Реклама

🐇 The Matrix has you! 5 найцікавіших фанатських теорій зі світу Матриці

Čytaty latynkoju
🐇 The Matrix has you! 5 найцікавіших фанатських теорій зі світу Матриці
  1. Головна
  2. Кіно і серіали
  3. 🐇 The Matrix has you! 5 найцікавіших фанатських теорій зі світу Матриці
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Зовсім скоро в прокат виходить нова стрічка Лани Вачовськи «Матриця: Воскресіння». Пройшло більш ніж 20 років з прем’єри першого фільму, а фанати все ще будують теорії й намагаються зрозуміти, що саме режисери мали на увазі. Ми вирішили пригадати, чому цей фільм досі нас хвилює і які неймовірні гіпотези встигли виникнути за цей час. Хтозна, може в стрічці «Матриця: Воскресіння» одна з них підтвердиться.

Чому «Матриця» стала легендарною

Історія Вачовські була настільки сміливою і випереджала час, що стала дайджестом всіх досягнень масової культури та соціальної філософії станом на 1999 рік. Фільм був у авангарді тодішньої кіноіндустрії, особливо візуально.

Однак також важливо згадати, що творчий процес часто звертається походить із несвідомого. Можна припустити, що Вачовські створюючи трилогію навіть не думали робити історію, що потребує декодування, адже важко не впізнати білого кролика, біблейські образи, а про «месію» нам заявляють прямим текстом. Вони розкидали символи, знаки та посилання на поп-культуру, створивши справжню міфологію.

Та легендарним цей фільм робить не продуманість кожної деталі, а простір для інтерпретації, яка призвела до появи справжнього культу. Тож дізнаймося, які далеко зайшла уява фанатів «Матриці».

Зіон — частина матриці

Довгий час інтернетом поширювалось ствердження, що спочатку планувався сценарій із двома рівнями Матриці і насправді Зіон — це теж імітація. Це називається теорією «матриця в матриці».

Це пояснює низку логічних розбіжностей. Наприклад, Нео, який використовує свої здібності за межами Матриці, або можливість агента Сміта контролювати Бейна після того, як він залишив Матрицю.

Популярність цієї теорії цілком зрозуміла — це зробило б фінал фільму ще більш дивовижним та моторошним. Існує  багато теорій, які основані на тому, що місто людей — несправжнє, ми ще повернемось до цієї теми.

Насправді жодних підтверджень про існування іншого сценарію та альтернативного фіналу не існує, тож це швидше схоже на вигадки інтернету.

Морфеус — програма

Ім’я Морфеуса відсилає до Морфея, бога сновидінь з давньогрецької міфології. Персонаж Морфеуса допомагає «прокинутись» людям, що під’єднані до Матриці. У розмові з архітектором про невдалі версії Матриці Нео каже фразу, яка дослівно переводиться: «Проблемою є вибір».

Трохи теорії, яка допоможе краще зрозуміти світ Матриці. Є два методи програмування: імперативний і декларативний. Імперативний метод передбачає точний, покроковий шлях до бажаного результату. В декларативному методі вказується тільки бажаний результат і програма сама знаходить шлях розв’язання проблеми для виконання задачі. А як зазначалось вище: «Проблемою є вибір». Цікаво, що перша робоча програма, що використовувала декларативний метод називалась Oracle.

Саме через відсутність вибору для людей, попередні версії Матриці не зазнали успіху. Але згадаємо, хто дає можливість вибору для Нео майже на початку фільму — «червона або синя таблетка»? Морфеус.

Можливо, Оракул і Морфеус — це частини декларативної програми, що створив архітектор. Оракул прораховує шлях до результату, а Морфеус виявляє людей, які уві сні несвідомо бунтують проти світу, що створив архітектор і «пробуджує» їх, надаючи можливість обирати. Якщо уявити, що Зіон — частина Матриці, то Морфеус — провідник бунтарів, які насправді тішаться «реальним» світом і не заважають світові Архітектора. Щоб історія була правдоподібною, звісно, потрібен герой, «обраний». І це ще одна задача Морфеуса — знайти його і вести по шляху, до вибору. А кінець подій вже давно придуманий Оракулом.

Сайфер — «обраний»

Один з головних антагоністів першої частини міг бути тим самим «спасителем». В розмові з Нео, він зазначає, що це не перший раз, коли Морфеус сказав, що знайшов обраного. За задумом архітектора, дії обраного повинні призвести до загибелі майже всього людства і саме Сайфер підписує смертний вирок на вечері з агентом Смітом. Але Сайфер не став новим месією, тому що обрав першу версію Матриці.

Саті — новий Оракул


Деякі вважають, що маленька дівчинка, з якою Нео знайомиться на станції метро не є безцільною програмою, за яку її видає тато. Можливо, вона є потенційним оновленням до програми Оракул.

Під час третього фільму ми бачимо, як Саті допомагає Оракулу готувати печиво. Знову символізм? Це може бути образ молодої надважливої програми, яка бере участь в створенні світу разом із матір’ю Матриці.

Машини насправді рятують людство

Нам відомо, що за роки до подій «Матриці» людство вступило у війну з машинами. А чи чули ви про «Аніматрицю»? Це — антологія коротких аніме-OVA, пов’язаних між собою загальною тематикою  всесвіту «Матриці».

Одна з серій присвячена початку війни людей і машин, де людство показують зовсім з іншого боку. Люди жорстокі, агресивні до машин, що намагаються розв’язувати проблеми дипломатично. Ще в фільмі нам говорять, що «спалене небо» — рішення людей. Стало очевидно, що людство потонуло в жорстокості, відкинуло мораль і навряд чи мало шанс на світле майбутнє.

Згадаємо перший закон робототехніки: «Робот не може заподіяти шкоду людині, або своєю бездіяльністю дозволити, щоб людині була заподіяна шкода».

Тож припустимо, просто припустимо, що все що ми бачили в фільмі — це насправді заходи машин для порятунку людства. Тому роботи створили умови, щоб підтримувати людей живими та щасливими в змодельованій реальності. Інакше навіщо машинам докладати стільки зусиль, щоб переконатися, що їхнім заклятим ворогам було добре і зручно?

Власна теорія

Майбутнє неможливо без взаємодії людей і машин. Попередні обрані та версії Матриці були невдалими через неготовність людства до мирного співіснування. Уявимо, що обраний — це збірний образ якостей, що мають люди. Але тільки Нео обирає врятувати Трініті й тільки він вирушає в місто машин, щоб вести перемовини. Підключившись до Матриці в місті машин, головний комп’ютер зчитує його код ідеальний код обраного. Особливим Нео робить любов і людяність. А знаючи код обраного, що завадить машинам завантажити його у свідомість інших людей? І саме це дає надію на майбутнє як для світу машин, так і для людства.

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...