Реклама

📚 Як та де опанувати швидкочитання: розповідаємо про техніки та способи вивчення

Якщо ви гадаєте, що час книжок давно вже минув, а світом керують відео та доповнена реальність, то ви помиляєтеся. Читання продовжує бути одним із основних способів отримання інформації. Ми читаємо всюди: статті в інтернеті, повідомлення у месенджерах, пости у Facebook. А ось як підвищити ефективність та збільшити швидкість читання утричі, ми розбирался разом із нашим партнером Readlax.
Čytaty latynkoju
📚 Як та де опанувати швидкочитання: розповідаємо про техніки та способи вивчення
  1. Головна
  2. Техно
  3. 📚 Як та де опанувати швидкочитання: розповідаємо про техніки та способи вивчення
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Якщо ви гадаєте, що час книжок давно вже минув, а світом керують відео та доповнена реальність, то ви помиляєтеся. Читання продовжує бути одним із основних способів отримання інформації. Ми читаємо всюди: статті в інтернеті, повідомлення у месенджерах, пости у Facebook. А ось як підвищити ефективність та збільшити швидкість читання утричі, ми розбирался разом із нашим партнером Readlax.

Партнер проєкту — Readlax

Спробувати застосунок

Перш ніж розпочати знайомство зі швидкочитанням, слід з’ясувати, чи потрібно воно вам. Якщо ви гадали, що швидкочитання — це про сотню прочитаних книжок на рік, то цим справа не обмежується. Навички, які ви прокачаєте, допоможуть вам швидше мислити та ухвалювати рішення, а також покращити ваші аналітичні здібності.

Це відбувається тому, що наш мозок — гнучка система. Чим більше ми його навантажуємо, тим швидше у нас формуються нейронні зв’язки, які завдяки тренуванням стають щільнішими, тож краще пропускають та обробляють інформацію.

До того ж, швидкочитання чудово підходить для опанування професійної літератури, адже у кожній сфері є власний список термінів та фраз, які часто повторюються. Людина знає їх напам’ять, тому для розуміння кокретного слова їй вистачає прочитати перші дві літери.

? Як ми читаємо

У дитинстві нам здавалося, що читання — це монотонний та безперервний процес, а для деяких навіть нудний. Насправді, не все так просто. Коли ми читаємо, наш погляд фіксується на певному слові чи групі слів протягом приблизно чверті секунди, а згодом стрибкоподібним рухом, який називають «сакада», переміщується до наступної групи. Зробивши кілька таких стрибків, ми зупиняємося на мить (0,5 с) та охоплюємо поглядом усю фразу, аби її усвідомити.

Під час швидкочитання ми робимо все так само, тому з цієї точки зору навіть із цією навичкою супергероєм стати неможливо. Втім, методики швидкочитання суттєво відрізняються від тих, які ми звикли спостерігати під час звичного читання, що збоку все ж може здатися на суперсилу.

? Які бувають техніки швидкочитання

Основа швидкочитання — це тренування периферійного зору, адже під час читання нашому мозку достатньо розпізнати лише першу, останню та декілька літер у середині, аби зрозуміти ціле слово за одну фіксацію.

Якщо ми читаємо досить довго, наш мозок адаптується та обирає найчастіші групи літер (їх називають «біграмами» та «триграмами»), щоб швидше та легше розпізнавати цілі слова за один погляд. За посиланням можна побачити найбільш популярні біграми (дві літери у середині слова) та триграми (три літери у середині слова) в українській мові.

Трохи потренувавши периферійний зір, людина може за одну фіксацію розпізнати і запам’ятати не одне слово, а 2-3 однією фразою. Це дозволить прискорити швидкість читання до понад 600 слів/хв. Більшість людей, за дослідженням науковців, читають приблизно з однаковою швидкістю на рівні 300-350 слів/хв. Водночас чемпіони зі швидкочитання досягають швидкості 4700 слів/хв.

? Популярні методики швидкочитання
  1. Швидке послідовне візуальне пред’явлення
  2. Читання «по діагоналі»
  3. Читання без зупинки
  4. Придушення субвокалізації

? Швидке послідовне візуальне пред’явлення (RSVP)

RSVP — це метод виведення інформації на дисплей, коли слова або групи слів з’являються на екрані поступово. Хоча технологія викликає суперечки, розробники застосунків із цією технологію аргументують, що лише 20% часу у процесі читання витрачається на осмислення тексту, а 80% — на рухи поглядом по сторінці. Тому техніка, яка дозволяє зафіксувати погляд в одній точці, значно заощаджує час прочитання.

У деяких дослідженнях стверджують, що техніка базується не стільки на послідовному виведенні, як на правильному вирівнюванні слів, а також на правильному підборі швидкості та ритму виведення.

↘️ Читання «за діагоналлю»

Схожим способом ми часто користувалися у школі та університеті, коли треба швидко ознайомитися з темою із підручника, котрий насправді потрібно було прочитати вдома. Загалом, під читанням «за діагоналлю» ховається одразу кілька технік швидкочитання:

  • читання «зигзагами» (звивисті рухи погляду по сторінці);
  • «охоплення» сторінки одним поглядом.

Це не допоможе нам повноцінно усвідомити прочитаний матеріал, бо наш погляд вихоплює лише окремі слова або фрази. Проте, за допомогою методу ми можемо, наприклад, оновити інформацію про матеріал, якщо читали до цього, або ознайомитись із загальним змістом.

Техніки швидкочитання

? Читання без зупинки

Ще одна техніка — читання без зупинки. Як ми вже згадували раніше, під час читання ми фіксуємося на певній групі слів, а згодом стрибкоподібним рухом переводимо погляд на іншу групу. Після декількох стрибків ми робимо невелику паузу, яка займає приблизно від 0,25 с до 0,5 с.

Тож швидкочитання без зупинки має на меті прибрати ці зупинки, а це погіршує можливість усвідомлення та запам’ятовування прочитанного. Також повністю прибрати зупинки важко, тож, скоріш за все, вони у вас все одно будуть (можливо рідше), але якість водночас сприйняття погіршиться.

? Придушення субвокалізаціі

Субвокалізація — це «голос», який звучить у нас у голові, коли ми читаємо текст. Тому багато технік швидкочитання навчають придушувати бажання проговорити про себе прочитаний матеріал та допомагають налаштовуватися на «читання очима».

Попри розповсюджені методики розвитку швидкочитання, основою все-таки залишається тренування периферійного зору. Саме воно лежить в основі різноманітних курсів та застосунків, котрі мають допомогти нам оволодіти навичками швидкочитання.

? Де вчитися швидкочитанню
  1. Оффлайн школи
  2. Відеокурси
  3. Книги
  4. Мобільні та веб-застосунки

? Оффлайн школи

В Україні послуги навчання швидкочитанню є досить розвиненими. Звичайно, не так як вивчення англійської, та все одно існує багато шкіл, що обіцяють розвинути ці навички. Середня вартість уроків у групі до карантину коливалася у середньому 2500-3000₴ за 12 уроків.

Через карантин школи скасували уроки у групах та пропонують індивідуальні заняття з викладачами за ціною у середньому 300₴/год. Тривалість навчання коливається від 3 до 6 місяців.

Найчастіше у школах використовують такі методи навчання:

  • Вправи з таблицями, які призначені для тренування периферійного зору;
  • Мнемотехніки — найпопулярніші способи запам’ятовування за допомогою візуалізацій, розстановки місць та асоціацій;
  • Вправи на тренування короткочасної пам’яті.

Плюси:

  • підтримка з боку викладача
  • глибоке занурення у процеси швидкочитання
  • регулярні тренування
  • вправи з україномовними таблицями

Мінуси:

  • довгий термін навчання
  • залежність від розкладу викладача
  • висока вартість

? Відеокурси

Ще одним популярним способом навчання, особливо під час карантину, стали онлайн-платформи. Наприклад, на порталі Udemy можна пройти курси швидкочитання від фахівців з різних країн світу.

Кращі програми за відгуками учнів:

  • Speed ​​Reading & Boost Memory (вартість — $29,99)
  • Speed ​​Reading MACHINE 3.1: How To Read 307 Books In 2020 (вартість — $20,99)

Плюси:

  • великий вибір курсів з викладачами з усього світу
  • навчання у зручному темпі
  • повернення коштів, якщо програма не підійшла

Мінуси:

  • навчання ведеться англійською мовою
  • відсутність гейміфікації
  • не орієнтований на розвиток швидкочитання українською

? Книги

Якщо ви не хочете сильно заглиблюватися у швидкочитання, але прагнете покращити процес читання, радимо звернутися до книжки «Прорив у швидкості читання». Її автор — Пітер Камп — експерт зі швидкочитання, який понад 20 років досліджував цю тему.

Завдяки простій та ефективній методиці ви зрозумієте, як швидше сприймати й запам’ятовувати текст та які методи застосовувати. Книга побудована за принципом: один день — один розділ.

Переваги:

  • небагато часу на освоєння (достатньо 30 хвилин на день)
  • наявність практичних вправ
  • чіткий план тренування
  • вартість

Мінуси:

  • зменшення мотивації через відсутність тренера та ігрового процесу
  • підходить швидше для ознайомлення зі швидкочитанням, аніж для глибокого занурення

? Веб та мобільні застосунки

Крім онлайн-курсів, ще одним звичним способом навчання стає ґейміфікація — використання ігрових механік в освіті. Зокрема, бали досвіду, здобуття рівнів та різноманітних досягнень. Ігровий формат емоційно чіпляє студента та стимулює його внутрішню мотивацію.

Зараз можна знайти безліч застосунків та сервісів, які поєднують методи швидкочитання з гейміфікацією. Один із них — це Readlax, комплексна платформа від українських розробників, котрі поєднали найсильніші сторони перерахованих вище методів.

Плюси:

  • вправи розроблені у вигляді коротких ігор з інтеграцією гейміфікації (бали, досягнення, значки);
  • Chrome-розширення має інтеграцію з Google Books, Scribd, Kindle Cloud Reader;
  • можливість обрати простий/складний рівні;
  • тренування п’ятьма мовами, серед яких українська;
  • можна завантажити власний текст для тренування;
  • тестування швидкості і моніторинг прогресу.

Мінуси:

  • підписка після пробного періоду $9,99 на місяць;
  • відсутній рейтинг гравця.

? Які ігри пропонує Readlax

Усі вправи реалізовані в ігровій формі, тож ви навіть не помітите, як навчальний блок досягне свого завершення.

«Чарунки Пам'яті»

Запам’ятайте сині чарунки (клітинки). Потім знайдіть клітинки, які відображались. Ця гра — найпростіша з усього списку, тож, щоб перейти до наступної гри потрібно успішно закінчити чотири ігрові сесії.

За кожну чарунку передбачено 5 балів. З кожною грою кількість чарунок буде збільшуватись.

Гра тренує робочу пам’ять, зоровий простір і периферійне поле зору.

«Числа Пам'яті»

Ця гра є трохи складнішою за попередню. Зосередьтесь на геометричній фігурі та спробуйте побачити боковим зором цифри ліворуч та праворуч, запам’ятати їх. Виберіть геометричну фігуру та введіть цифри без пробілів. З кожною грою кількість чисел буде збільшуватись — відповідно і складність.

Гра тренує робочу та вербальну пам’ять, зоровий простір і периферійне поле зору.

«Чарунки Букв»

Зосередьтеся на центрі таблиці та знайдіть букви боковим зором, не рухаючи очі. Букви повинні бути знайдені в алфавітному порядку.

Гра тренує рух очей, візуальне розпізнавання та розуміння, як по вертикалі, так і по горизонталі. Якщо ви не запам’ятали послідовність букв, згори буде відображатись підсвічена літера, яку потрібно знайти в даний момент часу. Чим швидше виконаєте гру, тим більше балів отримаєте.

«Біграма (дві літери)»

Зосередьтеся на центрі таблиці та знайдіть «біграму» (сполучення з двох літер) за допомогою периферійного зору. Ця гра допоможе розпізнавати по 2-4 слова за одну візуальну фіксацію, що сприяє збільшенню швидкості читання в 2-3 рази.

«Біграма» та «Чарунки Букв» — одні з найефективніших ігор для тренування швидкочитання.

«Чарунки Чисел»

Зосередьтеся на центрі таблиці та знайдіть чорні цифри у порядку зростання і червоні у порядку спадання боковим зором, не рухаючи очі. Номери кожного кольору повинні бути задані по черзі — спочатку «1» чорний, потім «12» червоний, «2» чорного — «11» червоного, «3» чорного — «10» червоного і так далі.

Ця гра є найскладнішою та тренує рух очей, візуальне розпізнавання та розуміння. Також гра тренує синхронізацію роботи обох півкуль головного мозку.

Readlax

За допомогою Readlax ви зможете збільшити швидкість читання утричі, якщо регулярно, протягом 10-20 хвилин, на день виконуватиме спеціальні вправи. Більшість з них побудовані на базі таблиць Шульте.

Також бренд створив власні більш нові та результативніші вправи, серед яких, біграми. Це гра на розпізнавання пар найпопулярніших сполучень літер за допомогою фокусованого та бокового зору.

Можна спробувати пробний період, який триває протягом 7 днів. Вартість підписки після пробного періоду складає $9,99/місяць.

 

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...