Реклама

🎬 Добірка документальних фільмів які відображають події Української революції 1917 — 1921 років 

Čytaty latynkoju
🎬 Добірка документальних фільмів які відображають події Української революції 1917 — 1921 років 
  1. Головна
  2. Кіно і серіали
  3. 🎬 Добірка документальних фільмів які відображають події Української революції 1917 — 1921 років 
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Ще в 2016 Інститут Національної Пам’яті в своїх інформаційних матеріалів до дня Соборності України виклав перелік фільмів, які відображають події 1917 – 1921 років. Тож, щоб освіжити знання в історії та облегшити вам пошук цих фільмів в мережі, я зібрала їх в одному матеріалі.

Відеоісторія: Як творилася держава. Українська революція 1917-1921 років

Скрін з фільму Відеоісторія: Як творилася держава. Українська революція 1917-1921 років. Виробництво: divaki production

Скрін з фільму Відеоісторія: Як творилася держава. Українська революція 1917-1921 років. Виробництво: divaki production

Новий освітній проект від Українського інституту національної пам’яті – «Відеоісторія». Це цикл відеолекцій про події історії України в ХХ столітті. Матеріал відповідає шкільній програмі тож буде чудовим початком для отримання загальних знань про революції яка об’єднала  Україну в одну єдину соборну Україну. Фільм доступний на You-Tube каналі Інституту Національної пам’яті.

«Акт Злуки: відтворення історичної правди»

Скрін з фільму “Акт Злуки: відтворення історичної правди”. Режисер – Т. Каляндрук

Скрін з фільму «Акт Злуки: відтворення історичної правди». Режисер – Т. Каляндрук

На основі фото матеріалів та задокументованих свідчень очевидців створено кінодокумент за проголошенням Акту Злуки Української народної республіки (УНР) та Західноукраїнської народної республіки (ЗУНР) в єдину державу. Повну версію фільму режисер Тарас Каляндрук виклав у себе на You-Tube каналі.

Хронометраж — 00:11:18

«Герої України. Крути. Перша Незалежність»

Скрін з фільму "Герої України. Крути. Перша Незалежність". Режисерка Сніжана Потапчук.

Скрін з фільму «Герої України. Крути. Перша Незалежність». Режисерка Сніжана Потапчук.

Мабуть, жодна інших подій з буремних років Української революції, не породжував скільки кількість міфів як Бій під Крутами, і саме через домисли і легенди реалії того бою почали забуватися. Як, наприклад, міф про 300 студентів, які одні протистояли більшовицькій навалі й майже всі загинули. Якими були події насправді? Саме про це розповідають історики – у фільмі “Герої України. Крути. Перша Незалежність”. Режисерки Сніжана Потапчук. Фільм є доступним на офіційному You-Tube каналі UA: Перший.

“Непрощені. Симон Петлюра”

Скрін з фільму "Непрощені"- Симон Пелюра. Режисерів Олексія Фролова та Віктора Шкуріна

Скрін з фільму «Непрощені» — Симон Петлюра. Режисерів Олексія Фролова та Віктора Шкуріна

Симон Петлюра — державний і політичний діяч, публіцист, організатор українських збройних сил. Головний отаман військ УНР, голова Директорії УНР. Як один із членів Дерикторії, він поставив підпис на Універсалі, який сьогодні називають Актом Злуки. А вже через рік в 1920 році від імені УНР підписав Варшавський Договір, віддавши Польщі всю колишню територію ЗУНР, аж по Збруч. Зрада чи прорахована політика? Про це зможете дізнатися переглянувши фільм режисерів Олексія Фролова та Віктора Шкуріна на You-Tube каналі Інституту Національної пам’яті.

«Обличчя купюри. Михайло Грушевський»

Скрін з фільму "Обличчя купюри: Михайло Грушевський" Режисер: Віталій Загоруйко Телеканал: Тоніс

Скрін з фільму «Обличчя купюри: Михайло Грушевський» Режисер: Віталій Загоруйко Телеканал: Тоніс

Семе Михайло Грушевський 22 січня 1918 року зачитав IV Універсал Центральної Ради, який проголошував нову державу – Українську Народну Республіку. Про важливість постаті Михайла Грушевського в Український історії розповідає документальний фільм режисера Віталія Загоруйко, який був знятий для каналу ТОНІС. Зараз цей фільм доступний на You-Tube каналі Інституту Національної Пам’яті. 

«Свято Злуки. Політика пам’яті»

Скрін з фільму

Скрін з фільму «Свято Злуки. Політика пам’яті / Holiday Reunion. Politics of Memory» Телеканал: «УТ-1»

На каналі ТVi вийшла програма «Особливий погляд» з Олегом Манчурою за участі свободівців. Цей фільм вийшов у 2011 році, коли День Соборності в Україні не відмічалося на офіційному рівні, і детально показує як влада Януковича саботувала збори громадян для обєднання в «ланцюг єдності», у фільмі конкретно називаються прізвища всіх причетних. Фільм зараз є опублікований на You-Tube каналі Інституту Національної пам’яті.

«Українська революція. За спогадами Всеволода Петріва»

Скрін з фільму “Українська революція. За спогадами Всеволода Петріва”. Режисер: Іван Канівець.

Скрін з фільму «Українська революція. За спогадами Всеволода Петріва». Режисер: Іван Канівець.

Фільм «Українська революція» — це документальна екранізація спогадів генерал-хорунжого УНР Всеволода Петріва, яку зняв Іван Канівець. Ці спогади дуже важливі тим, що їх автор описує не дії керівників держави, а ділиться своїми враженнями про все що він чув і бачив в ті часи. Завдяки цьому перед нами відкривається велична картина боротьби нашого народу за волю. Історія яку розкриває Петрів, ламає міфи про те, що в Україні не було патріотів, що українці не прагнули незалежності. Фільм у двох серіях є доступним на сайті авторів та на їх You-Tube каналі.

«Легіон. Хроніка Української Галицької Армії 1918–1919»

Скрін з трейлера "Легіон. Хроніка Української Галицької Армії 1918–1919". Режисер: Тарас Химич

Скрін з трейлера «Легіон. Хроніка Української Галицької Армії 1918–1919». Режисер: Тарас Химич

Завершувалася Перша світова війна. Поляки, українці, чехи, угорці та південні слов’яни готувалися до проголошення незалежності своїх держав. У ніч на 1 листопада 1918 року українські військові з лав добровольчого Легіону Січових Стрільців підняли повстання у Львові та проголосили створення самостійної держави на українських етнічних землях. Водночас із заходу лунали претензії на Галичину, а зі сходу насувалась більшовицька загроза.

Це перший в Україні документальний фільм з використанням найсучасніших технологій у форматі 4K. Фільм створено в рамках проекту «Документалістика» режисером Тарасом Химичом і є у вільному доступі на їх сайті. Окрім цього фільму там доступні ще три хроніки.

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...