Реклама

👽 У Франківську відбудеться кінофестиваль стрічок, знятих в форматі 4:3

Здавалось би, формат 4:3 мав би бути повністю забутим. Але ні.
Čytaty latynkoju
👽 У Франківську відбудеться кінофестиваль стрічок, знятих в форматі 4:3
  1. Головна
  2. Кіно і серіали
  3. 👽 У Франківську відбудеться кінофестиваль стрічок, знятих в форматі 4:3
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Здавалось би, формат 4:3 мав би бути повністю забутим. Але ні.

Коли ми дивимося кіно на великому екрані, то рідко звертаємо увагу на полотно та його розмір. Нам важливіше те, що зображено. Але в кіномистецтві формат зображення та саме зображення. Розмір екрану впливає на жанр, естетику та навіть сюжет фільму.

Класичним форматом для кіно ще з часів братів Люм’єрів вважався кадр 4:3. Але з часом формати почали мінятися — спочатку через перехід від німого кіно до звукового, потім через розповсюдження домашніх телевізорів. В результаті виникла ціла низка широкоекранних форматів для кінотеатрів, які примусили режисерів по-іншому будувати мізансцени.

Здавалось би, той найперший формат 4:3 мав би бути повністю забутим. Але ні. Режисери часом використовують його до сьогодні, аби викликати у глядача специфічний естетичний відголосок.

В вересні у Франківську вперше відбудеться фестиваль саме таких фільмів. Фестиваль короткого метру 4:3 придумав Олександр Гойсан та залучив до команди кураторку франківської галереї «Асортиментна кімната» Аню Потьомкіну та молоду кіноакторку Соню Слюсаренко Разом вони заручилися підтримкою СУК («Сучасного українського кіна») та ГО «Кінокомісія Івано-Франківська», а згодом отримали грант від громадського ресторану Urban Space 100.

Тож, тепер офіційно: Фестиваль короткого метру 4:3 відбудеться 23-25 вересня у Івано-Франківську на базі «Асортиментної кімнати», Палацу Потоцьких та на території Котельно-зварювального 63 заводу. Окрім показів фільмів, фестиваль включатиме серію публічних подій — лекцій, дискусій та воркшопів від українських режисерів та режисерок. Всі деталі — на ФБ-сторінці фестивалю.

До речі, що для галереї «Асортиментна кімната» фестиваль стане продовженням серії щотижневих кіноклубів авторського кіна, яка була започаткована восени 2020 року та триває досі.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...