красивим: враження від нового «Бетмена»
  1. Головна
  2. Кіно і серіали
  3. 🦇 Кажан ще ніколи не був настільки красивим: враження від нового «Бетмена»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

На початку березня відбулася довгоочікувана світова прем’єра «Бетмена» — одного з найочікуваніших блокбастерів 2022 року. Перезапуск франшизи про відомого героя з коміксів DC було довірено Метту Рівзу, режисеру двох останніх фільмів трилогії «Планета мавп».

Втім через російське вторгнення українці не змогли переглянути стрічку в кінотеатрах. Через півтора місяці «Бетмен» з’явився на стримінговому сервісі HBO Max, який ще не запустився в Україні. Деякий час нам був доступний перегляд лише «піратським» шляхом.

Але український кінобізнес потихеньку відновлює свою роботу в регіонах, де відносно безпечно. Офіційний прокат «Бетмена» в Україні стартує з 12 травня. І є на що глянути.

Що з сюжетом?

Глядачі багато разів спостерігали за смертю батьків Брюса Вейна від рук вуличного бандита. Тому автори прийняли вірне рішення: пропустити передісторію та одразу перейти до звичних буднів героя.

Сюжет стартує в період, коли Бетмен уже 2 роки підпільно бореться зі злочинністю в Готем-сіті. За цей час герой встиг себе як слід зарекомендувати: ледь побачивши Бет-сигнал серед нічного неба, вуличні злочинці в паніці тікають. Водночас майже всі поліцейські міста ставляться до героя з презирством.

Єдиним соратником головного героя серед офіційних правоохоронців є лейтенант Джеймс Гордон. Саме Гордон залучає Бетмена на розслідування викрадень та вбивств політичної еліти Готема, скоєних таємничим вбивцею Загадником.

Що вдалося?

На відміну від попередніх екранізацій коміксів про Темного лицаря, новий «Бетмен» виглядає скоріш не як супергеройський бойовик, а як похмурий трилер у стилі неонуар.

Видно, що Метт Рівз надихався трилерами Девіда Фінчера, а саме «Сім» та «Зодіак». Причому є пара покадрових подібностей у сюжетній фабулі. Наприклад, Загадник, так само як і вбивця із «Зодіаку» (між іншим, реальна особистість), залишає таємничі послання правоохоронцям.

З технічної точки зору, це найкрасивіший фільм про Бетмена серед усіх, що колись було знято. У цьому велика заслуга міцної режисури Рівза та бездоганної операторської роботи Ґреґа Фрейзера — оператора, котрий знімав торішню «Дюну».

Жодної ручної камери. Картинка завжди рівна, а рух камери плавний і чітко вивірений навіть в екшен-сценах.

Аварія після переслідування Пінгвіна — неймовірно пафосна сцена. І водночас наживо виглядає дуже круто

Аварія після переслідування Пінгвіна — неймовірно пафосна сцена. І водночас наживо виглядає дуже круто

Також помітно, що чимало сцен «Бетмена» знято без використання хромакею. Авжеж комп’ютерні спецефекти були, проте їх виявилося не так багато, як ми звикли бачити в голівудських блокбастерах. А це додає фільму реалістичності і змушує сильніше відчути гнітючу атмосферу Готем-сіті, яку авторам вдалося відтворити на відмінно.

До речі, похмурій атмосфері сприяє і крута музика композитора Майкла Джакіно. Основна музична тема Can’t Fight City Halloween, що грає у вступі, пробирає до мурашок і задає тон усій стрічці.

А в діалогових епізодах із Жінкою-кішкою грає більш спокійна, з нотками джазу, проте емоційна композиція Catwoman, під час прослуховування якої виникли асоціації із саундтреками із фільмів про Джеймса Бонда.

Що не вдалося?

Як би це дивно не звучало, але головний недолік «Бетмена» — це його головний герой, зіграний Робертом Паттінсоном.

З оригінальних коміксів, відеоігрових адаптацій та інших кіноекранізацій нам відомо, що Бетмен / Брюс Вейн є майстерним детективом, якому поліція нерівня. Однак у стрічці Рівза протягом усього сюжету лиходій завжди перебуває на крок попереду головного героя. За весь час Бетмен не зміг запобігти жодному злочину Загадника. Тобто цього разу він не «найкращий детектив у світі», а скоріше «так собі слідчий».

Також суперечливим вийшов образ мільярдера Брюса Вейна. Тут він — затворник, травмована й постійно сумна людина, яка психологічно так і не змогла оговтатися від смерті своїх батьків. При цьому під час деяких сцен через зовнішній вигляд Брюса та його поведінку неможливо позбутися відчуття, що ніби спостерігаєш за похмурим емо-хлопцем. Таке порівняння не додає балів крутизні персонажа.

І сценаристи допустили промах, дозволивши протагоністу під час нічних пригод у беткостюмі розмовляти своїм звичайним голосом, а не міняти його за допомогою спеціальних гаджетів (як це було в «кажанських» стрічках від Крістофера Нолана та Зака Снайдера). Ця важлива деталь не в’яжеться з канонічною рисою Бетмена — його небажанням розкривати справжню особистість.

Через це детектив Гордон та авторитетні люди міста, які знайомі з Брюсом Вейном та комунікували з Бетменом, виглядають дуже дурними, раз вони не здатні допетрати, що Вейн — це Бетмен.

І що в результаті?

Новий «Бетмен» програє ноланівському «Темному лицару», який був сильніше в сюжетному плані та за акторською грою. Але за візуалом, атмосферою та аудіонаповненням робота Метта Рівза однозначно перемагає. Від кожного кадра «Бетмена» отримуєш естетичну насолоду.

Це кіно варто перегляду в кінотеатрі або на дуже файному телевізорі вдома (все-таки в сьогоднішніх реаліях війни й повітряних тривог ваша особиста безпека — понад усе).

Хочеться сподіватись, що автори врахують усі помилки під час виробництва вже анонсованого сіквела. Краще попрацювати над сюжетом і персонажами, трохи скоротити хронометраж — і хтозна, можливо на нас чекає зразковий кінокомікс про Бетмена.

P.S. Якщо вам сподобався текст, можете підтримати, підписавшись на мій Телеграм-канал.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...