Реклама

🦹🏼‍♂️ Історія розширеного всесвіту DC: від «Людина зі сталі» до супергероїв-невдах

Čytaty latynkoju
🦹🏼‍♂️ Історія розширеного всесвіту DC: від «Людина зі сталі» до супергероїв-невдах
  1. Головна
  2. Кіно і серіали
  3. 🦹🏼‍♂️ Історія розширеного всесвіту DC: від «Людина зі сталі» до супергероїв-невдах
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Ще у 2002 році студія Warner Bros. мала амбіції створити власний всесвіт із супергероями. Першою ластівкою мав би стати блокбастер «Бетмен проти Супермена» Вольфганга Петерсона, але врешті-решт продюсери вирішили сфокусуватися на сольних проєктах про супергероїв. Через десятки пітчингів та різноманітних ідей справжній спалах відбувся з трилогією про Темного лицаря Крістофера Нолана. Студія побачила потенціал в похмурій стилістиці й зробили ставку радше на тональності, ніж на сюжетних арках.

Сценарист «Темного лицаря» Девід С. Гоєр запропонував своє бачення Супермена Крістоферу Нолану, яке зацікавило його. Він передав її студії та порекомендував у режисери Зака Снайдера, який собаку з’їв на епічних сагах про богів. До входу в DC він навіть встиг зрежисувати «Вартових» за графічним романом Алана Мура. Warner Bros. хотіли створити всесвіт, базуючи його на п’яти стрічках Снайдера, але врешті-решт змінили свою думку. Подібні зміни в плануванні трапляться ще не один раз, що і приведе всесвіт у розхристаний стан.

Студії бракувало єдиного куратора, як це було у Marvel з Кевіном Файгі. Продюсери довго не затримувалися на своїх посадах, а поняття розширеного всесвіту DC постійно змінюється. У 2022 році Енді Мускетті покаже свого «Флеша», який представить концепцію Мультиверсу з Бетменом у виконанні Майкла Кітона. Це означає, що стрічки Тіма Бертона про Людину-кажана теж будуть входити у всесвіт DC, але де знаходиться межа поділу, хто в і за межами DC, сказати важко.

Також у нашому гайді немає серіалів від телеканалу CW, адже вони не є частиною офіційного канону. Попри появу кіношного Флеша (Езри Міллера) в одній із серій «Кризи на Нескінченних землях», зв’язок між кіно та серіальним світом таки існує, але підтверджень про їхню взаємозалежність поки що нема. Важливо також відзначити, що «Бетмен» з Робертом Паттінсоном та «Джокер» з Хоакіном Феніксом теж не є частиною розширеного всесвіту DC.

🦸🏼‍♂️ «Людина зі сталі» / Man of Steel, 2013

реж. Зак Снайдер

Після руйнування Криптона Кал-Ел потрапляє на Землю та влаштовується репортером у газету Daily Planet. Він знайомиться з Лоїс Лейн та бореться з Генералом Зодом, який планує знищити планету. Кал-Елу доводиться вдягнути костюм та прийняти для себе надважливе рішення – чи зможе він переступити через смерть, щоб досягнути бажаного.

Снайдер приніс в історію про Супермена біблійні метафори та улюблений стиль сповільненої зйомки. З музикою Ганса Ціммера йому вдалося створити мегаблокбастер про гуманізм та нарешті перезапустити франшизу у правильний бік, яка слідує букві коміксів, але інтерпретує їх на сучасний лад. І хоча критики вважають стрічку рядовим екшн-фільмом, фінансовий успіх у 668 мільйонів доларів допоміг зрушити з мертвої точки плани на продовження та кросовер з Бетменом.

👊🏻 «Бетмен проти Супермена: на зорі справедливості» / Batman vs Superman: Dawn of Justice, 2016

реж. Зак Снайдер

Якщо «Людина зі сталі» розділила глядачів та критиків на два табори, то ще товщу лінію провів її сиквел, хоча поступово маркетингова кампанія промотувала його як протистояння. Снайдер вирішив коротким прологом ввести історію смерті батьків Брюса Вейна та показати його травмованим психопатом, а ось сюжет Кларка Кента aka Супермена логічно продовжили після атаки на місто Метрополіс.

Фільм ускладнюється і появою заклятого ворога Супермена Лекса Лютора, який завдяки хитрому плану поєднав у боротьбі двох головних персонажів DC. Сюжет стрічки частково побудований на мотивах коміксів «Смерть Супермена», але з певними поправками.

«На зорі справедливості» мав би представити нових персонажів для головного збірника супергероїв – Ліги справедливості, але саме через появу Диво-жінки, Бетмена та Лекса Лютора це кіно складно назвати саме протистоянням. Конфлікт головних героїв заледве продуманий та швидко вирішується у фіналі ще більшою катастрофою Землі. Хоча критика не пожаліла фільм Зака Снайдера, успішний прокат знову дозволив продовжити історію.

😈 «Загін самогубців» / Suicide squad, 2016

реж. Девід Еєр

DC підготувалися, щоб запустити ще один супергеройський збірник «Загін самогубців» того ж року, що і сиквел «Людини зі сталі». У режисерському кріслі всівся ремісник Девід Еєр, який знімав бойовики про крутих поліцейських, тож йому довірили попрацювати й над сюжетом про злочинні угрупування. У кійно йдеться про банду поганців, яким вставляють у голову чіп, що здетонує, якщо вони не виконають місію. А загрожує злочинцям Відьма – чародійка із планами знищити людство.

Головна проблема фільму полягала в послідовній інтонації. Якщо трейлер обіцяв драйвовий блокбастер, то на ділі отримали драму із рідкісними вкрапленнями гумору та ще рідшими представленнями нових героїв. Найбільше жалівся на стрічку Джаред Лето, який зіграв Джокера. За його словами з фільму вирізали багато шматків, і якщо він помре, то лише тоді ми зможемо побачити всі сцени разом з ним.

🙋🏼‍♀️ «Диво-жінка» / Wonder Woman, 2017

реж. Петті Дженкінс

Як й історія про Капітана Америку, перший сольник про Диво-жінку заграє з темою війни з минулого. Вихована амазонками, Діана вчиться у своїх нащадків бути сильною, знайомиться з пілотом літака та потрапляє у 1918 рік збороти бога війни Ареса. На стрічку чекав касовий та критичний успіх, але через політичну позицію Галь Гадот фільм заборонили до показу в Лівані, Алжирі та Тунісі.

Спершу глядачі не сприйняли нову акторку в образі супергероїні. Їй закидали й малий розмір грудей (вона віджартовувалась на це в інтерв’ю) та критикували блідий вигляд пахв, який не сходився з її образами в коміксах.

Однак, фільму вдалося заробити 821 мільйон доларів та закріпити за Диво-жінкою рольову модель для маленьких дівчаток, які формують довгі черги на підпис плакатів у Галь Гадот.

💪🏻 «Ліга справедливості» / League of Justice, 2017

реж. Зак Снайдер

На Землі з’являється Степовий вовк, який зібравши всі Материнські коробки, хоче знищити планету. Проти такої загрози вже буде недостатньо супергеройського загону, тому Бетмен, Флеш, Диво-жінка та Кіборг приходять на могилу Супермена, щоб воскресити його. На фіналі зйомок проєкт покинув Зак Снайдер через смерть доньки – він захотів провести час з родиною. Студія Warner Bros. не влаштовував фінальний варіант, тому вони запросили на дозйомки та монтаж режисера «Месників» Джосса Відона, щоб поправити проєкт. Натомість вийшло ще гірше.

Історія ледве складається в один пазл, різні інтонації, настрій та фінальна сцена складають враження, що фільм просто не встигли домонтувати. Бен Аффлек назвав цей досвід «найгіршим», а Галь Гадот шокувало, як режисер з нею поводився на знімальному майданчику. Після виходу стрічки ходили чутки, що існує версія Снайдера, але як виявилося пізніше, її не було – її треба було дозняти.

🧜🏻‍♂️ «Аквамен» / Aquaman, 2018

реж. Джеймс Ван

На Comic-Con в Сан-Дієго, де режисер показав перші промо-матеріали, йшла мова про те, що це буде історія походження героя. Насправді ж це і продовження після «Ліги справедливості». Артур Каррі рятує світ від небезпечного пірата та зведеного брата, що прагне захопити сушу. Кіно настільки вдало артикулювало свої ідеї, що після нього продюсери франшизи вирішили знімати виключно сольники про супергероїв, хоча цей задум теж змінився з часом.

Джеймс Ван раніше режисував фільми жахів та вряди-годи досі повертається до них, але «Аквамен» – це його проєкт мрії. У коміксах та анімації над цим персонажем досить часто кепкують, адже без води він ні на що не здатен.

Втім, побачивши Джейсона Мамоа, будь-які сумніви щодо його сили зникають. Не в останню чергу стрічка користувалася популярністю у прокаті через нього. А ось Ембер Герд шанувальники хотіли забрати із сиквелу через скандальний процес розлучення із Джонні Деппом. Warner Bros. взяли на себе сміливість захистити її, тому ми ще побачимо її в продовженні.

⚡️ «Шазам!» / Shazam!, 2019

реж. Девід Ф. Сандберг

Ще на початку 2000-х ходили чутки, що у надрах Warner Bros. зріє проєкт про Шазама та Чорного Адама – історії про те, як магія у руках юнака перетворюється на могутню силу, що здатна врятувати людство. Режисер Девід Ф. Сандберг вже на етапі кастингу та розробки сценарію у 2017 році показав, що сюжет його фільму розгортається у комедійних тонах. Головний герой випадково отримує силу та знаходить своє покликання, воюючи з дрібними злочинцями та могутнім науковцем.

Найбільше приваблює у фільмі дві речі. Режисер віддає належне місту Філадельфія, яке виховувало кіношних чемпіонів (привіт, Роккі!) та шанує творчість Пенні Маршал, а особливо фільму «Великий» з Томом Генксом. «Шазам!» все ж таки схожий на типову історію дорослішання підлітків. DC потрібен свій Людина-павук, а малий Біллі Батсон уособлює в собі всю кмітливість та розважливість, яку глядач хоче бачити в підлітковому кіно.

💅🏻 «Хижі Пташки (та фантастична Гарлі Квін)» / Birds of Prey (and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn), 2019

реж. Кеті Янь

Костюм Гарлі Квін – чемпіон серед костюмів на Гелловін. Режисерка Кеті Янь та акторка Марго Роббі в курсі таких речей, тому вирішують у командному блокбасері порозважатися настільки, щоб Гарлі запам’ятали не лише за вбранням. Цього разу вона сумує за Джокером, якого ув’язнили, та переходить дорогу кримінальному авторитету. Їй треба вберегти маленьку дівчинку, за якою полює Роман Сіоніс та заразом розв’язати буденні проблеми. Наприклад, доїсти смачний бутерброд.

«Хижі Пташки» – перший фільм розширеного всесвіту DC, якому вдалося отримати дорослий рейтинг R і при цьому не стати фінансовим провалом. Блискучий кастинг, оператор Метью Лібатік (постійно працює з Дарреном Аронофські) та неймовірна Марго Роббі перетворили це кіно на свого роду фанфік, який став хуліганським та нарешті відмінним від кіно Marvel. Все вийшло завдяки яскравому насиллю у суміші з дорослим гумором.

☝🏻 «Диво-жінка 1984» / Wonder Woman 1984, 2020

реж. Петті Дженкінс

Петті Дженкінс не залишила Даєн на самоті у світі без коханого та рідного племені амазонок. Вона перенесла її у 1980-ті: часи кошлатих светрів, ігрових приставок та тренувальних відео для жінок. Її новий ворог – джин, який вміє загадувати небезпечні бажання, та заздрісна колега по роботі. Для DC це був небезпечний проєкт, адже за чутками студія заплатила акторці та режисерці мільйони відступних, щоб показати фільм одночасно на стрімінговій платформі HBO Max, а в кіно це був перший великий блокбастер за довгий час.

Сиквел «Диво-жінки» не зміг окупити навіть власного бюджету, а критика посипалась у бік стереотипного зображення арабів та зґвалтування чоловіка, з яким один з персонажів помінявся тілами без його згоди. Контроверсійність додали й заяви Галь Гадот щодо конфлікту Ізраїлю та Пакистану. Втім, навіть проблеми у прокаті не завадили розробці триквелу, події якого Дженкінс обіцяє провести вже у сьогоднішньому дні.

😎 «Ліга справедливості Зака Справедливості» / Zack Snyder's Justice League, 2021

реж. Зак Снайдер

Поки фанати кипіли над здогадками, чи існує режисерська версія «Ліги справедливості», команда стрімінгу HBO Max запропонувала безпрецедентну угоду для Зака Снайдера. Вони заплатили йому на дозйомки та пообіцяли випустити на онлайн-платформі саме ту версію фільму, яку режисер давно хотів втілити. Тим самим, продюсери зможуть залучити нових підписників до сервісу, а режисер закриє гештальт з проєктом. Результат – це чотиригодинне виправлення помилок, зняте у форматі 4:3, адже саме кінотеатрального релізу в IMAX очікувало це кіно.

У фільмі також з’явився Джокер у виконанні Джареда Лето, щоб підігріти інтерес аудиторії до єдиного всесвіту. Після виходу фільму йшла мова про повернення Снайдера у світ DC, але він поки що не зацікавлений в продовженнях та працює з Netflix над виробництвом оригінальних фільмів про зомбі. Варто зазначити, що фільм офіційно не є канонічним для кіновсесвіту DC.

🤪 «Загін самогубців: місія навиліт» / The Suicide Squad, 2021

реж. Джеймс Ганн

Ще одне виправлення помилок сталося із фільмом «Загін самогубців». Поки Marvel звільнили Джеймса Ганна за старі твіти з грубими жартами, Warner Bros працевлаштували режисера над сиквелом фільму про суперпоганців-невдах. Цього разу їх відправляють на острів, на якому їм потрібно зруйнувати в’язницю нацистської епохи та лабораторію, де проводять таємні експерименти.

Невдахи, звісно ж, розуміють, що істинна місія полягає в зовсім іншому та приймають рішення діяти по-свойму. Ганну вдалося зібрати в одному фільмі Марго Роббі, Ідріса Ельбу, Джона Сіну, Тайку Вайтіті та Піта Девідсона. Але акторський склад знову не виправдав надій. Фільм показав гірший результат, ніж попередня стрічка Девіда Еєра (167,4 мільйона касових зборів при 185-мільйонному бюджеті). І виною цьому може бути як пандемія, так і одночасний реліз на стрімінгу HBO Max.

😇 «Миротворець» / Peacemaker, 2022

шоураннер Джеймс Ганн

«Миротворець» – спіноф «Загону самогубців» Джеймса Ганна, який одночасно служить і продовженням до нього. Джон Сіна знову приміряє на себе дурнуватий костюм супергероя та продовжує вірити в досягнення миру за будь-яку ціну. Відтепер він має орла та (не)вірну команду, які разом виконують небезпечні завдання на замовлення Держдепу США.

Ганн написав сценарій «по приколу» між зйомками «Загону самогубців» і третьою частиною «Вартових Галактики». Продюсери DC Films запитали, про кого він би хотів зняти серіал із супергеройського пулу і він одразу показав їм 8 епізодів, 5 з яких пізніше зняв сам. Це перший серіальний проєкт HBO Max та DC, від якого залежить, чи піде розширений всесвіт шляхом поепізодного сторітелінгу.

🌚 «Чорний Адам» / Black Adam, 2022

реж. Жауме Колєт-Серра

У коміксах Чорний Адам був заклятим ворогом Шазама, проте фільм вирішив подивитися на персонажа під іншим кутом. Загалом, «Чорний Адам» розповідає про Тета Адама, колишнього раба з вигаданої країни Кандак, який отримує надлюдські сили — але, на відміну від Шазама, який використовує свої сили для добра, Адам стає антигероєм, одержимим помстою.

Можна побачити, що тоді автори ще планували розвивати кіновсесвіт DC — контракт з Двейном Джонсоном був на декілька фільмів, крім того, сам актор багато років хотів зіграти роль Чорного Адама. Проте сталося не як гадалося: фільм сподобався глядачам, проте був знищений критиками. Стрічку хвалили за екшн-сцени та гру Джонсона, проте сварили за лінивий сюжет та шаблонність загалом.

Також наміри на розвиток франшизи підтверджує й представлення нових героїв — Товариства Справедливості Америки, зокрема, Людини-яструба, Доктора Фейта, Циклона і Атомного руйнівника.

Хоча Товариство Справедливості Америки, Чорний Адам та Шазам мали зустрітися у кросовері Billy Batson and the Legend of Shazam, проєкт так і не дійшов до виробництва. А згодом фільм взагалі закинули — як й увесь актуальний кіновсесвіт, де ми могли б побачити бійку Адама та Супермена 😥

😱 «Шазам! Гнів Богів» / Shazam! Fury of the Gods, 2023

реж. Девід Ф. Сандберг

Сиквел пригод Біллі Бетсона розповідає про остаточно асиміляцію головного героя в прийомній родині, а також повертає Чарівника як головного лиходія — точніше його дочок, які мстять головному герою. Саме після цього фільму студія планувала зв’язати Шазама та Чорного Адама — у «Гніві богів» навіть з’явилося вищезгадане Товариство Справедливості Америки. Проте, як і з іншими фільмами, Шазам не отримає триквел — студія дозняла усе, що знаходилося у виробництві та передала кіновсесвіт в інші руки (про це трохи згодом).

Загалом, фільм має схожий тон з першим «Шазамом», який варто подивитися — довгий час саме ці пригоди тримали прибутковість DCEU. Не варто очікувати від фільму Снайдеровських зазіхань на глибоке, проте як кіноатракціон обидва «Шазами» працюють чудово.

🏃🏼‍♂️ «Флеш» / The Flash, 2023

реж. Енді Мускетті

Заснований на легендарній коміксній події Flashpoint, сольний фільм про найшвидшу людину просто не зміг передати увесь потенціал першоджерела. Цього разу Баррі Аллен, він же Флеш, подорожує в часі, щоб врятувати свою маму. Проте його дії призводять до непередбачуваних наслідків — він змінює всесвіт на той, в якому Супермен не може перемогти Зода. Раз за разом Флеш намагається це виправити, а далі… вже дивіться самі. Приємно, що у фільмі з’явилася Супердівчина (якій, на жаль, приділили занадто мало уваги), а також декілька надпотужних камео супергероїв з інших фільмів DC, що не відносяться до кіновсесвіту.

Фільм отримав неоднозначні відгуки від критиків та глядачів. Він є гарним фан-сервісом для тих, хто завершує перегляд DCEU, проте (попри весь потенціал) є філером — й це сумно. Так, Езра Міллер чудово зіграли роль Флеша, проте скандал з ними не дозволив розгорнути потужну промо-кампанію. Фільм пропонує заглянути у інші проєкти кіновсесвіту, але насправді майже нічого в них не змінює — і ця обережність сценаристів в кіновсесвіті, який планують закрити, виглядає дивно. Та й загалом сюжет фільму може бути складним для розуміння, особливо для тих, хто не знайомий з коміксами DC.

Тому маємо цілком приємний фільм про Флеша, який можна подивитися, але не той, на який заслуговує цей персонаж.

🐞 «Синій жук» / Blue Beetle

Сині жуки мають найскладніший всесвіт супергероїки. Це кілька персонажів з різними здібностями, права на яких переходили від одного видавництва до іншого, поки вони не опинилися в DC. Їх показували в «Таємницях Смолвіля» та в анімаційних фільмах про Юних Титанів. У кіновсесвіті сценаристи зупинилися на історії Займе Рейєса, мексиканського підлітка з Ель-Пасо, який знаходить інопланетний артефакт, що дає йому надлюдські сили. Він стає супергероєм, відомим як Синій Жук, і бореться зі злочинністю, захищаючи своє місто.

Попри дуже гарні відгуки від глядачів, фільм став касовим провалом та найменш прибутковим фільмом DCEU. Критики також неоднозначно сприйняли стрічку — посварили за банальність, похвалили за загальний тон.

Чи можна сказати, що «Синій Жук» важливий для кіновсесвіту? Ні, не важливий взагалі. Це цілком прийнятне кіно, проте якому краще б пасував ТВ-формат, а ніж кінотеатральний прокат.

🔱 «Аквамен і загублене королівство» / Aquaman and the Lost Kingdom, 2022

реж. Джеймс Ван

Останній фільм кіновсесвіту перед тим, як вже новий DC Universe буде розробляти Джеймс Ганн. Стрічці все ж вдалося завершити історію DCEU на відносно вдалій ноті — він став найкасовішим фільмом розширеного всесвіту DC з 2018 року, навіть попри середні відгуки критиків.

У фільми напротивагу Аквамену виступить Чорна Манта, який не простив Артуру смерть батька. Фільм вийшов цілком у дусі першої картини й зірок з неба не хапає. Загалом, саме так й закінчується DCEU, розпочате Заком Снайдером у «Людині зі сталі».

Що буде далі з кіновсесвітом DC

Загалом, «Аквамен і загублене королівство» закінчив життя кіновсесвіту DCEU, початок якого поклав Зак Снайдер та «Людина зі сталі». Суб’єктивно, але фільми DC все ж таки не змогли завоювати таку ж прихильність шанувальників, як вийшло у Marvel. Можливо, на це повпливали часті зміни керівників та режисерів, проблеми з акторами чи нерозуміння того, куди цей всесвіт варто тягнути.

Чи був він поганим? Насправді ні. На думку другого автора цього тексту, Кавілл, Гадот та Аффлек ледве не найканонічніші Бетмен, Диво-жінка та Супермен, що з’являлися у кіно. Фільми також збирали непогані бокс-офіси, мали глядацьку прихильність та надпотужні першоджерела — але трохи не вийшло.

Далі Warner Bros. запросила Джеймса Ганна та Пітера Сафрана переписати кіновсесвіт (точніше, прибрати старий з-поза очей та написати новий). Що планують зробити нові шоуранери:

  • Superman: Legacy. Прем’єра у липні 2025 року
  • The Authority. Фільм про команду супергероїв, однак дати прем’єри поки що немає
  • Продовження «Бетмена» з Паттінсоном вийде у жовтні 2025 року (але не відноситься до канону всесвіту)
  • Supergirl: Woman of Tomorrow. Фільм про Супердівчину, коли вийде — невідомо
  • Swamp Thing. Горор про Болотну істоту, дати прем’єри немає
  • Brave and Bold. Фільм про Бетмена та його сина, але тут буде новий Брюс Вейн з новим актором

У планах на всесвіт, що отримав робочу назву «Боги й монстри» (англ. Chapter One: Gods and Monsters), є і реінкарнація фільмів DCEU — так, планували робити приквел про Диво-жінку та третій фільм про Аквамена, але, скоріше за все, цього не буде. Причина банальна — у часі. Між фільмами DCEU та Gods and Monsters пройде щонайменш років п’ять — актори зазвичай стільки не чекають. Якщо навіть ці фільми й вийдуть у прокат — то тільки як «останнє-останнє» завершення DCEU, але вони на 99% не будуть відноситися до нового кіновсесвіту DC. А яким він буде — побачимо вже у 2025 році, коли вийде перший фільм нового всесвіту — Superman: Legacy.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...