Реклама

📼 «Архів 81» — ще одна перлина лавкрафтівського кіно?

Netflix в «Архіві 81» доводить, що дні слави знайдених відеокасет ще не скінчилися. Я говорю про новий серіал, що походить з фільмів жахів Лавкрафта.
Čytaty latynkoju
📼 «Архів 81» — ще одна перлина лавкрафтівського кіно?
  1. Головна
  2. Кіно і серіали
  3. 📼 «Архів 81» — ще одна перлина лавкрафтівського кіно?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Netflix в «Архіві 81» доводить, що дні слави знайдених відеокасет ще не скінчилися. Я говорю про новий серіал, що походить з фільмів жахів Лавкрафта.

Серіал заснований на таких класичних творах, як «Дитина Розмарі», «Сяйво» або «Сутінкова зона». Він також не уникає модернізації у вигляді посилань до «Соляріса» або «Пітьми». Тож кінцевий результат має бути привабливим.

Звідки ідея для серіалу Netflix?

Новий серіал від «Нетфлікс» збирає дуже позитивні відгуки глядачів. Прем’єрі не передували гучні новини майбутнього кінематографічного серіалу, і це ще більш інтригує.

Сама ідея серіалу не є оригінальною концепцією. Він був заснований на однойменному подкасті Деніела Пауелла та Марка Соллінджера. Хоча серіал має суттєві відмінності від нього, посилання незаперечні. Персонаж Марка – друг головного героя та власник подкасту — робить їх практично втіленими на екрані.

І серіал, і подкаст засновані на особливій техніці оповіді, пік популярності якої припав на рубіж 20 і 21 століть, і яка відома ширшій аудиторії, у тому числі з таких кінокартин, як «Паранормальне явище» та «Відьма з Блер».

Кадр з серіалу «Архів 81»

Техніка зводиться до представлення подій з погляду камери, що часто належить одному з персонажів. Глядач знає не менше, ніж було записано. Таким чином, у нього складається враження, що він є спостерігачем чогось реального або, принаймні, дуже вірогідного. Самі записи мають аматорський характер, що тільки посилює відчуття по той бік екрану.

Однак у випадку із серіалом «Архів 81» ця техніка збагатилася традиційним способом оповіді. Одні вважають це поганим варіантом, інші — навпаки. На мій погляд, показ з різних точок є плюсом у виробництві.

Кадр з серіалу «Архів 81»

Враховуючи кількість епізодів у «Архів 81» і те, скільки «ефірного часу» було присвячено кожному з них, дотримуватися низькоякісних записів, повних перешкод, може бути мукою. Це, звичайно, не дозволило б поглибити історію так, як це було зроблено у серіалу.

«Архів 81» — про що він?

«Архів 81», як і інший серіал від «Нетфлікс» — «Пітьма», показує події неоднорідно. В цьому випадку ми маємо справу з трьома часовими лініями (якоїсь миті навіть з чотирма), починаючи з найсучасніших років. Так ми знайомимося з Деном — архіваріусом, який спеціалізується на відновленні старих пошкоджених відеокасет.

Кадр з серіалу «Архів 81»

Одного разу до нього приходить власник великої корпорації «Вірджіл Девенпорт», пропонуючи вигідну, хоч і підозрілу від самого початку співпрацю.

Його завдання — відтворити записи молодої докторантки Мелоді Пендрас, які пережили пожежу в будівлі Віссера. Саме ці записи познайомлять нас із реальністю 1990-х років, а точніше 1994 року, коли відбувалися загадкові події.

Кадр з серіалу «Архів 81»

Не розкриваючи багато чого, Віссер був справді тривожним місцем, сповненим поганої енергії. Окультні мотиви поруч із серією зловісних подій, направили Мелоді на слід зловісної асоціації, що збиралась у будівлі. Це стало відправною точкою для заглядань в далеке минуле 1920-х років — наступного рівня фантастики, ключового з погляду показаних на екрані подій.

«Архів 81» — огляд

«Архів 81» — це не типовий фільм жахів. Тут кров не тече екраном. Ніхто не ховається за рогом із вбивством в очах. Ключову роль грають саспенс та особисті драми основних героїв.

Кадр з серіалу «Архів 81»

8 серій серіалу, кожна з яких триває майже годину, створюють дуже багато місця — можна сказати, що навіть надто. Безліч піднятих історій змушують заглибитись у сюжет ще більше, але, здається, що показані події можна було б стиснути до 6-7 серій (тим більше, що деякі теми ще чекають свого розвитку).

Читайте також: 🥰 Як ми плануємо заохочувати авторів

Втім, я не звинувачую серіал, бо сюжет «Архіву 81» — справді старанно зібрана головоломка. Послідовні мотиви взаємопроникають та доповнюють один одного. Вони відкривають поле подальшого вивчення історії, вони залучають і змушують вас робити власні припущення, що ось-ось щось станеться. І найголовніше — вони можуть вас здивувати.

Вони також не розлучаються з двома головними героями — Деном та Мелоді. Їхні історії нерозривні не лише з перебігом подій, а й одна з одною. Симпатія до них, яку легко знайти, поряд зі складністю та спроможністю представленого світу, дозволяють повністю поринути в цю історію та заплющити очі на будь-які недоліки.

Кадр з серіалу «Архів 81»

Акторський склад «Архіву 81» поєднує все воєдино. Діна Шихабі (Мелоді) та Мамуду Аті (Ден) мали можливість показати на екрані цілий калейдоскоп почуттів і в кожній із цих сцен вони становили єдине ціле із тлом подій. Свій колорит додав і Метт МакГоррі (Марк), чий персонаж, перебуваючи трохи поза центром подій, міг внести якийсь вітерець легкості у складні емоції, що панують у серіалі.

Останньому дозволила резонувати присутня в «Архів 81» музика, яка надзвичайно сприятливо впливає на уяву, створюючи атмосферу нарівні з сучасною психоделією.

Кадр з серіалу «Архів 81»

Тож чи варто витрачати майже 8 годин на перегляд цього серіалу? На мою думку, однозначно так. «Архів 81» може здивувати та обов’язково сподобається любителям лавкрафтівських жахів.

Чи буде другий сезон «Архіву 81»?

Подкаст «Архів 81», на якому засновано серіал, триває 3 сезони. Дія, показана на екрані, орієнтована на події, представлені на початку. Це дозволяє зробити висновки про можливі плани знімальної групи серіалу. Кінцівка «Архіву 81» залишає двері відчиненими у цьому відношенні. Результати глядачів також хороші. Тож хоча офіційної відповіді на запитання, скільки сезонів «Архіву 81» буде створено, досі немає, деякі прогнози можна робити.

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...