Реклама

🤓 5 книг про кіно на «Книжковому Арсеналі» 2021

Від коміксів до енциклопедії світової анімації. 
Čytaty latynkoju
🤓 5 книг про кіно на «Книжковому Арсеналі» 2021
  1. Головна
  2. Кіно і серіали
  3. 🤓 5 книг про кіно на «Книжковому Арсеналі» 2021
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Від коміксів до енциклопедії світової анімації. 

Українські видавництва все ще рідко замовляють переклади на іноземні книги про кіно. І мова йде не лише про розкішні арт-буки, присвячені Весу Андерсону, але й хіти продажів за кордоном. Поки що у сегменті кіновиробництва найкраще представлений нон-фікшн про індустрію, зокрема про Netflix та Pixar. Подеколи на поличках магазинів можна зустріти книги про «Твін Пікс» або авторські підбірки фільмів.

На «Книжковому Арсеналі», що відбудеться з 23 по 27 червня у київському Мистецькому арсеналі, можна вполювати кілька примірників якісної літератури, тому ми зібрали п’ять книг, які не варто пропускати.

🤓 «Кіношно». Графічна мандрівка світом кіно — Едвард Росс

Літературознавиця Ірина Ніколайчук адаптувала українською блискучу оповідь у коміксах про кіно. Автор Едвард Росс наслідує Скотта Макклауда і сам перетворюється на комікс-персонажа, який веде глядача історією кінематографу.

Головна перевага над подібними книгами – розважливість, що допомагає згадати стрічки або заохотити до перегляду. Навряд чи «Кіношно» може запропонувати глибоке дослідження теми, але автор чудово жартує про класику та Новий Голлівуд.

😲 «Світова історія анімації. Книга перша» — Джаннальберто Бендацці

«Світова історія анімації» — це ґрунтовне занурення у вир мальованих історій, яке розпочинається від фактичної появи кінематографу до Золотої доби, що тривала до 1950-х. Том поділений на країни, де знайшлося місце не лише США та Європі, але й азійським та африканським країнам. Є розділ і про Україну, яка не могла на той час похвалитися помітним результатом. 

Втім, автор згадує прояви українських кінематографістів у науч-попі. Джаннальберто Бендацці добре структурує книгу та дає інформацію, яку не знайти в інших підручниках по історії анімації. 

🎥 «Живе кіно» — Френсіс Форд Коппола

Вперше українською мовою виходить книга режисера, та ще й того самого, який зняв «Хрещеного батька», «Апокаліпсис сьогодні» та «Розмову». Коппола ділиться своїм досвідом на сторінках нон-фікшену, розповідає про методи та прийоми роботи не в знуджених інтонаціях, а з вайбом адреналінщика, який власноруч відтворив В’єтнамську війну.

Помітно, як автору не вдається структурувати думки, але натомість він дарує багато інсайдів зі знімального майданчика.

Мій улюблений — треба спільна вечеря, щоб команда фільму подружилася. Цю настанову також вважав за необхідне Федеріко Фелліні: не можна знімати, якщо поряд немає хорошого італійського ресторану. 

🧐 «ВУФКУ. Lost & found» — Довженко-центр

Каталог дослідницького проєкту Довженко-центру складає враження епохальної літератури. У книзі зібрана інформація про Всеукраїнське фотокіноуправління, яке працювало у 1920-х та розповсюджувало творчість Олександра Довженка, Дзиґи Вертова та Леся Курбаса.

Шість письменників/ць (Олександр Ірванець, Тетяна Малярчук, Олексій Нікітін Антон Санченко, Наталка Сняданко та Ірина Цілик) відтворили художні тексти за мотивами сюжетів фільмів ВУФКУ. 

Вам точно не знайти кращої енциклопедії про проєкти державної організації, яка вплинула на світовий кінематограф.

🍿 «Ця ідея ніколи не спрацює! Неймовірна історія заснування Netflix» — Марк Рендольф

В Україні є безліч книг про Netflix, але лише одна — унікальна, адже її написав співзасновник стрімінгового сервісу Марк Рендольф. У його ідею фільмів онлайн ніхто не вірив, а зараз з цією людиною веде комунікацію Квентін Тарантіно, Мартін Скорсезе та Альфонсо Куарон. Але треба зважати, що Рендольф покинув Netflix у 2003 році, тому це лише історія про старт, а не швидкий розвиток. Попри те, що книгу класифікують як бізнес-літературу, вона легко читається. Тому якщо боїтеся запускати стартап, це хороша психологічна допомога для початку. 

📚 Про «Книжковий Арсенал»

Цьогоріч на фестивалі відбудеться 261 подія й протягом п’яти днів на «Книжковому Арсеналі» презентують тисячі книжок.

Захід відбудеться з дотриманням карантинних норм. Квитки доступні лише подобово: звичайний на день — 100₴, пільговий — 50₴. Придбати їх можна за посиланням. Програма фестивалю доступна тут

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...