Реклама

💍 Lord of the Rings — на 20-ліття кінотрилогії. Частина друга — стрибок віри

Čytaty latynkoju
💍 Lord of the Rings — на 20-ліття кінотрилогії. Частина друга — стрибок віри
  1. Головна
  2. Кіно і серіали
  3. 💍 Lord of the Rings — на 20-ліття кінотрилогії. Частина друга — стрибок віри
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Отже, в попередній частині ми зупинились на тому, що на горизонті з’явився новозеландський хлопчина з палаючими очима. Історія про те, яким чином Пітер Джексон зміг таки отримати право на екранізацію «Володаря Перснів», захоплює не менше самої трилогії, адже ще до початку зйомок все могло піти не так буквально на кожному кроці.

🤓 Kiwi Nerd

За рік до виходу мультфільму по “Гобіту”, в 1976-му році 15-річний капітан Джексон зняв 20-хвилинний німий короткометражний фільм “Долина”, за який він навіть отримав спеціальний приз. А якщо копнути ще раніше, то ми побачимо, що першу відеокамеру Пітер отримав у подарунок у віці 8 років, а вже в 9 він спробував за допомогою стоп-моушн техніки зняти римейк свого улюбленого фільму “Кінг Конг”. Я напишу це ще раз – 9-річна дитина на серйозі спробувала перезняти Кінг Конга. Тобто вірити в неможливі ідеї було в маленького Пітера в крові.

Джексон не здобував спеціалізованої кінематографічної освіти, в 16 років пішов працювати в місцеву газету фотогравером, паралельно знімаючи всяку всячину, з чого згодом народиться його перший повнометражний фільм “Поганий смак” – науково-фантастична чи то комедія, чи то фільм жахів, критики не розібрались. Ви все правильно прочитали, саме критики, адже Джексон пропхнув свій фільм аж на Канський кінофестиваль в 1987-му, після чого навіть продав його в дюжину країн. Непогано для юного режисера-самоучки!

Далі були лялькова анімація “Познайомтесь з Фіблами”, кривавий треш-горор про зомбі “Жива мертвечина”, та біографічна драма “Небесні створіння”, в якій свою найпершу роль в кіно зіграла така собі Кейт Вінслет, а сам Джексон разом зі своєю вірною напарницею та дружиною Френ Уолш навіть отримав свою першу номінацію на Оскар, правда поки тільки сценарний. Сумарний бюджет всіх вищезгаданих фільмів ледве перевищив 2 мільйони доларів.

Рання фільмографія Пітера Джексона – як окремий вид мистецтва

Стривайте – запитаєте ви – і цьому чуваку через кілька років дали 300 мільйонів на зйомки настільки епічної та масштабної трилогії, як “Володар Перснів”?! При чому дозволили знімати одразу всі три фільми одночасно, протягом років? Це при тому, що сьогодні режисерам штибу Дені Вільньова дозволяють знімати лише першу частину не менш масштабної “Дюни”, наприклад, і кажуть – ти зніми спочатку один, а ми глянемо і подумаємо, давати далі бабло і дозвіл, чи ні. Це Вільньову, який вже зняв на той момент кілька крупнобюджетних фантастичних фільмів!

Але все по порядку. Як ви вже частково зрозуміли з попередньої частини, великі студії не вельми прагнули підступатись до екранізації “Володаря Перснів”. Сьогодні, коли Marvel та DC вивели потік дорогих блокбастерів на абсолютно інший рівень, про це трохи дивно чути. Але ще в 90-х все було зовсім інакше. Голлівудські гіганти не бачили у фентезі на екрані великих перспектив. Вони бачили товстенну, заплутану, переповнену подіями та персонажами книженцію, яку читають лише задроти. Компанія Disney фактично повторила помилку свого засновника, який відмовився від екранізації “Гобіта”, і проголосила, що “фентезійні фільми не заробляють грошей”. Так, це та ж сама компанія Disney, яка сьогодні володіє франшизами Marvel і Star Wars, ви не помилились.

Щоб змінити таке відношення потрібна була людина, яка пробивала б лобом впертість кіношних босів. Тож повертаємось до Пітера “дешеві-треш-фільми-категорії-B” Джексона.

 🦈 Серед акул

З творчістю професора Толкіна Джексон ознайомився ще дитиною, мультфільми кінця 70-х справили на нього неабияке враження, тож план екранізації поволі визрівав. Під час прокату “Небесних створінь” в США Джексон співпрацював зі студією Miramax та її головою Гарві Вайнштайном (ага, тим самим). Пітер та Френ навіть підписали з Вайнштайном угоду про те, що наступний свій фільм вони будуть робити саме на Miramax, про що потім неодноразово шкодували. Скориставшись здобутими зв’язками у Голлівуді (хоч і сумнівними), Джексон попросив Вайнштайна рознюхати, кому там зараз належать права на екранізацію творів Толкіна. У нього в думках було зробити трилогію, але трішки не ту, про яку ви подумали. Спочатку Джексон планував перший фільм присвятити “Гобіту”, а в другий і третій втиснути “Володаря Перснів”. Вайнштайн відкопав інформацію стосовно прав і тут ми зустрічаємо нашого старого друзяку Сола Заенца, про якого ми вже згадували в першій частині матеріалу.

Голлівудські хижаки – Вайнштайн і Заенц

Втім, виявилось, що Заенц повністю володіє лише правами на “Володаря Перснів”, а от “Гобіта” ділить з іншими лицями. Вайнштайн не захотів морочитись з правами, тож спробував домовитись з Заенцом лише щодо “Володаря”. Вони разом щойно закінчили спільну роботу над “Англійським пацієнтом”, під час якої добряче розсварились, тож переговори були скрипучими та довгими, і затягнулись кілька років.

Джексон не став бездіяльно очікувати і взявся тим часом за роботу від студії Universal, а саме зняв комедійний фільм жахів “Страшили”. Для режисера це був своєрідний прорив. По-перше, це був його дебютний фільм у Голівуді, за межами рідної Нової Зеландії (куди він, як ми знаємо, вже зовсім скоро повернеться, щоб прославити її на весь світ). По-друге, бюджет склав цілих 26 мільйонів, з таким розмахом Джексон ще не працював. По-третє, це було кіно з всесвітньо відомими зірками, головну роль там зіграв Майкл Дж. Фокс aka Марті Макфлай з майбутнього (це, на жаль, була його остання роль в кіно, хвороба Паркінсона взяла своє, тож актор вийшов на передчасну пенсію). Universal були в захваті від роботи з Джексоном і запропонували йому роботу мрії – зняти таки римейк “Кінг Конга”, вже трохи з більшими можливостями, ніж були в режисера в 9 років.

Договір з Вайнштайном все ще був актуальним, фільм “Страшили” і так його порушив, що не радувало Гарві. Але переговори про права на “Володаря Перснів” все ще тривали, тож Джексон вирішив погодитись на пропозицію Universal, чим вибісив Вайнштайна остаточно.

“Кінг Конг” був в активній розробці, левова частина роботи на пре-продакшені була зроблена. Тим часом “Страшили” вийшли в прокат і… з тріском провалились, навіть не окупившись. Шоковані Universal швидко заморозили проект “Кінг Конга”, адже там вони ризикували значно більшими грошима, продовжуючи працювати з Джексоном. Пітеру довелось чекати на здійснення цієї своєї мрії ще довгих десять років, коли вже після виходу і тріумфу “Володаря” він таки перезняв культову голлівудську історію.

Свого “Кінг Конга” Джексон таки зніме в 2005-му

Джексону нічого не залишалось, як повертатись до лап Вайнштайна, який тільки того і чекав. З правами на “Володаря” питання було вирішене, Miramax були готові виділити АЖ 75 мільйонів на два фільми. Джексон з дружиною продовжили роботу над сценарієм (дві частини мали б називатись “Братство Персня” та “Війна Персня”), коли у Вайнштайна раптом урвався терпець і з’явились нові дивні ідеї. Тепер він хотів, щоб режисер запхнув усю трилогію в один 4-годинний фільм, до того ж для більшого драматизму історії запропонував убити в процесі одного з гобітів. Джексон категорично не погодився на такі умови, після чого конфлікт набрав обертів і Вайнштайн поставив ультиматум – або Джексон знаходить собі студію, яка згодна ризикувати і знімати два фільми, а також повинна буде компенсувати Miramax всі, вже понесені на той момент, витрати, або Вайнштайн бере режисера “Закоханого Шекспіра” і сценариста драми “Крило голубки” та знімає фільм так, як сам захоче. Страшно навіть уявити, що вийшло б у підсумку.

Зазвичай такі процеси затягуються на роки, навіть за участі топових режисерів і гарантовано прибуткових проектів. Голлівудська акула Вайнштайн дав, по суті ще початківцю, Джексону на все про все 4 тижні. Якби режисер не встиг знайти студію, зацікавлену у зйомках, фільм було б втрачено ще на етапі зародку.

🤝 Why do you want to do two films?

Команда Джексона в складі його дружини Френ Уолш, їх соавтора Філіпи Боєнс та голови Weta Workshop Річарда Тейлора зробили фейкове виставочне відео, такий собі 30-хвилинний трейлер, де були продемонстровані вже частково готові декорації, мініатюри з правильно виставленим світлом, згенеровані на комп’ютері величезні армії, та награні інтерв’ю з учасниками процесу. Відео покликане було вселити потенційним інвесторам довіру до проекту, який нібито вже майже готовий до зйомок (насправді ж і близько ні). Як пізніше назвав це відео сам Джексон: “найважливіший фільм, який я зробив у житті”. До речі, про Weta Workshop – цю компанію, яка займалась спецефектами, Тейлор заснував в кооперації з Джексоном, а в 2021-му її було продано за величезні гроші, що офіційно зробило Пітера Джексона мільярдером.

Детальна мініатюра Рівендела – лише одна з багатьох, зроблених Weta Workshop для зйомок трилогії

Але повернемось до 4-тижневого марафону, під час якого Джексон і ко обдзвонили буквально всі наявні кіностудії, пропонуючи їм взятись за “Володаря Перснів”. Вони готові були вилітати з касетою з “трейлером” будь-якої миті для проведення повноцінного пітчингу, але все, що вони чули, було “ні, ні, не цікаво, ні”. Зрештою, залишилось всього два кандидати – New Line та Polygram. Спочатку зустрілись з Polygram, і ті наче б то й були не проти ризикнути, але саме в той час компанія перебувала в процесі продажу, тож люди з Polygram попросили зачекати кілька тижнів, і повернутись до розмови. У Джексона рахунок йшов уже не на тижні, а на дні.

За словами Джексона, зустріч зі своєю останньою надією, компанією New Line Cinema, сам Пітер кілька разів переносив під вигаданими причинами, створюючи враження, ніби режисер був дуже зайнятий. Треба сказати, що сама студія в 90-х переживала не найкращі часи. Їх старі франшизи “Жах на вулиці В’язів” та “Техаська різанина бензопилою” вже не приносили таких прибутків, а останні фільми “Маска” та “Тупий і ще тупіший” теж не стали супер касовими хітами.

Нарешті діло таки дійшло до зустрічі, Джексон показав касету з підготовленим відео продюсерам, після чого тодішній голова New Line Боб Шай сказав: “Чого я не можу зрозуміти, так це – чому ви хочете робити 2 фільми?” Джексон пізніше згадував, що подумав у той момент: “Ну приїхали. Ці теж хочуть впхнути все в один фільм… Знову та ж сама історія” Але Шай продовжив: “Навіщо робити два фільми по трьом книгам? Чому б не зробити три фільми?”

І так було заключено ідеальний союз на небесах.

New Line Cinema зірвали джекпот

Це був чистий стрибок віри. New Line не лише погодились виділити майже 300 мільйонів доларів, але і дозволили робити один великий продакшн на всі три фільми, що здешевило б процес, але в разі невдачі – фактично означало б неминуче банкрутство для студії. Проте, пішовши ва-банк з цим скаженим новозеландцем, Боб Шай не прогадав – результат перевершив будь-які очікування.

Але до результату було ще дуже далеко, спочатку все це потрібно було зняти. А про це поговоримо у наступній частині. Не перемикайтесь!

Першу частину можна знайти тут.

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...