Реклама

👕 «Персонаж» як ескапічний блокбастер

Čytaty latynkoju
👕 «Персонаж» як ескапічний блокбастер
  1. Головна
  2. Кіно і серіали
  3. 👕 «Персонаж» як ескапічний блокбастер
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

У 2020 році кінопрокат мав врятувати «Тенет» Крістофера Нолана, а у 2021 році Дені Вільнев зі своєю «Дюною». Поки стрічка із Тімоті Шаламе не відкрилая у кінотеатрах США та Китаю, говорити про її повноцінний успіх рано. Але вже є кіно, яке майже без зусиль, потужної драматургії і з невеликою кількістю суперзірок відкрило портал для збагачення продюсерів. Йдеться про «Персонажа» з Раяном Рейнольдсом та Тайкою Вайтіті. 

Сюжет блокбастеру розгортається у світі, де всі грають в гру Free City – щось середнє між GTA V та The Sims. У цій грі головний герой Гай дізнається, що він може бути вільним від рутини та робити вибір за себе, а по інший бік екрану розробники здогадуються, що винайшли штучний інтелект. Тепер їм треба зберегти його, адже зовсім скоро гру перезапустять та зітруть Гая зі старої версії. 

З бюджетом у близько 125 мільйонів доларів стрічка зібрала у світі 318,5 мільйонів. І це не враховуючи прокат у Китаї, який часто стає вирішальним показником успіху. В Україні показники не гірші – 57,4 мільйонів гривень. Для порівняння «Дюна», яка має більше підґрунтя для кращих зборів за перший вікенд зібрала майже 34 мільйони в Україні. На перший погляд здається, що Раян Рейнольдс – ключова фігура у тому, щоб врятувати фільм від касового провалу, але його інше кіно, яке виходило під час пандемії («Тілоохоронець дружини кілера») ледве зібрало 70 мільйонів доларів при такому ж бюджеті. 

Насправді успіх «Персонажа» продиктований грамотним використанням всіх людей та об’єктів, які допомогли б монетизувати проєкт та перетворити його у майбутню франшизу. Недарма Рейнольдс швидко затвітив про бажання Disney зробити сиквел. Студія зіграла не останню роль у фільмі, надавши доступ до своєї власності. Тим самим, у кіно вдалося заманити тих, хто любить Marvel, «Зоряні війни» та відеоігри у жанрі Action-Adventure.

«Персонаж» врешті-решт пропонує і те, на чому піднялися ситкоми на стрімінгах. Мова йде про їхню ескапічну природу, яка дисоціюється з реальним життям. Так, ситуації та поведінка головних героїв впізнавані, але через розважальну оптику вони досягають того абсурду, щоб розслабитися та посміятися з персонажів. До того ж, «Персонаж» заграє і з арт-кіно. «Шоу Трумана» та певною мірою «Матриця» сюжетно перегукується з тим, що бачимо на екрані. Що і казати, прем’єра фільму з Рейнольдсом відбулася на престижному кінофестивалі у Локарно. 

Але кумедно не те, що мейнстримне кіно потрапляє на фестиваль, а те, що у кінопрокаті стрічка отримала таку назву. У 2007 році виходила трагікомедія Марка Форстера з Віллом Феррелом, який зіграв податкового інспектора. Головний герой усвідомлює, що знаходиться всередині нудної книжки, а його письменниця планує вбити персонажа наприкінці. Вгадайте, як називалося це кіно в українському прокаті? 

Тікати від реальності у фікцію пробували не лише Джим Керрі, Вілл Фаррел та Раян Рейнольдс. Це лише найбільш популярні актори, які зважлися приміряти на себе «оригінальний» концепт. Але у випадку із «Персонажем» 2021 року вдалося зрозуміти, що у пандемію можна заробити грошей на кіно. І відтепер цей рекорд захочуть перебити інші продюсери.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...