Реклама

Що таке VPN і як активувати його безкоштовно за 10 хвилин

Великі корпорації знають, які вам подобаються марки одягу, що ви їсте на сніданок та з ким спілкуєтеся вечорами. Усе це завдяки збору інформації про ваші пошукові запити або дії в соцмережах. Інформаційні апетити зростають і з боку спецслужб. Захиститися допоможуть технології віртуальних мереж — VPN. Також ви зможете отримати доступ до ресурсів, які з тих чи інших прчини заблоковано чи обмежено. А як можна це зробити — чинайте протягом наступних 5 хвилин
Čytaty latynkoju
Depositphotos
Що таке VPN і як активувати його безкоштовно за 10 хвилин
  1. Головна
  2. Картки
  3. Що таке VPN і як активувати його безкоштовно за 10 хвилин
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Великі корпорації знають, які вам подобаються марки одягу, що ви їсте на сніданок та з ким спілкуєтеся вечорами. Усе це завдяки збору інформації про ваші пошукові запити або дії в соцмережах. Інформаційні апетити зростають і з боку спецслужб. Захиститися допоможуть технології віртуальних мереж — VPN. Також ви зможете отримати доступ до ресурсів, які з тих чи інших прчини заблоковано чи обмежено. А як можна це зробити — чинайте протягом наступних 5 хвилин

    Невдовзі все, що відбувається в інтернеті, у США буде відомо не лише онлайн-провайдеру, але й корпораціям, державним структурам та будь-кому, хто зацікавлений в інформації. Нещодавно Конгрес ухвалив рішення про те, що провайдери мають право продавати історію ваших дій у соцмережі чи на сайта фактично будь-кому й без вашого окремого дозволу. Так, у чужі руки можуть також потрапити дані про фінансові транзакції, медичні послуги та навіть особисте листування або й буквально дані щодо пересування та вашого поточного перебування.

    Питання захисту даних та діяльності з боку спецслужб в інтернеті актуальне не лише в США. Країни Європейського СоюзуДо 2020 року ЄС матиме безкоштовний інтернет, особливо на тлі останніх терактів, розмірковують над тим, як використовувати дані з інтернету, аби допомогти слідству й запобігати небезпекам, але не порушувати приватний простір своїх громадян. Чимало питань такого роду постають на політичному порядку денному напередодні виборів до парламенту у НімеччиніНімеччині вдалося забезпечити 85% енергії з альтернативних джерел: до якого масштабу варто контролювати соціальні мережі? Чи дозволяти спецслужбам відстежувати особисте листування? Поки що це лише розмови й важко зрозуміти, яку ж інформацію про користувачів таки справді відстежують. Тому про всяк випадок, варто розуміти, як саме можна захиститися.

    Що таке VPN

    Один зі способів захисту свої приватності – встановити Virtual Private Network (VPN). Це — віртуальна приватна мережа, що забезпечує захищену мережу або захищений зв’язок за вже наявного інтернет-з’єднання. Завдяки цій технології можна захистити приватну інформацію, не допустити крадіжки логінів чи паролів у незахищених публічних Wi-Fi точках, зробити недоступною вашу історію відвідування сайтів та обійти блокування сайтів з боку провайдерів.

    Більшість VPN – платні. Утім, є сервіси та браузери, що допоможуть безкоштовно захистити свої дані за допомогою VPN-підключення.

    Як можна скористатися безкоштовним VPN

    Для цього варто користуватися браузером Opera, яка має вбудовану програму для блокування реклами (зверність увагу, що рекламні сервіси та оголошення також можуть за вами «стежити») і безкоштовний сервіс VPN.

    Встановлення цього браузера — це 5 хвилин часу. Втім, варто мати на увазі, що Opera хоч і європейська компанія, але велика її частина була викуплена Китаєм, де, як відомо, процвітає інтернет-цензура і стеження з боку спецслужб; тому немає гарантії, що безпекова ситуація не зміниться скоро.

    Що робити, аби захистити свої дані у браузері

    • Завантажте браузер Opera
    • Увімкніть його власну програму для блокування реклами (потрібно поставити галочку у полі «Блокувати рекламу»)
    • Увімкніть VPN (потрібно поставити галочку у полі «увімкнути VPN»)
    • Активуйте скрізь HTTPS.

    Тепер ви можете користуватися браузером і бути упевненим, що спецслужби чи корпорації не назбирають зайвої інформації про вас. Ви можете обрати країну у параметрах VPN. Якщо ви оберете Нідерланди, сайт «гадатиме», що трафік надходить з Нідерландів, що ускладнює процес збору та аналізу інформації про вас.

    Чи є більш «просунуті» версії захищених браузерів

    Якщо просте приховування свого IP вас не цікавить, ви можете спробувати захищений протокол та браузер Tor. Його трохи складніше налаштовувати і працює він трохи повільніше, але якщо вас цікавить саме високий рівень безпеки, спробуйте вивчити детальну інструкцію.

    Якими іншими VPN-сервісами можна скористатися

    Більшість безкоштовних VPN від маловідомих виробників (включаючи їхні мобільні версії), можуть представляти собою потенційну загрозу вашим даним — бо насправді невідомо, через які комп’ютери та підробні IP проходить ваш трафік, чи немає у таких програмах сервісів-кейлоґерів (котрі збирають усі введені паролі, логіни чи тексти з вашої клавіатури). Тому радимо використовувати платні сервіси, якщо безкоштовні перевірені на кшталт Opera VPN чи Tor вас не влаштовують.

    Перш ніж сплачувати за будь-який платний сервіс, варто прочитати детальне порівняння таких програм за посиланням. Коректність та стабільність роботи обраного VPN-сервісу чи додатку можна перевірити за допомогою сайту ipleak.net.

    Важливий нюанс: якщо зараз ви проживаєте за кордоном (особливо в Штатах) структури кібербезпеки на кшталт NSA вноситимуть вас у списки для моніторингу, якщо ви купуєте VPN-сервіси з власної банківської картки. Тому радимо користуватися віртуальними банківськими картками або платіжними сервісами з можливістю анонімізації.

    Чи можна встановити VPN на рівні «заліза» (роутер, модем, точка доступу тощо) 

    Так, для стабільного постійного захисту можна придбати додому чи в офіс роутер із вбудованим VPN. Щоправда, основне призначення таких пристроїв — не повне маскування від моніторингу з боку вашого інтернет-провайдера чи державних спецслужб, а можливість всім пристроям у дочірніх офісах підключатися до єдиної мережі із центральним офісом, використовуючи для доступу спільну IP-адресу.

    Є моделі роутерів та точок доступу, які передбачають можливість налаштування VPN чи підключення до них сторонніх сервісів захисту від стеження. Якщо жодному із виробників роутері ви не довіряєте, можна внести модифікації за допомогою Tomato USB. Це — альтернативна прошивка для роутерів із відкритим кодом на базі Linux, що сумісна із низкою серійних моделей офісних та домашніх роутерів.

    Share
    Написати коментар
    loading...