Реклама

Що робити, коли продавець вимагає показати вміст сумки

Чи може охоронець супермаркету оглядати вміст вашої сумки, як повернути товар неналежної якості та що робити, коли вартість товару на полиці та на касі відрізняється? На часі дізнатися як захистити свої права в магазині
Čytaty latynkoju
Depositphotos
Що робити, коли продавець вимагає показати вміст сумки
  1. Головна
  2. Картки
  3. Що робити, коли продавець вимагає показати вміст сумки
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Чи може охоронець супермаркету оглядати вміст вашої сумки, як повернути товар неналежної якості та що робити, коли вартість товару на полиці та на касі відрізняється? На часі дізнатися як захистити свої права в магазині

    Кожен хоча би раз у житті потрапляв у конфліктну ситуацію в магазині. Продавець забороняє торкатися одягу на вішаках, охоронець змушує залишити рюкзак у комірці, адміністратор відмовляється повертати гроші за товар неналежної якості — цей список можна продовжувати і продовжувати. Так і я, після чергової неоднозначної ситуації в супермаркеті, вирішила звернутися до букви закону.

    «У нас карткою не можна розраховуватися»

    Уявляємо ситуацію: ви набрали візочок продуктів, вистояли в довгій черзі, касир довго пробивав усі товари, аж раптом, як грім серед ясного неба, лунає фраза «а в нас тільки готівковий розрахунок». Головне в цьому випадку не дивитися в очі тим, хто стоїть у черзі позаду вас. А що ж робити?

    Перше й найважливіше — не боятися відстояти свої права, якщо продавець намагається вивести вас на конфлікт. У такій ситуації закон цілком на вашому боці. За обмеження або відмову в реалізації прав споживачів щодо вільного вибору продукції та форм її оплати встановлено штраф у розмірі п’ятисот неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто 8,5 тис грн. Це означає, що ви можете вимагати в постачальників товарів і послуг приймати в оплату електронні засоби платежу. У разі відмови в проведенні розрахунку звертайтеся до Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів.

    «Не чіпайте сукню руками, ми самі покажемо»

    Ви маєте право оглядати, обмацувати та приміряти товари, які плануєте придбати. Якщо ж працівники магазину стверджують зворотнє, посилайтеся на Закон України «Про захист прав споживачів».

    «Споживач має право на вільний вибір товарів і послуг у зручний для нього час… Продавець (виконавець) зобов’язаний всіляко сприяти споживачеві у вільному виборі продукції та форм її оплати».

    Також за Правилами роздрібної торгівлі непродовольчими товарами суб’єкт господарювання зобов’язаний створити споживачу зручні умови для ознайомлення, вибору та примірки швейних, трикотажних, хутряних, овчинно-шубних (кожухових) товарів і головних уборів.

    «З рюкзаком не можна, залиште в шафці»

    У такій ситуації, певно, опинявся кожен. А от чи дійсно з рюкзаком «не можна» знають не всі. Тут усе досить неоднозначно. За законом суб’єкт господарювання зобов’язується:

    • забезпечити доступ споживачів до торговельних об’єктів без
      здавання на збереження особистих речей, крім товарів, реалізація
      яких здійснюється в таких торговельних об’єктах;
    • створити умови для збереження речей споживачів, у разі, коли
      вхід до торговельного об’єкта з товарами, які реалізуються в таких
      закладах, заборонено.

    Це означає, що ви не повинні залишати в скрині пакет, сумку чи рюкзак, якщо тільки всередині немає речей, що наявні в асортименті магазину. А як бути з відповідальністю?

    У Цивільному кодексі України вказано наступне:

    • прийняття речі на зберігання може підтверджуватися видачею поклажодавцеві номерного жетона, іншого знака, що посвідчує прийняття речі на зберігання;
    • якщо строк зберігання в договорі зберігання не встановлений і не може бути визначений виходячи з його умов, зберігач зобов’язаний зберігати річ до пред’явлення поклажодавцем вимоги про її повернення».

    Отже, навіть якщо весь магазин обклеєно оголошенням про те, що адміністрація не несе відповідальності за збереження речей, законодавство України стверджує зворотнє. Пам’ятайте, що суб’єкт господарювання зобов’язаний забезпечити збереження довірених йому речей цілими й неушкодженими.

    «Покажіть що у вас там у сумці»

    Яким би сильним не було бажання охоронця магазину зазирнути всередину вашої сумки, у нього немає на це права. Законом України встановлено, що проводити огляд осіб і речей, що знаходяться при них, транспортних засобів, вилучати документи та предмети, що можуть бути речовими доказами мають право лише співробітники правоохоронних органів.

    Як діяти, якщо вас змушують показати особисті речі? По-перше, нагадати працівникам магазину про камери відеоспостереження, до яких вони можуть (і мають) звернутися за виникнення будь-яких підозр щодо вашої персони. Якщо ж цього виявляється недостатньо і вам продовжують висувати претензії — викликайте поліцію. Звичайно, якщо вам дійсно немає за що хвилюватися.

    «В магазині фотографувати заборонено — там намальовано»

    Немає значення чи ви хочете зробити знімок светра вашої мрії, чи хочете зафіксувати розбіжність у ціні на полиці та на касі — працівники магазину не мають права вам забороняти.

    Якщо ж вам перешкоджають у фотозйомці, не посоромтеся заявити про свої права. Конституцією України встановлено наступне:

    «Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати й поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб — на свій вибір» — Ст. 34

    «Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація ніким не може бути засекречена» — Ст. 50

    «Ми ще не замінили цінники, а в комп’ютері ціна вже нова»

    Купуючи будь-який товар, ви укладаєте з магазином договір купівлі-продажу. У Цивільному кодексі України зазначається, що покупець зобов’язаний оплатити товар за ціною, встановленою в договорі купівлі-продажу. Тобто, беручи з полиці коробку цукерок, ви орієнтуєтеся на вартість, зазначену на ціннику. Ціна — це умова договору, з якою ви ознайомилися й на яку погодилися. Якщо на касі з вас просять за ту ж коробку цукерок суму, відмінну від зазначеної на ціннику, це є порушенням умов договору з боку продавця.

    У такому випадку вам мають продати товар за тією ціною, про яку було повідомлено першочергово. Якщо вам відмовляються продавати товар за «старою» ціною, ви можете звернутися до суду, посилаючись на ЦК України:

    «Підприємець узяв на себе обов’язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться» — Ст. 633

    «Розбили — платіть»

    А що робити, якщо ви випадково пошкодили чи розбили товар у магазині? Чи мусите ви відшкодовувати його вартість? У Цивільному кодексі Україні сказано наступне:

    «Ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження товару переходить до покупця з моменту передання йому товару, якщо інше не встановлено договором або законом» — Ст. 668

    Отже, до моменту здійснення покупки власником товару є продавець. Це означає, що споживач (тобто ви) не зобов’язаний за нього платити.

    Ви також не мусите купувати товар, який пошкодили з необережності. Якщо вас примушують це зробити, нагадайте працівникам магазину про існування Закону України. Зокрема, у частині 2 статті 17 ЗУ «Про захист прав споживачів» йдеться, що забороняється примушувати споживача придбавати продукцію неналежної якості або непотрібного йому асортименту.

    Як писав класик, «борітеся — поборете». І нехай знання законів вам у цьому допомагає, який би продавець вам не трапився.

    Share
    Написати коментар
    loading...