Реклама

«Апетиту немає» — як захистити свої права в закладах харчування

Чи має право ресторан встановлювати розмір мінімального замовлення, чи мусить клієнт платити за випадково розбиту склянку і чи обов'язково залишати чайові? Обговорюємо ситуації, які можуть зіпсувати відпочинок, — та законодавче підґрунтя подальших ваших дій
Čytaty latynkoju
«Апетиту немає» — як захистити свої права в закладах харчування
  1. Головна
  2. Картки
  3. «Апетиту немає» — як захистити свої права в закладах харчування
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Чи має право ресторан встановлювати розмір мінімального замовлення, чи мусить клієнт платити за випадково розбиту склянку і чи обов'язково залишати чайові? Обговорюємо ситуації, які можуть зіпсувати відпочинок, — та законодавче підґрунтя подальших ваших дій

    Ви йдете в кафе, бар чи ресторан, аби відпочити й насолодитися смачною їжею, а натомість кілька годин з’ясовуєте стосунки з персоналом закладу. Таке собі «очікування vs. реальність». Ми вирішили розібрати найпоширеніші ситуації в закладах громадського харчування, які можуть не лише зіпсувати апетит, але й добряче полоскотати нерви.

    Що робити, якщо вам невчасно подали страву

    Ви прийшли пообідати в кафе, а замість обіцяних 10 хвилин страву вам несуть годину — що робити? У такому випадку закон на вашому боці. Стаття 10 закону Україну «Про захист прав споживачів» зазначає:

    Споживач має право відмовитися від договору про виконання робіт (надання послуг) і вимагати відшкодування збитків, якщо виконавець своєчасно не приступив до виконання зобов’язань за договором або виконує роботу так повільно, що закінчити її у визначений строк стає неможливим.

    Тобто, якщо заклад харчування порушив терміни надання послуг, ви не лише можете відмовитися оплачувати ці послуги, але й вимагати від нього грошової компенсації. Проте, швидше за все, домогтися відшкодування збитків вдасться лише через суд.

    Чи має право заклад включити чайові у ваш чек

    Повечерявши в закладі громадського харчування ви отримуєте чек «із сюрпризом». Як бути, коли ресторан змушує вас сплатити певний відсоток від суми замовлення за обслуговування персоналом?

    Такі дії — це порушення законодавства, тому що клієнтові виставляють рахунок за послугу, котрої він не замовляв. Клієнт має повне право не оплачувати роботу офіціантів додатково, якщо вважає за потрібне, навіть якщо вона порахована в чеку. Та й загалом, обов’язкові чайові в рахунку — не найкраще рішення для будь-якого закладу. Таким чином персонал позбавляють стимулу якісно обслуговувати всіх клієнтів.

    Чи законне поняття «мінімальне замовлення»

    Чи мають право заклади харчування встановлювати розмір мінімального замовлення? Якщо ви приходите в кафе чи ресторан, і вам повідомляють, що мінімальне замовлення має становити 100 грн — це пряме порушення закону України, а конкретніше — ст. 5 ЗУ «Про захист прав споживачів»:

    Держава забезпечує споживачам захист їх прав, надає можливість вільного вибору продукції, здобуття знань і кваліфікації, необхідних для прийняття самостійних рішень під час придбання та використання продукції відповідно до їх потреб…

    Отже, ніхто не має права обмежувати вас у виборі. Якщо ж заклад відмовляється вас обслуговувати, аргументуючи недостатньою сумою замовлення, ви можете домогтися відшкодування збитків через суд.

    Розбили посуд — треба платити. Чи ні?

    За законом, коли ви приходите в заклад громадського харчування, то автоматично укладаєте публічний договір із власником і приймаєте правила цього закладу. Отже, власник може вимагати від вас відшкодування збитків. Та є й інший бік медалі: вас мали ознайомити з умовами договору. Зазвичай, ці умови вказуються в меню у вигляді розцінок за розбитий посуд. Якщо ж такої інформації вам не надали заздалегідь, ви маєте право не платити за розбиту склянку чи тарілку.

    Якщо ви вирішили заплатити за випадково розбитий посуд, вам обов’язково мають принести чек про сплату.

    Неправильна вага страви — що робити

    Офіціант приніс страву, яку ви замовляли, але порція видається меншою, ніж зазначалося в меню. Як діяти в такій ситуації?

    Пам’ятайте, що права споживачів передбачають правдиву інформацію і її виконання. Якщо в меню сказано, що порція складає 150 г, то стільки вам і мають подати. Маєте сумніви щодо відповідності ваги страви? У закладі повинні бути контрольні ваги, а ви маєте законне право ними скористатися.

    Якщо страва в меню й у реальності відрізняється

    Чи можете ви відмовитися сплачувати за страву, якщо вона має вигляд відмінний від зображеного в меню? Ще й як можете! Заклади громадського харчування зобов’язані вказувати повну інформацію про свою послугу.

    Якщо ж ви помітили не лише зовнішню невідповідність, але й відмінність в інгредієнтах, це є серйозним порушенням законодавства з боку закладу харчування. По-перше, підприємство зобов’язане забезпечити наявність усіх страв і напоїв, що зазначені в меню. По-друге, офіціант повинен повідомити клієнта про заміну певних інгредієнтів. Про це нагадує  ст. 4 ЗУ «Про захист прав споживачів»:

    Споживачі під час придбання, замовлення або використання продукції, яка реалізується на території України, для задоволення своїх особистих потреб мають право на необхідну, доступну, достовірну та своєчасну інформацію про продукцію, її кількість, якість, асортимент, а також про її виробника.

    Чому це так важливо? У клієнта може бути алергія на певні інгредієнти, і надання закладом харчування неповної інформації може нести загрозу здоров’ю та життю споживача. Інформація повинна бути надана клієнту до придбання ним товару чи замовлення роботи (послуги).

    Як варто діяти в подібних ситуаціях

    Перш за все, слід викласти проблему, з якою ви зіткнулися в закладі, у книзі відгуків та пропозицій. Якщо  адміністрація не відреагує на вашу скаргу, ви можете звернутися за допомогою до міського відділу управління у справах захисту прав споживачів. Пам’ятайте, фото- та відеофіксація порушень, які ви помітили в кафе чи ресторані, може суттєво допомогти вам у боротьбі за справедливість.

    Нагадаємо, раніше ми писали про те, як захиститиЩо робити, коли продавець вимагає показати вміст сумки свої права в магазині.

    Share
    Написати коментар
    loading...